Představení sady indikátorů pro hodnocení dopadů návrhů Odborné komise pro důchodovou reformu a referenční (základní) varianty Jednání pracovního týmu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Advertisements

Mateřská a rodičovská dovolená
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
Ostrava, květen 2012 Oddělení politiky sociálního začleňování (901)
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Kritéria, pilíře, spravedlnost MARTIN POTŮČEK PREZENTACE NA 4. JEDNÁNÍ ODBORNÉ KOMISE PRO DŮCHODOVOU REFORMU PRAHA, MPSV ČR, … a jak dál.
Činnost Skupiny pro fiskální dopady stárnutí populace (AWG) Zbyněk Štork Smilovice
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Generační Účetnictví K.D.. Úvod Současná FP dopadá na jedince generací: a)Současných b)Budoucích ad a) Jedinci odlišně platí daně a spotřebovávají veřejné.
Organizace sociální správy
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Kritéria. Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Praha, 26/08/ Kontext projektu : systémy odborného vzdělávání a kurikula Olga Kofroňová.
Varianta 1. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG, do kterého poplyne 20 p.b z 23 procentní sazby pojistného II. pilíř bude tvořit nový fondový.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Zabezpečení na stáří. Oblastní ředitelství Martin Podolák © Obsah: Test – co si pamatuji z minula Program FSA (předvedení+cíl programu) Problém.
1 Některé mýty a bludy okolo české penzijní reformy Seminář na VŠFS 10. prosince 2007.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
KOMPENZACE PŘÍJMU V NEZAMĚSTNANOSTI
Makroekonomický scénář, nástin modelů a stručná zadání variant důchodové reformy Výkonný tým Smilovice,
Stáří jako sociální událost
Důchodová reforma Vladimír Bezděk Sdružení Lípa; ; Harachov.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Základní varianta a citlivostní analýza k makroekonomickému scénáři.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Chudoba jako sociální problém
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Růst počtu lidí v poproduktivním věku jako zdroj ohrožení veřejných financí, formy penzijního připojištění v ČR a Evropě.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Právo sociálního zabezpečení
1.1. Vývoj dávek nemocenského pojištění v ČR v letech 1993 – 2010 v kontextu hospodářského cyklu Ing. Yvona Legierská.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-07
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Makrofinanční výsledky jednotlivých návrhů penzijní reformy
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Evropská dimenze legislativy
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Jak počítá analyzátor - výdaje
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Představení sady indikátorů pro hodnocení dopadů návrhů Odborné komise pro důchodovou reformu a referenční (základní) varianty Jednání pracovního týmu 3 Odborné komise pro důchodovou reformu, 26. června 2014

Relevantní úkoly plynoucí z Mandátu OK „Odborná komise připraví analýzu dopadů všech návrhů i celého komplexu na příjemce dávek, na jednotlivé typy rodin a domácností a na státní rozpočet.“ „Navržené změny musí respektovat mezinárodní závazky České republiky vyplývající z ratifikovaných úmluv a kodexů. Komplexní návrhy změn musí rovněž brát v potaz závazky vyplývající z členství v Evropské unii, zejména závazky České republiky v rámci Evropského semestru a cílů strategie Evropa 2020.“ připravit „široce sdílený návrh pokračování důchodové reformy v České republice tak, aby byl zabezpečen důstojný příjem důchodců a zajištěna dlouhodobá finanční udržitelnost důchodového systému ve výhledu budoucích desetiletí.“ „Doporučený komplex návrhů musí naplňovat oba hlavní aspekty důchodového systému, tj. zajištění důstojné životní úrovně důchodců a posílení principu zásluhovosti.“

Evropský kontext V rámci Evropského semestru jsou každoročně Evropskou radou vydávána doporučení jednotlivým členským státům ČR do stává v oblasti důchodů doporučení pravidelně Poslední doporučení zní: – Zajistit dlouhodobou finanční udržitelnost důchodového systému, především zrychlením tempa zvyšování důchodového věku a poté jeho jasnějším svázáním se střední délkou života. – …. přezkoumat mechanismus valorizace důchodů.

Relevantní úkoly plynoucí z Mandátu OK Cíl Odborné komise č. 1: Navrhnout konkrétní mechanismus, pomocí kterého bude prováděno pravidelné hodnocení nastavení důchodového věku. Cíl Odborné komise č. 2: Navrhnout takovou podobu valorizačního mechanismu, který zajistí úměrnou a důstojnou výši důchodu po celou dobu jeho výplaty. Cíl Odborné komise č. 4: Navrhnout takové nastavení parametrů systému, při kterém dojde k posílení principu zásluhovosti bez negativního dopadu na ochranu před chudobou u populace důchodců. Cíl Odborné komise č. 6: Navrhnout takovou podobu transferů mezi občany, rodinami a státem zprostředkovaných důchodovým systémem, která zajistí vyvážené a všeobecně akceptované postavení všech typů domácností.

Sada navrhovaných indikátorů Dlouhodobá finanční udržitelnost – Primární indikátory Sustainability indicator S2 (doporučení ER) Celkový implicitní dluh (cíl č. 6) Relativní implicitní dluh u osob nově vstupujících do systému (cíl č. 6) – Sekundární indikátory Příjmy z pojistného, jiné příjmy, výdaje, saldo Věkově členěný implicitní dluh (cíl č. 6) Důstojný příjem důchodců – Průměrné doba strávená v důchodu (doporučení ER a cíl č. 1) – Míra ohrožení chudobou důchodců (cíl č. 2 a č. 4) – Benefit ratio (doporučení ER a cíl č. 2) – Benefit ratio pro nově přiznané důchody (cíl č. 2 a č. 4) – S80/S20 důchodců (cíl č. 2 a č. 4) – Hrubý (čistý) individuální náhradový poměr (cíl č. 4 a č.6) – Individuální relativní implicitní dluh (cíl č. 4 a č. 6)

Referenční (základní) varianta (scénář)

Dlouhodobá finanční udržitelnost - primární indikátory

Dlouhodobá finanční udržitelnost – primární indikátory Sustainability indicator S2 – 0,7 % HDP Celkový implicitní dluh – 333,1 % HDP Relativní implicitní dluh u osob nově vstupujících do systému – 108 %

Dlouhodobá finanční udržitelnost - sekundární indikátory

Příjmy z pojistného, výdaje na důchody a saldo v % HDP

Příjmy z pojistného, výdaje na důchody a saldo v % HDP – EK 2012

Věkově členěný celkový implicitní dluh, v % HDP

Důstojný příjem důchodců

Průměrná doba strávená ve starobním důchodu, v letech

Míra ohrožení chudobou důchodců, v %

Benefit ratio, v %

Benefit ratio nově přiznávané důchody, v %

S80/S20 u důchodců

Hrubý individuální náhradový poměr – 2014, 2020, 2040, 2060

Čistý individuální náhradový poměr – 2014, 2020, 2040, 2060

Individuální relativní implicitní dluh – generace 1960, 1970, 1980, 1990

Individuální relativní implicitní dluh – dopady na typy rodin, ukázka Celá populaceMužiŽeny

Individuální relativní implicitní dluh – dopady na typy rodin, ukázka