Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hlavní město České republiky
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace zpracovává téma Praha – hl. město. Prezentace je.
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Národní divadlo OBRÁZEK Č. 1 Orloj Obrázek č. 2.
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
PRAHA-hlavní město ČR.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Školní výlet – Praha 2013/14.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Prvouka – 2.ročník ZŠ „ČR a hlavní město Praha“
zpracovaný v rámci projektu
PO STOPÁCH KARLA IV. ŠKOLNÍ PROJEKT 4. B –
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
PRAHA - hlavní město České republiky.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H3A, 3.ročník
Identifikátor materiálu: V/2-1/6 Praha – hlavní město ČR
PRAHA Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Praha.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
VY_32_INOVACE_ 18_ Praha (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
představuje památná místa České
PAMÁTKY PRAHA.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Srdce Evropy. Praha je hezčí v noci Národní muzeum.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Praha.
Praha Andy Poláková.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: M. Motlová: PRAHA známá i neznámá, Euromedia Group k. s., E. Obůrková: Výlety s dětmi v Praze.
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotacePraha Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje historii, zajímavosti hlavního.
KARLŮV MOST.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
PRAHA – MATKA MĚST.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_Vl.4.r.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-06 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Rozloha: 496 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: obyvatel/km² Městské části: 57 Hlavní město Praha je nejmenším krajem ČR. Praha patří.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
PRAHA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr. Kateřina SÁLOVÁ ZŠ a MŠ MALÝ ÚJEZD VY_32_INOVACE_17_VL_PRAHA 1. část.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAHA – HLAVNÍ MĚSTO ČR Název školyPlavská škola AutorMgr. Jitka Hýsková, DiS. Název VY_32_INOVACE_02_VL5 _Praha – hlavní město ČR TémaVL 5 Číslo projektu.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
JOSEFOV (PRAHA) - městská čtvrť obklopená Starým Městem, pojmenovaná
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Česká republika - Kutná Hora
Hlavní město Praha - pražské metro, letiště Václava Havla - Ruzyně,
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_02_Státy_hlavní_města_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Kulturní památky Autor Mgr. Zdeňka Prchalová Cílová skupina
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Židovské město v Praze.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
Transkript prezentace:

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 382 11 Větřní Téma hodiny: Praha Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková

Praha Praha je hlavní město naší republiky. Žije zde něco přes 1 290 000 obyvatel. Jsou zde soustředěny veškeré důležité státní orgány (parlament republiky, vrchní soud,…), sídlí zde prezident republiky (Václav Klaus) a je kulturní metropolí. Protéká jí naše nejdelší řeka Vltava. Praha má rovněž dlouhou historii, která sahá až do 7. – 8. století, kdy na území dnešního města sídlily kmeny Čechů, v jejichž čele stál rod Přemyslovců. Původně se toto území skládalo z řady hradišť (Vyšehrad, Šárka, Bohnice, Hostivař). Právě Přemyslovci dali základ dnešnímu Pražskému hradu. Do jeho podhradí přicházeli řemeslníci a obchodníci – začalo se rodit středověké město. Praha se stala centrem českého knížectví. Sjížděli se sem kupci a obchodníci z celého světa, navštěvovali ji významní umělci a učenci, město přilákalo nové obyvatele. Brzy nestačily prostory původního města a Praha se začala rozrůstat. V dnešní době má mnoho městských částí, ale mezi nejstarší z nich patří Staré Město pražské, Nové Město pražské, Josefov, Vyšehrad, Malá Strana a samozřejmě Hradčany. Pražský hrad – sídlo českých knížat a králů byl vybudován na ostrohu nad řekou Vltavou prvními Přemyslovci na konci 9. století. Někdy bývá mylně nazýván „Hradčany“. Původně byly Hradčany názvem pro poddanské město, které bylo vystavěno ve 14. století poblíž Pražského hradu. Pražský hrad je obrovský komplex budov a chrámů, které byly postupně během existence hradu přistavovány a přestavovány. Mezi nejvýznamnější z nich patří katedrála sv. Víta, kterou započal budovat Karel IV. ve 14. století, chrám byl dokončen až ve 20. století. Byli zde pohřbeni všichni nejvýznamnější panovníci českého království. Dále zde najdeme baziliku Sv. Jiří. Jedná se o jeden z nejstarších kostelů v Praze. Byl založen roku 920 a původně byl součástí ženského kláštera. Hrad je opravdu rozsáhlý, za zmínku stojí například ještě Vladislavský sál. Byl vystavěn v 15. – 16 století. Původně sloužil jako místo korunovačních hostin či volby krále. Dnes je toto místo vyhrazeno například pro volbu prezidenta republiky.

Karlův most – jedná se o nejstarší most Prahy. Byl založen Karlem IV Karlův most – jedná se o nejstarší most Prahy. Byl založen Karlem IV. roku 1357. Dle pověsti zedníci přidávali do malty syrová vejce, aby stavba lépe držela. Most je vyzdoben sochami. Jedná se o 30 soch a sousoší. Autory byli Matyáš Braun a bratři Brokoffové Staroměstský orloj – jedná se o středověké astronomické hodiny stojící na Staroměstském náměstí. Jedná se o evropskou raritu, je zapsán na seznamu kulturních památek UNESCO (světová organizace pro vzdělávání, kulturu a vědu). Orloj byl vystavěn patrně v době vlády Karla IV. Dříve se předpokládalo, že stroj v hodinách byl dílem Hanuše z Růže a vznikl na konci 15. století, kdy byla přestavována staroměstská radnice. Dle pověsti byly Hanušovi vypáleny oči, aby již nikdy nemohl jinde vystavět něco podobného. Orloj se skládá ze tří částí : nejvýše postavená jsou dvě okénka, kde se v celou hodinu objevují apoštolové, nad apoštoly sedí kohout, který kokrhá po skončení běhu apoštolů. O něco níže je číselník, který ukazuje čas, ale i oběh Slunce a Měsíce. V nejnižší části je kalendářní deska – dvanáct kruhů znázorňující měsíce (dílem Josefa Mánese). Na orloji stojí za povšimnutí ještě sošky Kostlivce, Turka, Lakomce a Marnivce. Zlatá ulička- jedná se o řadu drobných domků ze 16. století. Původně zde bydleli hradní střelci a snad i někteří alchymisté. V současnosti jsou zde výstavy a krámky. Na konci uličky stojí věž Daliborka. Původně se jednalo o vězení. Věž získala jméno podle svého prvního vězně Dalibora k Kozojed. Dle pověsti se zde naučil hrát na housle. Židovské město – městská čtvrť, která původně sloužila jako židovské ghetto, od 19. století bylo začleněno k Praze jako městská čtvrť a získala nový název Josefov. Zachovalo se zde málo pamětihodností. Mezi nejstarší z nich patří Staronová synagoga. Je již ze 13. století a je nejstarší dochovanou evropskou synagogou. Mezi další památky Josefova patří židovská radnice či některé menší synagogy. Nemůžeme opomenout Starý židovský hřbitov. Stáří hřbitova potvrzují náhrobní kameny. Některé z nich jsou již ze 14. století. Najdeme zde hrob slavného rabiho Jehudy Löva ben Besalel, podle pověsti tvůrce Golema – postavy z hlíny. Po druhé světové válce zůstalo Židovské město opuštěné, většina obyvatel zemřela v koncentračních táborech. Z jejich pozůstalostí vzniklo muzeum – druhé největší na světě.

Vyšehrad – jedná se o jedno z nejstarších míst Prahy Vyšehrad – jedná se o jedno z nejstarších míst Prahy. Najdeme zde basiliku Petra a Pavla z 11. století. Od konce 19. století se na místním hřbitově pohřbívají významné osobnosti České země. Na místě původního hradu vznikal vojenská pevnost upravená hlavně v 17. století.

Praha – pohled z Petřínské věže

Pražský hrad

chrám sv. Víta

Bazilika sv. Jiří

Staroměstský orloj

Karlův most

Zlatá ulička

Staronová synagoga

Hlavsa V. , Praha průvodce města. 2. vyd Hlavsa V., Praha průvodce města. 2. vyd. Praha, Sportovní a turistické nakladatelství 1960. Obrazové přílohy převzaty z: http://commons.wikimedia.org 13