Petr Myška Seminář z aktuárských věd,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MODEL IS-LM.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
INVESTIČNÍ MATEMATIKA
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
_________________________________________
Ekonomické hodnocení Energetický audit budov Michal Kabrhel.
Seminář z aktuárských věd Petr Myška
6. Trh termínových kontraktů
7. Hodnocení investic.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Model penzijního připojištění Jan Kořistka. Model Model typu "best estimate" vytvořený v Excelu Vychází ze skutečných dat o portfoliu penzijního připojištění.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Ekonomika investic.
Finanční deriváty II. Ing. Martin Širůček, Ph.D.
Aplikace při řízení tržních rizik
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
3. přednáška Analýza rizika z provozní činnosti (operating risk)
Nedepozitní finanční instituce Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
Řízení rizik II Jan Vlachý Vlachý, J.: Řízení finančních rizik; Eupress, Praha, 2006.
Hodnocení pomocí metody EVA - základ
Pricing pomocí modelu finančních toků Marcela Vítková Kamil Žák Seminář z aktuárských věd 9. prosince 2005.
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Metody řízení tržních rizik
Průměrné vážené náklady kapitálu
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 4 POJISTNÉ. POJISTNÉ - Charakteristika POJISTNÉ je cena finanční služby (tj. cena za pojistnou ochranu před škodami způsobenými nahodilou.
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
VÝNOSY A HODNOTA FINANČNÍCH AKTIV
Přednáška č.5 controlling cash-flow
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
N_OFI_2 2. Přednáška Opce Ing. Miroslav Šulai, MBA 1.
Matematické modely ve finanční sféře
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Současná hodnota obligací a akcií.
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
Základy firemních financí (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 1,4,10,11) Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU.
Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
K ONCEPČNÍ RÁMEC II. ČÁST - Oceňování - Koncepce a základní zásady IFRS for SME.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Produkty životního pojištění – kapitálové životní a investiční životní pojištění Milan Charvát.
SEMINÁRNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU POJIŠŤOVNICTVÍ TÉMA: PRODUKTY ŽIVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ-KAPITÁLOVÉ ŽIVOTNÍ A INVESTIČNÍ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ.
Call opce a put opce Datum: 16. únor 2016 Lektor: Gabriel Jurčák Kontakt:
Úrokový swap 12. října Co je úrokový swap Druh finančního derivátu. Slouží k zajištění pohyblivé úrokové sazby úvěrů. Dochází ke změně pohyblivé.
Téma 13: Oceňování podniku 1. Důvody zjišťování tržní hodnoty podniku 2. Postup při oceňování 3. Metody oceňování podniku: a) Výnosové metody b) Metody.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Kapitálové trhy Téma 5: Akcie a deriváty 1Typologie akcií 2Výnos a cena akcie 3Finanční deriváty.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
Náklady a Výnosy.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Komerční pojišťovna.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů
Příklad (investiční projekt)
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Transkript prezentace:

Petr Myška Seminář z aktuárských věd, 26.11.2004 Vliv způsobu účtování finančních investic a technických rezerv na řízení aktiv a pasiv v životním pojištění Petr Myška Seminář z aktuárských věd, 26.11.2004

Obsah Úrokové opce Pojistné závazky a jejich účetní zachycení Aktiva pojišťovny ALM a investiční strategie Účetní zajištění pomocí úrokových opcí 26.11.2004 Petr Myška

Úrokové opce Slouží k ochraně proti nevýhodným pohybům úrokových měr Cap – úroková call opce – při dané realizační sazbě X, nominálu Nom a době mezi datem splatnosti a datem realizace s strana v dlouhé pozici obdrží payoffcap = Nom*max(is - X;0)*s Floor – úroková put opce – strana v dlouhé pozici obdrží payofffloor = Nom*max(X - is;0)*s 26.11.2004 Petr Myška

Úrokové opce Případ, kdy je tržní cena známa a je rovna fair hodnotě Cena stanovena Black-Scholesovým modelem: t……………….současné datum T1……………..doba do realizace opce T2……………..doba do splatnosti opce Za nejlepší odhad budoucí sazby v čase T1 se považuje současná forwardová sazba 26.11.2004 Petr Myška

Úrokové opce 26.11.2004 Petr Myška

Vnitřní hodnota úrokové opce Diskontovaná kladná část potenciálního zisku, který by plynul z uplatnění opce k datu realizace za předpokladu, že současný odhad podkladové sazby (forward) bude roven této sazbě: 26.11.2004 Petr Myška

Časová hodnota úrokové opce Pro každou opci platí: tržní hodnota = vnitřní hodnota + časová hodnota Ct = IVCt + časová hodnotat Ft = IVFt + časová hodnotat Časová hodnota je maximální v bodě, kde je příslušný forward roven realizační sazbě 26.11.2004 Petr Myška

Průběh opční prémie a vnitřní hodnoty capu 26.11.2004 Petr Myška

Průběh opční prémie a vnitřní hodnoty flooru 26.11.2004 Petr Myška

Pojistné závazky Výplata pojistné částky spolu s již připsanými podíly na výnosech Výplata odbytného spolu s již připsanými podíly na výnosech Přijímání pojistného od pojistníků Náklady plynoucí z daných pojistek Hodnota podílů na výnosech, které budou připsány v budoucnu 26.11.2004 Petr Myška

Technické rezervy I Účetní zachycení pojistných závazků Dle zákona č. 563 se pro technické rezervy zavádí ocenění reálnou hodnotou – není však stanoven postup výpočtu => reálná hodnota stanovena podle zvláštních předpisů (zákon č. 363) Pro pojišťovny v ČR v současné době směrodatné 2 hodnoty: Tradiční rezerva V Fair hodnota M 26.11.2004 Petr Myška

Tradiční rezerva Rezerva stanovená tradičními pojistně-matematickými metodami Zákon č. 363/1999 Sb., při jejím výpočtu se používá stejných statistických dat a téže úrokové míry, jichž bylo použito při výpočtu sazeb pojistného => nezávisí na aktuálních úrokových sazbách Vt = E[ Lt | T > t ], Lt je ztráta zohledňující pouze výplatu pojistného plnění a přijatá pojistná 26.11.2004 Petr Myška

Fair hodnota Zohledňuje aktuální úrokové sazby, všechny budoucí toky plynoucí z dané pojistky a rizikové marže (ochrana před technickým rizikem) V plném rozsahu není realizována nikde na světě Český Test postačitelnosti počítá minimální hodnotu pojistných závazků M (určité přiblížení o fair hodnotu) metodou diskontovaných bud. toků: => Minimální hodnota pojistných závazků je nepřímo úměrná výši tržních úrokových sazeb 26.11.2004 Petr Myška

účetní hodnota rezervy = max(M,V) Technické rezervy II v současné době: účetní hodnota rezervy = max(M,V) 26.11.2004 Petr Myška

Podíly na výnosech Tradiční rezerva - zahrnují se pouze již připsané podíly na výnosech Fair hodnota závazků - musí být zohledněny i podíly na výnosech, které budou připsány v budoucnu – reprezentace? Čím vyšší jsou tržní úrokové sazby, tím vyšší je tlak klientů na připisování p.n.v. => Vhodné reprezentovat budoucí p.n.v. v pasivech (a zajišťovat v aktivech) úrokovými call opcemi 26.11.2004 Petr Myška

Podíly na výnosech Možný způsob stanovení budoucích p.n.v.: 90% max(i1y - t.ú.m. – 1,5%,0)   => je výplatní funkcí úrokové call opce 26.11.2004 Petr Myška

Produkt Smíšené životní pojištění na 20 let vstupní věk 30 - 39 let pojistky uzavírány rovnoměrně posledních 20 let => figurují 3 různé technické úrokové míry stornosrážka 25 % podíly na výnosech 90% (i1Y - t.ú.m. - 1,5% )+ 26.11.2004 Petr Myška

Průběh min. hodnoty pojistných závazků a tradiční rezervy 26.11.2004 Petr Myška

Stanovení durace Hodnota budoucích toků závisí na současných úrokových sazbách => duraci nelze stanovit pomocí známého vzorce s časově váženými toky 26.11.2004 Petr Myška

Stanovení durace Analyticky složité => => Duraci je nejschůdnější stanovit z dat získaných simulacemi – durace Dj pro j-tý posun výnosové křivky: 26.11.2004 Petr Myška

Průběh min. hodnoty pojistných závazků a tradiční rezervy 26.11.2004 Petr Myška

Aktiva Mají zajistit schopnost pojistitele dostát svým závazkům Dluhopisy Akcie Deriváty 26.11.2004 Petr Myška

Dluhopisy Dluhopis s fixním kupónem (fixní dluhopis) – vysoká durace Dluhopis s plovoucím kupónem (floater) – durace rovna době do výplaty nejbližšího kupónu => Jiný charakter závislosti tržní hodnoty dluhopisu na úrokových sazbách 26.11.2004 Petr Myška

Průběh ceny dluhopisů 26.11.2004 Petr Myška

Dluhopisy Stanovení účetní hodnoty: Fair hodnota: na úrokových sazbách závisí nepřímou úměrou Amortizovaná cena (pouze pro fixní a HTM dluhopisy): zcela nezávislá na aktuálních tržních úrokových sazbách (pouze na výnosu do splatnosti i) 26.11.2004 Petr Myška

Účtování finančních investic a technických rezerv Účtování aktiv Účtování pasiv 1 Tržní ceny Zákon č. 363 + Test postačitelnosti 2 Dluhopisy HTM amortizované ceny, ostatní aktiva tržní ceny 3 Fair hodnota 26.11.2004 Petr Myška

Způsob účtování 1 nekonzistentní způsob účtování stoupnou-li úrokové sazby, nastane účetní ztráta, ačkoliv má pojišťovna ošetřenu platební schopnost z dané pojistky 26.11.2004 Petr Myška

Způsob účtování 2 konzistentní způsob rovnoměrné rozložení zisku v určitých případech nedokáže indikovat úrokové riziko riziko účetní ztráty v případě neočekávaných storen poklesnou-li úrokové sazby, je vykázána nežádoucí účetní ztráta 26.11.2004 Petr Myška

Způsob účtování 3 konzistentní způsob spolehlivě indikuje úrokové riziko obtížně stanovitelné 26.11.2004 Petr Myška

Řízení aktiv a pasiv ALM zkoumá sladění aktiv a pasiv (ekonomickou hodnotu) zejména s ohledem na citlivost na úrokové sazby Jsou-li aktiva a pasiva a oceňována jinak než ekonomickou hodnotou => pro ALM oddělení vznikají omezení, případně druhý (paralelní) úkol Metody řízení aktiv a pasiv: Cash-flow matching Cílování durace 26.11.2004 Petr Myška

Cash-flow matching Investice do aktiv, která mají stejné budoucí toky jako mají pasiva Nutné znát přesně budoucí toky Aktiva a pasiva jsou sladěna pro libovolné posuny výnosové křivky 26.11.2004 Petr Myška

Cash-flow matching 26.11.2004 Petr Myška

Cash-flow matching 26.11.2004 Petr Myška

Cílování durace Investice do aktiv, která mají stejnou duraci jako pasiva Dokonalá imunizace pouze při paralelních posuvech křivky (bere v úvahu pouze první derivaci ceny) 26.11.2004 Petr Myška

Durace aktiv = Durace pasiv 26.11.2004 Petr Myška

Durace aktiv >> Durace pasiv 26.11.2004 Petr Myška

Cílování durace 26.11.2004 Petr Myška

Silně neparalelní posun křivky 26.11.2004 Petr Myška

Investice s minimální durací Investice na peněžním trhu Investice do dluhopisů s plovoucím kupónem Ekonomické i účetní zajištění při zvýšení úrokových sazeb Při jakémkoliv snížení sazeb ekonomické problémy Účetní problémy při určitém snížení sazeb (závisí na dnešní poloze na výnosové křivce) 26.11.2004 Petr Myška

Investice s minimální durací 26.11.2004 Petr Myška

Investiční strategie Ekonomicky pojatá investiční strategie Účetně pojatá investiční strategie => při způsobech účtování 1 a 2 vždy hrozí i při zcela ekonomické investiční strategii při určitém posunu křivky účetní ztráta Eliminace potenciální účetní ztráty => nákup určitých úrokových opcí (byť za cenu snížení či úplné eliminace budoucího zisku) 26.11.2004 Petr Myška

Zajištění účetních výsledků pomocí úrokových opcí Je aplikovatelné, nejsou-li pasiva účtována fair hodnotou: Při účtování aktiv amortizovanými cenami hrozí účetní ztráta při určitém snížení úrokových sazeb Při investování na dlouho a účtování aktiv tržními cenami hrozí účetní ztráta při určitém zvýšení úrokových sazeb Při investování na krátko a účtování aktiv tržními cenami hrozí účetní ztráta při určitém snížení úrokových sazeb 26.11.2004 Petr Myška

Řešení Pro případ 2 konstrukce capů s vnitřní hodnotou IVC = (V-M)+ Pro případ 1 a 3 konstrukce floorů s vnitřní hodnotou IVF = (M-V)+ 26.11.2004 Petr Myška

Konstrukce floorů Označme toky plynoucí z pojištění (bez budoucích podílů na výnosech a pro zjednodušení pouze na konci roku): CF0, CF1,...,CFn Zjistíme hodnoty výnosové křivky Si1, Si2,..., Sin, pro které je spotové sazby Si1, Si2,..., Sin=> forwardové sazby Sf 26.11.2004 Petr Myška

Grafické znázornění ......... 26.11.2004 Petr Myška

Konstrukce floorů SM (1+ Sin)n + CF0 (1+ Sin)n + CF1 (1+ )n-1 + ... + + CFn-1 (1+ ) = - CFn sazby i1, i2,..., in => forwardy f (SM+CF0) (1+in)n + (SM+CF0) ((1+ Sin)n - (1+in)n ) + + CF1(1+n-1f1)n-1 + CF1 ((1+ )n-1 - (1+n-1f1)n-1) + +...+ CFn-1 (1+1fn-1) + CF1 ((1+ ) - (1+1fn-1)) = = - CFn 26.11.2004 Petr Myška

Konstrukce floorů Předchozí rovnici podělíme výrazem : SM + CF0 + (SM + CF0) + + + CF1 + + + CFn-1 = - CFn 26.11.2004 Petr Myška

Konstrukce floorů SM + SM + CF0 + + CF1 +...+ CFn-1 = Platí SM = V M 26.11.2004 Petr Myška

Vnitřní hodnota floorů M – V = SM + + Předpoklad paralelního posunu křivky: IVF = (M-V)+ = SM 26.11.2004 Petr Myška

Grafické znázornění in the money in the money in the money 26.11.2004 Petr Myška

Vnitřní hodnota floorů Převedení na floory (podkl. sazba max. 1 rok): 26.11.2004 Petr Myška

Vnitřní hodnota floorů Označíme IVFt vnitřní hodnotu flooru s realizací za t let a maturitou za t+1 let: 26.11.2004 Petr Myška

Grafické znázornění ......... IVFt >0 IVFt+1 >0 IVFn-1 >0 26.11.2004 Petr Myška

Vnitřní hodnota floorů Nyní odvodíme nominály příslušné k flooru s realizací za 0 let: (SM + CF0) za 1 rok: (SM + CF0) (1 + Si1) + CF1   … za n-1 let: (SM +CF0)(1 +Sin-1)n-1 + CF1 (1+ )n-2 +…+ CFn-2(1 + )+ CFn-1   26.11.2004 Petr Myška

Grafické znázornění ......... IVFn-1 >0 IVF0 >0 IVF1 >0 26.11.2004 Petr Myška

Capy a opční prémie Zcela obdobně odvodíme vnitřní hodnoty pro capy: Nominály a doby do realizace budou stejné jako u floorů Opční prémie: vnitřní hodnoty nahradíme opčními prémiemi stanovenými dle B-S vzorce => Floory, Capy 26.11.2004 Petr Myška

Problém časové hodnoty Pro fair hodnotu opce platí: Fair hodnota = vnitřní hodnota + časová hodnota Pasiva: pouze vnitřní hodnota IVF (resp. IVC) Aktiva: fair hodnota => nutné zohlednit časovou hodnotu v pasivech Pozn.: časová hodn. Floorů = časová hodn. Capů => pasiva jsou navýšena vždy o stejnou částku 26.11.2004 Petr Myška

Zohlednění časové hodnoty 26.11.2004 Petr Myška

Investiční strategie s úr. opcemi Investice s minimální durací => Floory Investice s dlouhou durací (CF matching, cílování durace): 1.) účtování způsobem 1: Capy 2.) účtování způsobem 2: Floory Podíly na výnosech: Nezajišťuji capy odpovídajícími capům pro p.n.v. v pasivech, ale účetními Capy 26.11.2004 Petr Myška

Minimální durace + Floory 26.11.2004 Petr Myška

Minimální durace + Floory 26.11.2004 Petr Myška

Otázky? 26.11.2004 Petr Myška