Efektivní transfer znalostí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Obsah vzdělávacích modulů projektu TS Ing.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, Úvodní plenární sekce INOVACE 2013.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Národní program výzkumu III Konference SCHP Praha 23.ledna 2007.
Nehmotné statky a průmyslová práva: jejich ochrana, oceňování a komerční využití European Commission Enterprise and Industry.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Spolupráce firem s výzkumnými organizacemi - možnosti a jejich úskalí I. neformální setkání Vladimíra Zádová Technická univerzita v Liberci SVOC ROBOTIKA.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Enterprise Europe Network Síť pro podporu nových a inovačních firem Ing. Daniela Váchová Seminář „Podniková inkubace“ 8. prosince 2008.
NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM 22. – , PRAHA TRANSFER TECHNOLOGIÍ ALEŠ VLK.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání Pavel Švejda Asociace inovačního podnikání ČR Seminář Inovační potenciál ČR, AIP ČR.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
VĚDECKO - TECHNICKÝ PARK BRNO
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s. Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, Úvodní plenární sekce INOVACE 2015.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Praha, 15. února 2016 Mgr. Filip Týc.
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Efektivní transfer znalostí Ing. Pavel Komárek, CSc. hlavní odborný garant projektu RVŠ, 20. ledna 2011

Postavení projektu EF-TRANS v rámci IPN RVŠ, 20. ledna 2011

Proč projekt EF-TRANS? Nedostatečná ochrana a mizivé využití výsledků VaV v ČR. Nedostatečný stupeň spolupráce vysokých škol, výzkumných institucí a aplikační sféry. Podpora rozvoje vícezdrojového financování VaV, zejména ve vazbě na udržitelnost projektů OP VaVpI. RVŠ, 20. ledna 2011

Cíle projektu EF-TRANS Cílem projektu je nastavit a pomoci realizovat efektivní transfer znalostí tvořených v rámci výzkumných a vývojových aktivit do praxe. RVŠ, 20. ledna 2011

Zpracování analytických studií a podkladů Klíčové aktivity 1. Zpracování analytických studií a podkladů 2. Tvorba metodik 3. Vzdělávání 4. EF-TRANS síť 5. Diseminace projektu a jeho výsledků

KA 1 - Zpracování analytických studií a podkladů Analýza A: „Analýza dopadů změn právního prostředí a dopadů reformy systému výzkumu, vývoje a inovací na vnitřní předpisy veřejných vysokých škol a veřejných výzkumných institucí a na jejich aktivity“. Analýza B: „Analýza systému komercializace výsledků výzkumu a vývoje ve vybraných státech EU (Finsko, Nizozemsko, SRN, Švédsko, Velká Británie apod.), ve Spojených státech, v Austrálii a v České republice, včetně přehledu dobrých praxí a přehledu systémů způsobů hodnocení dopadů výsledků výzkumu a vývoje v praxi“ . RVŠ, 20. ledna 2011

KA 2 – Tvorba metodik Metodika I: Systém komercializace Metodika II: Ochrana duševního vlastnictví Metodika III: Spolupráce s aplikační sférou Metodika IV: Využití licencí Metodika V: Zakládání firem Metodika VI: Hodnocení výsledků a dopadů Metodika VII: Výchova k podnikání RVŠ, 20. ledna 2011

MI - Systém komercializace Zastřešující metodika: popisuje systém jako celek, zasazení systému do prostředí instituce, vazby mezi jednotlivými prvky systému, principy řízení a hodnocení, … RVŠ, 20. ledna 2011

MII – Ochrana duševního vlastnictví Povinnosti zaměstnanců, studentů, hostů atd., povinnosti instituce, způsob rozhodování, způsob rozdělení případného výnosu, problematika více vlastníků, ... RVŠ, 20. ledna 2011

MIII – Spolupráce s aplikační sférou Formy smluv (výhodné pro spolupráci např. s MSP), pracoviště transferu technologií, spolupráce s inkubátory, inovačními centry (BIC), vědeckými parky atd., ochrana vlastního „know-how“, marketingová strategie, „pohled“ aplikační sféry atd. RVŠ, 20. ledna 2011

MIV - Využití licencí Popis problematiky, způsob hodnocení tržního potenciálu licence, způsoby využití (např. využití služeb specializovaných organizací …), vzory licenčních smluv, zásady vyjednávání, … RVŠ, 20. ledna 2011

MV - Zakládání firem Technologicky orientované firmy (včetně spin – off), zásady pro analýzu a hodnocení, způsoby rozhodování, způsoby kontroly a prosazování vlastnických práv, vystoupení z firmy, likvidace, financování (pre-seed, seed a start – up fondy, mikropůjčky …), …. RVŠ, 20. ledna 2011

MVI - Hodnocení výsledků a dopadů Přímé a hlavně nepřímé dopady (ekonomické a sociální) a jejich měření: instituce, region. RVŠ, 20. ledna 2011

MVII - Výchova k podnikání Jaké dovednosti by měl mít začínající podnikatel: podnikatelský plán, finanční plánování, řízení podniku, řízení lidských zdrojů, ochrana duševního vlastnictví, … RVŠ, 20. ledna 2011

KA 2 – Pilotní projekty Využití metodik bude ověřováno v roce 2011 ve vybraných čtrnácti výzkumných institucích formou tzv. „Pilotních projektů“: České vysoké učení technické Jihočeská univerzita v ČB Masarykova univerzita Mendelova univerzita v Brně RVŠ, 20. ledna 2011

KA 2 – Pilotní projekty Technická univerzita v Liberci Univerzita Hradec Králové Univerzita Palackého v Olomouci Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Vysoká škola báňská - TU Ostrava Fyzikální ústav AV Ústav termomechaniky AV CESNET Materiálový a metalurgický výzkum RVŠ, 20. ledna 2011

Průběžná konference EF-TRANS Téma: Představení sedmi metodik a dalších aktivit projektu EF-TRANS Místo konání: Univerzita Pardubice, Studentská 95, 532 10 Pardubice 2 Termín konání: Čtvrtek 17. února 2011 RVŠ, 20. ledna 2011

KA 3 - Vzdělávání V průběhu let 2011 a 2012 bude uskutečněno 13 vzdělávacích kursů. Budou zaměřeny zejména na doktorandy a mladé vědecké pracovníky, které budeme seznamovat se zásadami a souvislostmi celého procesu komercializace. RVŠ, 20. ledna 2011

KA 4 - EF-TRANS síť Síť je týmem 14 odborníků (zástupců vysokých škol, v.v.i., regionů apod.). Síť sloužila zejména jako zpětná vazba při tvorbě analýz a metodik, konzultuje vybraná témata, bude asistovat u pilotních projektů, u vzdělávacích a motivačních workshopů. RVŠ, 20. ledna 2011

KA 5 – Diseminace projektu a jeho výsledků Zajištění publicity (bulletin apod.). V roce 2011 a 2012 proběhne celkem osm tzv. motivačních workshopů. Workshopy budou zaměřeny zejména na studenty, kterým budeme chtít ukázat, že spolupráce s aplikační sférou může být nejenom zdrojem mnoha nových nápadů pro budoucí vědeckou práci, ale také důležitým zdrojem finančních prostředků. RVŠ, 20. ledna 2011

Tým expertů Po celou dobu projektu jsou jednotlivé kroky konzultovány s týmem odborníků: Karel Aim, Petr Bílek, Otakar Fojt, Rudolf Haňka, Miroslav Janeček, Jiří Perner*, René Samek, Pavel Šmejkal, Olga Švestková * do konce roku 2010 RVŠ, 20. ledna 2011

Kontaktní informace Pavel Komárek tel.: 775 783 237, email: pavel.komarek@msmt.cz http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/ipn-pro-oblast-terciarniho-vzdelavani-vyzkumu-a-vyvoje/efektivni-transfer-znalosti RVŠ, 20. ledna 2011

Děkuji za pozornost! RVŠ, 20. ledna 2011