Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Martina Pastuchová klinický psycholog a terapeut, supervizor
Anglický jazyk Michaela Hrdličková, 251 PT1 – Provozní technika 1. ročník „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
PhDr. Eva Tomešová, Ph.D CÍLE VE SPORTU PhDr. Eva Tomešová, Ph.D
Řízení vztahu s klientem – rámec EDICT. Fáze Vstup. Pavla Kotyzová
Netradiční formy práce – nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem Sociologický výzkum – mnohopřípadová studie Martin Pobořil Daniel Topinka.
Podstata a role bilanční diagnostiky: Porovnání některých aspektů bilance kompetencí v ČR, Francii a Německu Tento projekt je financován z ESF a státního.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
Vymezení pojmu kvality a její vnímání Projekt OP LZZ CZ 1.04/ / PRAHA 17. – Ing. Zuzana Freibergová Tento.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
Koncepce marketingového řízení
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Řízený rozhovor, přesvědčování Etika a psychologie v řízení Vladimír Ajgl, 2006.
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
Supervizní vztah Jitka Navrátilová Vztah jako předpoklad učení Vztah mezi supervizorem a supervidovaným je centrem celého procesu. Supervizní.
Působení psychologa jako člena týmu odborných pracovníků projektu AVC
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Metodické vedení BDg PhDr. Jiří Král Praha 28. – Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS Jitka Navrátilová
Andrea Brožová Doubková
Úvod do supervize Jitka Navrátilová
Projekt CHIPS Projekt k řešení sociálně-patologických jevů.
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Supervize Dr. Martina Richterová Těmínová. Supervize je: Intensivní, mezilidsky zaměřený individuální vztah, v němž je úkolem jedné z osob usnadňovat.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru Úvod do sociální práce ZS 2015 Úvod do sociální práce ZS 2015.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
SUPERVIZE z Jak se učit ze zkušenosti svého týmu? Mgr. et Mgr. Veronika Víchová CACIO 8.září 2016
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Práce s biografií a komunikace
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Projekt Impuls / Seminář
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“
Projekt Impuls / Seminář
Biblioterapie jako pomocná ruka
Ekonomika malých a středních podniků
Úvod do supervize Jitka Navrátilová
Zážitková pedagogika ve výuce Etiky
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Projekty META o.s. zaměřené na komunitní tlumočení
Vzorový projekt pro ZŠ.
Andrea Brožová Doubková
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. PhDr. Jarmila Divišová Praha, 2012

Úvod …aneb Jak jsem dospěla k potřebě supervize Otázky, které jsem si kladla: Dělám to tak, jak jsem si představovala? Pomohla bilanční diagnostika? Využila jsem správě daných výsledků? Kde jsou zdroje mých pochybností o práci s dospívajícími? Jsem užitečná tak, jak by klienti potřebovali?

Mé očekávání od supervize -Vidět více alternativ -Inspirovat se -Najít lepší řešení -Zbavit se iluzí (nikoli ideálů) -Získat zkušenost, že o všem se dá mluvit -Získat podporu -Naplánovat další kroky -Přidat trochu teorie (nové metody, moduly) -Získat podněty k vlastnímu rozvoji -Dostat konstruktivní kritiku

Mé očekávání od supervizora Potřebuji supervizora s dovednostmi a rozhledem, aby stimuloval mne i mou práci a také mne podporoval a povzbuzoval (občas pohladil na duši), nejen tím, co dělá, ale tím, čím doopravdy je…

Supervize - charakteristika Supervize = jedna z forem odborné přípravy, ale především prostředek k osobnímu a profesionálnímu růstu. Měla by být příležitostí k bezpečnému rozhlédnutí se, kde jsou hranice schopnosti pomoci. Souběžně by měla pomoci nacházet řešení těžko řešitelných případů, měla by pomáhat i vyrovnávat se se stresem.

Některé znaky dobré supervize 1. Umožňuje psychologům reflexi jejich vlastní práce, tj.: učí je posuzovat různé způsoby jejich odborné práce, lépe rozumět klientům, více si uvědomovat své reakce a odezvy na klienty, chápat dynamiku svých vztahů s nimi, podporuje porozumění situacím, které v průběhu práce s klienty vznikají, a různým vlivům působícím na proces pomoci, vede k nacházení nových možností řešení problémů a situací, se kterými se psychologové ve své práci s klienty setkávají. 2. V souvislosti s tím supervize zároveň: podporuje učení jako trvalý a vědomý proces. umožňuje propojovat teoretické znalosti s konkrétními dovednostmi. dodává psychologům větší jistotu, zlepšuje jejich pocit z vlastní práce a motivuje je k další práci na sobě.  Reflexe vlastní práce se pod vedením kvalifikovaného supervizora stává jedním z pilířů dalšího profesionálního růstu psychologů.  Skupinové supervize psychologů poskytujících BDg a zaměřené zejména na jejich případovou práci s klienty by měly probíhat pravidelně. Skupinová forma by mohla napomoci i rozvoji flexibilní organizace práce, v níž by psychologové byli ochotni akceptovat nové myšlenky a přizpůsobovat se jim i změnám prostřednictvím sdílené vize.