Elektrické podlahové topení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Tepelná čerpadla.
SLUŽBY SPOJENÉ S UŽÍVÁNÍM BYTU
Snižování energetické náročnosti staveb
Bytové družstvo U Arény
Solární systémy pro aktivní topení
DOMY Otázky a odpovědi.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
• Vliv výběru a kvality tepelné izolace komponentů a potrubí na energetickou náročnost systému předávání tepla Joule 2010 Září Zdeněk HERMAN Předávací.
Tepelné čerpadlo 1.
Pasivní dům Marek Švestka.
EXPERT NA TEPLO.
ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 11.
Systém Princip Ekonomika provozu
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
2 AGENDA: 1.Ekonomická situace v ČR a ve stavebnictví 2.Hlavní události a opatření v letech 2007 až Hlavní opatření v těchto letech 4.Rozšíření.
Rekuperační jednotka ISIS Recover
Tepelné čerpadlo aneb jak šetřit naši Zemi
Tepelné čerpadlo 3.
Vypracoval: Jan Forman
Alternativní energie Úspora energie Lenka Janouchová (asistentka)
Šetříme energií v domácnosti
Úspora energií v domácnostech - Tomáš Bílý -
Energie a Město Zpracovali : Štěpán Filip Matěj Havrlant Matěj Havrlant.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách Lenka Česenková Státní fond životního.
Solární systémy třetí generace
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Návrh a konstrukce otopných ploch II
Úspora elektrické energie
Ústřední topení.
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
Provoz a údržba domácnosti Elektrické spotřebiče
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
K R B O V É V L O Ž K Y.
Smart heat for comfort and safety Porovnání provozních nákladů cirkulace - HWAT Konkrétní aplikace.
I R V INTELIGENTNÍ REGULACE VYTÁPĚNÍ
Vytápění Regulace ve vytápění
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Regulace vytápění Střední odborná škola Otrokovice
POROVNÁNÍ VYBRANÝCH SYSTÉMŮ KLIMATIZACE A VĚTRÁNÍ Z POHLEDU SPOTŘEBY ENERGIE A NÁVRATNOSTI 2VV s.r.o. 8/08.
Pasivní stavitelství jako ekonomický koncept. Východiska Výstavba a provoz budov je hltoun energetických zdrojů Každá budova má být v takovém stavu, aby.
Tepelné čerpadlo 2.
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
Tepelné akumulátory.
Využití energie Slunce
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie... l pobočka Liberec
Studie: Podnikové domy
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Topný infračervený systém. Princip infratopení - Základem je skleněná topná deska ze 4 mm bezpečnostního skla - Topná deska se rozehřeje na teplotu 100.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
ABSOLUT-IN inteligentní poradenství. Poradenská společnost ABSOLUT-IN působí na českém finančním trhu od roku Poskytuje služby v oblasti pojištění,
Vytápění Ústřední vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Elektrická topidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
TECHNOLOGICKÝ VÝVOJ VE VŠECH ODVĚTVÍCH průměrné auto vs. šetrné auto spotřeba 6,5 l/100km spotřeba 1,5 l/100km, příp. 6,5 kWh/100km.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Tepelné čerpadlo 2.
Orbis pictus 21. století Topné desky
Vzduchové clony DoorMaster Comfort C a D
Vytápění Regulace ve vytápění
Transkript prezentace:

Elektrické podlahové topení aneb Jak topit levně? Elektřinou !

? ? ? Spousta lidí řeší problém, jak pohodlně a hlavně levně vytápět své bydlení. Variant je spousta, ale všechny by měly odpovídat způsobu užívání a úrovni zateplení.

Způsoby vytápění Kamna, krb Ústřední topení Tepelné čerpadlo + nízká pořizovací cena - vyšší pořizovací cena (kotel, radiátory, rozvody, regulace) - vysoká pořizovací cena (čerpadlo, radiátory, rozvody, regulace - vysoká teplota - údržba (nečistá) - údržba, servis, kontroly - údržba (složitá, nákladná) + životnost - životnost (kotel, ventily,…) - životnost - malá tepelná setrvačnost (přímý ohřev vzduchu) + tepelná setrvačnost (topné medium) Palivo - dřevo - uhlí - plyn - levné, časově, fyzicky a prostorově náročné dražší , časově, fyzicky a prostorově náročné dražší, pohodlný + nepřetržitý zdroj energie Schéma cirkulace vzduchu u vysokoteplotních topných systémů - víření prachu

Výhody elektrického podlahového topení + nízká pořizovací cena (o cca 30-50% nižší než běžné systémy) + nízkoteplotní systém (nevíří prach, nikdo se o něj nepopálí) + minimální údržba (pouze nastavení regulace) + dlouhá životnost – záruka 10 let a pokud je v podlaze správně uloženo, má stejnou životnost jako samotná podlaha + 100% účinnost - přeměna elektrické energie na tepelnou + okamžitá a přesná regulace, možnost naprogramování + možnost rozdělit topení na samostatně otápěné/regulované zóny dle způsobu užívání + teplá podlaha – maximální pohodlí a pocit tepla i při nižší pokojové teplotě (zima bývá od nohou) Topte KDY, KDE a na TEPLOTU jak potřebujete  Schéma cirkulace vzduchu nízkoteplotního podlahového topení

Historie podlahového topení v minulosti bylo topení elektřinou propagováno jako čistý a levný způsob vytápění, následné zdražení el. energie spoustu lidí od tohoto způsobu vytápění odradilo a dívá se na něj negativně dodnes. Základní chyby pouze nízká cena energie bez dalších opatření – chybějící zateplení Regulace - 1 termostat pro celý dům, topení pak pracovalo na 100% výkon topení akumulační – dlouhý náběh teploty – vysoká spotřeba energie Bohužel i dnes je stále spousta nezateplených domů, u nichž lidé přemýšlí, jak ušetřit za vytápění. Bez zateplení to však nejde !

Podlahové topení dnes … Dnes už je situace naprosto odlišná, …. Většina si ale dnes již uvědomuje nutnost energetických úspor a zateplují své domy sami či s podporou programů např. zelená úsporám. Staví se nízko energetické a pasivní domy s minimálními tepelnými ztrátami 5 – 10 kW/den/dům, což při ceně cca 6Kč/kW znamená spotřebu 60Kč/den a i pokud by jste topili 200 dní v roce spotřeba by byla cca 12tis Kč !!! Proto je nepochopitelné, proč lidé do takto úsporných domů investují statisíce za komplikované systémy tepelných čerpadel s několikanásobným tepelným výkonem?

Podlaha - akumulace či přímotop? Dalším krokem kupředu jsou moderní reflexní tepelné izolace, které 95% tepla odráží zpět, čímž výrazně urychlí náběh teploty v místnosti a snižují nutnost akumulace zejména pro podlahy. Bohužel i dnes je většina podlah chápána a stavěna jako akumulační, což znamená, že se dlouho nahřívá a následně déle hřeje. Ale potřebujete mít teplo v koupelně další 4 hodiny poté, co jste se okoupali? Nebo vám stačí teplo po dobu cca 2 hodin, kdy ji používáte?

Podlaha - přímotop Námi navrhovaná skladba podlahy pro elektrické podlahové topení s reflexní tepelnou izolací AP5, která nahradí 5cm klasické izolace zaručí rychlý náběh teploty cca 20-30 minut .

Regulace teploty Regulátor s hysterezí či IP regulací Uspoří 10-30% energie dle zateplení a cirkulace vzduchu, neboť po dosažení požadované teploty vypne a znovu se zapne až teplota opět poklesne.

Regulace místa a času - otápěné zóny Hlavní úsporu energie však přináší rozdělení celého domu a místností v něm do otápěných zón dle způsobu užívání se samostatnou možností regulace. Správným nastavením dle denního režimu pak můžeme ušetřit dalších 30-50% energie, neboť reálně užíváme cca 30-50 % plochy domu a zbytek pouze temperujeme. Téměř nikdy nemusíme topit v celém domě najednou. ráno sepne na 1 hod ložnice, koupelna, kuchyň odpoledne dětský pokoj, pracovna, kuchyň, … večer obývací pokoj, koupelna a ložnice 6 denních teplot až 9 týdenních režimů

Vytápění části domu Elektrické podlahové topení je možné i kombinovat s klasickým způsobem vytápění (ÚT) a vytápět tak chladné prostory v období mimo topnou sezonu (kuchyňský kout, pracovna, koupelna, šatna,…) lokální topení pro 1-3 otápěné zóny cca 1tisKč/m2 cena včetně tepelné izolace a regulace (regulátor 1500-1800Kč + topení již od 800Kč do 4 tis Kč/ks)

Topení pro celý dům či byt Komplexní pro 6-18 otápěných zón byt cca 60m2 cca 40-50tis Kč dům cca 100-120m2 cca 80-100tis Kč Cena s DPH včetně regulace a izolace

Co je nejlevnější … … logický závěr si udělejte sami …

Děkuji Vám za pozornost