Scientometrické metriky ICUK – Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU Lukáš Plch

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bibliometrie v praxi 15. Března 2011 Bibliometrie v praxi 15. Března 2011 Analýza dat ve Web of Science a Scopus PhDr. Ondřej Fabián.
Advertisements

Specializovaná databáze pro výzkum astronomie a astrofyziky Mgr. Radka Svaškova, Astronomický ústav AVČR, v. v.i.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
SUAleph 27. dubna 2011 SUAleph 27. dubna 2011 Portál pro podporu vědy a výzkumu UTB SFX Ing. Lukáš Budínský.
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK SciVerse - plnotextové vyhledávání.
Analýza zastoupení českých a slovenských časopisů z oblasti přírodních věd v databázi Web of Science (1998 – 2006) Věra Kroftová, Agrotest fyto, s.r.o.
Upgrady a další databáze na platformě ISI Web of Knowledge David Horký Country Manager – Střední a východní Evropa
Zpracování informací a znalostí Informační a citační analýza
Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.  Mezinárodní hodnocení VŠ  Národní hodnocení VŠ Seminář Bibliometrie v praxi, VIC ČVUT Praha2.
Vyhledávání a orientace ve vědeckých informacích z pohledu citační analýzy Mgr. Jakub Szarzec Národní technická knihovna.
Hodnocení vědy a výzkumu za využití InCites
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
bibliometrie a scientometrie
Identifikace Mendelovy univerzity v Brně ve vědeckém světě Lukáš Plch Informační centrum
Scientometrie. Účel scientometrie Hodnocení kvantity a kvality vědecké práce jedinců, vědeckých týmů, národní vědy Rozpoznávání trendů ve vědeckém výzkumu.
Citační databáze Mgr. Zdeňka FIRSTOVÁ Univerzitní knihovna Seminář pro doktorandy FST
Evaluation of Performance Based on Information in Documents‘ Databases Hana Pessrová Tomáš Cahlík.
Informační výchova online Ústřední knihovna PřF MU
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
Publikace a hodnocení Publikace a vládní hodnocení vědy 2007.
Scientometrie. Účel scientometrie Hodnocení kvantity a kvality vědecké práce jedinců, vědeckých týmů, národní vědy Rozpoznávání trendů ve vědeckém výzkumu.
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden 4 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Návod pro vkládání výsledků vědy a výzkumu do IS.MUNI Mgr. Michal Petr Oddělení pro výzkum, rozvoj a projektovou podporu LF MU Platné pro rok 2011.
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Název akce: Seminář softskills pro oblast VaV a spolupráce (inovační management) Datum a místo konání: Prezentující: Daniela Tkačíková
JAK SE MĚŘÍ KVALITA VĚDY ? Jaroslav Flegr: Pozor, Toxo. Box 28 Jak se měří kvalita vědy, str. 100.
Informační zdroje pro molekulární biologii M. Jurajda.
Základy práce s informačními zdroji pro mgr. studenty ENS Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 18. března 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
CITAČNÍ REJSTŘÍKY Web of Knowledge Scopus Journal Citation Reports.
ISI Web of Knowledge Produkt a platforma firmy Thomson Reuters. Zahrnuje báze: - Web of Science (převážně bibliografické záznamy odborných článků, lze.
Web of Science - Web of Science TM Core Collection Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a.
Web of Knowledge Web of Science. Web of Knowledge
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Informační zdroje nejen pro vědu a výzkum FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 14. října 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Elektronické informační zdroje k hodnocení VaV Mgr. Věra Pilecká, Mgr. Lenka Němečková, Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE K HODNOCENÍ VĚDY A VÝZKUMU Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze Březen 2010.
Vyhledávání v citační databázi Scopus Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2015.
Elektronické informační zdroje k hodnocení VaV Fakulta strojní, Mgr. Věra Pilecká, Mgr. Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Základní pravidla pro hodnocení vědeckých výsledků 2015 Marek Skovajsa OVV, FHS UK.
Vyhledávání v citační databázi Scopus
Články uznávané do RIVu (rejstřík informací o výsledcích)
WEB OF SCIENCE Stručný průvodce Mgr. Jarmila Potomková, Ph.D.
Bibliometrie v praxi Lucie Vavříková
Bibliometrie v praxi Lucie Vavříková
Citační databáze Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Ústřední knihovna FSS MU Závěrečné práce – část II. - Jak citovat
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
Web of Science - Web of ScienceTM Core Collection
Citační a bibliografické databáze:
Informační zdroje nejen pro vědu a výzkum FSS420
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Citace a h-index ve WoS a Scopus
Web of Science – Journal Citation Reports
SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová
Scientometrie 2 Kvantitativní metody zkoumání rozvoje vědy a dokumentové komunikace v oblasti vědy.
Doktorské studijní programy v biomedicíně
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Transkript prezentace:

Scientometrické metriky ICUK – Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU Lukáš Plch

Obsah Impact factor 5 letý impact Factor Agregate Impact factor Immediacy index H- index Median impact factor Cited Half life (aggregate cited half life) Citing Half life (aggregate citing half life) Eigenfactor score G- index Y – factor SNIP SRJ ostatní

Impact factor Citovanost všech článků v daném časopisu v průběhu dvou let. Př. počet citací zveřejněných v roce 2011 na články vydané v daném časopise v roce 2009 a 2010 IF = počet všech článků vydaných v letech 2009 a 2010

5letý impact factor Citovanost všech článků v daném časopisu v průběhu pěti let. Př. počet citací zveřejněných v roce 2011 na články vydané v daném časopise v roce 2006 a IF= počet všech článků vydaných v letech 2006 až 2010

Aggregate Impact factor celkový faktor vlivu – je počítán s ohledem na hodnoty všech časopisů věnující se stejnému vědnímu oboru

Immediacy index Údává průměrný počet citací, který článek získal v roce jeho publikování Př. počet citací článku v daném roce Im. Index = počet článků v daném roce

Hirschův index – H-index Udává, kolik článků daného autora má vyšší počet citací než je pořadové číslo článku podle počtu citací Je obsažen ve Scopusu a Web of Science, může být pro každou databázi jiný, neboť báze skenují jiné tituly časopisů. H-index lépe charakterizuje dopad práce daného vědce, je objektivnější než celkový počet publikací nebo celkový počet citací. Badatelé s vysokým H-indexem produkují práce, které jsou hodně citovány, mají dopad na vědeckou komunitu... ….Je proto třeba pamatovat, že H-index je vhodný spíše pro odrostlejší badatele (asi nad 50 let) a že nelze automaticky srovnávat H-indexy lidí působících v citačně příliš odlišných oborech.

H-index H-index je v tomto případě číslo 4.

H-index v databázi Web of Science 1.jméno autora v poli Author 2.upřesnění organizace v poli Address (Mendel) 3.search 4.kliknout na Create Citation Reports

H-index v databázi Web of Science

H-index v databázi Scopus V Author search zadat požadovaného autora, (popř. upřesnit pomocí zadání afiliace) a poté na něj kliknout

Median Impact Factor „medián oboru“ střední hodnota IF pro daný obor (odborné časopisy daného oboru) Počítá se s ohledem na celkový počet citací a článků ve všech časopisech vztahujících se k danému oboru

Cited half life „ poločas citovanosti“ Uvádí se pouze u časopisů, které byly alespoň 100 a vícekrát citovány Po kolika letech (k aktuálnímu roku) se objeví 50% všech citací na články časopisu v citačním rejstříku Ukazuje, jak dlouho jsou články citovány, tzn. když je článek citován 150krát, half life udává, za jak dlouho dosáhl 75. citace

Citing half life „poločas citování“ Průměrné stáří článků citovaných v daném časopise v jednom roce Jestliže má časopis v roce 2010 citing half life 7, je polovina (50%) článků citovaných články v daném časopisu publikována v letech 2004 – 2010 včetně.

Eigenfactor score data z rejstříků Science Citation Index a Social Science Citation Index Na základě teorie sítí – model literatury jako rozsáhlé sítě, po které vědec „cestuje“ Časopis se stává stále vlivnější za předpokladu, že je citován stále vlivnějšími časopisy. Odhaduje procento času, které vědec stráví s daným časopisem

G-index Vytvořen na základě úvahy o nedostatcích H – indexu, který nezohledňuje vědce dle výkonnosti jejich nejlepších článků g počet publikací, které získaly g 2 a více citací Se zvyšujícím se počtem citací nejlepších (nejcitovanějších) článků se zvyšuje hodnota G- indexu

Y-factor Vypočítán na základě impact factoru a vážené hodnoty PageRanku - Weighted PageRankWeighted PageRank ▫ Y = IF x PRw Zavádí princip popularity a prestiže časopisů Časopis je populární pokud je často citován časopisy, které mají nízkou prestiž (vysoký impact factor a nízký Weighted PageRank) Časopis se stává prestižním poté co je citován časopisy, které mají nízký impact factor ale vysoký Weighted PageRank (počet citací, které získá bývá nižší než v předchozím případě)

SNIP - Source Normalized Impact per PaperSource Normalized Impact per Paper metrika databáze Scopus vyjadřuje poměr průměrného počtu citací na článek daného zdroje (časopisu) a citační potenciál oboru (pravděpodobnost citování dokumentu v daném oboru)

SRJ - SCImago Journal Rank SCImago Journal Rank metrika databáze Scopus Zohledňuje relativní skóre všem zdrojům – ne všechny citace jsou rovnocenné

Ostatní metriky A-index / Jinův index Web Impact Factor Citační / referenční denzita – vyjadřuje průměrné množství citací : referencí na článek Erdösovo číslo Euro-factor – tento indikátor se neujal

Zdroje VAVŘÍKOVÁ, Lucie. Úvod do scientometrie. Praha : Univerzita Karlova v Praze, Ústav informačních studií a knihovnictví, s. Dostupné z portálu Elektronické studijní texty: NĚMEČKOVÁ, L. [et al.]. Využití citačních rejstříků pro prezentaci výsledků vysoké školy. In INFORUM 2010: 16. konference o profesionálních informačních zdrojích, Praha, [online]. Praha : Albertina Icome Praha, 2010b, 16 s. Dostupný z WWW:. HORKÝ, David. Data z Web of Knowledge a jejich využití v hodnocení vědy a výzkumu a světových rankinzích. In INFOS 2011 : Zborník z 36. medzinárodného informatického sympózia o nových výzvach 21. storočia pre pamäťové inštitúcie. Bratislava : Spolok slovenských knihovníkov, s. ISBN