HEMODIALÝZA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CENTRÁLNÍ VENÓZNÍ KATÉTR
Advertisements

Studijně-poznávací návštěva Ankary –
Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava
Konference se zaměřením
Konference se zaměřením
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
HISTORIE DIALYZAČNÍ LÉČBY
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
PÉČE O DIALYZOVANÉHO PACIENTA
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Swan-Ganz katetr a katetrizace arteria pulmonalis
Druhy obvazů – obinadlové obvazy
SPOLEČNĚ PROTI LEUKÉMII
V.O.D.A.
FYLOGENEZE CÉVNÍ SOUSTAVY
PERIKARDIÁLNÍ PUNKCE CHLEBKOVÁ SILVIE.
TRANSPLANTACE LEDVIN.
P. Machek, M. Křečková Fresenius Medical Care – DS Most
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
Urgentní příjem Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.
Lymfatický (mízní) systém
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
LEDVINY Jak vypadají, kde jsou uloženy, jejich funkce, selhání ledvin, možnosti léčby při selhání ledvin.
Pojem clearance, využití v klinické praxi
Konference se zaměřením
DETOXIKACE – očista organismu
PERITONEÁLNÍ DIALÝZA.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Konference se zaměřením
Střední zdravotnická škola Evangelické akademie
Konference se zaměřením
Zajištění přístupu do krevního oběhu
Hemodialýza X33BMI Peter Kováč.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
P é če o dialyzovan é pacienty Bedn á řov á Vladim í ra.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Ošetřovatelská péče o nemocné s varixy
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Koronarografie a balónková angioplastika (PTCA)
Punkční epicystostomie
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Hemodialýza Co je to hemodialýza Proč ji někteří lidé potřebují?
VY_52_inovace_PRV.5.26 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.26 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název.
Organizace zdravotnické služby v armádě
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava
Vylučovací soustava 2.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Oběhová soustava.
Vylučovací soustava.
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
M. Kinštová Thomayerova nemocnice, Praha. Část radiologie zabývající se invazivními výkony při navigaci zobrazovací metodou Vaskulární výkony Nevaskulární.
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_3_15_VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Šablona číslo: XII Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 15 Autor: Mgr. Kateřina Zikmundová.
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Organizace předškolního vzdělávání
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu
Infúze Infúze je podání většího množství tekutiny do organismu jinou cestou než trávicím ústrojím. Aplikuje se většinou přímo do krevního oběhu intravenózní.
Vliv radiace na člověka
Glomerulonefritis.
AUTOR: Blanka Petlánová
Renální selhávání chronické
Daniela Chmelíková, Martina Bryxová, Tomáš Zedník, Veronika Haková
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1.
Transkript prezentace:

HEMODIALÝZA

Léčba při které dochází k očišťování krve pomocí filtru s polopropustnou membránou a hemodialyzačního přístroje.

Provádí se lidem, u kterých došlo k selhání ledvin a v těle nemocného se hromadí odpadní látky a voda. Tato metoda se také nazývá umělá ledvina.

Kde se tato léčba provádí? V České republice se hemodialýza provádí v dialyzačním středisku pod dohledem odborného ošetřujícího personálu, na který se nemocný může maximálně spolehnout. Dnes je těchto středisek již spousta, dalo by se říci, že v každém okrese je minimálně jedno v provozu.

Co předchází hemodialyzační léčbě? Jedná – li se o nemocného s chronickým selháním ledvin, předchází hemodialýze malý chirurgický zákrok, při kterém lékař na předloktí nebo na paži vytvoří spojku mezi žílou a tepnou, tzv. shunt [šant]. Tento shunt zajišťuje dostatečný průtok krve, který je při hemodialýze velmi důležitý.

Do shuntu se napichují dvě jehly, první jehla odvádí krev nemocného do mimotělního oběhu a druhá vrací očištěnou krev zpět do těla nemocného. Po ukončení léčby se obě jehly vyjmou a místa vpichu se ošetří a přelepí náplastí. 

V případě, že není shunt u pacienta vytvořen, nejčastěji u lidí s akutním selháním ledvin, bývá dočasný přístup k cévám zajištěn pomocí katétru. Katétr je tenká plastová hadička, která se zavádí do velké žíly, obvykle v oblasti krku. Zavedení katétru do žíly je pro pacienta nebolestivé.

Jaký je další postup? Pro hemodialyzační ošetření je nutné vyvést krev nemocného do mimotělního oběhu pomocí hemodialyzačního přístroje, jehož hlavní součástí je právě filtr s polopropustnou membránou, tzv. dialyzátor. V dialyzátoru probíhají veškeré očišťovací pochody. Poté se očištěná krev vrací zpět do těla nemocného. Mimo tělo pacienta se nachází vždy jen malé množství krve, asi 200ml.

Takto vypadá mimotělní oběh při hemodialýze

Četnost hemodialýz Na hemodialýzu musí nemocný docházet pravidelně třikrát týdně podle rozpisu v přesně stanovenou hodinu a den. U nás na středisku je to např. každé pondělí, středu, pátek nebo každé úterý, čtvrtek, sobotu vždy od 6:30 hodin nebo od 12:30 hodin.

Jak dlouho hemodialýza trvá a jak využít čas během léčby? V průběhu hemodialýzy se organismus zbavuje odpadních látek a vody. Celý tento proces trvá 4 - 5 hodin a je nemocnými obvykle dobře snášen. Během léčby pacienti mohou sledovat televizi, poslouchat hudbu, číst si, luštit křížovky, odpočívat, spát, někteří pracují na notebooku, jiní si povídají s dalšími pacienty.

Pacientky na hemodialýze

Omezení při hemodialýze Jelikož hemodialýza probíhá jen tři dny v týdnu nemocný musí dodržovat stanovenou dietu a kontrolovat příjem a výdej tekutin. Zvláštní péči musí nemocný také věnovat cévnímu přístupu - shuntu a uchránit ho před infekcí, nárazy, utlačením, a pod.

Výhody hemodialýzy Bezstarostný průběh léčby – o vše se během hemodialýzy stará personál hemodialyzačního střediska. Úplné volno ve dnech mezi hemodialýzami. Pokud je dialyzován přes shunt (ne katétr), může se koupat doma i ve volné přírodě. Někteří nemocní vítají cestu na dialyzační středisko jako malou společenskou událost.

Nevýhody hemodialýzy Poměrně podstatné dietetické omezení (bílkoviny, draslík, fosfor). Omezení příjmu tekutin Závislost na zařízení a lidech Časové nároky

Naše dialyzační středisko