EGAP a předsednictví EU: Co budeme prosazovat a jak. JUDr. Ing. Jana Ammerlaan.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vize strategického směřování ČEB
Advertisements

CO NOVÉHO V REGULACI, V MEZINÁRODNÍCH PRAVIDLECH A V BRUSELU JUDr. Ing. Jana Ammerlaan.
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Fórum 2013 Hledání investičních příležitostí v Evropě a Asii a možnosti jejich financování Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Ing. Miloslav.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, A.S. září 2011.
Festival exportu 18. června 2014
Jak podpořit exportní výkonnost českých firem – exportní financování
Bereme na sebe vaše rizika Česko-ruská energetická konference – Zdeněk Kmoníček, EGAP.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Nové prvky v úvěrovém pojištění Ing. Pavol Parízek.
Investiční projekty v energetice za účasti exportního financování
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Historie a práce II. výboru v rámci Valného shromáždění OSN a Valného shromáždění Pražského modelu OSN.
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
Veřejné podniky a státní monopoly
Exportní strategie České republiky Exportní úspěchy podniků Moravskoslezského kraje Ing. Petr Adrián, MBA poradce pro řízení podpory exportu MPO konference,
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, a. s. TISKOVÁ KONFERENCE EGAP 31. ledna 2005.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Pojišťování exportu do rizikových teritorií Hana Hikelová
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Ing. Pavol Parízek.
Mezinárodní ekonomické právo 3. – WTO
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Podpora exportu - role komerčních bank
OPATŘENÍ EGAP NA PODPORU EXPORTU 3 OBSAH POSLÁNÍ, HLAVNÍ ÚKOLY A SMĚRY ČINNOSTI OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ PODMÍNEK POJIŠTĚNÍ NOVÉ POJISTNÉ PRODUKTY.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Společná obchodní politika EU
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
EGAP – ZÁKLADNÍ PILÍŘ STÁTNÍ PODPORY EXPORTU XIV. Exportní fórum Jan Procházka.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
EVROPSKÁ UNIE.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
1 Dodatky k politikám EU Koncepce exportní politiky EU VŠFS – kombinované magisterské studium PESA
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
EGAP a podpora exportu do Mexika Jan Procházka
Teritoriální setkání Arménie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
1 | Role ČEB v podpoře exportu Monika Vilhelmová ředitelka oddělení Trade & Export Finance Srpen 2016.
Opatření EGAP ke zlepšení podmínek pojištění 3 EGAP založen v roce 1992 specializovaná státní úvěrová pojišťovna pojišťování teritoriálních a tržně nepojistitelných.
Teritoriální setkání Brazílie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
1 | Financování exportu do Běloruska Monika Vilhelmová ředitelka oddělení Trade & Export Finance září 2016.
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Vnější investiční plán EU
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Nástroj změny v místním prostředí
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Nástroj změny v místním prostředí
Vládní program na podporu exportu
ICC - Teritoriální setkání Island
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Dohled v pojišťovnictví pojištění úvěrových rizik
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

EGAP a předsednictví EU: Co budeme prosazovat a jak. JUDr. Ing. Jana Ammerlaan

Předsednictví v Radě EU Hlavní motto CZ PRES: Evropa bez bariér (vnitřní a vnější dimenze) Program: priority v oblasti státní podpory vývozu jsou zahrnuty do společného programu tří zemí – Francie, ČR a Švédska.

4 Pracovní skupina Rady EU pro vývozní úvěry (C 29)  harmonizace podmínek exportního pojišťování a úvěrování se státní podporou v členských zemích EU,  příprava společných stanovisek zemí EU k pojištění a financování vývozu ve vztahu ke Konsensu OECD, návrhy na jeho změnu (délky úvěrů, rizikové kategorie zemí, úrokové sazby, pojistné sazby, projektové financování, zvláštní režimy podpory pro vývozy elektráren, civilních letadel, námořních lodí, obnovitelných zdrojů apod.),  koordinace stanovisek členských států k otázkám podpory vývozu pro jednání v OECD, WTO, event. dalších orgánech EU (životní prostředí, zamezení korupce, obchodu uvnitř EU, podpora vývozu MSP, apod.).

Priority českého předsednictví Modernizace a zjednodušení Konsensu, revize sektorových pravidel pro Jaderné elektrárny a Obnovitelné zdroje a vodní elektrárny Modernizace a zjednodušení Konsensu, revize sektorových pravidel pro Jaderné elektrárny a Obnovitelné zdroje a vodní elektrárny Aktualizace minimálních pojistných sazeb u suverénních rizik a harmonizace pojistných sazeb u rizik korporátních dlužníků Aktualizace minimálních pojistných sazeb u suverénních rizik a harmonizace pojistných sazeb u rizik korporátních dlužníků Rozšíření pravidel Konsensu OECD i na nečlenské země (outreach) Rozšíření pravidel Konsensu OECD i na nečlenské země (outreach) Zajištění koherence pravidel vývozních úvěrů s příslušnými částmi projednávaných dokumentů WTO (Dohoda o subvencích a vyrovnávacích opatřeních – ASCM, Dohoda o zemědělství) Zajištění koherence pravidel vývozních úvěrů s příslušnými částmi projednávaných dokumentů WTO (Dohoda o subvencích a vyrovnávacích opatřeních – ASCM, Dohoda o zemědělství) Pojištění vývozních úvěrů pro malé a střední podniky (s vývozy do 2 mil. euro) Pojištění vývozních úvěrů pro malé a střední podniky (s vývozy do 2 mil. euro)

6 Konsenzus OECD:

Konsenzus OECD Cíl předsednictví ČR: Ujednání o jaderných elektrárnách Ujednání o obnovitelných zdrojích a vodních elektrárnách  Cíl: srovnání podmínek úvěrování a pojištění pro různé formy energie Pojistné sazby  Cíl: aktualizovat minimální sazby pro suverénní rizika, souběžně stanovit pravidla pro korporátní riziko

8 Outreach Dlouhodobý cíl OECD: Rozšířit level playing field na nečlenské země:  Rusko, Slovinsko,Rumunsko, Bulharsko, JAR  Čína, Indie, Brazílie První krok:  Pozorovatelský status v Pracovní skupině OECD a Participantů v Konsenzu,  Informace o systému státní podpory vývozu Cíl předsednictví ČR: Sdílení informací o provedených vývozních transakcích

Pravidla pro pojišťování MSP Regulace exportních úvěrů pravidly hospodářské soutěže EU: Sdělení (Communication) Komise ES č. 97/C 281/03 ve znění č. 2001/C 217 a: Sdělení (Communication) Komise ES č. 97/C 281/03 ve znění č. 2001/C 217 a:  uplatnění principu volné konkurence na oblast komerčního úvěrového pojištění,  definice komerčních rizik. Cíl ČR: umožnit reálně pojišťovat vývozní úvěry pro nejmenší MSP s vývozem do 2 mil. € ročně v rámci státní podpory Iniciace legislativního procesu EK vedoucí ke změně pravidel pojišťování MSP na vnitřním trhu – umožnit reálně pojišťovat vývozní úvěry pro nejmenší MSP s vývozem do 2 mil. € ročně v rámci státní podpory Sdělení EK o státních zárukách

Novinky v mezinárodní regulaci Principy OECD Udržitelného zadlužení (Sustainable lending) Cíl: zamezit opakování dluhových krizí a cyklů nárůstu dluhů a jejich odepisování u nejchudších RZ Regulace pro úvěry veřejným dlužníkům v LIC (low-income countries) Povinnost poskytovat úvěry s grant elementem alespoň 35 % - nutnost poskytnout úlevu na dluhové službě příjemci úvěru Výjimky z pravidla nezbytné odsouhlasovat s MMF/SB Pro české vývozy zatím chybí rozpočtové zdroje Nutnost soustředit se na vysoce efektivní návratné projekty