N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist 6. Vznik živočišných druhů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
4. Vesmír je „jemně vyladěn“ (aby umožnil život)
Advertisements

Přizpůsobení živočichů k prostředí
Tomáš, jeden ze Dvanácti, zvaný Blíženec, nebyl s nimi, když Ježíš přišel. Ostatní učedníci mu říkali: "Viděli jsme Pána! " On jim však odpověděl: "Dokud.
Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Trpný rod Matěj Suchánek.
Život na Zemi.
Teorie o vzniku života na Zemi
Obecná biologie.
Statická elektřina Elekřina má tendenci proudit z jednoho předmětu na druhý. Jestliže z nějakých důvodů nemůže, nazývá se statická elektřina. Existuje.
N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist 5. Jak vznikl život?
Chemické složení organismů
III/2 XV A
Vznik života na Zemi Vznik života na Zemi.
Sociální konstruktivismus
Testování hypotéz vymezení důležitých pojmů
VILFREDO PARETO.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
ORIENTOVANÉ GRAFY V této části se seznámíme s následujícími pojmy:
Právo jako filozofický pojem
N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist Co je pravda aneb Důvody, které mne vedou k víře, že existuje Bůh.
Dialog o podstatě matematiky Kristýna Pítrová, 2.B
N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist 8. Bezejmenná.
Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci
Genetické inženýrství. Co to je? Genetické inženýrství je soubor technik, které slouží k izolaci, modifikaci, rozmnožování a rekombinaci genů z různých.
Co nás obklopuje?.
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
BIOLOGIE ČLOVĚKA Tajemství genů (28).
Živá příroda.
Názory na vznik a původ života
Jak „dispersal limitation“ ovlivňuje druhovou bohatost společenstva Anna Vlachovská.
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
Život ve Vesmíru Co je život?
ZMĚŇTE SVÁ PŘESVĚDČENÍ (Z knihy: Sanaya Roman Žít s radostí)
Systém a evoluce rostlin
1.Obecné zákonitosti živých soustav
Základy pedagogické metodologie
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Předgeologické období a prahory
Evoluce Celá biologie dává smysl jedině ve světle evoluce.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Generátory tvorby hodnoty
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Vznik života na Zemi.
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
SVOBODA je vaše životní právo ( Z knihy: Sanaya Roman ŽÍT S RADOSTÍ )
Vývoj člověka. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: PaedDr. Dana Studničková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Prekambrium Éry Země vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
 narodil se ve Shrewsbury v Anglii 1809  přírodovědec a zakladatel evoluční biologie  vystudoval teologii na University of Cambridge  plánoval navštívit.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Teorie o vzniku Země a života Použité.
PLANETA ZEMĚ. ZEMĚ JE… …Malá planeta, která se otáčí - kolem své osy za ……..…..a v důsledku toho se střídá den a noc - kolem slunce za …………….a v důsledku.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
FILOsOFIE A VĚDA.
Nepřátelé pokroku, demokracie a ducha svobody
Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
Přírodní vědy DUM 21 Základní podmínky života PŮDA I.
Strukturace učiva Příprava učitelova.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Co nás obklopuje?.
Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann.
Názory na vznik života Kreační teorie = náboženské
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
Vznik života na Zemi.
Transkript prezentace:

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist 6. Vznik živočišných druhů

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist Podívejme se na čtvrtý argument ve prospěch toho, že Bůh existuje: Argument vzniku živočišných druhů

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist Materialismus věří v „makroevoluci“: Jednotlivé živočišné druhy vznikly ze společného předka – jednobuněčného tvora. K tomu všemu došlo přirozenými procesy, bez zásahu inteligence.

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist   uvádějí následující příklad:   některé bakterie napadené antibiotiky uhynou, ale jiné jsou odolné o o protože rodičovská bakterie vlastnila genetickou odolnost o o nebo protože vzácná biochemická mutace pomohla baktérii přežít

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist odpůrci makroevoluce reagují takto:   baktérie, které přežily, stále zůstávají baktériemi (nevzniká nový druh života)   vývoj (= evoluce) ano, ale jen tzv. „mikroevoluce“ = vývoj v rámci jednoho druhu   není znám žádný příklad makroevoluce = vzniku nového („vyššího“) živočišného druhu z těch jiných („nižších“) druhů

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist makroevoluce není obhajitelná z těchto důvodů:   genetické hranice uvnitř druhu   změny uvnitř každého živočišného druhu se dějí cyklicky   nezjednodušitelná složitost   molekulární rozdílnost   chybějící vývojové stupně ve zkamenělinách

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist   1) druhy jsou geneticky ohraničené   baktérie stále zůstávají baktériemi   křížením psů dostáváme různá plemena, ale stále se jedná o psy   křížením mušek octomilek dochází k různým „mutacím“ (= genetickým změnám), ale vždy je výsledkem muška octomilka (někdy pořádně chromá a zdegenerovaná )   vědcům se nedaří řízeným procesem (= za pomoci inteligence) vytvořit z jednoho živočišného druhu jiný – jak by to mohl dokázat neřízený, slepý proces?

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist   2) změny uvnitř druhů se dějí cyklicky   nesměřují k vývoji nové formy života, ale jen dopředu a dozadu v mezích už existující formy například:   Darwin sledoval pěnkavy, které se lišily velikostí zobáku   velikost zobáku souvisela s počasím – za sucha převládalo procento silných zobáků, schopných rozlousknout velká semínka; za deštivého počasí se zvýšilo procento tenkých zobáků   změny vpřed i vzad, ale vždy vznikla pěnkava

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist   3) nezjednodušitelná složitost   v roce 1859 Darwin napsal: „pokud by bylo prokázáno, že existují složité orgány, které nemohly vzniknout mnoha postupnými drobnými změnami, celá moje teorie by se absolutně zhroutila“   dnešní vědci vědí, že takových nezjednodušitelně složitých systémů existuje celá řada (zkoumáno na molekulární úrovni): o o buňka o o zrak člověka o o peří (M. Behe: Darwinova černá skříňka)

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist   M. Behe   „nezjednodušitelně složitý systém se skládá z několika spojených součástí, které svými vzájemnými vazbami přispívají k základní funkci orgánu; odebráním jakékoli součásti tento systém přestává plnit svou funkci“   proto takový systém nemohl vznikat kousek po kousku, ale musel být vytvořen najednou   není rozumné věřit, že složité orgány se vyvinuly skrze řadu nefunkčních předchůdců

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist   například:   pokud bychom chtěli věřit, že ptáci se vyvinuli z ryb nebo plazů, v určité fázi by musel existovat tvor, který už nemá šupiny, ale ještě také nemá peří   takový tvor by ještě nebyl schopen létat, byl by snadnou kořistí ve vodě, na zemi i ve vzduchu (a asi by si sám neobstaral potravu)   není známo jediné vysvětlení, jak se mohlo vyvinout peří

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist   4) molekulární rozdílnost druhů   materialisté tvrdí, že podobnost řetězců DNA u člověka a u opice (asi z 90%) dokazuje, že lidé se vyvinuli z opic (nebo mají společného předka)   Ale: i když jsou řetězce aminokyselin hodně podobné, vytvářejí různé pořadí aminokyselin v proteinech (a jakákoli jemná změna pořadí způsobuje nefunkčnost proteinu)   není důležité, do jaké míry jsou řetězce DNA podobné, ale že na molekulární úrovni pomocí nich vzniknou různé typy posloupností proteinů

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist   příklad:   když statisticky porovnáme dvě různé stránky v knize, dojdeme k velké podobnosti procentuelním zastoupením písmen, ale každá ze stránek sděluje naprosto rozdílnou informaci   podobné řetězce DNA předávají informaci k vytvoření naprosto rozdílných buněk   na molekulární úrovni neexistuje žádná podobnost, která by dovolovala vytvořit vývojový řetězec například typu ryba  plaz  savec

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist   5) chybějící vývojové stupně ve zkamenělinách   ve zkamenělinách nebyly nalezeny žádné přechodné formy potvrzující vývoj jednoho živočišného druhu ve druhý   jednotlivé formy živočichů se objevují ve zkamenělinách náhle (proto se někdy říká „kambrijská exploze“, protože většina druhů pochází z kambria – v té době se objevily všechny najednou)   není průkazný řetězec lebek dokumentující údajný vývoj člověka – 99% biologie spočívá v měkké anatomii

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist Důkazy ukazují, že živočišné druhy vznikly nezávisle jeden na druhém, pravděpodobně náhle – byly stvořeny

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist námitka číslo 1 materialismu: „inteligentní plán“ není vědeckým názorem

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist   reakce:   věda je hledáním příčin   existují jen dvě skupiny příčin – inteligentní a přirozené   pokud materialisté předem vyloučí existenci inteligentních příčin, pak skutečně „inteligentní plán“ nemohou považovat za vědecký názor (ale ta věda je nějaká divná)

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist námitka číslo 2 materialismu: „inteligentní plán“ se snaží zaplnit Bohem všechny mezery v poznání (stejně jako lidé dříve tvrdili, že blesk je způsoben Bohem)

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist   reakce:   závěry stoupenců „inteligentního plánu“ neplynou z nepřítomnosti důkazů, ale z mnoha naměřených dat   naše pozorování nám říká, že jakákoli informace pochází pouze od inteligentního autora (a neexistuje jediný protipříklad!!)   (kniha Werner Gitt: In the Beginning Was Information … uvádí pět úrovní předávané informace + informace předávaná v DNA je na té nejvyšší možné úrovni (jejím cílem je ZACHOVAT ŽIVOT DANÉHO DRUHU))

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist   jedná se o platný vědecký názor založený na opakovaném pozorování – nikoli na mezeře ve znalostech   stoupenci „inteligentního plánu“ jsou otevřeni jak přirozeným, tak nadpřirozeným příčinám (nevylučují příčiny přirozené, ale empiricky pozorované důkazy je vedou směrem k nadpřirozeným příčinám)   zaujatí jsou spíše materialisté, kteří se úvahám o nadpřirozené příčině brání zuby nehty

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist   spíše materialisté se snaží svými teoriemi zaplnit všechny mezery v poznání   když jsou v rozpacích nad otázkou, jak vysvětlit vznik nezjednodušitelně složitých biologických systémů, prostě zakrývají svou mezeru v poznání tvrzením, že to způsobil přirozený výběr, čas a náhoda

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist námitka číslo 3 materialismu: „inteligentní plán“ je nábožensky motivován

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist   reakce:   pohled ateisty je také nábožensky motivován (vlastně vyžaduje více víry než pohled „inteligentního plánu“)   „inteligentní plán“ se možná shoduje s Biblí, ale není založen na Bibli, nýbrž na empiricky pozorovaných faktech   bez ohledu na to, co říká Bible, stoupenci „inteligentního plánu“ zavrhují ateismus a materialismus prostě proto, že neodpovídá vědeckému pozorování

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist   (pozor na rozdíl v termínech)   kreacionisté = lidé, kteří vysvětlují vznik života a druhů také na základě Bible (věří Bibli, jejich závěrem je, že existuje Bůh)   stoupenci „inteligentního plánu“ = vědci, kteří provádějí vědecká pozorování a interpretují výsledky bez ohledu na Bibli (jejich závěrem je, že na základě vědy můžeme říci, že život vytvořila jistá inteligence)

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist námitka číslo 4 materialismu:   „inteligentní plán“ nemá pravdu, protože tento tzv. „plán“ je nedokonalý   proč např. mají pandy palec nikoli naproti ostatních prstů, ale ve stejné linii s nimi? (S.J.Gould)

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist   reakce:   jak může S.J.Gould vědět, že postavení palce není pro pandu optimální? Třeba se pandě leze po stromech a loupá bambus nejlepším možným způsobem   když něco není optimálně navrženo, neznamená to, že zde nebyl žádný plán (spíše v tom plánu jsou faktory, jejichž smysl ještě neznáme)   např. stromy vyrábějí kyslík a mohly by ho vyrábět i víc – ale to neznamená, že nebyly navrženy podle určitého plánu (kdo posoudí, co je „optimální“?)

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist   další věc:   proč jsou stromy kromě toho, že vyrábějí kyslík, (a pandy kromě toho, že lezou po stromech a loupají bambus) také krásné?   (podle mne: součástí „inteligentního plánu“ je nejen splnit funkci, ale také vytvořit radost nad krásou)

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist jakým směrem se ubírají věci, o kterých jsme až dosud mluvili? neukazují spíše na Boha Stvořitele?

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist   vesmír vznikl z ničeho   ve vesmíru je asi 100 jemně vyladěných konstant, které umožňují život   život povstává pouze ze života, který existoval již dříve (nikdy nebyl pozorován samovolný vznik z neživého)   život se skládá z tisíců (miliónů) systémů nezjednodušitelné složitosti (existuje něco více než jen neživé chemické sloučeniny)   jednotlivé druhy žijí ve vymezených hranicích   na molekulární úrovni jsou základní typy života naprosto rozdílné (není zde žádná vývojová linie)

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist   nejstarší zkameněliny svědčí o plně vyvinutých tvorech, kteří se objevují náhle, bez podstatných změn ve srovnání s posledními známými zkamenělinami daného druhu

N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist je potřeba velká dávka víry, aby se člověk vyhnul závěru, který se nabízí nejvíce