Ústní lidová slovesnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_322_Pranostiky AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
Advertisements

VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.06 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici přísloví, rčení a pranostiky s příklady. Součástí jsou také cvičení, na kterých.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
ŽÁNRY LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST - HÁDANKY
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
SLOVO SOUSLOVÍ FRAZÉMY
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
František Ladislav Čelakovský
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název vzdělávacího materiálu: Žánry ústní lidové slovesnosti
Kultura.
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Ústní lidová slovesnost - folklór
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Česká próza1. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.04.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_01 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Balady Anotace V prezentaci.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
LIDOVÉ PÍSNĚ, FOLKLÓR Chodský folklór.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_01_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
LYRICKO – EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Duchovní/nemateriální kultura (Identifikace a dokumentace jevů tradiční lidové kultury v ČR, Strážnice 2006) Folklor, Obyčeje.
Epické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
K AREL J AROMÍR E RBEN (1811 Miletín – 1870 Praha)
Spisovatelé dětské literatury
František Ladislav Čelakovský Mgr. Ludmila Růžičková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Rčení, pořekadlo, přísloví,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: Lidová slovesnost Název sady: VY_32_Inovace_ Český jazyk 6. ročník Číslo.
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB LIDOVÁ PÍSEŇ Mgr. Eva Řebíčková.
Mgr.Kateřina Karbulová. nejstarší projevy slovesného umění nalezneme už v pravěku závislost člověka na přírodě, řadu přírodních jevů si neuměl vysvětlit,
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_32_INOVACE_ČJ.3.01 Tato prezentace je vytvořena výuku literatury.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
SLOVO SOUSLOVÍ FRAZÉMY
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_14_ Pranostiky I
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
Lidová kultura Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
VY_32_Inovace_ Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Přísloví VY_32_INOVACE_19
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_08
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Transkript prezentace:

Ústní lidová slovesnost ÚLS III/2-CJ1/2.16/Šv

Obsah Úvodem … Počátky slovesného umění Pojem ústní lidová slovesnost Žánry ÚLS Shrnutí (znaky a funkce ÚLS) Sběratelé ÚLS Použitá literatura a zdroje

1. Úvodem… Co si představíte pod pojmem lidová slovesnost? OTÁZKY K ZAMYŠLENÍ: Co si představíte pod pojmem lidová slovesnost? Do jaké doby mohou sahat první jazykové projevy lidí? Proč si lidé od pradávna vyprávěli různé pohádky a pověsti, zpívali písně, z generace na generaci předávali moudré životní zkušenosti? Jakých témat se mohly první slovesné projevy lidí týkat?

2. Počátky slovesného umění nejstarší slovesné projevy nalezneme již v pravěku

První slovesné projevy - souvisejí s potřebou pravěkých lidí sdělovat si své zkušenosti s přírodou, vysvětlovat přírodní jevy, vysvětlit vznik světa a úkol člověka v něm atd. Jaké formy slovesných projevů to mohly být? magické (kouzelné) průpovědi zaklínadla zaříkávadla

K jakým účelům sloužily první slovesné projevy lidí? víra v úspěch v lovu, v úrodě víra v zažehnání nemoci (u lidí i zvířat) víra k potlačení nepřítele zažehnat smrt odvrátit přírodní pohromy založit rodinu a přivést na svět potomky

3. Ústní lidová slovesnost slovesná kultura vznikající od nejstarších dob, kdy ještě nebylo známo písmo, až do současnosti šířila se a rozvíjela se ústním podáním mezi všemi národy jde o tvorbu lidu = folklor

4. Žánry ÚLS Přiřaďte jednotlivé žánry ÚLS k literárním druhům: ukolébavka pohádka anekdota loutkové divadlo pranostika pověst přísloví lidová píseň (milostná, pracovní, vojenská) lidové rčení báje hádanka zpěvohra Lyrika: Epika: Drama:

Přísloví Bez práce nejsou koláče. Formulujte svými slovy, co je to přísloví. Komu se nelení, tomu se zelení. – ustálené slovní spojení obsahující nějaké morální ponaučení (životní moudrost), často ve formě rýmu pro snadné zapamatování, formálně větný celek, cíl: ponaučit posluchače Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše. Darovanému koni na zuby nekoukej. Uveďte příklady dalších přísloví.

Pokuste se formulovat přísloví, které znázorňuje obrázek.

Lidová rčení sníst vtipnou kaši vytrhnout trn z paty pamatovat na zadní kolečka být na roztrhání žabomyší válka Formulujte svými slovy, jak rozumíte uvedeným rčením. Definujte pojem lidové rčení: = ustálené slovní spojení vyjadřující určitou životní zkušenost, produkt lidové fantazie, cíl: pobavit, lze jej časovat (stává se částí vět)

Poznáte, jaká lidová rčení jsou zobrazená na obrázku? (Srdce v obraze lidových rčení, autor: M. Štejfa) vylévat si srdce mít srdce na jazyku

Na svatého Jiří vylézají hadi a štíři. Pranostika Na svatého Jiří vylézají hadi a štíři. Co je to pranostika? = ustálené slovní spojení, vyjadřuje se k počasí (meteorologickým jevům), váže se k dlouhodobé lidské zkušenosti Formulujte pranostiky, které znáte ze své zkušenosti. K jakému ročnímu období se vztahují? Pranostiky se mohou vázat jak k měsícům tak i jednotlivým dnům/svátkům v roce.

Pročtěte si následující příklady a diskutujte o tom, zda souhlasíte s jejich významem. Březen - za kamna vlezem. Duben - ještě tam budem. Únor bílý - pole sílí. Medardova kápě - čtyřicet dní kape. Svatá Lucie noci upije a dne nepřidá. Na Nový rok o slepičí krok. Na Hromnice o hodinu více. Svatý Matěj ledy láme, nemá-li je, nadělá je. Svatá Anna - chladna z rána. Na svatého Jiří vylézají hadi a štíři. Na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu. Na svatou Barboru jaro jde do dvoru.

Poslechněte si lidovou píseň Pod našima okny. Lidová píseň http://www.youtube.com/watch?v=H03P_GJsMuc Poslechněte si lidovou píseň Pod našima okny.

Charakterizujte lexikální a syntaktickou stránku textu Charakterizujte lexikální a syntaktickou stránku textu . Popište rytmus a rým. Pod našima okny teče vodička, napoj mně, má milá, mého koníčka! Nechci, nenapojím, já se koně bojím, já se koně bojím, že jsem maličká. (z Hradecka) Na základě ukázky poté shrňte, jaké jazykové prostředky využívá ústní lidová slovesnost.

Jazykové prostředky, kterých využívá ústní lidová slovesnost: opakování slov rytmický veršovaný projev krátký rozsah rým věty zvolací, přací slova citově zabarvená slova zdrobnělá (deminutiva) eufonie (libozvuk) Které jiné lidové písně znáte? Máte rádi lidovou hudbu?

5. Shrňme si… Znaky ÚLS: Co vyjadřuje ÚLS? Ústní tradování Anonymita autora Kolektivnost (odráží myšlení celého společenství) Variabilita (neustálený text, obměny dle kraje) Co vyjadřuje ÚLS? Lidový názor na život Optimismus Lásku k milovanému člověku, k dětem Touhu po lásce, po svobodě Odpor k útisku

Funkce lidové slovesnosti: Zopakujme si … Funkce lidové slovesnosti: Pobavení Ponaučení Soudržnost kolektivu/společenství Literární druhy ÚLS: lyrika – písně milostné, pracovní, vojenské, ukolébavky epika – eposy, byliny, báje, pověsti, pohádky, anekdoty drama – zpěvohry, loutkové hry

6. Sběratelé ústní lidové slovesnosti

Období národního obrození František Ladislav Čelakovský – slovanské národní písně a přísloví

Spjatost s národním obrozením Karel Jaromír Erben – české písně a říkadla, pohádky

Období realismu Božena Němcová – pohádky, pověsti, lidové tradice

7. Použitá literatura a zdroje Sochrová, Marie: Literatura v kostce, nakladatelství Fragment, 1996 http://cs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BEena_N%C4%9Bmcov%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Jarom%C3%ADr_Erben http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Ladislav_%C4%8Celakovsk%C3%BD4 http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Astn%C3%AD_lidov%C3%A1_slovesnost http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADslov%C3%AD http://www.rceni.cz/ http://www.nas-svet.cz/piktogramy-prislovi-z-fb http://cs.wikipedia.org/wiki/Rakousko http://www.sanquis.cz/index1.php?linkID=art2164

http://www. posterlounge. co http://www.posterlounge.co.uk/prehistoric-rock-art-paintings-akakus-acacus-national-park- sahara-desert-pr77359.html http://www.czechtradition.eu/index_FOLKLOR.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Housle http://knihovnaksenov.webk.cz/pages/vyroci.html http://www.radio.cz/cz/rubrika/udalosti/karel-jaromir-erben-200-vyroci-narozeni http://www.bux.cz/knihy/26617-zlatovlaska-a-jine-pohadky.html http://www.e-trafika.cz/trafika/eshop/73-1-Knihy-pro-Deti-a-Mladez/0/5/10690-Pohadky- Karel-Jaromir-Erben-1961-il-Josef-Lada http://www.bookfan.eu/kniha/29501/Lidova-rceni

http://michaelvavricka. bloger http://michaelvavricka.bloger.cz/Muj-zivot/Tak-uz-tu-konecne-mame-jaro http://cheerinka32.blog.cz/1112/snehove-vlocky http://www.bookfan.eu/kniha/8799/Starorecke-baje http://www.audioknihy.net/clanky/id/780/ http://www.bux.cz/knihy/10544-obrazkove-stare-povesti-ceske.html http://www.bookfan.eu/kniha/19463/Princezna-se-zlatou-hvezdou-na-cele http://www.prolekare.cz/pdf?ida=kr_05_01_01.pdf