ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

Význam malých vodních ploch pro krajinu
Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Den Země – svátek planety
Organizace ochrany přírody v ČR
Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
Sluneční elektrárna.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nevyčerpatelnými a obnovitelnými.
Alternativní zdroje energie
Projekt introdukce orlů skalních v Beskyd e ch Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód:
Kvalita ovzduší a pitné vody Ostravska Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
Plevele polí a luk Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.18
Význam hub a mechů v ekosystému
Výživa rostlin - fotosyntéza
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
ŽIJÍ S NÁMI VE MĚSTĚ - ROSTLINY A ZVÍŘATA
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Energetika.
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Společenské a hospodářské prostředí
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
CHOV ŽIVOČICHŮ V BYTĚ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.17.
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
VY_32_INOVACE_01_Sluneční záření Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Přírodní zdroje Česka Anotace
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Využití energie Slunce
Alternativní Zdroje Energie Autoři: Jiří Preclík Pavel Kopáček Emil Pišta : VII. D třída: VII. D.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výroba a přenos elektrické energie Číslo DUM: III/2/FY/2/2/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie III. Alternativní zdroje 2/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
Autor: Kateřina Lapáčková. Vznik Vzniká uvnitř planety Země. Jedná se o energii, kterou Země částečně dostala již při svém vzniku z mlhoviny a následnými.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
VY__III/2__INOVACE __215 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 13 _FYZIKA TÉMA: Elektrárny – typy elektráren ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Obnovitelné zdroje energie
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.16 Vzdělávací oblast: energie slunce, větru, vody Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: sedmý ročník základní školy

Alternativní zdroje Jaké alternativní zdroje energie znáte? V rovinatých a zejména přímořských oblastech se využívá určitý typ elektráren, jaký?

Alternativní zdroje Jaké alternativní zdroje energie znáte? Slunce, voda, vítr, biomasa, geotermál V rovinatých a zejména přímořských oblastech se využívá určitý typ elektráren, jaký? Větrné elektrárny

Alternativní zdroje Alternativní ekologické zdroje energie jsou dnes často vyhledávány. Vliv na to mají jistě také obavy z vyčerpání neobnovitelných zdrojů společně s jejich stoupající cenou Z obnovitelných zdrojů bylo v ČR (2010) vyrobeno 2688 GWh Podíl výroby energie za pomocí obnovitelných zdrojů v roce 2010 vzrostl na 8% a ČR tak splnila stanovený cíl Podle plánů EU by měla Česká republika do roku 2020 dosáhnout 13% podílu výroby energie z obnovitelných zdrojů, celkově pro celou EU byl stanoven cíl 20% podílu ekologické energie [1 - zdroj. 2011-15-07]. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Turbiny_wiatrowe_w_Szwecji,_2011_ubt.JPG >

Slunce Sluneční neboli solární energie je sice ekologická a nevyčerpatelná, ale má své limitující faktory: proměnlivost – sluneční záření nedopadá na zemský povrch po celý den rovnoměrně, takže se nejde na solární energii spoléhat noční výpadek – v noci solární elektrárny energii neprodukují, takže jejich absence musí být nahrazena jinými zdroji energie Zařízení, která odebírají sluneční paprsky se nazývají solární panely či solární kolektory Z 1 m2 lze současnými postupy získat 110 kWh Využívá se fotovoltaického jevu, kdy se působením světla (fotonů) na určitou látku uvolňují elektrony [1 - zdroj. 2011-15-07]. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Giant_photovoltaic_array.jpg >

Voda V ČR hrají vodní elektrárny mezi obnovitelnými zdroji nejvýznamnější roli a z celkové produkce energie tvoří 4% Slouží zejména jako doplněk k tepelným, jaderným či uhelným elektrárnám, jelikož jejich největší předností je rychlé uvedení do provozu a odpojení od sítě – vyrovnávají energetickou síť Princip: voda roztáčí turbínu, která na společné hřídeli pohání generátor, ten mechanickou energii přemění na elektrickou V ČR rozdělujeme malé(do 10MW) a velké vodní elektrárny Další výhody vodních e.: bezpečnost a naprostá ekologičnost Na Moravě příliš vodních elektráren nenajdete, ta nejznámější se nachází na Šumpersku, víte o kterou jde? Která evropská země získává 98% energie z vodních elektráren? [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Gordon_Dam.jpg >

Voda V ČR hrají vodní elektrárny mezi obnovitelnými zdroji nejvýznamnější roli a z celkové produkce energie tvoří 4% Slouží zejména jako doplněk k tepelným, jaderným či uhelným elektrárnám, jelikož jejich největší předností je rychlé uvedení do provozu a odpojení od sítě – vyrovnávají energetickou síť Princip: voda roztáčí turbínu, která na společné hřídeli pohání generátor, ten mechanickou energii přemění na elektrickou V ČR rozdělujeme malé(do 10MW) a velké vodní elektrárny Další výhody vodních e.: bezpečnost a naprostá ekologičnost Na Moravě příliš vodních elektráren nenajdete, ta nejznámější se nachází na Šumpersku, víte o kterou jde? Dlouhé stráně Jedná evropská země získává 98% energie z vodních elektráren, víte která? Norsko [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Gordon_Dam.jpg >

Vítr Větrná energie v ČR nepatří mezi příliš používané zdroje, zejména díky ne úplně vhodným podmínkám, naopak se větrné elektrárny hojně používají v například v Dánsku a Německu Větrné elektrárny v ČR jsou účinné zhruba jen po 10-20% roční doby a jsou jejich využití je značně proměnlivé Princip: Vítr roztáčí vrtuli a větrná turbína mění rotační energii na mechanickou, tu pak generátor přemění na energii elektrickou Větrná elektrárna je velkou jednorázovou investicí s dlouhou dobou návratnosti Jejich nevýhodou však nadměrný hluk, který je kritizován lidmi žijícími v okolí i ekology [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:OstruznaElektrarny.jpg>

Geotermální energie Geotermální elektrárny využívají k výrobě elektrické energie teplo z nitra země, proto je najdeme zejména ve vulkanických oblastech a jejich velkou výhodou je, že ke svému fungování nepotřebují žádné další palivo Největší procento vyrobené energie z geotermálu mají na Islandu (30%), Filipínách (27%) a El Salvadoru (25%) [2] Princip: k pohonu turbín se využívá horká pára stoupající pod tlakem z gejzírů a horkých pramenů V ČR se geotermální energie využívá v Ústí nad Labem (vytápění ZOO a bazénu) a v Děčíně, kde takto vytápí polovinu města [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:JE_Temelin1.jpg> [2 - zdroj. 2011-15-07]. < hhttp://en.wikipedia.org/wiki/Geothermal_energy>

Biomasa V poslední době se k výrobě energie často využívá spalování biomasy, které je velmi ekologické Biomasa = těla všech organismů (živočichové, houby, sinice, rostliny či bakterie) Rozdělujeme ji na: suchou(např.: dřevo) se zpracovává spalováním či zplyňováním mokrou(např.:výkaly živočichů) se zpracovává v bioplynových stanicích či lisování olejů Ke spalování biomasy dochází v upravených kotlích, které jsou velmi nákladné. Složitou otázkou je také skladování biomasy. Výhoda: při spalování není potřeba žádných dalších úprav

Která výroba energie se vám zdá nejlepší a proč? Diskuse Která výroba energie se vám zdá nejlepší a proč?