Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0216, OPVK)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Deduktivní soustava výrokové logiky
Doc. RNDr. Eduard Fuchs, CSc. VUT Brno
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
3. Co jsou to hodnoty? významný termín používaný zvláště v etice 20. století axiologie – disciplína zkoumající hodnoty hlavní představitelé: Max Scheler,
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Predikátová logika1 Predikátová logika 1. řádu Teď „logika naostro“ !
Individua Daniel Boucník
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Co je to logika ?. Logika Má více významů v češtině se běžně používá ve smyslu myšlenková cesta, která vedla k daným závěrům. Logika je také formální.
Úvod do Teorie množin.
Mo ž nost a nemo ž nost „Mo ž ný sv ě t je ka ž dý stav, který by mohl nastat, ale zpravidla nenastává. - Jim Hankinson, “Bluff Your Way in Philosophy“
Důkazové metody.
Paradoxy Anna Blatecká KFI/FIL1
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
ONTOLOGIE a KONCEPTUÁLNÍ MODELOVÁNÍ (stručný úvod)
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Právo jako filozofický pojem
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
Co je to ARGUMENT? Irena Schönweitzová FI - ŠF
Abeceda a formální jazyk
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK) Logická analýza.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Jak vyjednávat o smlouvě a honoráři I. pro společnost JTP Roman Čiviš, A TREND.
Paradoxy Jan Thümmel Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Fuzzy logika.
Matěj Klíma Filosofie, Česká filologie UPOL
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
U RČITÉ DESKRIPCE A JEJICH RUSSELLOVSKÁ ANALÝZA Tereza WittichováFF UPOL 2013 Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik.
Marie Duží vyučující: Marek Menšík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia.
Úvod do databázových systémů
Monika Pokorná FF UPOL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Predikátová logika.
Pre-algebra Antonín Jančařík.
Predikátová logika.
Výroky, negace, logické spojky
VY_32_INOVACE_PSYPS12060ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
INDIVIDUA KFI/ FIL1 Petr Hýža FI - FV Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Výroková logika.
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
Dominik Šutera ME4B. NOR NAND je způsob grafického vyjádření příslušnosti prvků do množiny a vztahů mezi množinami.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Náboženství - úvod Petr Machala.
Matematický aparát fyziky
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Marie Duží vyučující: Marek Menšík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia.
Geometrická posloupnost (1.část)
Diplomový seminář 4. Argumenty Deduktivní (formální logika)‏ Induktivní Z příkladu Z analogie Z autority Argumenty o příčině.
Výroková logika.
Predikátová logika1 Predikátová logika 1. řádu Teď „logika naostro“ !
Michaela Ožanová Adéla Gajdečková
Definice hmoty Vzorem (pravzory, pralátka…) Identifikací (redukce na známou vlastnost) Gnoseologicky.
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Filosofie Základy logiky.
Lineární rovnice Druhy řešení.
Lineární rovnice Druhy řešení.
Lineární rovnice Druhy řešení.
Predikátová logika (1. řádu).
Emergentismus filosofie emergentismu v počítačových vědách
Gödelova(y) věta(y).
Sémantika PL1 Interpretace, modely
Predikátová logika.
VÝROKOVÁ LOGIKA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
VÝROKOVÁ LOGIKA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
Transkript prezentace:

Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)

 Možné světy = logicky myslitelné světy  Logická možnost: - představitelné - myslitelné - není v rozporu se zákony logiky

 - užitečný v souvislosti s řešením problémů -> problém logické formy modálních tvrzení - tzn. něco je možné, resp. nutné př.: 1. Je možné, aby lidstvo zničilo samo sebe, když bude moci rozpoutat nukleární válku. 2. Lidstvo může rozpoutat nukleární válku. 3. Je možné, aby lidstvo zničilo samo sebe.

 V klasické logice nemůže nastat situace pravdivosti všech premis a zároveň nepravdivosti závěru. X V logice možných světů nabývají modální tvrzení pravdivostních hodnost vzhledem k množině možných světů

 = to, co se nazývá skutečným světem je pouze jedním z prvků množiny možných světů  Modální termíny „možné“ a „nutné“ = kvantifikátory možných světů

 Co ony možné světy jsou? Kde se nacházejí? -> vysvětlení dle Gottfrieda Leibnize: je vesmír – skutečný svět – jedním z nekonečného množství možných světů existujících v Boží mysli. Bůh stvořil tento svět tím, že učinil jeden z možných světů, ten nejlepší, skutečným. -> problematika představy

 Saul Aaron Kripke - množina možných světů – libovolná množina, vůči níž nabývají modální tvrzení pravdivostních hodnot  Jaakko Hintikka – možné světy – množiny formulí – zároveň největšími bezespornými množinami formulí, jaké si lze v daném formálním jazyce vytvořit  Pavel Tichý - možné světy – objektivně dané způsoby, jak rozdělit vlastnosti a vztahy mezi logická individua - vlastnosti a vztahy – objektivně existující abstraktní entity

 modální platonismus – možné světy – reálně a objektivně exitstující entity, stejného druhu, jako náš svět – ale – časoprostorově a kauzálně oddělené od našeho světa - David Kellog Lewis  modální aktualismus – reálně existuje jenom náš svět – možné světy jsou zkounstruovatelné abstrakcí ze skutečného světa - Rober C. Stalnaker

 modální redukcionismus – možné světy lze ztotožnit s nějakými základnějšími a méně problematickými entitami – množiny propozic či vět