Budovy s téměř nulovou spotřebou: jistá a přínosná budoucnost Diskuze o energeticky úsporném developmentu 19. listopadu 2014, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Státní energetická inspekce 21. –
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov
Pasivní dům Marek Švestka.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Vliv konceptu zelených budov na provozní fázi výstavbového projektu Ing. Jiří Dobiáš LEED AP.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Tisková konference AVMI | Praha | TISKOVÁ KONFERENCE ASOCIACE VÝROBCŮ MINERÁLNÍ IZOLACE.
Karásek 2014 Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Novela Energetického zákona Vývoj cen energií Možnosti levnějšího tepla Ing. Vojtěch Lexa autorizovaný energetický auditor Ministerstva obchodu.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v.
12. února 2010, XXI. Seminář energetiků, Jelenovská Politika MŽP v oblasti energetiky Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministersto životního prostředí.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetický průkaz budovy.  Požadavek Evropské směrnice /es.  Každá země realizuje požadavek vlastní cestou  Pro ČR se stal vzorem rakouský.
Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
Akční plán města Hlinska Ing. Michal Rohlena 5. konference K126 – Udržitelnost ve výstavbě
Problémy sektoru nájemního bydlení , RNDr. Tomislav Šimeček.
Úspory energie a regenerace
Národní účty - aplikace
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Tomáš Křížek Setkání primátorů a starostů měst a obcí České republiky.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Průkazy energetické náročnosti budov Novela zákona č.406/2000 Sb, o hospodaření energií Resort školství Setkání ředitelů škol Oddělení sekretariát.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
TECHNOLOGICKÝ VÝVOJ VE VŠECH ODVĚTVÍCH průměrné auto vs. šetrné auto spotřeba 6,5 l/100km spotřeba 1,5 l/100km, příp. 6,5 kWh/100km.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Autor diplomové práce: Bc. Jiří Hanzlík, DiS.
Operační program životní prostředí
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Petr Holub, ředitel Šance pro budovy
Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor
Transkript prezentace:

Budovy s téměř nulovou spotřebou: jistá a přínosná budoucnost Diskuze o energeticky úsporném developmentu 19. listopadu 2014, Praha

Náběh povinnosti podle evropské směrnice ●Směrnice o energetické náročnosti budov, v ČR transponovaná do zákona o hospodaření energií ●Povinnost se váže k datu podání žádosti o stavební povolení ●Náběh v postupných krocích podle velikosti budovy  1. ledna 2018: budovy nad 1500 m 2 energ. vztažné plochy  1. ledna 2019: budovy nad 350 m 2 energ. vztažné plochy  1. ledna 2020: všechny nové budovy ●Pro budovy veřejných investorů: vždy o dva roky dříve ●Standard “s téměř nulovou spotřebou” dle české vyhlášky je zhruba dvakrát energeticky horší než standard pasivní, je možné zpřísnění v dalších krocích

Ekonomické přínosy: minimálně 223 mld. Kč ●Čistá současná hodnota pro zavedení vyšších energetických standardů spočtena na 223 mld. pod konzervativními předpoklady (3% reálný růst ceny energie, 25 let ekonomická životnost) ●Přechod k vyšším energetickým standardům je sázka na zvyšující se ceny energie a zajistí vlastníky před cenovými šoky ●.. stát pak před cenovými výkyvy a nejistotou dodávek fosilních paliv

Podpůrné programy a ekonomika ●Státem investovaná 1 mld. Kč se vrátí na daních (0,97 až 1,21 mld.) a indukuje trojnásobný příspěvek k HDP (2,13 až 3,59 mld.) ●Energeticky úsporné renovace a výstavba nových budov ve vysokém energetickém standardu představují aktivitu s jedním z nejvyšších odhadovaných multiplikátorů do zaměstnanosti či fiskálních příjmů ●Tím, že podpora směruje do velkého množství malých projektů, má menší destabilizující vliv na ekonomiku než zásahy do jiných sektorů ●Zdroj: ekonomové M. Zámečník, L. Niedermayer, T. Lhoták pro Šanci pro budovy ●Potvrzuje to i pracovní verze studie Úřadu vlády o dopadu energetické efektivity na českou ekonomiku

Možná podpora pro novostavby ●Nová zelená úsporám připravuje podporu novostavbám bytových domů v pasivním standardu na celém území ČR ●Připravovaný Operační program Životní prostředí počítá i s podporou části vícenákladů na dosažení standardu s téměř nulovou spotřebou (před náběhem povinnosti) a pasivního ●V Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost se předpokládá podpora novostaveb komerčních budov ve standardu s téměř nulovou spotřebou

Děkuji za pozornost! Petr Holub Šance pro budovy je aliance významných oborových asociací podporující energeticky úsporné stavebnictví. Sdružuje Českou radu pro šetrné budovy, Centrum pasivního domu, Asociaci výrobců minerální izolace, Sdružení EPS a Asociaci pro využití tepelných čerpadel. Reprezentuje přes 280 firem napříč hodnotovým řetězcem výstavby a renovace budov. Šance pro budovy usiluje o dosažení zásadních celospolečenských přínosů, které s sebou energeticky úsporné budovy nesou. Za tímto účelem prosazuje změny legislativního a ekonomického rámce, včetně kvalitní implementace evropských směrnic v České republice.