Pascalův zákon.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Pascalův zákon v praxi VY_32_INOVACE_17 - Pascalův zákon v praxi.
Hydraulické zařízení Hydraulické zařízení je založeno na přenosu tlaku podle Pascalova zákona. Jsou to dvě válcovité nádoby o různých průměrech u dna propojené,
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
8. Hydrostatika.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Digitální učební materiál
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Molekuly plynu jsou v neustálém neuspořádaném pohybu Mezi jednotlivými molekulami plynu nepůsobí žádné síly (kromě.
Hydraulická zařízení (Učebnice strana 102 – 104)
Tlak plynu v uzavřené nádobě
Název materiálu: PASCALŮV ZÁKON – výklad učiva.
Hydraulická zařízení Z Pascalova zákona plyne: zatlačíme-li na kapalinu v uzavřené nádobě v jednom místě, vyvoláme stejné zvětšení tlaku ve všech místech.
Pascalův zákon Příklady.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Mechanika kapalin a plynů
Mechanické vlastnosti kapalin
Tlak.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Kapaliny.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_TLAK.
Pascalův zákon a jeho užití
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_11-20 Mechanika II. Kapaliny – test.
Tlak Definice tlaku Příklady Výpočet.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Tlak, tlaková síla, hydrostatický.
Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme.
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 11 Anotace.
VY_32_INOVACE_
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Hydraulická zařízení Jednoduchý model hydraulického zařízení si můžeme vyrobit doma, potřebujeme k tomu dvě injekční stříkačky o různém průměru a hadičku,
7.ROČNÍK Hydraulická zařízení VY_32_INOVACE_ Název školy
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Přípravný kurz Jan Zeman
18. Pascalův zákon, hydraulika
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Pascalův zákon Hydraulické zařízení. Pascalův zákon Hydraulické zařízení.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_59_F7
Dopplerův jev Christian Doppler, Praha 1842 pohybující se zdroj vlnění
Ing. Michaela Štainbruchová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Pascalův zákon.
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Hydraulická zařízení - početní příklady
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

Pascalův zákon

Znáš z praxe Proč se v automobilu se používá brzdová kapalina? při brždění využíváme tření (chceme, aby bylo velké) kapaliny snižují tření

Tlak v kapalině Známe hydrostatický tlak .. ph = h . ρ . g, který je způsobený tíhou kapaliny Budeme-li kapalinu v nádobě stlačovat silou, vyvoláme tlak. Celkový tlak v kapalině = součet hydrostatického tlaku a tlaku vyvolaného vnější silou

Tlak v kapalinách Působíme-li na pevné těleso tlakovou silou F, přenáší se tato síla ve směru, kterým působí. Naproti tomu v kapalinách se přenáší tlaková síla do všech směrů a síla působí vždy kolmo na určitou plochu kapalného tělesa.

Pascalův zákon Popisuje chování kapaliny v uzavřené nádobě Působí-li na kapalinu v uzavřené nádobě vnější tlaková síla, zvýší se tlak ve všech místech kapaliny stejně

Znáš z praxe Z hadice stříká voda, je-li v ní vytvořen dostatečný tlak. Je-li hadice poškozená, stříká voda i v poškozeném místě.

Pascal Jeden pascal je tlak, který vyvolá síla o velikosti 1 N, jestliže působí kolmo na plochu 1 m2 1 Pa = 1 N /m2

Využití Kapalina ve spojených nádobách je uzavřena dvěma písty s různým obsahem ploch

Hydraulická zařízení Vlastnost kapalin v uzavřené nádobě se využívá v hydraulických lisech, hydraulických zvedácích,..

Hydraulické brzdy Sešlápneme brzdový pedál automobilu Zvýší se tlak v celé brzdové kapalině To se projeví všech brzdách velkou tlakovou silou

Zapamatuj a zapiš Pascalův zákon: Působí-li na kapalinu v uzavřené nádobě vnější tlaková síla, zvýší se tlak ve všech místech kapaliny stejně. Pascalův zákon se využívá např. v hydraulických lisech, hydraulických zvedácích, u hydraulických brzd v automobilech,..

Otázky a úkoly Druhý píst hydraulického zvedáku je 20x větší než první. Jak velkou silou musíme působit na první píst, abychom zvedli do výšky automobil o hmotnosti 800 kg? Jaké nebezpečí hrozí automobilu, když praskne hadička s brzdovou kapalinou?

Odpovědi Na píst stačí působit 20x menší silou; na první píst musíme působit silou 400 N. Praskne-li hadička, nedostane se zvýšení tlaku od brzdného pedálu k brzdám, auto nemůže brzdit, může havarovat.