Technické železo Surová železa nekujná Železa kujná Litiny Oceli

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fázové přeměny slitin železa v tuhém stavu
Advertisements

Deformace a pnutí po svařování
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Čisté železo Hustota - 7,86 g.cm-3
Diagram -FeC.
Tato prezentace byla vytvořena
TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ.
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
Animace ke studijní opoře
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Fázové přeměny při tepelném zpracování
ŽELEZO Železo je polymorfní kov, který se vyskytuje ve více modifikacích.
Timotej Naglák Zdroje:
Základy tepelného zpracování
LITINY.
Fázové přeměny.
Tato prezentace byla vytvořena
Strojírenství Strojírenská technologie Tepelné zpracování kovů (ST12)
Kontrolní práce č. 5.
Chemické složení slitin železa
Základní druhy litin Podklady:
Základy metalografie a tepelného zpracování
Tepelné zpracování ocelí (druhy a způsoby)
TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ.
Přeměny austenitu Při poklesu teploty polymorfní oceli pod kritické teploty A3, Acm a A1 dojde k přeměnám přechlazeného austenitu. Základem přeměn je přeměna.
Tepelné a chemicko-tepelné zpracování slitin Fe-C
Výroba železa.
Tato prezentace byla vytvořena
Pč_087_Práce s kovy_Rozdělení kovů
PČ_087_Design a konstruování_Rozdělení kovů
Difúze, fáze a fázové přeměny
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Železo Richard Horký.
Základy chemických technologií 2009
Tepelné zpracování v praxi
Tato prezentace byla vytvořena
Kalení Kalení je tepelné zpracování za účelem dosažení vyšší tvrdosti oceli. Kalení spočívá v : ohřevu na kalící teplotu (nad 727o C) , do oblasti austenitu.
Diagram IRA, ARA Žíhání Kalení Popouštění Chemicko-tepelné zpracování
Diagram Fe- Fe 3 C.
Stabilní a metastabilní diagram
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 1. ročník oboru Strojírenství a.
Tepelné a chemicko-tepelné zpracování slitin Fe-C Žíhání, kalení, cementace, nitridace.
CO MÁ VĚDĚT KONSTRUKTÉR O TEPELNÉM ZPRACOVÁNÍ - žíhání Otakar PRIKNER – tepelné zpracování kovů U Letiště 279, Martínkovice Tel.,fax (1)
ŽÍHÁNÍ Je způsob tepelného zpracování. Podle teploty žíhání rozlišujeme žíhání na : a. S překrystalizací – nad 727°C. b. Bez překrystalizace.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 1. ročník oboru Strojírenství.
Základy metalografie - příprava vzorku
KOVY Výroba kovů redukcí ze sloučenin. KOVY  významná skupina látek využívaná od starověku  většina kovů se v přírodě vyskytuje vázaná ve sloučeninách.
Popouštění ocelí v praxi
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Rozdělení ocelí a litin.
Rovnovážný diagram Fe – Fe 3 C Rovnovážné diagramy Slitiny Fe s C tuhnou podle: rovnovážného stabilního Fe – C, nebo metastabilního diagramu Fe – Fe.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výroba ocelí Ocel se vyrábí zkujňováním.
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
VÝROBA A ZNAČENÍ LITIN Litiny jsou slitiny Fe s C + další prvky,
Tepelné zpracování - test
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Rozdělení ocelí podle použití
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Základy metalografie - test
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
CZ.1.07/1.5.00/ KRYSTALIZACE KOVŮ A SLITIN
Tepelné zpracování v praxi. Tepelné zpracování Druhy tepelného zpracování: 1. Žíhání 2. Kalení 3. Popouštění Druhy chemicko tepelného zpracování: 1. Cementace.
Transkript prezentace:

Technické železo Surová železa nekujná Železa kujná Litiny Oceli Uhlíková Slitinová Ingotová Litá ocel Ingotová Litá ocel Konstrukční Nástrojová Konstrukční Nástrojová Speciální

Ocel uhlíková Nečistota Doprovodný prvek Nečistota

Ocel slitinová Nečistota Doprovodný prvek Legující prvek Doprovodný

KŘIVKA OHŘEVU PRO ŽELEZO Atomy v tekuté lázni OC Tekuté Fe 1539 prodleva δ Fe 1401 prodleva Tuhé skupenství Překrystalizace 9at.Fe-14at.Fe Fe 900 prodleva 14 atomů 769 prodleva α -Fe 9 atomů Ztráta magnetických vlastností Čas KŘIVKA OHŘEVU PRO ŽELEZO

KŘIVKA OHŘEVU PRO ŽELEZO Atomy v tekuté lázni OC Tekuté Fe 1539 prodleva δ Fe 1401 prodleva Tuhé skupenství Překrystalizace 9at.Fe-14at.Fe Fe 900 prodleva 14 atomů 769 prodleva α -Fe 9 atomů Ztráta magnetických vlastností Čas KŘIVKA OHŘEVU PRO ŽELEZO

KŘIVKA OHŘEVU PRO ŽELEZO-Fe Za normální teploty má čisté železo strukturu odpovídající krychlové soustavě devíti atomového železa alfa.Po ohřevu dojde při teplotě 769°C k ztrátě magnetických vlastností, ale tato změna neovlivní vzájemnou polohu atomů. Až, při teplotě zhruba 900 °C dojde k podstatné a velmi důležité změně, devíti atomové železo alfa překrystalizuje na čtrnácti atomové železo gama.Při teplotě 1401 °C se železo gama změní na delta a to se pak při teplotě 1539 °C roztaví.

KŘIVKA CHLADNUTÍ OCELI Atomy v tekuté lázni OC δ Fe Uhlíková ocel 1539 prodleva 1401 Tuhé skupenství austenit 14 at.Fe+ 1at. uhlíku 900 austenit prodleva prodleva 723 α -Fe Fe3C-karbid železa plus ferit = perlit 9 atomů Ferit + perlit Čas KŘIVKA CHLADNUTÍ OCELI

KŘIVKA CHLADNUTÍ OCELI U slitin kovů nejsou prodlevy vodorovné,ale šikmé neboť teplota klesá i v průběhu přeměny.U ochlazování oceli při teplotě A3 změna železa gama na železo alfa teprve začne a končí v bodě A1 tj. při teplotě 723 °C. Devíti atomové železo alfa nemá místo pro uhlík,nemůže ho v sobě rozpustit jako železo gama.Vznikající železo alfa je skoro čisté železo a říkáme mu ferit.Uhlík uniká před feritem do zmenšujícího se austenitu a to tak ,že střídavě uvolňují destičky feritu a cementitu.Cementit je chemická sloučenina feritu a uhlíku Fe3C(karbid železa),je to látka velmi tvrdá a křehká.Směs feritu a cementitu vzniká při teplotě 723 °C a nazývá se perlit. Uhlíková ocel má tedy za normální teploty ferito-perlitickou strukturu.

Tepelné zpracování ocelí. Kalení Je to ohřev nad teplotu překrystalizace a následné rychlé ochlazení ve vodě nebo oleji.Vzniká martenzitická struktura,která se vyznačuje velkou tvrdostí ale křehkostí.

KŘIVKA CHLADNUTÍ UHLÍKOVÉ OCELI-S OBSAHEM UHLÍKU NAD 0,3% Atomy v tekuté lázni OC δ Fe Uhlíková ocel 1539 prodleva 1401 Tuhé skupenství austenit 14 at.Fe+ 1at. uhlíku 900 austenit prodleva prodleva 723 α -Fe Fe3C-karbid železa plus ferit = perlit 9 atomů MARTENZIT Čas Ferit + martenzit Ferit + perlit KŘIVKA CHLADNUTÍ UHLÍKOVÉ OCELI-S OBSAHEM UHLÍKU NAD 0,3%

Žíhání Je to ohřev na určitou teplotu a pomalé ochlazování. Normalizační žíhání Ohřev těsně nad teplotu překrystalizace ,výdrž na teplotě po dobu prohřátí a následné ochlazování na vzduchu. Během žíhání dochází ke zjemňování struktury a tím ke zlepšování mechanických vlastností.Toto žíhání se doporučuje použít u svařenců,kde základní materiál před svařováním byl tvářen za studena,nebo u svařenců,které jsou vyrobeny z litých a tvářených materiálů.

Žíhání na snížení pnutí Žíhání na měkko Je to několika hodinový ohřev těsně pod 723 stupňů,několikahodinová výdrž na této teplotě a několikahodinové pozvolné ochlazování v peci. Cílem tohoto žíhání je přeměna lamelárního perlitu na globulární,čímž dosáhneme zlepšené obrobitelnosti svaru. Žíhání na snížení pnutí Je to ohřev na teplotu 550-650stupňů ,výdrž na teplotě po dobu prohřátí a následné pomalé ochlazování(svarový spoj zabalíme do izolační hmoty). Toto žíhání se doporučuje provádět u všech svarových spojů ,kde vlivem svařování po vychladnutí svarového spoje , zůstává ve svaru a jeho TOO (tepelně ovlivněná oblast)velké pnutí (pnutí blížící se až mezi kluzu materiálu).