RIP 3.5 – 1 „Technická instrukce o požadavcích na následné uživatele“ Ing. Alena Krejčová Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Černoch Michal Školoudová Lenka
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
MARKETING A MANAGEMENT
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
REACH ÚČINNOST – Ministerstvo životního prostředí
Moravskoslezský automobilový klastr – integrátor aktivit podklad pro CI „Společně v automotive!“ Ladislav GLOGAR Výkonný ředitel klastru.
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Role následných uživatelů chemických látek a přípravků v připravované chemické legislativě REACH Ing. Eva Veselá Ministerstvo průmyslu a obchodu.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Semestrální práce z předmětu Projektový management
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
1 SCHP ČR a REACH Seminář – Kongresové centrum Praha 5. října 2006 RESPONSIBLE CARE Ladislav Novák.
Elektrizace železnic Praha a.s.
Obnova vozového parku v České republice
„REACH implementační projekty REACH Implementation Projects RIPs“ všeobecná informace – aktualizace Ing. Blanka K s a n d r o v á, ředitelka odboru lehkého.
Evropský celní informační portál (ECIP) – první fáze.
Mezinárodní kontrolní režimy
Role zástupce za Českou republiku ve Výboru členských států ECHA
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD pro přípravu 2. plánovacího období 10. listopadu 2011.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
AutoSAP v období AutoSAP v období Co se nám podařilo 2.Kde je nutné pokračovat, zintenzivnit aktivity 3.Priority AutoSAP předpokládané.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Řešení informační bezpečnosti v malých a středních firmách Pavel Šnajdr – Informační management 2 Diplomová práce.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Pracovní instrukce Stručný výtah z norem, určují základní povinnosti pracovníků. Vyvěšeny na pracovišti. Specifikují povinnosti obsluhy zařízení, které.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Teorie ES a jejich aplikace Biskup Jiří, Fakulta stavební, ČVUT Praha, Květen 2004.
Petr Štoček, SPZ, part 11 Strategie prodeje textilního zboží Ing. Petr Štoček LS 2005/ 2006 FT, TM3.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
SYSTÉM REACH A UŽIVATELÉ CHEMICKÝCH LÁTEK Ing. Oldřich Petira, CSc. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Výzkumný ústav organických syntéz, a. s.
„REACH implementační projekty REACH Implementation Projects RIPs“ všeobecná informace Ing. Blanka K s a n d r o v á, ředitelka odboru lehkého průmyslu.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 REACH.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
V Českých Budějovicích, únor 2017
Marketingový plán podniku
STS BREF Povrchové úpravy používající organická rozpouštědla
Česká inspekce životního prostředí
VYHODNOCENÍ EXPOZIČNÍCH SCÉNÁŘŮ POUŽÍVANÝCH CHEMICKÝCH LÁTEK
Jištění kvality technologických procesů
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Ing. Martin DVOŘÁK,Ph.D Praha
“Investiční a údržbářské práce na čerpacích stanicích “
VYHODNOCENÍ EXPOZIČNÍCH SCÉNÁŘŮ POUŽÍVANÝCH CHEMICKÝCH LÁTEK
Pracovní setkání středních škol
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

RIP 3.5 – 1 „Technická instrukce o požadavcích na následné uživatele“ Ing. Alena Krejčová Ministerstvo průmyslu a obchodu

Cíl: Cílem projektu, který zpracovává konsorcium firem DTC  DHI Water  Environment, Dánsko, Oekopol SRN  Baltijas Vides Forums, Litva a RPA  BRE Environment, Velká Británie, je vypracování technické instrukce o požadavcích na následné uživatele ve formě tzv. scouping study.

Současný stav přípravy: V současné době má technická instrukce navrženou strukturu a rozpracovaný obsah a je testována ve vybraných firmách textilního, tiskařského a elektrotechnického průmyslu. Druhá fáze projektu proběhne v příštím roce, kdy bude technická instrukce dokončena po obsahové stránce.

Zapojení expertní skupiny (Stakeholder expert group): K tomuto projektu již proběhla 2 jednání expertní skupiny (Stakeholder expert group), poslední je plánováno na prosinec Členy expertní skupiny jsou zástupci členských států a následných uživatelů (např. sdružení CEPE- European Council of the Paint, Printing Ink and Artists Colour Industry, DUCC- Downstream users of chemicals co-ordination group, EuPC- European Plastics Converter). Hlavním úkolem expertní skupiny je dohlížet na přípravu projektu a spolupracovat na přípravě projektu formou návrhů a komentářů.

Průběh řešení: Řešení je rozděleno do 3 etap. Výsledkem 1. etapy řešení projektu byla úvodní studie k projektu, která analyzovala různé skupiny (archetypes) následných uživatelů v různých dodavatelských řetězcích a potřebu a obsah technické směrnice, která jednotlivým typům následných uživatelů umožní splnit požadavky legislativy REACH a předávat informace v dodavatelském řetězci nahoru a dolů. Studie zkoumala rovněž využití existujících nástrojů, dokumentů a zkušeností při tvorbě technické instrukce. Zkoumala se možnost využití současných zkušeností z managementu chemikálií na trhu - hlavně z pohybu bezpečnostních listů v dodavatelském řetězci a současná praxe v ochraně pracovního prostředí. Současně bylo analyzováno na obecné úrovni 6 dodavatelských řetězců, např. v oblasti textilního průmyslu.

Výsledkem 2. etapy řešení projektu je technická instrukce s navrženou strukturu a rozpracovaným obsahem. Obsahuje vytypované různé skupiny (archetypes) následných uživatelů:  F1 výrobci chemických přípravků určených pro další výrobu přípravků,  F2 výrobci chemických přípravků určených pro konečné užití,  F3 výrobci, kteří vyrábějí chemické přípravky na základě kontraktu (contract formulators),  IU1 průmysloví uživatelé chemikálií sloužících jako pomocné chemikálie při výrobě „uvnitř zařízení“,

 IU2 průmysloví uživatelé, kteří zapracovávají chemikálie do výrobků „uvnitř zařízení“,  PU profesionální uživatelé „vně zařízení“(např. malíři, natěrači),  RI reimportéři látek,  RF následní uživatelé, kteří nově balí chemikálie a povinnosti jednotlivých skupin následných uživatelů. Povinnosti jsou jako jednotlivé pracovní postupy (workflows) znázorněny graficky ve vývojových diagramech s doprovodným komentářem. Pro ilustraci uvádím pracovní postup, jehož cílem je, aby se dané použití látky následným uživatelem stalo tzv. ohlášeným použitím.

Celkem bylo navrženo 13 pracovních postupů, které zahrnují:  WF 1 počáteční identifikaci postavení firmy v systému REACH (výrobce, dovozce, následný uživatel),  WF 2 úkoly související s vlastnostmi látky,  WF 3 autorizace,  WF 4 restrikce,  WF 5 kontrola, zda je vlastní použití zahrnuto v expozičním scénáři,  WF 6 získávání informací o následných užitích,  WF 7 informování dodavatele o rizicích,  WF 8 informace pro následné uživatele,  WF 9a rozhodování – autorizace,

 WF 9b rozhodování – podmínky užití nejsou obsaženy v expozičním scénáři dodavatele,  WF 10 rozhodování a informování o vhodnosti opatřeních ke snížení rizika,  WF11vypracování hodnocení chemické bezpečnosti následným uživatelem,  WF 12 žádost, aby se použití stalo ohlášeným použitím. V tabulce jsou uvedeny jednotlivé skupiny následných uživatelů a pracovní postupy, které pro ně vyplývají z návrhu REACH, např. průmysloví uživatelé chemikálií sloužících jako pomocné chemikálie při výrobě mohou plnit jednu nebo více z těchto povinností:

 WF 1 počáteční identifikaci postavení firmy v systému REACH (výrobce, dovozce, následný uživatel),  WF 2 úkoly související s vlastností látky,  WF 3 autorizace,  WF 4 restrikce,  WF 5 kontrola, zda je vlastní použití zahrnuto v expozičním scénáři,  WF 7 informování dodavatele o rizicích,  WF 9a rozhodování – autorizace,

 WF 10 rozhodování a informování o vhodnosti opatřeních ke snížení rizika,  WF11vypracování hodnocení chemické bezpečnosti následným uživatelem,  WF 12 žádost, aby se použití stalo ohlášeným použitím. V současné době probíhá 3. etapa řešení projektu, která zahrnuje testování návrhu technické instrukce firmami textilního, tiskařského a elektrotechnického průmyslu, vybranými ve spolupráci s odvětvovými asociacemi. Na základě testování dojde k úpravám současného návrhu. Děkuji za pozornost.