ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava, 5.2. 2011.  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie- dýchací systém v zátěži
Advertisements

KARDIORESPIRAČNÍ ADAPTACE NA TRÉNINK
AEROBNÍ A ANAEROBNÍ TRÉNINK
Výživa ve sportu.
Reakce a adaptace oběhového systému na zatížení
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
VYTRVALOST Michl Lehnert.
VYTRVALOST Michl Lehnert.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Dědičnost ukazatelů fyzické zdatnosti
Školení trenérů III. třídy Brno 2007 Česká unie Dento Karate-do Teorie sportovního tréninku Milan Haška.
Zásady výživy sportovce
Trénink podle prahových hodnot
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Přírodní látky - systematizace a opakování
chemické složení organismů
Žena a sport.
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Funkční testy sportovců
Látkový a energetický metabolismus rostlin
Měření anaerobní kapacity
Anaerobní testy ? (pouze ilustrace pro přednášky) Jan Novotný, Martina Novotná FSpS MU, Brno.
Trénink běžeckých disciplín
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Regenerace ve sportu pedagogické prostředky MUDr.Kateřina Kapounková.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Sportovní trénink jako proces bio-psychosociální adaptace
Hana Fialová Daniela Šlapáková Tereza Zemanová
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Poznámky k metabolismu
Metabolický a respirační práh
Energetické krytí. Energetické krytí 1) Systém ATP - CP Rychlostní zatížení s dobou trvání výkonu přibližně 15 s využívá jako hlavní energetický.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Rychlostní disciplíny MUDr.Kateřina Kapounková
ROZVOJ VYTRVALOSTI David Zahradník, PhD.
BIOENERGETIKA SVALOVÉ ČINNOSTI
Výpočet denního energetického výdeje
METABOLISMUS.
MUDr.Kateřina Kapounková
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Látkový metabolismus.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Pohybový aparát  Pasivní část Kostra – opora těla, tvar - upínají se na ni svaly - tvoří ji kostra osová (lebka, páteř, hrudník) a kostra končetin - spojení.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Výživa v zimních sportech - lyžování
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Získávání energie pro život
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Anaerobní práh.
VYTRVALOST Michl Lehnert.
Fyziologie sportovních disciplín
Transkript prezentace:

ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,

 Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu tréninkového období  Pro konečný výkon a výsledek je rozhodující kvalita tréninkové přípravy, byť je výživa důležitá a špatné stravování jej může negativně ovlivnit, tak není rozhodující  Určující a zásadní je vždy trénink  Důležité jsou však režimová opatření ve stravě  Přeceňování podpůrné výživy v myslích mnohých sportovců

 Firmy a média vnucují lidem myšlenky o úžasném zlepšení výkonnostních parametrů během několika měsíců(při použití právě těchto doplňků výživy))  Vše je ve sportu snadné a skvělé výsledky přijdou rychle, do tří let porážíte nejlepší sportovce ( ale musíte používat naše produkty!!!)  Bohudík tomu tak není!!!  Tak jak je podpůrná výživa přeceňována, tak jest u mnohých sportovců podceňován trénink !!!  Tréninkové úsilí je jen a jen adaptace metabolického prostředí organismu na zátěž  Výstupy z metabolických dějů ( energie )jsou u všech STEJNÉ  Konečný efekt(výkon) je však ovlivněn genetickou výbavou jedince, sportovní historií a především smysluplným tréninkem!!!

SACHARIDY ANAEROBNÍ METABOLISMUS LAKTÁT AEROBNÍ METABOLISMUS ENERGIE/ VÝKON ENERGIE/ VÝKON KYSLÍK 02 TUKY

 převážné množství energie je získáváno využitím tuků!!!  trénovaný jedinec množství zásob v tomto režimu ještě navyšuje  dochází ke zlepšování zásobování svalových buněk kyslíkem, z důvodu zvýšení prokrvení  Zvýšení počtu mitochondrií(chemická továrna) a enzymatických zásob  zvýšení aerobního potenciálu organismu  přísun sacharidů(cukrů) do svalové buňky zajišťuje inzulín, bez něj jsme ztraceni( diabetik)

SACHARIDY ANAEROBNÍ METABOLISMUS LAKTÁT AEROBNÍ METABOLISMUS ENERGIE/ VÝKON ENERGIE/ VÝKON KYSLÍK 02 TUKY

SACHARIDY ANAEROBNÍ METABOLISMUS LAKTÁT AEROBNÍ METABOLISMUS ENERGIE/ VÝKON ENERGIE/ VÝKON KYSLÍK 02 TUKY VLa max VO2 max Anaerobní metabolismus Aerobní metabolismus = 1/5 !!!

 kvalitní výživa smysluplně začleněná do tréninkového procesu pomůže zvýšit naší výkonnost  Děkuji za pozornost.