Obecné aspekty vývoje (ale i jednotlivých subvývojů) Organismus člověka  složitě integrovaný systém bio-psycho-socio-spirituální reciproční vztah.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Základy sportovního tréninku mládeže
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Lidská motorika Čtyři konstrukty vytvářejí lidskou motoriku
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
VÝVOJ LIDSKÉHO ŽIVOTA.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Psychické stavy.
Principy a zákonitosti motorického vývoje
Přednáška č. 2 Teoretický základ tělesného pohybu
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
. V učení nacházíme tři současně probíhající procesy:
Technická, taktická a psychologická příprava
Rozdíly mezi osobnostmi
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
Motorické vývojové testy insuficience Motorické dovednosti kvalitativní znaky optimálně provedeného pohybu.
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Patologická anatomie jatečných zvířat
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Znaky pohybu Typické znaky lidské motoriky
Řízení sportovního tréninku
TALENT ..
Úvod do anatomie.
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften)
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften) Integrace vnitřních vlastností organismu, která podmiňuje splnění určité skupiny pohybových.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 1. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Definice, základní pojmy
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Ontogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
Organizační formy práce v tělesné výchově
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Vývojové poruchy motoriky © Tom Vespa.
Zákony vývoje.
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Školení cvičitelů III. třídy VG 1. konzultace
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Ontogeneze lidské motoriky © Tom Vespa.
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Úvod, základní principy a cíle
Pohybové schopnosti a dovednosti
ANTROPOMOTORIKA.
Socializace Kejřová.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Sociální psychologie.
KOMPETENCE TERMÍN : Oprávněnost, způsobilost, pravomoc
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Transkript prezentace:

Obecné aspekty vývoje Motorický vývoj (biologický, psychický, sociální)

Obecné aspekty vývoje (ale i jednotlivých subvývojů) Organismus člověka  složitě integrovaný systém bio-psycho-socio-spirituální reciproční vztah jednotlivých subsystémů (vertebroviscerální vztahy) hierarchické uspořádání (hypothalamo-hypofyzární systém)  neexistuje bez přírodního a sociálního prostředí neustálá interakce organismu a prostředí (výchova)  „otevřený systém“

Vývoj reciproční proces kvantitativních a kvalitativních změn probíhajících v čase (Švancara, 1980) fylogeneze (historický vývoj živočichů od nejjednodušších) ontogeneze (výsledek dlouhodobého fylogenetického vývoje člověka jako druhu  specificky lidské znaky) aktuální geneze (tréninkový cyklus)

Vývoj a růst – vzájemné ovlivnění, úzká souvislost vývoj - progresivní, kulminace, regresivní růst – kvantitativní děj, hyperplazie (zmnožování buněk zejména v prenatálním a raném dětství, ale obezita!), hypertrofie (zvětšování objemu) rozvoj – extenzívní, záměrný a kontrolovaně (!) navozený vývoj funkčních a strukturálních vlastností („funkce vytváří orgán – strukturu“)

Vývoj ovlivněn:  faktory endogenními dědičnost – geneticky determinovaný základ vývoje – genotyp (zejména biologické aspekty, ale i pohybové vzorce…, sociální chování, psychické vlastnosti) vlohy – latentní (indikátor MT, inteligenční testy..), potencionální, vlivem vnějšího prostředí disponibilní  faktory exogenními (přírodní a sociální prostředí, výchova, vlastní aktivita – tréninkový proces…)  socializace jedince, fenotyp (konstituování na základě zděděného vývojového potenciálu)  jedinečnost, neopakovatelnost  individuální (inter- a intra-) variabilita

Obecné vývojové zákonitosti platné pro vývoj jedince jako celku, ale i pro biologický, motorický, psychický i sociální vývoj (nepostihují individuální zvláštnosti jedince)  zákon jednoty organismu a prostředí (biologického a sociálního) geneticky determinovaný program a vlivy …. životní styl rodiny (ekonomická a výchovná úroveň), úroveň školy, společnosti, media.. kvalita záměrného a cílevědomého tělových. procesu (vždy náročnost dle biologické úrovně a momentálního stavu…)  zákon celistvosti a jednoty organismu (jednota strukturálních a funkčních vlastností) vždy vzájemná souvislost s úrovní psych., sociální a biologickou (př. sval. dysbal. je až příčinou patologie vnitřních orgánů…)

 zákon diferenciace, integrace a specializace korelace mezi dosud nediferencovanou mentální a motorickou schopností u kojence (úroveň motoriky je odrazem stupně vývoje celého organismu, zejména funkce nervové) struktura motorických schopností v 8 a 15 letech (interkorelace)  nezvratnosti a neopakovatelnosti (např. u novorozenců vývoj posturální funkce)  zákon nerovnoměrnosti a asynchronie největší intenzita v prenatálním obd., v 1.roce života a v obd. prepubescence nejrychlejší vývoj nervové a mízní soustavy (pro vývoj nejdůl.) senzitivní (senzibilní, citlivá) období (optimální pro přirozený i záměrný rozvoj, intenzivnější vývojové změny)

Motorický vývoj reciproční proces kvantitativních a kvalitativních změn motorických předpokladů a motorických projevů jedince v čase  děj multifaktoriální (genotyp, řada faktorů – př. KV, pohlaví, zdravotní stav, výživa…)  odraz vývoje celého organismu (viz vrcholoví sportovci) a indikátorem úrovně jednotlivých vnitřních funkcí, které se na motorické činnosti podílejí (nervová, srdečně-cévní, dechová…)  primární potřeba, nenahraditelná složka, přispívá k formování jedince na všech stupních ontogeneze, zařazována mezi elementy zdraví

stejně jako vývoj biologický, psychický a sociální podléhá obecným vývojovým zákonitostem  závisí na stavu organismu (mentální zaostalost.., somatotyp..) a prostředí  závisí na úrovni vývoje biologického, psychického a sociálního (rozdílnost vzhledem ke kalendářnímu věku)  diferenciace, integrace (koordinace, ekonomičnost pohybu, odpovídající zapojování svalových skupin…)  nezvratnost a neopakovatelnost (od hrubých, všeobecných a nespecifikovaných pohybů k pohybům jemným, diferencovaným a koordinovaným – spontánní PA)  nerovnoměrnost (patrné i v motorickém učení..), senzitivní období RS…  neurofyziologické zákonitosti (součást talentu…)  bisexuální rozdílnost  minimální interindividuální rozdílnost v raném dětství a ve stáří

Fylogenetické předpoklady lidské motoriky  bipedální chůze (vzpřímené držení těla, klenba chodidla)  opozitní postavení palce ruky (drobná motorika)  odlišná pohyblivost horních a dolních končetin  lateralita  volní řízení motoriky (cílevědomé pohyby, dovednosti..)  schopnost komunikace prostřednictvím řeči  predispozice pro sociální život ve společnosti

Sekulární akcelerační trend (dlouhotrvající mezigenerační vývojové změny) změny v motorických výkonech nejsou v současné době v souladu se změnou v somatických znacích („sedící populace“)

Sekvenční pravidla motorického vývoje  princip vývojového směru kefalokaudální (proporcionalita těla, vývoj posturální fce) centrálně periferní trend (proximodistální – posilovat od centra k periferii)  princip recipročního propojení  princip funkční asymetrie  princip autoregulace (spontánní a řízená PA, řízení motoriky je i volní – vrcholový sport a nesportující)

Děkuji za pozornost a hezký týden