Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, 29. 11. 2012 Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Budoucí kohezní politika EU
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
MOS v aglomeraci Odborný tým: Ing. Marek Jetmar, Ph.D.
Volitelné téma, územní a urbánní dimenze kohezní politiky a MOS v aglomeraci Odborný tým: Ing. Marek Jetmar, Ph.D. Vedoucí odborného týmu Školení prosinec.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
IX. Celostátní finanční konference Finance pro města a obce z evropských fondů v letech Praha Integrovaný plán rozvoje města.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Projekty EOC v ČR v období
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Udržitelnost z pohledu kvality územního rozvoje Konference k aktuálnímu stavu udržitelného rozvoje na místní úrovni Ministerstvo životního prostředí
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
European Urban Knowledge Network
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
I T I Plzeňské metropolitní oblasti
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
MD, 7. listopadu Analytická část (2011)  Vyhodnocení plnění opatření a indikátorů stávající DP  Doprava jako podmínka konkurenceschopnosti ČR.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Nové programové období, rozvojové strategie území Regionální rozvoj ve vazbě na podporu EU David Koppitz ředitel Odboru regionální politiky Ministerstvo.
PRAHA INTEGROVANÉ NÁSTROJE. INTEGROVANÉ NÁSTROJE V OBDOBÍ 2007 – 2013 Integrované nástroje
II. kolo kulatých stolů – SMS ČR MAS Hustopečsko – MěÚ Hustopeče 26. srpna 2015.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
PRAHA ITI HRADECKO- PARDUBICKÉ AGLOMERACE.
ITI Hradecko-pardubické metropolitní oblasti Prezentace 2. zasedání RSK
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
1 Rada vlády pro udržitelný rozvoj Mikrotým k implementaci Strategie udržitelného rozvoje ČR ve spolupráci ústřední státní správy s územní veřejnou správou.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje
Ministerstvo pro místní rozvoj Velká zasedací místnost
Role SVAZU při podpoře městské mobility
VENKOV SPOV ČR
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Návrh opatření pro zlepšení dopravy v krnap
Transkript prezentace:

Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu ke kohezní politice Statutární město Hradec králové Statutární město Pardubice

* Diskuze od r * Politická dohoda primátorů měst HK – Pardubice, diskuze o společných tématech * Vznik pracovní skupiny – zástupci „rozvojových“ a projektových útvarů s externí metodickou podporou (CEP a MEPCO) * Informace do zastupitelstev

Zdroj: PÚR ČR, ZÚR krajů, Fixel (2010) 367 tis. obyvatel Výborná dopravní dostupnost Výkonná ekonomika Dostupnost VŠ a high-tech průmysl Silně urbanizované území

* Východiska – vývoj diskuze o urbánní dimenzi v kohezní politice na úrovni ČR/EU * Zkušenosti měst z období – absorpční kapacita, využití IPRM * Strategie měst => hledání průniků, sektorové SWOT * Strategie pro rozvoj aglomerace * Požadavky na personální kapacity * Reálné možnosti využití a implementace ITI

* Jádrové území – města Hradec Králové a Pardubice + obce mezi těmito městy (podél komunikace I/37) se silnou regionální vazbou na jádra * Vymezení dle admin. členění dle ORP nebo POÚ * Vymezení dle PÚR ČR a ZÚR Královéhradeckého a Pardubického kraje * Vymezení dle ÚPN VÚC – Hradecko-pardubická sídelní regionální aglomerace * Vymezení dle prostorových vazeb a procesů vazeb v regionu

* Udržitelná doprava a mobilita * Životní prostředí a energetika * Život ve městech – kultura, volný čas * Sociální služby a trh práce => NÁVRHY MOŽNÝCH INTERVENCÍ

* Vytvořit si reálnou představu o rolích a možnostech obou měst v kohezní politice * Představit nástroj ITI a zhodnotit jeho využitelnost * Revidovat stávající strategické dokumenty měst a hledat/vytvářet mezi nimi soulad * Definovat a prezentovat strategické projekty * Otevřít diskuzi s dalšími velkými městy, respektive aglomeracemi, na úrovni SMO ČR a také MMR

Statutární město Hradec králové Statutární město Pardubice Děkuji za pozornost