Dějiny významných států v Evropě II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vpád Tatarů Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

Evropa v 15. století Soumrak středověku.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Kyjevská Rus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Počátky polského státu
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Vývoj Evropy v období vrcholného a pozdního středověku
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Ruský stát a jeho sjednocení
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Dějiny významných států a národů v Evropě V
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SLOVANSKÉ STÁTY LENKA VENCLOVÁ 7.ročník.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Ruský stát v 16. století.
VY_32_INOVACE_2D.7.07 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Poslední Přemyslovci Lubomír Berka.
Polsko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Státy stř. a vých. Evropy - test Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Vznik Svaté říše římské
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Čingischán Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
SLOVANÉ.
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Svatá říše římská, Rusko
Vpád Mongolů do Evropy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vpádu Mongolských kočovníků.
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK:
Východní a střední Evropa Označení materiálu: VY_32_INOVACE_18_vychodni_a_stredni_evropa.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Český stát pod vládou přemyslovských.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_03_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ruská knížata.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6.-9.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Pravěk a středověk JAK TO BYLO?
Pomocné vědy historické
Západní Evropa stol..
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Středověk – Jagellonci
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_10
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
Karel IV. OTEC VLASTI
Přehled významných panovníků
Státy v 18. st..
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Rusko a jeho dějiny.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
STŘEDOVĚKÉ STÁTY V EVROPĚ
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
ČESKÉ KNÍŽECTVÍ V STOLETÍ
zpracovaný v rámci projektu
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

Dějiny významných států v Evropě II Východní a střední Evropa

Východní a Střední Evropa - Rusko pol. 13. stol. útoky turkotatarských kočovníků - Mongolů na Kyjevskou Rus v jejich čele stojí Temundžin = Čingischán Rusové je nazývají Tatary Tataři zakládají vlastní stát – Zlatou hordu ovládá skoro celou Kyjevskou Rus dále do Evropy se Mongolové naštěstí nedostali kulturní i hospodářský vývoj Kyjevské Rusi se v důsledku nájezdů rapidně zpomalil situace se zlepšuje až konce 15. stol., kdy moc Zlaté hordy slábne, se k moci dostává dynastie moskevských velkoknížat Rurikovců Rurikovci postupně upevňují svou moc Ivan III. porazil Zlatou hordu a donutil ji k ústupu 1472 – Ivan III. se nechává korunovat carem dědičný titul car pak používají panovníci až od Ivana IV. Hrozného

Čingischán Čingischán (též Čingizchán, Džingischán, rodným jménem Temüdžin) byl sjednotitelem mongolských kmenů, prvním Velkým chánem Mongolů a jedním z nejslavnějších vojevůdců a dobyvatelů na světě. Narozen pravděpodobně v roce 1162 (nebo 1155, 1161 či 1167), zemřel 18. srpna 1227. Pocházel z klanu Bordžiginů.

Ivan III. Ivan III. (též Ivan Veliký, Ivan III. Vasiljevič) (22. ledna 1440 – 27. října 1505) z rodu Rurikovců byl od roku 1462 velikým knížetem moskevským. Významně rozšířil území Moskevské Rusi o zbývající dosud nezávislá ruská knížectví, proto začal používat titulu veliký kníže vší Rusi (velikij kňaz vseja Rusi). V některých diplomatických listech, adresovaných méně významným panovníkům, se dokonce tituloval jako car. Historiky bývá nazýván Veliký.

Ivan Iv. Hrozný Ivan IV. (25. srpna 1530 – 18. března 1584), známý též jako Ivan Hrozný ( Иван Грозный), byl od roku 1533 moskevský velkokníže a od roku 1547 první ruský car. Je považován za jednoho z nejschopnějších a nejvzdělanějších ruských panovníků, nicméně více je známa jeho paranoidní povaha a krutost vůči skutečným i domnělým nepřátelům. Na počátku své vlády se obklopil loajálními spolupracovníky a významně zreformoval mnoho oblastí politického a společenského života. Jako první se nechal korunovat carem. Za jeho vlády došlo k pokusu o prosazení ruského absolutismu – samoděržaví.

Východní a Střední Evropa – Polsko a Litva od smrti Boleslava Chrabrého nemá Polsko schopného panovníka až do 14. století stát je rozdroben na množství menších knížectví pol. 14. století – Polsko opět sjednoceno sever ovládá řád německých rytířů, který christianizoval tamější pohany => Polsko nemá přístup k moři 1386 – polským králem se stává litevský velkokníže Jagiello do Litvy bylo podniknuto několik křížových výprav, které měly christianizovat dosud pohanské území účastnil se i český král Přemysl Otakar II. – založil město Královec (Kaliningrad) Jan Lucemburský i Karel IV. Jagiello přijímá křesťanství a jméno Vladislav a christianizuje Litvu podle něj pak nejvýznamnější polská dynastie nese jméno Jagellonci Polsko a Litva vytvářejí mocný stát, který pak v roce 1410 porazil německé rytíře v bitvě u Grünwaldu o 50 let později Polsko získává přístup k moři

Středověké Polsko a Litva

Boleslav Chrabrý Boleslav I. Chrabrý (polsky Bolesław I Chrobry, 966/967? – 17. června 1025) byl polským knížetem (992–1025) a později se stal prvním polským králem. Dočasně byl také vládcem Čech.

Východní a Střední Evropa – Rusko – Polsko a Litva - Zápis pol. 13. stol. útoky turkotatarských kočovníků - Mongolů na Kyjevskou Rus v jejich čele stojí Temundžin = Čingischán Rusové je nazývají Tatary Tataři zakládají vlastní stát – Zlatou hordu dále do Evropy se Mongolové naštěstí nedostali kulturní i hospodářský vývoj Kyjevské Rusi se v důsledku nájezdů rapidně zpomalil situace se zlepšuje až konce 15. stol., kdy moc Zlaté hordy slábne, se k moci dostává dynastie Rurikovců Rurikovci postupně upevňují svou moc Ivan III. porazil Zlatou hordu a donutil ji k ústupu 1472 – Ivan III. se nechává korunovat carem Polsko a Litva od smrti Boleslava Chrabrého nemá Polsko schopného panovníka až do 14. století

Východní a Střední Evropa – Rusko – Polsko a Litva - Zápis stát je rozdroben na množství menších knížectví pol. 14. století – Polsko opět sjednoceno sever ovládá řád německých rytířů, který christianizoval tamější pohany => Polsko nemá přístup k moři 1386 – polským králem se stává litevský velkokníže Jagiello do Litvy bylo podniknuto několik křížových výprav, které měly christianizovat dosud pohanské území účastnil se i český král Přemysl Otakar II. – založil město Královec (Kaliningrad) Jan Lucemburský i Karel IV. Jagiello přijímá křesťanství a jméno Vladislav a christianizuje Litvu podle něj pak nejvýznamnější polská dynastie nese jméno Jagellonci Polsko a Litva vytvářejí mocný stát, který pak v roce 1410 porazil německé rytíře v bitvě u Grünwaldu o 50 let později Polsko získává přístup k moři

Shrnutí Kdo byli Tataři a jaký vliv měly jejich vpády na Kyjevskou Rus? Kdo byl prvním ruským carem? Odkud přišli němečtí rytíři do Pobaltí? Jak se stal litevský velkokníže polským králem a co tomu předcházelo a co z toho plynulo pro Litvu? Jaké byly vztahy českých zemí s Polskem a Litvou?