Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kalení Kalení je tepelné zpracování za účelem dosažení vyšší tvrdosti oceli. Kalení spočívá v : ohřevu na kalící teplotu (nad 727o C) , do oblasti austenitu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kalení Kalení je tepelné zpracování za účelem dosažení vyšší tvrdosti oceli. Kalení spočívá v : ohřevu na kalící teplotu (nad 727o C) , do oblasti austenitu."— Transkript prezentace:

1 Kalení Kalení je tepelné zpracování za účelem dosažení vyšší tvrdosti oceli. Kalení spočívá v : ohřevu na kalící teplotu (nad 727o C) , do oblasti austenitu výdrži na této teplotě , aby se celý objem materiálu stačil přeměnit a austenit ochlazování kritickou rychlostí pod teplotu 727o C, kde je austenit nestabilní a rozpadá se na nové „tvrdé“ fáze, které jsou stabilní - perlit, bainit, martenzit

2 Průběh kalících teplot

3 Kalení = Rozpad Austenitu
Kalení spočívá v Rozpadu Austenitu na perlit, bainit, nebo martenzit. Ochlazování probíhá tzv. kritickou rychlostí, čímž se potlačí přirozená krystalizace a vznikájí struktury nové s velkou tvrdostí.

4 Podmínka kalení Oceli musí mít technologickou vlastnost - kalitelnost = schopnost ocelí dosáhnout kalením určité tvrdosti. Kalitelné oceli jsou jen ty, které mají více než 0,35 % C . Proto, pokud ocel tolik uhlíku nemá, musíme jej dodat cementováním.

5 Austenit a ferit Austenit = tuhý roztok C v Fe𝛾
Ferit = tuhý roztok C v Fe𝛼

6 Kalící prostředí Ochlazení: Ohřev :
vodou – vzniká velké pnutí, není plynulé,účinek lze zvýšit pohybem chladící látky nebo předmětu vodnými roztoky – do vody se přidávají mýdlo, olej, sklo, abychom zvýšili teplotu varu vodní sprchy - mají největší chladící účinek oleje – míné kalící prostředí, 10x pomalejší než voda na vzduchu Ohřev : plamenem hořák s 02 + C2H2 plamenem, možno použít svítiplyn, propan. V hořáku je umístěna vodní sprcha nebo předmět po ohřátí ponoříme do lázně b.Indukčně cívkou, která má 1 nebo 2 závity z Cu trubky. Cívkou prochází proud o určité frekvenci, vznikají vířivé proudy, které součást zahřejí.

7 Indukční ohřev + chlazení sprchou

8 Austenit se rozpadá na ferit a cementit
platí zákon zachování hmoty Perlit = Fe𝛼+𝐹𝑒3𝐶 Martenzit = Feα+Fe3C Bainit = Feα+Fe3C

9 Struktury po kalení struktura Teplota ochlazování vlastnosti
Mikroskopický vzorek perlit kolem 600 oC směs feritu a cementitu málo tvrdý bainit kolem 400oC tvrdší , jemnější struktura než perlit martenzit kolem 200 oC nejtvrdší složka oceli

10 Kalení podle způsobu rozpadu austenitu - podle způsobu ochlazování, rozdělujeme kalení na izotermické a anizotermické průběh kalení zaznamenáváme do diagramů IRA a ARA

11 Popouštění Po martenzitickém kalení následuje většinou popouštění
↓ tvrdost a ↑ houževnatost. ohřevu na T popouštění - nikdy nepřekročí 727o C T popouštění = 200o C až 300 o C Popouštění rozdělujeme na: popouštění za nízkých teplot získáme bainit a martenzit s nižší tvrdostí, Tpopouštění = 350o C popouštění za vysokých teplot = zušlechťování Tpopouštění = 350 oC oC


Stáhnout ppt "Kalení Kalení je tepelné zpracování za účelem dosažení vyšší tvrdosti oceli. Kalení spočívá v : ohřevu na kalící teplotu (nad 727o C) , do oblasti austenitu."

Podobné prezentace


Reklamy Google