Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
„EU peníze středním školám“
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
VY_32_INOVACE_05_PVP_256_Hol
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
BEZMASÉ POKRMY
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Předmět: Potravina a výživa Ročník: první
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy Obor: 65-41-L/01 Gastronomie Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy Vypracoval: Ing. A. Říhová Materiál: VY_32_INOVACE_325 Datum: Anotace: rozdělení, význam a výskyt vitaminů

Vitaminy Význam: - působí jako biokatalyzátory - antioxidanty E, C - autooxidační vlastnosti, odstraňují karcinogenní volné radikály - vyšší přísun nutný u dětí, nemocných, kojících a těhotných žen Přijímáme: hotové provitaminy (karoten) Avitaminóza = úplný nedostatek vitamínů (specifické poruchy) Hypovitaminóza = nízký nedostatek vitaminů (nespecifické poruchy) Hypervitaminóza = nadbytek vitaminů (někdy škodlivé)

Označení Název Výskyt Projevy nedostatku C Kyselina askorbová Dělení dle rozpustnosti: v tuku (lipofilní) – A, E, D, K, F (eMK) - (zásoba několik týdnů až měsíců) ve vodě (hydrofilní) – skup. B, C, PP, H (biotin) - (vyloučí se močí) Označení Název Výskyt Projevy nedostatku C Kyselina askorbová Čerstvé ovoce, zelenina, brambory, zejména citron, šípky, rybíz, kysané zelí Únava, virózy, kurděje H biotin Játra, žloutek, květák Kožní záněty

Označení Název Výskyt Projevy nedostatku A Retinol Karoteny Játra, rybí tuk, mléko, máslo, žloutek Mrkev, oranžově zbarvené ovoce Poruchy vidění D Kalciferol 7-hydrocholesterol Rybí tuk, žloutky, mléko (vlivem UV záření pod kůží) Křivice, měknutí kostí E Tokoferol ANTIOXIDANT Obilné klíčky, rostlinné oleje, vejce Neplodnost K fylochinon Játra, luštěniny, listová zelenina, produkce MO tlusté střeva Srážlivost krve

Označení Název Výskyt Projevy nedostatku B1 thiamin Maso, vnitřnosti, kvasnice, obiloviny, mléko Beri-beri (poruchy nervového a kardio.syst.) B2 riboflavin Maso, vnitřnosti, kvasnice, obiloviny, mléko, listová zelenina Kožní záněty, trhlinky koutků B6 pyridoxin Maso, vnitřnosti, kvasnice, obiloviny, mléko, listová zelenina, produkce střevní mikroflórou Kožní poruchy B12 kobalamin Maso, vnitřnosti, mléko, vejce Nedostatek - vegetariáni Anemie, poškození nervového systému PP niacin Maso, vnitřnosti, obiloviny, mléko, listová zelenina Pelagra (kožní příznaky, průjmy, demence, končí smrtí)

Úkoly: s pomocí internetu, učebnice nebo prostou úvahou najděte odpovědi na tyto otázky: 1. Jak lze omezit ztráty vitaminů při kulinářském zpracování potravin? 2. Jak lze v připravovaných pokrmech zvýšit biologickou hodnotu? 3. Vypište, na co jsou jednotlivé vitaminy citlivé?

KOLAŘÍKOVÁ, Jana. Potraviny a výživa 2 KOLAŘÍKOVÁ, Jana. Potraviny a výživa 2. díl: Učebnice pro střední odborná učiliště. Probulov 20, PSČ 398 07: Orlík, 1995. PÁNEK, Jan, POKORNÝ, Jan, DOSTÁLOVÁ Jana, KOHOUT, Pavel. Základy výživy. Vydání první. Praha: Svoboda Servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. Obrazový materiál čerpaný z otevřené galerie na www – http://office.microsoft.com (oko MP900409654, kosti MP900385818, dítě MP900399983, krev MC900408008 , citron MP900403416, šípek MC900123225, kůže MP900411759, nervy MC900433059)