Hořčík Charakteristika Hořčík, latinsky Magnesium, chemická značka Mg.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Konference se zaměřením
OBEZITA.
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
VÝŽIVA – základní složky potravy
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Úloha ledvin v regulaci pH
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
HYPERHYDRATACE Zbyněk Mlčoch.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Výživové směry Ing. A. Říhová.
F e r r i t i n. Každý, ať už vrcholový či výkonnostní sportovec, by si měl nechat pravidelně ročně (u vrcholového sportovce samozřejmě častěji) nechat.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Žena a sport.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Stopové prvky Olivia Stamates.
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
HOBITI.
Hormonální řízení.
Obecná endokrinologie
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Hormonální soustava tercie.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Hormonální soustava.
Anémie Hejmalová Michaela.
Pitný režim u seniorů.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
- Jejich funkce a regulace sekrece…
Monika Dušová Simona Tomková
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Osteoporóza.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
= přeměna látek a energií
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Hořčík Charakteristika Hořčík, latinsky Magnesium, chemická značka Mg. Poprvé byl izolován na počátku 19.století elektrolýzou a následně v 30.letech téhož století chemickou reakcí vyroben chlorid hořečnatý. V přírodě se vyskytuje ve sloučeninách jako dolomit či magnezit, výrazně je zastoupen v mořské vodě (1,35g/l). Hořčík je jedním ze základních stavebních součástí rostlinného barviva chlorofylu a tím je dána důležitost tohoto prvku v celém potravním řetězci.

Hořčík Fyziologie V lidském těle je obsaženo 20 – 30g hořčíku. Z tohoto množství se ukrývá cca 60% v kostech a zubech, pouhé 1% v krvi, játrech, zbytek nalezneme ve svalové tkáni. Doporučená denní dávka je závislá na věku a v průměru činní 6mg/kg hmotnosti. Hladina Mg v séru se pohybuje od 0,7 do 1,1mmol/l a není určujícím ukazatelem množství prvku v těle. V buňkách a tkáních je koncentrace 10 násobná. Kromě hladiny Mg v plasmě můžeme stanovit hladinu v erytrocytech (2,5mmol/l) nebo odpad v moči za 24hod, který činní 5mmol. Ledviny totiž promptně reagují na stav sérové hladiny Mg. Při jeho nedostatku dochází k zadržování Mg, při nadbytku naopak k zvýšenému vylučování. To však může nastat i při ledvinném onemocnění či podávání diuretik. Nejobjektivnějším vyšetřením stanovujícím množství Mg v těle je atomová absropční spektrofotometrie. Hořčík je znám jako druhý nejhojnější intracelulární iont, který výrazně ovlivňuje funkci a stav buňky. Stabilizuje její membránu, brání intracelulárnímu průniku Ca, hypoxii, je součástí přes více než 300 enzymatických reakcí, např.při oxydativní fosforylaci, glykolýze či naopak glykogenoneogenezi, zapojuje se v Krebsově cyklu. Hořčík spolu s vápníkem ovlivňují stav kontrakce svalu, kdy Mg napomáhá relaxaci, což se projeví i zábranou vasospasmů srdečních a mozkových cév.

Hořčík Vstřebávání a vylučování K vstřebávání Mg dochází v tenkém střevu a je závislé na stavu sliznic ( k zhoršení dochází u chronických průjmů, ulcerózní kolitidě a dalších zánětlivých onemocněních GIT), na současně podávané stravě ( vstřebatelnost omezují tuky, sacharidy nadměrné množství bílkovin), dále na druhu a množství podané látky, u 1g laktátu hořečnatého musíme počítat cca se 100mg čistého hořčíku. Rovněž s celkovou výší podaného minerálu dochází k procentuálnímu poklesu vstřebávání. Vzhledem ke kompetitivní inhibici s vápníkem při transportu přes stěnu GIT množství absorbovaného hořčíku ovlivňuje současná hladina Ca ve střevech.K výraznému omezení příjmu dochází při požívání alkoholu. Positivně resorpci ovlivňuje současně podaný vit.D v dávce 400m.j.(vyšší dávky působí opačně), selen, hladina parathormonu v těle, malé množství bílkovin. Na množství vstřebaného hořčíku a jeho hladinu v séru okamžitě reagují ledviny a hladinu usměrňují pomocí glomerulární filtrace a zpětné tubulární resorpce.. Se zvýšenou diurezou dochází k zvýšenému odpadu iontu. K výraznému vylučování z těla dochází rovněž GIT, neboť z celkově podaného množství se vstřebává pouze 30-40% a současně dochází i k částečné eliminaci již vstřebaného hořčíku přes enterohepatální oběh opět do GIT.

Hořčík Obsah hořčíku v potravinách Hořčík se nachází v mnoha potravinách ale většinou v menších množstvích. Tento fakt je bohužel v současné době ještě podpořen současným stavem přírody. Nepříznivé podmínky v zemědělství a lesnictví, které způsobily zvýšené vyplavování hořčíku z půdy, kdy došlo k přerušení koloběhu minerálu mezi živou a neživou přírodou (s nástupem chemie do zemědělství a velkovýrobou) výrazně ovlivňují snižující se množství Mg v potravním řetězci, počínaje vodou přes rostlinou stravu a konče živočišnými produkty. Rovněž úprava stravy jako je tepelné zpracování a konzervování snižuje obsah Mg. Níže uvedené příklady obsahu Mg nemusí vzhledem k výše uvedeným faktům stoprocentně odpovídat a jejich hladina může kolísat dle původu zdroje produktu, což dokumentuje i obsah Mg v pitné vodě na Plzeňsku. zdroj Mg v mg/l Plzeň povrchový 4 – 6 Rokycany povrchový 1,7 Janov hlubinný 29 Zbiroh hlubinný 35

Hořčík Obsah hořčíku v potravinách na 100g potravina mg mák 526 ementál 57 hrách steril. 33 lískové ořechy 274 šproty 53 kuře 29 mandle 257 hrozinky 50 eidam 30% 28 čokoláda ml. 92 losos 45 vepřové maso 26 čočka 77 banán 42 hovězí maso 25 chléb tmavý 75 sardinky 41 brambory bílé pečivo 24 špenát 59 makrela uzená 34 bílý jogurt 21

Hořčík Příčiny nedostatku - snížený příjem - nízký obsah Mg ve stravě v důsledku primárního snížení v půdě - dieta, anorexie, bulimie - poruchy GIT (chronický průjem, collitis ulcerosa, celiakie..) - vysoký příjem tuků, bílkovin - nadměrný příjem vápníku - alkoholismus - snížená hladina parathormonu - nadměrný příjem vlákniny

Hořčík Příčiny nedostatku - zvýšené vylučování - onemocnění ledvin - nadměrná diureza - diabetes mellitus, diabetes insipidus - některé léky (diuretika, aminoglykosidy, insulin…) - hormonální antikoncepce - kofein - projímadla - nadměrné pocení (sportovci) - zvýšená potřeba - sportovci - těhotné a kojící - období kostního růstu - hormonální disbalance v důsledku onemocnění št.žlázy,příštitných tělísek, nadledvin, slinivky

Hořčík Obsah hořčíku v tekutinách na 100ml tekutina mg korunní kyselka 3,5 excelsior 2,0 mattoni ,0 magnesie 180 mléko 1,5% 14

Hořčík Základní příznaky nedostatku neurologické – migréna, závratě, neurastenie, deprese, tetanický syndrom, parestézie porucha přenosu nervových podnětů do svalů, hyperaktivita dětí kardiologické – sklon k hypotenzi, poruchy srdečního rytmu, tachykardie, tlak na hrudi, kolapsové stavy, únava, předčasná arterioskleróza, častější infarkty gynekologické – premenstruační syndrom,menstruační bolesti interní – ledvinové a žlučníkové kameny, poruchy růstu a trofiky kostí, trombózy dolních končetin, bronchospasmy, zhoršuje astma, alergie, zvýšený tonus svěračů zažívacího ústrojí, ranní únava, snižuje inzulínovou odpověď, zvýšený průnik Ca do buněk, porucha regulace cholesterolu, náchylnost organismu k infektům, urychluje stárnutí

Hořčík Základní příznaky předávkování - pomalá srdeční činnost - snížený tlak - pomalá srdeční činnost - nevýbavné hluboké reflexy - poruchy vedení vzruchu srdeční svalovinou - dechová paralýza

Hořčík Použitá literatura 1.W.F.Ganong:Přehled lékařské fysiologie 2.U.Keller:Klinická výživa 3.L.Steidl:Magnézium donor zdraví a pohody, Interní medicína pro praxi 2001/4,2001/5,2001/6 4.M.Šašinka:Nefrológia detí a mladistvých 5.I.Mach:Doplňky stravy 6.P.Konopka:Sportovní výživa 7.V.Jordán:Antioxidanty zázračné zbraně