Aktuální trendy v oblasti školních knihoven

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
Mgr. Jarmila Krkošková Knihovnické a informační služby Univerzitní knihovny Ostravské univerzity v Ostravě
Školní knihovna - organizace a knihovní fond
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
Kdo podává pomocnou ruku pracovníkům školních knihoven? Akreditovaný kurz MŠMT - Aktuální trendy v oblasti školních knihoven Lektor: Bc. Romana Ráblová.
Evidence knihovního fondu dle vyhlášky MK ČR č. 88/2002 Sb. K provedení zákona č. 257/2001 Městská knihovna Rokycany Oddělení regionálních služeb Masarykovo.
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
STANDARD STUDIA k výkonu specializovaných činností Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
STATISTIKA Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Statistické výkazy za rok 2013, hlavní problémy a na co se zaměřit v roce 2014 Mgr. Zbyněk Kotzian Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Problematika oddělení pro dospělé čtenáře” v rámci projektu „Blíže k sobě i knihám – místo knihoven ve sjednocené Evropě Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva.
Co nového ve SKIP ČR?. Bulletin SKIP Od čísla 4/2010 bude každý člen dostávat tištěný výtisk na svou adresu. Odpadnou tím zcela nedorozumění s případným.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Školní informační centrum ZŠ Ostrava – Hrabůvka, Provaznická 64
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Vítejte v Klubu školních knihoven. Spadáte do věkové kategorie 18 až 100 let? Staráte se o školní knihovnu? Jste kreativní? Máte ?
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
Statistika 2010 a 2011 Úkoly na nejbližší období Několik informací Několik připomenutí Sekce SDRUK pro RF a skupina pro standardy VKIS Praha, 10. listopadu.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
© Radek Maca1 SCO 2005, Radek Maca odbor 55 - SIPVZ SIPVZ a nový školský zákon.
, MU Brno Informační fond Organizace KF Prováděcí vyhláška č. 88/2002.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Knihovna Kroměřížska Odborný seminář
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Š A B L O N Y II.
Seminář pro dílčí knihovníky ústavů fakult MENDELU
Transkript prezentace:

Aktuální trendy v oblasti školních knihoven Akreditovaný kurz MŠMT - Aktuální trendy v oblasti školních knihoven Lektor: Bc. Romana Ráblová

Osnova prezentace Školní knihovna včera a dnes. Výběr z legislativy vztahující se k činnosti školních knihoven. Školní knihovna a její funkce. Školní knihovny na jednotlivých stupních škol. Služby školní knihovny. Školní knihovna jako podpora čtenářské a informační gramotnosti. Personální zabezpečení školní knihovny. Možnosti vzdělávání školních knihovníků v Moravskoslezském kraji. Knihovní řád. Automatizace školní knihovny., Statistický výkaz o školní knihovně. Revize, vyřazování knihovního fondu, zápis do evidence knihoven MK ČR. Školní knihovna a její vizuální stránka.

Školní knihovny včera a dnes dlouholetá tradice, často suplovaly činnost mimoškolních výchovných zařízení, byly to jediné knihovny shromažďující knihy určené dětem, Knihovní zákon z roku 1959 zahrnoval školní knihovny do sítě knihoven a jejich metodické vedení zajišťovala do roku 1967 SPKK v Praze , směrnice z roku 1963 určovala, že na každé škole bude ŽK a UK, byly odděleny a každou vedl jeden učitel, v roce 1979 vydalo MŠMT Instrukci o školních knihovnách, která přinesla možnost obě tyto knihovny sloučit do jedné knihovny. po roce 1991 dochází v souvislosti se změnami ve školství i ke změnám v oblasti školních knihoven (řada zrušena), v současnosti se úroveň školních knihoven různí, zřizovateli škol jsou obce a kraje, jejich činnost tudíž není ze strany MŠMT nijak usměrňována, je vydáno pouze právně nezávazné Doporučení MŠMT k činnosti a funkci školní knihovny na základních a středních školách. Závěr: Dnes je plně v kompetenci ředitele školy, zda a jaká knihovna na škole bude.

Výběr z legislativy vztahující se k činnosti školních knihoven Doporučení MŠMT k činnosti a funkci školní knihovny na základních a středních školách dostupné na: http://knihovnam.nkp.cz/docs/dopor_skolni_knihovny.pdf Manifest UNESCO a IFLA o školních knihovnách dostupný na: http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=03_Leg/Manifest_sk.htm Směrnice IFLA a UNESCO pro školní knihovny dostupné na: http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=04_mezinarodni_doporuceni.htm Knihovní zákon 257/2001 Sb. a návazné prováděcí přepisy dostupný na: http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=03_Leg/01_LegPod/01_index.htm#knihz Autorský zákon dostupný na: http://wwwold.nkp.cz/o_knihovnach/AutZak/Index.htm Výčet všech zákonů najdete na: http://csk.npmk.cz/node/3/

Školní knihovna a její funkce Školní knihovna je součástí školy, která jí zřídila a finančně ji zabezpečuje. Svým knihovním fondem, jak v tištěné, tak v elektronické doplňuje a rozšiřuje učivo, rozvíjí čtenářství. Její pracovník poskytuje knihovnické a informační služby žákům a zaměstnancům školy. Za určitých podmínek může školní knihovna své služby poskytovat i veřejnosti. Moderní školní knihovna plní řadu funkcí: - informační centrum - mediální centrum - komunitní centrum - podpora čtenářské a informační gramotnosti - podpora vyučovacího procesu (fond v souladu se ŠVP)

Knihovny na jednotlivých stupních škol Knihovna na střední škole Knihovna na základní škole fond školní knihovny by měl obsahovat: beletrii (je zde zastoupena v menší míře), naučnou literaturu v souladu se studijním oborem (převažuje), zvukové a audiovizuální dokumenty příp. speciální dokumenty (normy, firemní literatura), periodika činnost knihovny by se měla zaměřovat na: návaznost informační výchovy mezi ZŠ a SŠ, prohlubování a upevňování dovedností a návyků, rozvíjení aktivního získávání informací (práce s db, s informační technikou Knihovny na středních školách mají: větší nároky na prostor a vybavení (studovna, půjčovna, sklad) fond školní knihovny by měl obsahovat: soubory knih z beletrie pro společné čtení (aktuální, čtivé, komiksy) , populárně - naučnou literaturu v souladu se zaměřením školy (ŠVP), zvukové a audiovizuální dokumenty, časopisy pro různé věkové kategorie činnost knihovny by se měla zaměřovat na: na podporu výchovy ke čtenářství na práci s knihou na předání základních informací o organizaci knihovny (řazení knih, vyhledávání knih)

Služby školní knihovny Základní knihovní služby: výpůjční služby - absenční/prezenční, on-line služby - webový katalog umožňující různé způsoby vyhledávání dokumentů, MVS Bibliograficko-informační služby: adresní služby (soupisy literatury na dané téma, statistické údaje, aj.) Rešeršní služby: adresní služby, vyhledávání informací o určité problematice na základě konkrétního požadavku jejich soupis Reprografické služby: kopírování, skenování, tisk, pokud jsou tyto placené, podléhají autorskému zákonu, Kulturně – vzdělávací činnost: tematické besedy, knihovnické lekce, čtenářské soutěže, Noc s Andersenem aj.

Školní Knihovna jako podpora čtenářské a informační gramotnosti Čtenářská gramotnost Informační gramotnost orientace v knize, vyhledávání informací v různých informačních zdrojích, vyhledávání dokumentů ve volném výběru , práce s on-line katalogem na webu, tematické besedy, seznamování s autory a díly, práce s textem, čtení s porozuměním, dramatizace textu, příběh v obrázcích,

Personální zabezpečení školní knihovny Ideální varianta je pracovník s knihovnickým vzděláním a vymezeným celým úvazkem. Pokud správu zabezpečuje pedagog, měl by absolvovat alespoň kurz knihovnického minima. Pracovní náplň pracovníka školní knihovny zahrnuje tyto činnosti: plánování činnosti knihovny a vedení statistiky, nákup, zpracování, ukládání, zpřístupnění, ochrana KF, spolupráce s učiteli (doplňování fondu, využívání fondu ve výuce, přehled o aktuální literatuře pro děti a mládež), znalost ŠVP (akvizice), podpora čtenářské a informační gramotnosti (realizace besed, lekcí a akcí, členství v KMČ), prezentace činnosti a služeb školní knihovny, která spoluvytváří pozitivní image školy (web školy, výroční zpráva, kronika, média), sdílení zkušeností členstvím v odborných sekcích (Klub školních knihoven), v elektronických konferencích (Drtina, Andersen), celoživotní vzdělávání se (e-learning, semináře, konference), zpřístupnění školní knihovny nejen v době výuky, ale i mimo ni (přestávky, volný čas)

Možnosti vzdělávání školních knihovníků v moravskoslezském kraji Moravskoslezská vědecká knihovna nabízí knihovníkům tyto vzdělávací programy: 14 hodinový kurz pro školní knihovníky (pedagogy) akreditován MŠMT, dvoudenní, cena kurzovného 500,-Kč ukončen závěrečnou zkouškou formou testu a ústního pohovoru, Náplň kurzu: základní informace z knihovnického oboru + exkurze ve vybrané školní knihovně 160 hodinový rekvalifikační knihovnický kurz kurz je určen pracovníkům knihoven bez odborného knihovnického vzdělání a zájemcům o práci v knihovnách (rekvalifikace) akreditován MŠMT, zpoplatněn (6000 Kč), půlroční rekvalifikační kurz (říjen – březen), prezenční forma studia (středy, 9 – 15), ukončen závěrečnou zkouškou s osvědčením platným v celé ČR základní (podrobnější) informace oboru a oborů hraničních + exkurze do vybraných knihoven E-learningový základní knihovnický kurz určen jak pracovníkům s dlouholetou praxí, tak pracovníkům knihoven bez odborného knihovnického vzdělání, rozsah kurzu 1 měsíc, kurz je zdarma, po splnění všech podmínek – tj. zvládnutí všech testů a úkolů minimálně na 60% - získává účastník osvědčení o absolvování kurzu rozšíření knihovnických znalostí Bližší informace a možnost přihlásit se do některého vzdělávacího programu na: http://www.svkos.cz/sluzby-pro- knihovny/vzdelavani/clanek/vzdelavani/

Skip ČR – seznam plánovaných vzdělávacích akcí: http://www. skipcr Skip ČR – seznam plánovaných vzdělávacích akcí: http://www.skipcr.cz/akce-a- projekty/knihovnicke-akce KŠK – přehled vzdělávacích akcí pro školní knihovníky: http://www.skipcr.cz/odborne-organy/klub-skolnich- knihoven/pozvanky-nabidky-seminaru Elektronické konference Drtina Konference členů i nečlenů Klubu školních knihoven SKIP Kontaktní osoba:  Roman Giebisch roman.giebisch@nkp.cz Adresa konference: drtina@cvut.cz Andersen Konference členů Klubu dětských knihoven SKIP Kontaktní osoba: Roman Giebisch roman.giebisch@nkp.cz Adresa konference:  andersen@cvut.cz

Knihovní řád (KŘ) Upravuje vztah mezi knihovnou a čtenářem (uživatelem služeb). Text KŘ navrhuje vedoucí knihovny a schvaluje ředitel školy. KŘ vymezuje okruh uživatelů knihovny, provozní dobu knihovny, druhy výpůjček (absenční, prezenční), výpůjční lhůtu, služby (placené, zdarma), práva a povinnosti uživatelů). Vzorový KŘ najdete na: http://csk.npmk.cz/node/4/ Měl by být umístěn na viditelném místě (i na webu) tak, aby se s ním mohl uživatel seznámit.

Automatizace školní knihovny V čem automatizované knihovnické systémy (dále jen AKS) usnadňují knihovníkům práci? v oblasti evidence fondu a katalogizace: umožňují přebírat (kopírovat) zpracované záznamy z katalogů jiných knihoven, záznamy v databázi vytvářejí nejen katalog, ale i další evidence – přírůstkový a úbytkový seznam v oblasti služeb: evidence výpůjček, evidence čtenářů, výpůjční proces – čárové kódy další možnosti: statistiky, revize fondu, on-line katalog, vyřazování dokumentů Kde hledat informace o dostupných AKS? webové stránky jednotlivých firem, exkurze v některé školní nebo veřejné knihovně, Nejčastěji používané systémy ve školách bývají: Systém Bakaláři - modul Knihovna, není to AKS v pravém slova smyslu. Zahrnuje pouze jednoduchou evidenci fondu, výpůjční systém a vyhledávací systém. Nemá však zakomponované současné knihovnické standardy. Více informací na: http://www.kpsys.cz/bakalari/ AKS KP-WIN – modul Knihovna nestačí pokrývat požadavky knihovních služeb, proto fa Bakaláři ve spolupráci s fa KP-SYS vyvinula AKS KP-WIN, který je kvalitnější a podporuje knihovnická pravidla a normy. Více informací na: http://www.kpsys.cz/bakalari/ AKS Clavius, který je dodáván v podobě tzv. školního balíčku, více informací na: http://www.clavius.cz/

Statistický výkaz o školní knihovně MŠMT v oblasti své působnosti zajišťuje sběry a zpracování statistických údajů na základě následujících právních předpisů: zákon č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, zákon č. 561/2004 Sb., školský zákon Statistický výkaz o činnosti školní knihovny je povinnost vyplnit. Je dostupný na: http://sberdat.uiv.cz/rozcestnik/ - regionální školství Vyplňuje se na přelomu srpna a září, termíny sběru dat uveřejňují kraje na svých webových stránkách http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/skoly.html

Revize a vyřazování knihovního fondu Zápis do evidence knihovny MK ČR Účelem revize je: zjistit rozdíl mezi evidovaným a skutečným stavem knihovního fondu, posoudit aktuálnost knihovního fondu a zjistit případné nedostatky v evidenci Termíny inventarizace: knihovny jsou povinny podle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví provádět každoročně inventarizaci knihovního fondu, tato povinnost se nevztahuje na knihovny, které poskytují veřejné informační služby a jsou evidovány na MK ČR, na tyto knihovny se vztahuje knihovní zákon, který stanoví provádět revizi jednou za 5 let, Postup při vyřazování: Při vyřazování knih ve školní knihovně se řídíme Knihovním zákonem č. 257/2001 Sb., § 17 Vyřazování knihovních dokumentů. Poškozené knihy, které nelze dále využívat, lze odepsat po schválení ŘŠ. Knihy, které chceme odepsat z důvodu aktualizace fondu by se měly nabídnout knihovnám (např. prostřednictvím elektronické konference). Poštovné a balné hradí příjemce. Pokud o knihy neprojeví zájem žádná knihovna, lze je nabídnout antikvariátu, případně prodat na burze knih za symbolickou cenu. Knihy, o které neprojevil nikdo zájem se pak odevzdají do sběru. Celý proces je potřeba zaznamenat do přírůstkového a úbytkového seznamu. Vzor žádosti o zaevidování knihovny najdete na: http://www.mkcr.cz/cz/literatura-a- knihovny/evidence-a-adresar-knihoven- evidovanych-ministerstvem-kultury-a- souvisejici-informace-443/ Jaká práva plynou z evidence knihovny MK ČR? Revize je prováděna podle velikosti fondu. Např. jednou za 5 let u fondu do 100 000 svazků. Možnost žádat o granty z programů určených veřejným knihovnám. Možnost využívat MVS. Možnost žádat o metodickou pomoc pracovníky veřejných knihoven pověřených regionálními funkcemi. Jaké povinnosti plynou z evidence knihovny u MK ČR? Knihovna poskytuje služby nejen žákům a zaměstnancům školy, ale také veřejnosti. Na knihovnu se vztahuje Knihovní zákon a vyhlášky MK ČR k němu.

Školní knihovna a její vizuální stránka vtipné a výstižné logo knihovny, přehledná orientace ve fondu (piktogramy, orientační nápisy, abecední rozřaďovače, jednoduché značení – MDT=názvy předmětů) multimediální vybavení, variabilní nábytek umožňuje omezené prostory snadno měnit, čtenářský kout, případně mobilní koberečky – soukromí a pohodlí u četby ŠIC

Děkuji za pozornost!