Základní vzdělání - 2. stupeň

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu EU
Voda a její okolí.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Aktivita č.5: Tajemství chemie
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
podmínka života na Zemi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Integrovaná střední škola, Slaný
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Domácí ekologie – pitná voda
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických výpočtech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák přečte chemické.
Voda Veronika Drzková, 2.E.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Druhy vod.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech, nekovech a polokovech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Rozpozná.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických reakcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Aplikuje poznatky.
Technologie na úpravu pitné vody Eva Košarišťanová.
Voda a vzduch = základ života
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o vodě AutorIng. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák chápe důležitost vody pro.
Skupenství látek.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
Voda - Nezbytná podmínka života na Zemi
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
VODA – DĚLENÍ A ČISTIČKY VODY
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o reakcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák vyčíslí správně základní.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ropě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zhodnotí užívání fosilních.
ZÁSADY - HYDROXIDY.
Pojmenuj domácí zvířata
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Porovná vlastnosti a použití.
KYSLÍK.
CHEMICKÉ REAKCE A ROVNICE
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o periodické tabulce prvků (PSP) Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák.
Základní podmínka života
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o destilované vodě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zná vlastnosti.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
AnotaceZařazení vody do systému látek AutorMgr. Květuše Horáková Jazykčeština Očekávaný výstup Žák se seznámí a utřídí druhy vod, způsoby čištění vod,
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o oxidech
VZDUCH.
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
Poznej volně žijící zvířata
Otázky osobní, sociální zralost Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec.
Volně žijící zvířata – pole, louka, les
RZ RZ v ní životVznikl v ní život Koloběh vodyKoloběh vody „obnovitelná“látka Kolem řekKolem řek vznikaly osady a města Civilizace.
VODA.
Voda a vzduch 1. VODA RZ
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_05_CH7 TémaRozdělení vody podle použití RočníkSedmý.
Voda Mgr. Helena Roubalová
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Šimotová Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Druhy vod.
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Transkript prezentace:

Základní vzdělání - 2. stupeň Anotace  Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o vodě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup  Žák umí vyjmenovat jednotlivé druhy vody dle obsahu nečistot, zná jejich zdroje a použití. Uvede příklady znečišťování vody, navrhne způsoby likvidace znečištění. Speciální vzdělávací potřeby  Žádné Klíčová slova Voda, úprava  Druh učebního materiálu  Prezentace Druh interaktivity  Aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělání - 2. stupeň Typická věková skupina  13 až 15 let Celková velikost  687 kB EU – 7 - 53

Pitná, užitková a odpadní voda Ing. Lenka Kalinová

Dělení dle obsahu nečistot Voda pitná = musí být zdravotně nezávadná (nezpůsobí zdravotní problémy ani při dlouhodobém užívání) Voda užitková = nesmí obsahovat látky poškozující lidské zdraví Voda odpadní = před vypuštěním do řeky se musí čistit

Pitná voda Získává se z podzemní vody nebo úpravou povrchové vody ve vodárnách Desinfikuje se chlorem nebo ozonem či ultrafialovým zářením Někdy se obohacuje o nezbytné minerální látky

Užitková voda Čerpá se z podzemních i povrchových zdrojů Používáme ji k mytí, koupání, praní a napájení zvířat Nesmí se používat k pití, přípravě potravy a k mytí nádobí

Odpadní voda Vzniká činností člověka v laboratořích, v domácnosti, v průmyslu i v zemědělství Před vypuštěním do řeky se musí čistit Její čistota musí být alespoň taková, jako byla při odebírání Samočištěním vody rozumíme odstraňování nečistot činností mikroorganismů a kyslíku

Úprava vody Na čističkách se nejprve voda zbaví velkých nečistot – USAZOVÁNÍM Dále následuje CHEMICKÉ ČIŠTĚNÍ a BIOLOGICKÉ ČIŠTĚNÍ Při biologickém čištění se využívá mikroorganismů a kyslíku Vedlejším produktem jsou kaly (používají se jako hnojivo) a plynné produkty (spalují se a používají se k ohřívání vody v čistících nádržích)

Aktivita č. 1

Denní spotřeba vody v ČR na osobu

Aktivita č. 2 Zamysli se jak bys v přírodě provedl filtraci užitkové vody? Proč není každá studniční voda pitná? Jak se získává pitná voda v přímořských zemích, kde je nedostatek povrchové i podzemní vody?

Zdroje Veškeré použité obrázky jsou z databáze PowerPointu