Konference pojišťovacích makléřů 2011

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.
Advertisements

DOHLED NAD FINANČNÍM TRHEM V ČR
Regulace a dohled nad bankovním systémem
Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
Strategie Evropa 2020: nové výzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září 2010 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB Současné.
Systém spolupráce pojišťoven s pojišťovacími makléři
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Změny v regulaci distribuce na finančním trhu
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Ekonomický a regulatorní Vývoj pojistného trhu
Předpisy na ochranu spotřebitele Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
1 Sociální integrace v Libereckém kraji grantové schéma v rámci Společného regionálního operačního programu.
Regulace distribuce v ČR
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Poznatky z kontrol u makléřů prováděných Českou národní bankou AČPM Konference pojišťovacích makléřů 11. října 2011 Hynek Černý Odbor kontroly odborné.
Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů
Současná (finanční) krize – pohled a doporučení OECD
Vývoj regulatorního prostředí v ČR jako součásti EU Sylva Floríková, Head of Compliance, Komerční banka 23. května 2012.
S€PA – platební služby pro €vropany Česká národní banka Praha, 21. září 2010 Ing. Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku Česká národní.
Novela zákona „38“ (o pojišťovacích zprostředkovatelích) a její konkrétní dopady na business Konference komunity webu Poradci-sobě.cz 8. listopadu 2014.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Konference AFIZ Pojišťovací sektor a klíčové úkoly 2007.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Česká národní banka Česká národní banka je podle zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance (pdf, 190 kB) zodpovědná za dohled nad finančním trhem v.
Zprostředkovatelé v pojišťovnictví
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Lamfalussyho proces.
PŘÍLOHA A: SCHÉMA INTEGRACE DOHLEDU NA FINANČNÍM TRHEM V ČR.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Integrace.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Možnosti a meze reformy finanční architektury Vladislav Pavlát Vysoká škola finanční a správní v Praze.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Bankovní systém, centrální banka
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
Poskytování finančních služeb v EU Úvod, geneze a kontext.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
NOVÉ TRENDY REGULACE FINANČNÍCH TRHŮ Lenka Jurošková, Ministerstvo financí konference Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – Změna modelu fungování.
Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – změna modelu fungování finančního trhu VŠE, FFÚ Pavel Štěpánek, ČBA.
Cynismus a naivita v regulaci finančních trhů se zaměřením na distribuci finančních produktů Petr Stuchlík, VŠE v Praze 10. února 2016.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
Regulace kapitálových trhů VOKT (P-9)
Obecné otázky pojišťovacího práva
Podnikatelské profese v oblasti finančněprávních služeb
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
Právo finančního systému
Finanční trh a on-line identifikace klienta
Mezinárodní souvislosti regulace auditu
Úvod, finanční trh, ČNB, bankovní dohled, finanční arbitr
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Investiční služby Mgr. Lukáš Hrdlička.
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)
Transkript prezentace:

Konference pojišťovacích makléřů 2011 Změny ve výkonu dohledu nad finančním trhem Pavel Hollmann ředitel sekce regulace a mezinárodní spolupráce Konference pojišťovacích makléřů 2011

Osnova Úvod Regulace finančního trhu v EU – cíle Evropské komise (EK) Přehled stávajících a připravovaných iniciativ EK Direktivy ke službám a produktům na finančním trhu Co se zákonem č. 38/2004 Sb. Závěr

Regulace finančního trhu v EU - cíle EK EK deklaruje, že sleduje regulací finančního trhu čtyři základní cíle: Zlepšit výkon dohledu ve finančním sektoru Posílit finanční instituce a vytvořit rámec pro jejich případné „uzdravení“ Vytvořit bezpečnější a průhlednější finanční trhy Posílit ochranu spotřebitelů finančních služeb Výsledkem legislativní smršť

Přehled iniciativ EK Oblasti již schválené evropskými institucemi Odměňování v rámci CRD3, ratingové agentury, hedge fondy/private equity fondy (AIFM),Solvency II Oblasti projednávané v evropských institucích OTC deriváty (EMIR), krátké prodeje cenných papírů a CDS, depozitní garanční schémata, systémy pro odškodnění investorů a garanční schémata v pojišťovnictví, hypoteční úvěry, SEPA a CRD IV. Očekávané návrhy Komise Evropský rámec pro krizové řízení, MiFID, MAD,IMD2, transparentnost trhu, centrální depozitáře, audit, další reforma ratingových agentur, daň z finančních transakcí, PRIPs... Místo přesného definování a pojmenování příčin krize – hledání „viníků“ jako důvod pro nové regulatorní návrhy

Smršť někdy přináší destrukci Obavy z důsledků změn ČNB se obává dopadů nadměrné regulace na finanční trhy ČNB se obává, že regulace, která není založena na důkladných analýzách příčin problémů, může mít neočekávané důsledky ČNB postrádá analýzy kumulativního dopadu všech přijatých i doposud plánovaných regulatorních opatření ČNB se obává dalšího přesunu pravomocí z národních orgánů dohledu na „evropské“ regulátory bez přesunu odpovědností za důsledky Vytváří se zdání, že nadnárodní forma dohledu a regulace je zárukou proti opakování krize v budoucnu Smršť někdy přináší destrukci

Direktivy ke službám a produktům na FT Řada úprav evropské legislativy nutná Zvláště distribuce na finančním trhu, co však klasifikace produktů? ..ale – nepřeregulovat IMD2 a PRIBs IMD2 – harmonizace – mj. k ochraně klienta i zprostředkovatel PRIBs – jsme schopni popsat podstatu a tlumočit riziko? IMD2 reálná - PRIBs velmi obtížné IMD 2 – jak bude vypadat?

„Úplná“ novela – diskutovat zvl. problematické body Co se „zákonem č.38“ Co dál se zákonem č. 38/2004 Sb. ? ČNB – počkat na IMD (ne přemíra změn regulace) ČNB – postavit novelu na „novém základu“ Nový základ – nikoliv „malá“ novela Do IMD2 – řešit problémy MF, ČNB, zprostředkovatelů, makléřů, spotřebitelů, pojišťoven... Základem výstup Pracovní skupiny (nebyl konsensus!) Řadu návrhů nutno (znovu) projednat s industrií i dohledem MF rozhodne o finalizaci návrhu (má právo i odpovědnost) „Úplná“ novela – diskutovat zvl. problematické body

Priority ČNB v novele zák. č.38/2004 Z pohledu stability trhu, fungování trhu, výkonu dohledu, ochrany spotřebitele, .... podmínky výkonu dohledu (vč. registrů) odpovědnost za poskytnuté služby (pojišťovna, zprostředkovatel,.. informace spotřebiteli (odpovídající) odbornost v poskytování poradenství i zprostředkování podmínky pro industrii .. ------ Jsou makléři a poj. zprostředkovatelé stejná „skupina“ – dnes konference makléřů

Děkuji za pozornost www.cnb.cz Pavel Hollmann ředitel sekce ČNB pavel.hollmann@cnb.cz Děkuji za pozornost!