Národní technická knihovna 4. října 2012 Projekt Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací – naděje a očekávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Informace z oblasti výzkumu (Sněm RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Čím věda přispívá společnosti Václav Pačes Akademie věd ČR.
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová. I. Počty studentů II. Příprava rozpočtu 2014 III. Návrh Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti IV. Návrh.
Jak dál v hodnocení a financování vědy: doporučení mezinárodního auditu Jitka Moravcová MŠMT Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Zásady institucionálního hodnocení VaV připravovaného v rámci Ipn Metodika (Efektivní systém hodnocení a financování VaVaI) Daniel Münich garant klíčové.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Financování a hodnocení výzkumu Tomáš Opatrný PřF UP Olomouc.
Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů (platná pro léta 2013 až 2015) návrh od Rady vlády pro výzkum,
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Koordinace resortních politik výzkumu a vývoje Seznámení s Národní politikou výzkumu a vývoje České republiky na léta Ministerstvo školství,
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
ZMĚNY V SYSTÉMU VÝZKUMU, VÝVOJI A INOVACÍCH V ČR RNDr. Marek Blažka sekretář Rady pro výzkum, vývoj a inovace ředitel odboru výzkumu, vývoje a inovací.
RVŠ a financování výzkumu, vývoje a inovací 17. září 2009 Karolinum RVŠ pokládá za neproduktivní další diskusi k tématu VaVaI bez navýšení finančních prostředků.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
1 Hodnocení výzkumu, vývoje a inovací - co od něj čekáme? RNDr. Marek Blažka Inovace prosince 2012.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Ekonomické informace 8. zasedání Sněmu RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Informace o stavu Reformy výzkumu, vývoje a inovací v ČR František Ježek, Vladimír Haasz Rada vysokých škol Duben 2008.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Informace z RVVI (stručný přehled pro P RVŠ ) Tomáš Opatrný.
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
Hodnocení výzkumu a vývoje a jejich výsledků v roce 2006 Jakub Fischer.
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
, 3. sněm RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: doc. B. Tremlová, doc. F. Ježek,
Metodika Metodika hodnocení výsledků VaV 2010.
Sněm RVŠ1 Financování VaV Sněm RVŠ2 Financování - institucionální podpora Návrh RVV na r (po krácení, před MPŘ): MŠMT - VZ +
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Hodnocení efektivity výzkumu na LF UP Martin Modrianský.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Informace o koncepci připravovaného hodnocení VaV a o projektu Ipn Metodika Efektivní systém hodnocení a financování VVI Daniel Münich garant klíčové aktivity.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací (IPN Metodika) Jitka Moravcová Setkání děkanů chemických fakult
1 Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací (IPN Metodika) Zasedání Dozorčí rady
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
IPN projekt MŠMT „Metodika“ Jitka Moravcová RVVI Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Mezinárodní audit výzkumu, vývoje a inovací v ČR a implementace jeho výsledků do strategických dokumentů Jitka Moravcová Tisková konference MŠMT, Praha,
79. Zasedání KHV Jiří Málek.
Výroční konference OP PIK
Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

Národní technická knihovna 4. října 2012 Projekt Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací – naděje a očekávání

Efektivní systém hodnocení a financování VaVaI - naděje a očekávání 2 Co rozumíme hodnocením výzkumu a vývoje v ČR?  Hodnocení ex ante – hodnocení návrhů projektů. Jde o kvalitativní hodnocení skupinou odborníků daného oboru (peer review). Využívá se v hodnocení GA ČR, TA ČR apod. a není v současné době hlavním předmětem diskusí.  Hodnocení ex post – má 2 varianty. Hodnocení ukončených programů a hodnocení výsledků VO. Obě varianty hodnocení popisuje Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů – dále jen Metodika. Vychází výlučně z kvantitativního hodnocení výsledků.  Hodnocení ukončených programů má často formální charakter, neodhaluje neúspěšné programy, závěry mají minimální využití. Pro hodnocení efektivnosti vynakládání prostředků SR je používá Index SR.  Hodnocení výsledků VO vychází z bodového hodnocení výsledků výzkumu a vývoje - hodnotí všechny obory stejně, neodlišuje kvalitu výstupů. Je předmětem kritiky již několik let.  V ČR zcela chybí hodnocení systému výzkumu a vývoje jako celku, hodnocení výzkumných organizací respektující mezinárodní standardy.

Efektivní systém hodnocení a financování VaVaI - naděje a očekávání 3 Co to vlastně Metodika je?  Soubor opatření a nástrojů k hodnocení výsledků výzkumu a vývoje.  Důvod jejího vzniku – hodnotit efektivnost prostředků SR na VaV, „měřit“ výsledky VaV.  Hodnotí se vždy klouzavé pětileté období; Metodika roku t hodnotí výsledky uplatněné v letech t - 5 až t – 1.  Výsledky musí být zaznamenány v IS VaV a musí splňovat definici tzv. hodnocených výsledků.  Je nástrojem (od M2008, prostředky roku 2010) pro rozdělování institucionální podpory na dlouhodbý koncepční rozvoj VO (dále RVO). Podle Metodiky roku t se rozdělují prostředky na RVO v roce t + 2.  Hodnotí všechny výzkumné organizace.  Od roku 2004 se každoročně mění.  V současné době platí Metodika (poprvé platnost na 2 roky) aktualizovaná pro rok 2012.

Efektivní systém hodnocení a financování VaVaI - naděje a očekávání 4 Kde se Metodika vzala?  Usnesení vlády ČR ze dne 23. června 2004 k hodnocení výzkumu a vývoje a jeho výsledků. Základní principy hodnocení byly uvedeny v Národní politice VaV ČR Byla stanovena základní pravidla hodnocení – IS VaV, typy hodnocených výstupů (články, knihy, patenty, aplikované výsledky, ostatní – vymezena specifika podle oborů!!!), hodnocení efektivnosti; do budoucna zmíněna návaznost financování. Úkol do zpracovat Metodiku hodnocení VaV a jejich výsledků.  Metodika 2004 do 2009 se nazývala Metodika hodnocení VaV a jejich výsledků.  Metodika 2010 – 2011 a 2012 přechází na Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů.  Metodika 2012 je jen aktualizací Metodiky 2010 a 2011, původně navržená Metodika 2012 měla přinést řadu změn.  Metodiku připravuje Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) – poradní orgán vlády; schvaluje ji vláda.

Efektivní systém hodnocení a financování VaVaI - naděje a očekávání 5 K čemu Metodika sloužila a slouží?  Hodnocení výsledků VaV na základě bodových hodnot přiřazených jednotlivým typům výstupu; od jednobodového hodnocení každého výstupu (M2004) k velmi různorodému hodnocení M a  Hodnocení efektivnosti institucí ve VaV – barevné skupiny, index SR (M2005 až M2007).  Výsledky hodnocení slouží od roku 2010 k rozdělování části prostředků státního rozpočtu na výzkum a vývoj, a to přímo - institucionální podpora na dlouhodobý koncepční rozvoj VO (RVO), resp. nepřímo – účelová podpora na specifický vysokoškolský výzkum a ukazatel VKM rozpočtu pro vysoké školy.  Přímá vazba financování na hodnocení (uvedená v zákoně 130/2002 Sb. o podpoře VaVaI z veřejných prostředků) ukázala významně na nevhodnost takového způsobu hodnocení.  Výdaje na výzkum a vývoj ze státního rozpočtu činí cca 26 mld. Kč (0,7 % HDP 2011), z toho RVO činí 7,8 mld. Kč (rok 2012), 8,7 mld. Kč (rok 2013).  Návrh výdajů SR na výzkum a vývoj sestavuje RVVI.

Efektivní systém hodnocení a financování VaVaI - naděje a očekávání 6 Co Metodika přinesla? dobrého  Uvědomění si nutnosti hodnotit výstupy výzkumu a vývoje.  Více výsledků výzkumu a vývoje, ale... nedobrého  Hodnocení všech oborů stejně (vymezení společenských věd a NRRE není oborových odlišením).  Nerespektování oborových specifik – neobjektivnost hodnocení jednotlivých oborů.  Nekoncepčnost tvorby metodiky od jejího počátku, která se projevovala mj. každoročními změnami.  Dojem, že lze Metodiku vytvářet a hodnocení provádět bez profesionalizace.  Subjektivita a nevyrovnanost bodových hodnot – základní vs. aplikovaný výzkum.  Honba za body, a z toho plynoucí inflace nekvalitních výsledků.  Etické problémy – chybně vykázané výsledky. Sankce jen podle M2010 a M2011.  Snaha propočítávat body až na jednotlivé pracovníky. Negativní dopad na řízení VO.  Přímá vazba na finanční prostředky na RVO – nepředvídatelnost podpory RVO.

Efektivní systém hodnocení a financování VaVaI - naděje a očekávání 7 Příklad změn Metodiky Vývoj bodového hodnocení IF článků česky, slovenskyostatní jazyky Metodika Metodika *(IF/medián IF oboru) Metodika (10*IF/medián IF oboru)4+(10*IF/medián IF oboru) Metodika (15*IF/medián IF oboru) Metodika *[(1-N)/(1+N/0,14)] N = (P-1)/(Pmax-1) 5+140*[(1-N)/(1+N/0,14)] N = (P-1)/(Pmax-1) Metodika *[(1-N)/(1+N/0,057)] N = (P-1)/(Pmax-1) *[(1-N)/(1+N/0,057)] N = (P-1)/(Pmax-1) Metodika 2010/11, *[(1-N)/(1+N/0,057)] N = (P-1)/(Pmax-1) *[(1-N)/(1+N/0,057)] N = (P-1)/(Pmax-1) Body za PE v ekonomii (IF 2011) 1,0 8,7 9,7 18,0 17,4 22,1

Efektivní systém hodnocení a financování VaVaI - naděje a očekávání 8 Co s tím?  Negativní působení Metodiky vyvolalo tlak na nutnost zásadní změny charakteru, poslání a smyslu hodnocení VO. Vstřícný přístup MŠMT k financování projektu oborových metodik.  RVVI schválila v březnu 2011 Dlouhodobé principy hodnocení výsledků výzkumných organizací, které předpokládají realizaci IPn projektu oborových metodik a zohlednění závěrů projektu IPn Audit Hodnocení velké (jednou za 5 let) a malé (každoročně, zdokonalená forma stávajícího). Spolupráce MŠMT – projekt oborových metodik – základ pro velké hodnocení. Dva účely – podklad pro alokaci RVO a výkonnost VO. Předpokládá definici VO (proces posuzování ve 2 fázích). Kombinace bibliometrických ukazatelů a peer-review, účast zahraničních hodnotitelů. Výsledkem bude výkonnostní profil VO. Výsledkem velkého hodnocení bude i mezinárodní zhodnocení výkonnosti oborů. Hodnocení by měla organizovat specializovaná instituce, na hodnocení by měly být vyčleněny prostředky. Počítá s přechodným obdobím cca 3 roky.

Efektivní systém hodnocení a financování VaVaI - naděje a očekávání 9 IPn projekt Efektivní systém hodnocení a financování VaVaI – proč naděje a očekávání  IPn projekt Metodiky by měl naplnit naděje a očekávání odborné veřejnosti po letech diskusí nad Metodikou deformující vztahy uvnitř systému VaVaI; cesta k tomu nevede postupným vylepšováním stávající Metodiky, ale zásadní změnou, která do hodnocení přinese principy obvyklé ve vyspělých zemích a bude respektovat výsledky mezinárodního auditu VaVaI, měl by přinést hodnocení vědecké práce výzkumných týmů či organizací, vědních oborů a jejich srovnání s mezinárodními standardy při respektování oborových specifik, měl by přinést hodnocení systému VaVaI (v ČR dosud zcela chybí), hodnocení VO, tj. chybí nástroj pro rozhodování na úrovni řízení VaVaI, měl by připravit tým odborníků trvale se věnující problematice hodnocení (V ČR dosud chybí profesionalita při přípravě metodiky hodnocení i při organizaci hodnocení). Hodnocení musí organizovat k tomu vytvořená nezávislá instituce disponující kvalifikovaným personálem, musí existovat procesní pravidla hodnocení, měl by tedy vycházet ze závěrů Mezinárodního auditu VaVaI (IPn Audit), měl by přinést nejen návrh systému hodnocení (který bude testován na malém a velkém pilotním ověřování), ale i návrh systému financování.

Efektivní systém hodnocení a financování VaVaI - naděje a očekávání 10 Projekt Efektivní systém hodnocení a financování VaVaI – naděje a očekávání O tom,  jaké jsou závěry Mezinárodního auditu VaVaI, vás bude informovat prof. Moravcová,  co by měl IPn projekt Metodiky přinést v hodnocení VaVaI, pohovoří doc. Münich,  co by měl IPn projekt Metodiky přinést ve financování VaVaI, pohovoří dr. Rákosník.

Efektivní systém hodnocení a financování VaVaI - naděje a očekávání 11 Projekt Efektivní systém hodnocení a financování VaVaI – naděje a očekávání Děkuji za pozornost