geneticky modifikované rostliny Radek ŠATKA Bi - Z GMO geneticky modifikované rostliny
Transgenní rostliny rostliny, jejichž genetická informace byla pozměněna vnějším zásahem za účelem získání nových vlastností, kterých by nebylo možné dosáhnout klasickým šlechtěním mezi nejžádanější nové vlastnosti patří odolnost vůči škůdcům a pesticidům, zlepšení nutriční hodnoty zemědělských plodin a odolnost vůči nepříznivému klimatu
v současnosti jsou nejběžnějšími transgenními plodinami sója, kukuřice, bavlník a řepka olejka
Výhody zvýšení výnosů zemědělských plodin zlepšení chuti, kvality i trvanlivosti potravin omezení používání pesticidů a chemických látek, zavedením nových zemědělských plodin možnost pomocí modifikací rostlin získat obnovitelné a ekologické zdroje pro chemickou výrobu ekonomičtější a bezpečnější výroba léčiv možnost vyvinout nové způsoby čištění půd i vod získání nových možností při vyhledávání příčin dědičných chorob a nosičů genetických poškození
Nevýhody narušení ekologie rostlin nežádoucím sprášením by se mohla tolerance k herbicidu dostat do genomu jiných rostlin gen pro toleranci může mít neočekávaný efekt a ten by mohl vést k nežádoucím změnám kulturních rostlin přítomnost genu rezistence by mohla učinit danou rostlinu nevhodnou pro konzumaci či průmyslové zpracování
Použité zdroje http://asz.cz/cs/ochrana-rostlin/vyuziti-transgennich-rostlin-v-ochrane-rostlin-a-problematika-jejich-bezpecnosti.html http://biotechnologie.misto.cz/_MAIL_/tran_rost/moznosti.html http://rostlinyprobudoucnost.com/?p=co_jsou_biotechnologie http://molecularbiology.symplia.eu/oblasti-vyzkumu/transgenni-rostliny