Jak řešit slovní úlohu pomocí rovnice o jedné neznámé?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovní úlohy o pohybu.
Advertisements

Slovní úlohy o pohybu Varianta 2: Pohyby stejným směrem.
Slovní úlohy o pohybu II.
Slovní úlohy o směsích (řešené lineární rovnicí o jedné neznámé)
Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Matematika – 9.ročník Slovní úlohy o pohybu - 1
Slovní úlohy O pohybu 2.
Slovní úlohy o pohybu Autor: Vladislava Hurajová.
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (1. část)
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (2. část)
Matematika – 9.ročník Slovní úlohy o pohybu - 2
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Matematika Lineární rovnice
Anotace Prezentace, která se zabývá opakováním lineárních rovnic. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci opakují lineární rovnice.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám Školní rok: 2011/2012 Ročník: Předmět: Téma: Anotace: Autor : Vzdělávací materiál je určen pro bezplatné.
Slovní úlohy Obr. 1 (řešené pomocí rovnic) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radomír Macháň. Dostupné z Metodického.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
Řešení slovních úlohy o pohybu – předměty se pohybují proti sobě Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání.
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – rovnice, procenta 1 VY_42_INOVACE_23 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
AnotacePrezentace, která se zabývá slovními úlohami o pohybu. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci počítají úlohy o pohybu. Speciální.
C) Slovní úlohy o pohybu
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – společná práce 1 VY_42_INOVACE_27 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – společná práce 2 VY_42_INOVACE_28 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Slovní úlohy (s procenty v zadání řešené pomocí rovnic)
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – rovnice 3 VY_42_INOVACE_22 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – soustava rovnic 5 VY_42_INOVACE_35 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – pohyb 1 VY_42_INOVACE_25 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – společná práce 3 VY_42_INOVACE_29 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – soustava rovnic 6 VY_42_INOVACE_36 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – rovnice, procenta 2 VY_42_INOVACE_24 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Autorem materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s postupem řešení slovních úloh o pohybu.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Ukázkové řešení. Postup: 1. Určíme si neznáme 2. Sestavíme rovnice ze vztahů ve slovní úloze 3. Aplikujeme dosazovací metodu a výpočet neznámých 4. Zkouška.
1 Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno Výzkumným ústavem.
1 Pohybové úlohy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno Výzkumným ústavem.
Společná práce. 1.Pozorně si přečti text úlohy (raději několikrát). 2. Mezi neznámými údaji zvol jeden, o kterém nevíš vůbec nic, jako neznámou. 3. Pomocí.
SLOVNÍ ÚLOHY O POHYBU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_20_Slovní úlohy o pohybu Téma:
Slovní úlohy o společné práci − 3. Jak při řešení slovních úloh postupovat? 1. Pozorně si přečti text úlohy (raději několikrát). 2. Mezi neznámými údaji.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VY_32_INOVACE_Pel_II_18 Soustavy rovnic – slovní úlohy6
SLOVNÍ ÚLOHY O POHYBU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Slovní úlohy o směsích (řešené lineární rovnicí o jedné neznámé)
Slovní úlohy o pohybu 2 postup na konkrétním příkladu
Slovní úlohy – řešení soustavou – 1
Ekvivalentní úpravy rovnic
Řešení slovních úloh rovnicemi
Slovní úlohy o pohybu Pohyby proti sobě s časovým posunem.
Slovní úlohy o pohybu postup na konkrétním příkladu
PŘEVODY JEDNOTEK Vypracuj vše do sešitu.
Řešení slovních úloh rovnicemi
Soustavy lineárních rovnic
Ekvivalentní úpravy rovnic
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
3.7 SLOVNÍ ÚLOHY vedoucí na soustavy lineárních rovnic
Slovní úlohy o pohybu IV. (2 úlohy)
Rovnost versus rovnice
Matematika Lineární rovnice
Slovní úlohy o směsích (řešené lineární rovnicí o jedné neznámé)
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (1. část)
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Slovní úlohy o pohybu.
Pohybové úlohy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Slovní úlohy o pohybu.
Slovní úlohy I. – o pohybu a řešené soustavami rovnic - procvičování
Slovní úlohy o pohybu Varianta 2: Pohyby stejným směrem.
Transkript prezentace:

Jak řešit slovní úlohu pomocí rovnice o jedné neznámé? Zvykni si, že posupovat systematicky. Není to žádné zdržení, ale naopak pomoc. PROKLIKEJ SE PREZENTACÍ

PEČLIVĚ SI PŘEČTI CELOU ÚLOHU 1. ZJISTI, NA CO SE V ÚLOZE PTÁME. 2. ZA NEZNÁMOU SI ZVOLÍME OBVYKLE TO, NA CO SE ÚLOHA PTÁ. 3.OZNAČÍME SI NEZNÁMOU NĚJAKÝM PÍSMENEM. 4.POSTUPNĚ ZAČNEME VYJADŘOVAT DALŠÍ INFORMACE POMOCÍ ZVOLENÉ NEZNÁMÉ. 5.SESTAVÍME ROVNICI. 6. VYPOČÍTÁME NEZNÁMOU Z ROVNICE. 7. PROVEDEME ZKOUŠKU LOGICKÝM DOSAZENÍM DO ZNĚNÍ SLOVNÍ ÚLOHY. 8. NAPÍŠEME ODPOVĚĎ.

ZADÁNÍ Jeli jsme autem 4 hodiny z města A do města B. Kdybychom zvýšili svou rychlost o 17 km h , zvládli bychom to o hodinu dříve. Určete rychlost auta a vzdálenost mezi městy.

PŘIPOMENEME SI RYCHLOST ZNÁZORŇUJEME ORIENTOVANOU ÚSEČKOU RYCHLOST v= 𝑠 𝜏 DRÁHA s= v.𝜏 Čas τ= 𝑠 𝑣

NAKRESLÍME SI SITUACI s A Za neznámou zvolíme původní rychlost B v 4 h 4h – 1h = 3h Máme 2 možnosti řešení Za neznámou zvolíme původní rychlost Za neznámou zvolíme vzdálenost mezi A a B Kliknutím na možnost pokračuj

Zkus to jinak , kliknutím sem se vrať k obrázku a zvol druhou možnost Vyjadřujeme dráhu, ta je v obou případech stejná, Levá strana – pomalejší pohyb Pravá strana – rychlejší pohyb s = v . 4 h s= 𝑣+17 𝑘𝑚 ℎ . 3h rovnice v . 4 h = 𝑣+17 𝑘𝑚 ℎ . 3h v . 4 h = v. 3h + 17 𝑘𝑚 ℎ . 3h 4v -3v = 51 𝑘𝑚 ℎ v = 51 𝑘𝑚 ℎ Původní rychlost auta byla 51 𝑘𝑚 ℎ , po zrychlení by jelo auto rychlostí 68 𝑘𝑚 ℎ . vypočítáme si vzdálenost mezi městy, tedy dráhu auta: s = 51 𝑘𝑚 ℎ . 4 h s = 204 km Mezi městy A a B je vzdálenost 204 km. Zkus to jinak , kliknutím sem se vrať k obrázku a zvol druhou možnost

Zkus to jinak , kliknutím sem se vrať k obrázku a zvol druhou možnost Vyjadřujeme původní rychlost auta Levá strana – pomalejší pohyb Pravá strana – rychlejší pohyb v = s 4h v = 𝑠 3ℎ -17 𝑘𝑚 ℎ rovnice 𝑠 4ℎ = 𝑠 3ℎ -17 𝑘𝑚 ℎ 4.3 h 3s = 4s -4.3.17 km 204 km = 4s – 3s 204 km = s Vzdálenost mezi městy je 204 km. Původní rychlost auta vypočítáme: v = 204km 4h Původní rychlost auta byla 51 𝑘𝑚 ℎ ,po zrychlení 68 𝑘𝑚 ℎ . v = 51 𝑘𝑚 ℎ Zvýšenou rychlost spočítáme 51 𝑘𝑚 ℎ + 17 𝑘𝑚 ℎ =68 𝑘𝑚 ℎ Zkus to jinak , kliknutím sem se vrať k obrázku a zvol druhou možnost