Konference Školní stravování 2014 Sociálně marketingové nástroje ke snížení spotřeby soli BCA -Bilateral Collaborative Agreements MZ-WHO Státní zdravotní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011
Výživa II – alpské lyžování
B.Procházka Poděbrady 16. –
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Mgr. Adéla Kostrounová Mgr. Marcela Rychlá
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
TUKY (LIPIDY).
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:13.
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Pokrmy z těstovin.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Projekt BIOŠKOLY ZAVÁDĚNÍ BIOPOTRAVIN DO ŠKOL A PŘEDŠKOLNÍCH ZAŘÍZENÍ veřejná zakázka Ministerstva zemědělství ČR realizátor projektu: Country Life.
Škola: Praktická škola dvouletá
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Fazole Jen málo druhů zeleniny přináší takový užitek jako tyčkové či keříčkové fazole,. Od začátku kvetení tvoří stále lusky, které se dají v kuchyni upotřebit.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Název Výživová pyramida
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VITAMÍNY A MINERÁLY.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Polotovary. Polotovary jsou výrobky, které musíme ještě před konzumací určitým způsobem připravit, dohotovit. Jejich použitím se vyhneme některým činnostem,
Strava při zánětu jater
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:2.
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Zdravé stravování KC3.
Koření.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa - Zelenina
Sůl moc nebo málo ?.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
PESTROST STRAVY.
5-denní jídelníček.
  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky.
VY_32_INOVACE_09_19_Salinita vody
Nikola Pučejdlová VII. E
Název projektu: Moderní škola
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Konference Školní stravování 2014 Sociálně marketingové nástroje ke snížení spotřeby soli BCA -Bilateral Collaborative Agreements MZ-WHO Státní zdravotní ústav Centrum podpory veřejného zdraví Marie Nejedlá

Češi solí 3x více, než doporučuje WHO „Salt Awareness Week“ http://www.worldactiononsalt.com/awarenessweek/World%20Salt%20Awareness%20Week%202014/115976.html

Obsah Příjem soli v ČR – současný stav, srovnání EU DDD podle WHO, skrytá sůl Onemocnění z nadměrného příjmu soli TOP 10 slaných potravin Školní automaty a bufety – zdroj soli Cíle a dopad kampaně, cílové skupiny Sociálně marketingové nástroje Sociálně marketingový plán- marketingový mix Ukázky vytvořených marketingových nástrojů Závislost na soli Prodloužil se věk, ale jen o roky, strávené v nemoci

Příjem sodíku results EFCOVAL (study European Food Consumption Validation) Centre for Health, Nutrition and Food, NIPH, Brno CZ: 250 mMol Na = 5750 mg = 14,6 g NaCl CZ: 180 mMol Na = 4140 mg = 10,5 g NaCl ČR: Muži konzumovali o 4 g soli denně více než ženy. Pokud by byla jódovaná, bylo by to cca 100 ug/osobu a den více než u žen.

Evropské země, které nejvíce solí (v g/d) Česká republika 16,6 10,5 Bulharsko 12,5-14,5 11,4 – 16,6 Maďarsko 17,5 12,1 http://ec.europa.eu/health/nutrition_physical_activity/docs/salt_report_en.pdf

Denní příjem soli podle WHO 5g/d 1 lžička= 5 g je doporučená denní dávka Na 3 lžičkách vidíte celkem 15 gramů soli. Je to množství, které denně přijímá průměrný Čech. Měl by však přijímat pouze třetinu   Děti do 1 roku 1g/d 1-6 let do 2 g/d

Nadměrný příjem soli hypertenze (I.M., CMP….) KVO (srdeční selhávání) osteoporóza Ca žaludku nefrolitiáza astma obezita

Dispenzarizovaní pacienti pro hypertenzní nemoc /100 tisíc osob

Má zvýšený příjem soli skutečně vliv na krevní tlak ? Salt sensitive x salt resistent po snížení přísunu NaCl krevní tlak klesá pouze o několik mmHg, pro laiky tedy nevýznamně. pokles diastolického TK o 5-10 mm Hg snižuje ICHS: morbidita/ mortalita o 14% CMP: morbidita/ mortalita až o 40% (u hypertoniků proto při měření TK nezaokrouhlovat! např. 132/78 mmHg)

TOP 10 nejvyšší obsah soli Uzeniny Sýry Instantní polévky a omáčky Dochucovadla- sojová omáčka, kečup aj. Pečivo Polotovary (konvenience) Chipsy Olivy Slané oříšky Cereálie Nízkotučné mléčné výrobky- sůl nahrazuje chuť

TOP 10 nejvyšší obsah soli Uzeniny Sýry Instantní polévky a omáčky Dochucovadla- sojová omáčka, kečup aj. Pečivo Polotovary (konvenience) Chipsy Olivy Slané oříšky Cereálie Nízkotučné mléčné výrobky- sůl nahrazuje chuť

Sortiment slaných pokrmů ve školních automatech v ČR Plněné pečivo: bagety, toasty, tortilly ( s uzeninami, sýry, smaženými nugetami, tuňákem) využívá až 25 % mladších školních dětí/d Slané chuťovky: chipsy, sušenky, oplatky, tyčinky, brambůrky využívá až 30 % dětí/d Zdroj: Trestrová, Rážová, 2013, Packová 2013, Školní stravování, Pardubice

Sůl a jód Je člověk, který bude málo solit ohrožený nedostatkem jódu ? hlavním zdrojem jódu mléko a mléčné výrobky největším zdrojem jódu mořské ryby, řasy a dary moře

Na vaření a dosolování jen 1 g/d 4 gramy soli jsou skryté v již hotových výrobcích- sníte je, i kdybyste vůbec nedosolovali Jen 1 gram denně nám zbývá na dosolování hotových pokrmů nebo při vaření 5 g = denní doporučená dávka soli

Cíle a dopad kampaně Dopad ↓ incidenci onemocnění souvisejících nadměrným příjmem soli Dlouhodobý cíl ↓ příjem soli v populaci ↓/nahradit NaCl v recepturách - výrobci ↓ dosolování a konzumaci slaných potravin, nahradit sůl - Krátkodobý cíl Zvýšit povědomí o škodlivosti nadměrného solení Zvýšit znalost o potravinách s vyšším a nízkým obsahem soli Zvýšit znalost o náhradě soli /koření, bylinky/ Naučit číst etikety Podpořit konzumaci zdravých jídel Kuchařské recepty Výstup: letáky, semináře, konference, web…..

Cílová skupina Děti, rodiče, učitelé, ředitelé škol Vedoucí školních jídelen, kuchaři, metodici školního stravování, ČŠI Praktičtí lékaři veřejnost Výrobci Prodejci

Sociálně marketingové nástroje ke snížení příjmu soli Letáky pro děti do škol- 1. stupeň ZŠ (rozvrh hodin..) do ordinací pediatrů Plakát pro dopělé do ordinací praktických lékařů do školních jídelen Semináře pro pracovníky ve školním stravování, ČŠI, KHS Webový portál www.mene.solit.cz pro veřejnost Seminář v Lékařském domě pro odbornou veřejnost Krátké intervence pro zdravotníky Tisková konference MZ

Sociálně marketingový plán Product – změna chování: snížit solení, snížit sůl v potravinách Price (spotřebitel ↔obchodník) Benefit: zajímavé chutě a vůně koření, zlepšení chuti, redukce hmotnosti, zdraví Barriéry: horší chuť, stereotypy při jídle a vaření- automatické dosolování, častější nakupování čerstvých potravin, obliba polotovarů, uzenin, vyšší cena produktů bez soli Place- kde se lidé rozhodují Školy, čekárny u lékaře, restaurace, obchody, úřady Výrobci, jídelny, školy Promotion strategie- letáky, články, semináře, web, krátké intervence, konference, TK Change behaviour: what is expected result of our campagne Why is campaign being developed Who is target audience

Marketing Je vztah spotřebitel obchodník Oba musí získat prospěch ze změny Krátkodobé benefity Dlouhodobé benefity Obchodník Chce změnit chování spotřebitele Poskytuje spotřebiteli benefity Pečuje o spotřebitele Spotřebitel získá benefity ze změny svého chování

Pro děti Pyramida vystřihovánka - poklop na slánku a odměrka na dosolení, A4 Hodiny – můj talíř, optimální poměr živin během každého jídla http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/sul/sul_hodiny_n.pdf http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/sul/sul_pyramida_n.pdf Skutečné hodiny s nastavitelnými ručičkami je možné objednat na marie.nejedla@szu.cz

Pro děti - rozvrh hodin a záložka do knihy, A4 Pro učitele - metodický list pro práci s letáky http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/sul/sul_rozvrh_n.pdf http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/sul/sul_jak_pracovat_s_pomuckami_2_.pdf

Pro veřejnost, starší děti, jídelny silnice - formát A5, 1 zlom, 4 strany web - formát A 6, oboustranný http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/sul/kolik_soli_nalozite/letak1_silnice.pdf http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/sul/letak2_web.pdf

Pro veřejnost – školní jídelny, čekárny PL, plakát, originální velikost formát A2 http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/sul/letak3_bufet.pdf

Článek v časopise Babybook 13/2013 http://www. babybook. cz/informace

Semináře Pro metodiky školního stravování, ČŠI, učitele, producenty Účinky soli na krevní tlak a obezitu Prodejní automaty a bufety ve školách v ČR a v zahraničí – nabídka Diskuzní fórum- jak můžeme redukovat příjem soli?- výběr potravin, náhražky soli

Výrobek 100 gramů Product 100 gram Sodík (Na) Přepočet na kuchyňskou sůl (NaCl ) g, Rohlík 0,220 0,550 Krajíc chleba 0,370 0,925 Niva 1,400 3.500 Balkánský sýr 1,300 3.250 Tavené sýry 0,920 2.300 Párky 2,480 6,200 Trvanlivé salámy 0,800 2,000 Šunka 0,750 1,875 Arašídy pražené solené 0,200 0,500 Bohemia chips alpská sůl 0,600 1,500 Popcorn slaný 1,000 2,500 Olivy 2,400 6,000 Slané tyčinky 3,200 8,000 Burger

Jak nahradit sůl? Čím nahradit sůl Zelenina - pórek, ředkvičky, řapíkatý celer, kořenová petržel, zelené fazolky, mladý hrášek, červená a bílá cibule, křen, česnek, topinambury, chilli papričky,mangold, červené zelí, zeleninové lečo. Ovoce – výrazné chuti, reveň, višně, mirabelky, jeřabiny, brusinky, angrešt. Koření - římský kmín, muškátový oříšek, koriandr, sladká paprika, nové koření, pepř, kardamon, zázvor, hřebíček, skořice, šafrán, badyán.. Čerstvé bylinky – bazalka, majoránka, pažitka, petrželka, oregano, tymián, rozmarýn, mateřídouška, kopr, estragon, libeček, šalvěj, meduňka, máta, medvědí česnek. Semínka a oříšky – hořčičné semínko, celerové semínko (bio), lněné semínko, seznam, slunečnicové semínko, arašídy, pistácie, vlašské ořechy, mandle. Květy - mateřídouška, jetel luční, podběl, měsíček lékařský, sedmikráska, hluchavka. Houby – výrazné chuti, lišky, žampióny, hřibovité houby. Ostatní - sušená citrónová a pomerančová kúra, limetky, olivový olej, bylinkové oleje, černé pivo, lahůdkové droždí ( pivovarské kvasnice se sladovým výtažkem, dříve Tebi), přírodní jogurty.

Značení soli na obalech Obsah soli je na obalu vyznačen, pokud je soli ve výrobku více, než 2,5 % Podle nařízení 1169/2011EE (od roku 2016 se předpokládá povinné uvádění na obalu

Dopamin mozkové skeny ukazují, že sodík uvolňuje určitou chemickou látku, která je neuropřenašečem na dráze ze středního mozku do čelní kůry hraje zásadní roli ve vzniku motivace, emocí, ale hlavně v systému potěšení a „odměn“. To může znamenat, že čím více soli jíme, tím více na ni máme chuť

Závislost na soli Sůl využívá stejnou nervovou dráhu jako nikotin, kokain a heroin chuťové buňky se adaptují na vyšší dávky soli stimuluje stejné neurony jako tabák nebo tvrdé drogy (kokain) při odnětí se projevuje abstinenčními příznaky snižovat dávky postupně

http://www. medon-solutio. cz/online2013/index. php http://www.medon-solutio.cz/online2013/index.php?linkID=txt10&lang=1

http://newtraderu.com/?p=4152

Sůl nad zlato ale NE nad naše zdraví děkuji za pozornost marie.nejedla@szu.cz