Daňová a právní praxe zaměstnaneckých výhod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Advertisements

Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_12.
Poradní sbor 28. května 2014.
Trestně-právní aspekty restrukturalizací Turnaround Management Association: Restrukturalizační fórum 2013 Ladislav Smejkal.
Daňová a právní praxe zaměstnaneckých výhod
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
BENEFITY PRAHA Lesy České republiky, s.p.
Zpracoval: Ing. Jiří Stonawský
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Odměňování a stimulace
Implementace systému flexibilních benefitů
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Od péče o zaměstnance k benefitům.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Vážení obchodní partneři, V souvislosti se zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů si Vám dovolujeme ukázat přehled dopadů tohoto zákona.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Automobil a daň z mezd Poskytne-li zaměstnavatel zaměstnanci bezplatně firemní motorové vozidlo k používání pro služební i soukromé účely, považuje se.
DPFO: ZČ+FP a zálohy na daň Příjmy z pracovněprávního, členského nebo služebního poměru.
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO KRAJE místo konání:KULK Liberec datum konání:
Penzijní připojištění 4. Konzultace B5KPO2 Sobota 31. března 2007 E 123 8:00 – 9:30 hod.
Zaměstnanecký benefit
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Vnitřní závazné předpisy
1 Zaměstnavatelé a zaměstnanci I.. 2 Zaměstnanec – příjmy ze závislé činnosti příjmy ze současného nebo dřívějšího pracovněprávního, služebního nebo členského.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
PRACOVNÍ PRÁVO Péče o zaměstnance JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Personalistika a odměňování pracovníků
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
PÉČE O PRACOVNÍKY.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Daňové aspekty využívání zaměstnaneckých výhod Autor: Frederik Frey Vedoucí: Ing. et Ing. Pavel Semerád, Ph.D.
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Odměňování za práci Ing. L. Hřibová, Únor Mzda Odměna za vykonanou práci Peněžité plnění poskytované zaměstnavatelem za vykonanou práci Výrobní.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan.
Benefity. Výhody poskytování benefitů pro zaměstnavatele:  úspora mzdových nákladů s ohledem na daňové úlevy  účinný nástroj personálního managementu.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Správa sociálního zabezpečení
Téma 3: Náhrady výdajů a zdravotní pojištění
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Zaměstnanecký benefit
Základy pracovněprávních vztahů
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovněprávních vztahů
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Benefity.
Daň z příjmů fyzických osob
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

Daňová a právní praxe zaměstnaneckých výhod Karolína Salamonová Radka Vojtová 10. srpna 2006

Hlavní prameny práva Zákon č. 65/1965 Sb., zákoník práce („ZP“) (od 1.1.2007 Zákon č. 262/2006 Sb.) Zákon č. 1/1992 Sb., o mzdě, odměně za pracovní pohotovost a průměrném výdělku („ZoM“) (od 1.1.2007 zrušeno Zákonem č. 262/2006 Sb.) Zákon 119/1992 Sb., o cestovních náhradách („ZoCN“) (od 1.1.2007 zrušeno Zákonem č. 262/2006 Sb.) Nařízení vlády č. 108/1994 Sb., kterým se provádí zákoník práce Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Ostatní prameny práva (např. zákon č. 42/1994 Sb., o penzijním připojištění se státním příspěvkem, zákony týkající se pojistného na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění)

Peněžní benefity Pravidelný mzdový nárůst 13. plat Bonus Mzdové náklady jsou obecně daňově uznatelné pro zaměstnavatele Zdanitelný příjem pro zaměstnance Podléhá SZ a ZP Stejný režim mají i konkurenční doložky Odstupné / odchodné pro zaměstnavatele se jedná o daňově uznatelný náklad pouze za podmínek stanovených zákoníkem práce zdanitelný příjem zaměstnance nepodléhá SZ ani ZP Pojem odstupného zná i nový ZP - § 67 (trojnásobek průměrného výdělku)

Benefity – často využívané Nadstandardní délka dovolené Příspěvek na stravování/stravenky Nápoje na pracovišti zdarma

Nadstandardní délka dovolené Více motivace Možno prodlužovat o týdny, ne dny , do 31.12.2006 Od 1.1.2007 není toto omezení (§ 212 a násl. ZP) Daňově uznatelný náklad pro zaměstnavatele (pokud se jedná o pracovněprávní nárok zaměstnance) Zdanitelný příjem pro zaměstnance Podléhá SZ a ZP

Příspěvek na stravování Upraveno v § 140 ZP (po 1.1.2007 § 236 ZP) Vymezení rozsahu v kolektivní smlouvě nebo ve vnitřním předpisu Možnosti vlastní závodní stravování závodní stravování zajištěné formou outsourcingu stravenky (nezapomenout uzavřít smlouvu se zprostředkující firmou)

Stravování Vlastní zařízení zaměstnavatele nutno sledovat odděleně náklady na provoz (daňově uznatelné) a na potraviny (uznatelné do výše souvisejícího příjmu) Stravování zajištěné formou outsourcingu / stravenky příspěvek na stravování je pro daňové účely limitován zaměstnanec kupuje oběd za „dotovanou“ cenu, případně kupuje „dotované“ stravenky (55% hodnoty jednoho jídla / stravenky) Zaměstnanec osvobozený příjem (při splnění zákonných podmínek) nepodléhá SZ a ZP

Ochranné pracovní oděvy a pomůcky Vhodné pracovní prostředí / Nápoje na pracovišti zdarma Prevence rizik Ochranné pracovní oděvy a pomůcky Ochranné nápoje Nadstandard – nápoje zdarma Daňově uznatelný (ochranné pomůcky), resp. neuznatelný (nápoje) náklad pro zaměstnavatele Osvobozený příjem pro zaměstnance (nepeněžní podoba, spotřeba na pracovišti) – jídlo, nápoje Není příjmem zaměstnance – ochranné pomůcky Osvobozeno (nápoje), resp. nepodléhá (ochranné pomůcky) SZ a ZP

Příspěvek na penzijní připojištění Výhodné pro zaměstnavatele i zaměstnance Penzijní fond – žádné poplatky na platby Možnost převodu mezi fondy Pojistné je daňově uznatelné pro zaměstnavatele max. do výše 3% úhrnu vyměřovacího základu zaměstnance na SZ za zdaňovací období Osvobozený příjem pro zaměstnance až do výše 5% vyměřovacího základu pro pojistné na SZ za příslušný kalendářní měsíc (za podmínky, že příspěvek je poskytnut jako nepeněžní příjem) Nepodléhá SZ a ZP (ani při překroční zákonných limitů)

Příspěvek na životní pojištění Výhodné pro obě strany Platby zatíženy poplatky Nevýhoda – smluvní závazek klienta Kvalifikující se pojistné je daňově uznatelné pro zaměstnavatele max. do výše 8 000 Kč za zdaňovací období Osvobozený příjem pro zaměstnance max. do výše 12 000 Kč za rok od téhož zaměstnavatele (musí se jednat o nepeněžní plnění) Nepodléhá SZ ani ZP (ani při překročení limitů) Nutnost permanentního ověřování podmínek smlouvy

Opční a akciové plány Odměňování formou vlastních akcií Kupní nebo prodejní opce uzavření opční smlouvy přiznání opce při splnění kvalifikačních podmínek uplatnění opce získání vlastnického práva k podkladovému aktivu (u dematerializovaných akcií) prodej podkladového aktiva

Opční a akciové plány Zaměstnavatel Zaměstnanec uznatelnost nákladů v souvislosti s opčním plánem? (ztráta z prodeje akcií vs. odměna zaměstnance) Zaměstnanec nepeněžní příjem – otázka, co je zdanitelným příjmem, jaká je jeho výše a okamžik jeho vzniku prodej akcie – ostatní příjem (již nesouvisí se zaměstnáním) Sociální zabezpečení a zdravotní pojištění smluvní strana: právní zaměstnavatel vs. společnost ve skupině výklady se liší pro SZ a ZP, ačkoli znění zákona je stejné (mzdový list vs. účetní evidence)

Služební automobil Jak k služebním, tak soukromým účelům Evidence jízd Náklady na provoz a údržbu pro zaměstnavatele daňově uznatelné Pokud byla při pořízení automobilu nárokována DPH, mělo by při poskytnutí automobilu zaměstnanci i pro soukromé účely být uplatněno DPH (obecně problém, jak stanovit základ daně) Náhrady za pohonné hmoty pro služební účely jsou pro zaměstnavatele daňově uznatelné, pro soukromé účely zaměstnance daňově neuznatelné Příjmem zaměstnance je 1% ze vstupní ceny automobilu za započatý kalendářní měsíc, min. 1 000 Kč, nepodléhá SZ ani ZP Poskytnuté náhrady za pohonné hmoty na soukromé účely jsou zdanitelným příjmem zaměstnance, který podléhá i SZ a ZP

Mobilní telefon/notebook Použití k firemním možno i k soukromým účelům Upraveno ve vnitřní směrnici Předávací protokol s podpisem stvrzujícím převzetí Pro zaměstnavatele je část odpovídající užití telefonu / notebooku pro soukromé účely zaměstnance daňově neuznatelná (v praxi odlišný přístup) Zdanitelný příjem zaměstnance? (není upraveno obdobně jako poskytnutí automobilu) Nepodléhá SZ a ZP, pokud není zdanitelným příjmem Mobilní telefon pro pracovní i osobní užití – právní předpisy výslovně nestanoví možnost poskytovat zaměstnanci nástroje i pro osobní využití

Zkrácení pracovní doby / práce z domova Zkrácení na 37,5 hod. Stejné podmínky jako v kanceláři Ušetření nákladů firmou Kontrola ze strany schopného vedoucího Jasně dané podmínky Práce z domova zaměstnavatel má možnost poskytnout zaměstnanci příspěvky např. na telefon, internet, elektřinu apod. obecně daňově uznatelné není příjmem pro zaměstnance nepodléhá SZ ani ZP Nově ZP od1.1.2007 přímo s prací z domova počítá - § 317 ZP

Vzdělávání Jazykové, vzdělávací a rekvalifikační kurzy Manažerské školení, počítačové kurzy Doporučené uzavřít dohodu o kompenzaci vynaložených nákladů v případě ukončení pracovního poměru do určité doby Nutná souvislost s předmětem podnikání zaměstnavatele Obecně daňově uznatelný náklad pro zaměstnavatele Osvobozený příjem pro zaměstnance Nepodléhá SZ a ZP

Dary Dárkové poukazy a šeky Daňově neuznatelný náklad pro zaměstnavatele (příp. vypláceno z fondů po zdanění) Nepeněžní dary do výše 2 000 Kč za rok jsou osvobozeným příjmem pro zaměstnance (za podmínky, že se jedná o daňově neuznatelný náklad pro zaměstnavatele) – fond FKSP nebo obdobné podmínky Osvobozený příjem nepodléhá SZ ani ZP Do výše 500 000 Kč jsou osvobozeny částky poskytnuté zaměstnavatelem jako sociální výpomoc zaměstnanci v určitých situacích (za podmínky, že se jedná o daňově neuznatelný náklad pro zaměstnavatele, peněžní i nepeněžní)

Společenské, sportovní a kulturní akce Příspěvek na vstupenky / karty Zdravotní péče Daňově neuznatelný náklad pro zaměstnavatele (příp. poskytováno z fondů po zdanění) Osvobozený příjem pro zaměstnance (podmínkou je neuznatelnost u zaměstnavatele) – vztahuje se i na rodinné příslušníky Nepodléhá SZ a ZP

Příspěvek na dovolenou / rekreace ve firemním zařízení / příspěvek na dětskou rekreaci Poukázka / dárkový kupon Rekreační zařízení zaměstnavatele Daňově neuznatelný náklad pro zaměstnavatele Osvobozený příjem až do výše 20 000 Kč za rok (podmínkou je nepeněžní forma plnění a daňová neuznatelnost u zaměstnavatele) – vztahuje se i na rodinné příslušníky Osvobozená část nepodléhá SZ ani ZP

Další zaměstnanecké benefity Mzdové vyrovnání při nemoci Zboží a služby za zvýhodněné ceny Byty Ubytování Zaměstnanecké půjčky Zaměstnanecké spoření Cestovní náhrady

Diskriminace Antidiskriminační ustanovení ZP Zákaz přímé i nepřímé diskriminace – § 1 ZP Výjimky - § 1 odst. 5 ZP Po 1.1.2007 hlava IV. § 16 a násl. (odkazy na antidiskriminační zákon, který nebyl přijat) Antidiskriminační ustanovení ZoM Stejná mzda za stejnou práci a práci stejné hodnoty - § 4a ZoM Neřeší ostatní plnění poskytovaná v souvislosti se zaměstnáním Je třeba odkázat na úpravu ZP

Příklady a jejich právní úprava Příspěvek na stavební spoření – právní předpisy výslovně nestanoví možnost příspěvků zaměstnavatele Příspěvek na penzijní připojištění – zákon č. 42/1994 Sb., o penzijním připojištění, tuto možnost výslovně připouští

Závěry Po právu lze poskytovat pouze plnění, které právní předpisy umožňují poskytovat Pokud právní předpisy dané plnění neznají, poskytovat je nelze Je však běžnou praxí, že taková plnění zaměstnavatel zaměstnancům poskytuje De lege ferenda – změnit kogentní povahu zákoníku práce (minimálně je-li ve prospěch zaměstnance) Nový ZP je postaven na zásadě opačné „co není zakázáno, je dovoleno“

Novinky Poslední průzkumy – nesoulad mezi benefity, které jsou poskytovány, a které jsou chtěné Průzkum v USA – benefity pro homosexuální páry

Karolína Salamonová advokátka Na Příkopě 8 110 00 Praha 1 Tel.: +420 255 771 111 Fax: +420 255 771 122 E-mail: ksalamonova@whitecase.com Web: www.whitecase.com

Radka Vojtová daňová poradkyně Na Příkopě 8 110 00 Praha 1 Tel.: +420 255 771 111 Fax: +420 255 771 122 E-mail: rvojtova@whitecase.com Web: www.whitecase.com

Worldwide. For Our Clients. www.whitecase.com White & Case, a New York State registered limited liability partnership, is engaged in the practice of law directly and through entities compliant with regulations regarding the practice of law in the countries and jurisdictions in which we have offices.