Výběr systému k evidenci publikační činnosti a sběru RIV Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna Univerzitní 18.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Advertisements

Obsah prezentace 1.Co je RSS 2.Možnosti využití RSS 3.Popis systému cíleného doručování vědeckých a odborných článků 4.Ukázka systému 5.Závěr.
Specializovaná databáze pro výzkum astronomie a astrofyziky Mgr. Radka Svaškova, Astronomický ústav AVČR, v. v.i.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Eva Filípková Co to vlastně JIB je portál umožňující vyhledávání v různých portál umožňující vyhledávání v různých českých i zahraničních.
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
SUAleph 27. dubna 2011 SUAleph 27. dubna 2011 Portál pro podporu vědy a výzkumu UTB SFX Ing. Lukáš Budínský.
Seminář pro začátečníky. Zpracovatel - 1 Pokud zpracovatel není vědec Potřebuje úplné podklady, na jejichž základě zpracuje záznam a odešle ho k vystavení.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
Bibliotheca academica Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven Plzeň
Bibliografická a rešeršní činnost
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Souborný katalog a Národní autority aneb Jak obejít omezení komerčního knihovního systému Helena Dvořáková Národní knihovna ČR
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Podzimní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Začínáme s otevřeným institucionálním repositářem – SLUŽBY REPOSITÁŘE2012 ZAČÍNÁME S OTEVŘENÝM INSTITUCIONÁLNÍM REPOSITÁŘEM Služby repositáře Ing. Lukáš.
EBSCO Knihovna FSS MU a Osnova EIZ – co, proč, kde EBSCO Vychytávky Procvičování.
1  Ex Libris Ltd., Internal and Confidential NISPEZ IV. konference 13. listopadu 2012 Martin Vojnar
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Sdílená katalogizace po pěti letech provozu Ing. Jiří Šilha,
Vkládání záznamů do databáze OBD
Jarní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
Jarní seminář ASEP 2008 Jana Doleželová Praha, Brno Knihovna AV ČR.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
DSpace a jeho možnosti z hlediska zpřístupňování VŠKP Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Seminář Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti,
ARL klient Stručný přehled funkcí Klient – jiný přístup k datům v systému  Umožňuje používat i další pole v záznamu - Je nezbytný v případě.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
ASEP-ARL Jana Doleželová Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
KLIENT ARL školení pro pokročilé listopad Vyhledávání: zvolím bázi (epca nebo auth) zvolím jednoduché vyhledávání z rolety zvolím pole pro vyhledání.
Systém pro podporu komunitního plánování
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
OBD 2010 Kde najdeme - INIS - OBD - Publikace OBD Manuál OBD Stručný návod OBD 2.6 Novinky Informace o předávání RIV Popis údajů dodávaných do RIV v roce.
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Dana Mazancová Databáze Sage ÚK FSS MU, 25. a Ústřední knihovna FSS MU.
Nikola Dynybylová Jediný a jedinečný Sage ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Vyhledávání v IPACu Přístup ze stránek Knihovny AV ČR (ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz) Data od roku 1993 Kontrola zpracovaných.
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Autority – granty. Granty výběr z autorit – číslo projektu, ústav.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Ing. Petr Sochor Výhody spolupráce OBD a DSpace Ing. Petr Sochor
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Sigmundová Databáze ProQuest 5000 ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Knihovna AV ČR - evidence výsledků výzkumu v AV ČR Jana Doleželová, Zdeňka Chmelařová 1. ASEP – představení systému sběru dat v AV ČR 2. Systém ARL 3.
Setkání s doktorandy Setkání s doktorandy
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
ResearcherID a ORCID jednoznačné určení autora
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Pedagogická fakulta UK
TIPY A RADY PRO PRÁCI S WEB OF SCIENCE – SLUŽBY DOSTUPNÉ PO REGISTRACI
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Ústřední knihovna FSS MU
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
Projekt studentů oboru Informatika
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Prezentace OBD Orientace běžného uživatele v prostředí osobní bibliografické databáze.
Transkript prezentace:

Výběr systému k evidenci publikační činnosti a sběru RIV Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna Univerzitní 18

Evidence publikační činnosti a sběr RIV na ZČU Sběr publikační činnosti od roku 1997Sběr publikační činnosti od roku 1997 –Papírový formulář přihlášky –Plné texty –Knihovna zpracovala do Alephu V Alephu speciální poleV Alephu speciální polespeciální polespeciální pole –Z Alephu přes FoxPro výstup pro RIV –Z Alephu výstupy Publikační činnosti pro katedry V roce 1997 první směrnice o evidenci a ukládání výsledků publikační činnosti v knihovně ZČU

RIV v Alephu

Specializovaný systém na sběr a evidenci publikační činnosti a RIV na ZČU Rok 2002Rok 2002 –Rozhodnutí pořídit speciální SW –Akce knihovny (OBD, EPCA) –Rozhodnutí ZČU V polovině roku 2003 instalována aplikace Ostravské univerzity PUBLV polovině roku 2003 instalována aplikace Ostravské univerzity PUBL

Pokyn prorektora č. 5P/2003 EVIDENCE PUBLIKAČNÍ ČINNOSTI A DALŠÍCH ODBORNÝCH AKTIVIT Práce se do evidence přihlašuje prostřednictvím systému PUBL Za přihlašování prací je zodpovědný autor Autor je povinen odevzdat plný text do knihovny (kopie článku, stati… + kopie titulního listu; nebo výtisk časopisu, sborníku…) Publikace běžně dostupné kupuje knihovna ze svých prostředků Bez předání plného textu nebudou data zařazena do potřebných výstupů Práce jsou zpřístupněny k prezenčnímu studiu

PUBL Výhody Úspora práce při zadávání dat do AlephuÚspora práce při zadávání dat do Alephu Možnosti výběrů bibliografických záznamů přímo uživatelemMožnosti výběrů bibliografických záznamů přímo uživatelem Stav záznamu – uzpůsoben potřebám Univerzitní knihovny ZČUStav záznamu – uzpůsoben potřebám Univerzitní knihovny ZČU Číselník pracovníků ZČUČíselník pracovníků ZČU Publ celkemZ toho RIV Úspora práce s výstupy pro jednotlivá pracovištěÚspora práce s výstupy pro jednotlivá pracoviště Nárůst přihlášených pracíNárůst přihlášených prací

PUBL

PUBL Nedostatky Nestabilita systémuNestabilita systému Dlouhé odezvy na požadavky na dopracování systémuDlouhé odezvy na požadavky na dopracování systému Chybí manažerské funkceChybí manažerské funkce –Kontrola záznamů na katedře –Tabulky Uživatelům chybí možnost zadávatUživatelům chybí možnost zadávat –ohlasy vlastních prací –IF Knihovně chybíKnihovně chybí –Autoritní báze časopisů / sborníků –Nedopracovaný citační formát pro všechny druhy dokumentů Nedostatky systému a změna ve financování vědy a výzkumu, která mnohonásobně zvýšila význam publikační činnosti a evidence výsledků VaV, vedly k rozhodnutí ZČU změnit systém

Výstupy publikační činnosti ZČU Od roku 1998 tištěný výstup bibliografie „Publikační činnost ZČU“Od roku 1998 tištěný výstup bibliografie „Publikační činnost ZČU“ Od roku 2000 i ve formátu *html na stránkách knihovny (zpětně převedena do *html i publikační činnost za léta )Od roku 2000 i ve formátu *html na stránkách knihovny (zpětně převedena do *html i publikační činnost za léta ) Od roku 2006 pouze v elektronické podoběOd roku 2006 pouze v elektronické podobě

Systémy pro evidenci PUBL2 – Ostravská univerzita PUBL2 – Ostravská univerzita Systém vytvořený jako řešení předávání dat do RIV pro Ostravskou univerzitu, nikdo jiný nevyužívá OBD – DERS OBD – DERS Systém vznikl jako Osobní bibliografická databáze, přetvořen k odevzdávání RIV. Používá 12 VŠ EPCA – Cosmotron EPCA – Cosmotron Systém vznikl jako samostatný modul Advanced Rapid Library. Používá ČAV, SAV a 8 slovenských VŠ

PUBL2 Ostravská univerzita Silné stránky: Různé barvy záznamu indikují jeho stavRůzné barvy záznamu indikují jeho stav XML – lze snadno vytvářet nové formuláře i šablonyXML – lze snadno vytvářet nové formuláře i šablony Stejné uživatelské rozhraní jako Publ1 a je uživatelům ZČU známýStejné uživatelské rozhraní jako Publ1 a je uživatelům ZČU známý Slabé stránky: Systém nikdo zatím nepoužíváSystém nikdo zatím nepoužívá Nemá vazbu na databázi RIVNemá vazbu na databázi RIV Zadavatel nevidí, pod jakou položkou záznam odejde do RIVZadavatel nevidí, pod jakou položkou záznam odejde do RIV V sytému se ukládá a může být přiřazen pouze aktuální Impakt faktorV sytému se ukládá a může být přiřazen pouze aktuální Impakt faktor Neposkytuje webové službyNeposkytuje webové služby Neumí import citací z WoSNeumí import citací z WoS Zatím neumí přenos dat do knihovního systému AlephZatím neumí přenos dat do knihovního systému Aleph Nemá protokol Z39.50Nemá protokol Z39.50Příležitosti: Navázáno na AKTOS, který umí vygenerovat žádost o akreditaciNavázáno na AKTOS, který umí vygenerovat žádost o akreditaciHrozby: Není to standardní program, je to řešení pro OU a ani tam ještě není nasazen do ostrého provozuNení to standardní program, je to řešení pro OU a ani tam ještě není nasazen do ostrého provozu Špatná zkušenost s délkou odezvy, v případě požadavků na změnyŠpatná zkušenost s délkou odezvy, v případě požadavků na změny

OBD DERS Silné stránky: Systém používá 12 českých VŠSystém používá 12 českých VŠ Různé stavy záznamu (rozpracovaný / ke kontrole / vrácený / přijatý). Podléhá schválení na katedřeRůzné stavy záznamu (rozpracovaný / ke kontrole / vrácený / přijatý). Podléhá schválení na katedře Možnost propojení na plné textyMožnost propojení na plné texty V systému jsou kontroly před odesláním do RIV. Možnost chybové hlášky kontroly odeslat zadavateli záznamu.V systému jsou kontroly před odesláním do RIV. Možnost chybové hlášky kontroly odeslat zadavateli záznamu. Systém složek – uživatel si může odkazy na záznamy rozdělit do různých složek. Jeden záznam může být v různých složkách.Systém složek – uživatel si může odkazy na záznamy rozdělit do různých složek. Jeden záznam může být v různých složkách. Vyhledávání – nastavený filtr je možné uložit jako šablonuVyhledávání – nastavený filtr je možné uložit jako šablonu Impakt faktor je ukládán s rokemImpakt faktor je ukládán s rokem Slabé stránky: Historie záznamu přístupná pouze administrátoroviHistorie záznamu přístupná pouze administrátorovi Zadavatel nevidí, pod jakou položkou záznam odejde do RIVZadavatel nevidí, pod jakou položkou záznam odejde do RIV Nemá vazbu na databázi RIVNemá vazbu na databázi RIV Neposkytuje webové službyNeposkytuje webové služby Neumí import citací z WoSNeumí import citací z WoS Zatím neumí přenos dat do knihovního systému AlephZatím neumí přenos dat do knihovního systému Aleph Nemá protokol Z39.50Nemá protokol Z39.50Příležitosti: Součást systému VERSOSoučást systému VERSOHrozby: Rychlost odezvy firmy na požadavky ???Rychlost odezvy firmy na požadavky ???

EPCA Cosmotron Silné stránky: Systém používá AVČR, SAV, a 8 slovenských univerzitSystém používá AVČR, SAV, a 8 slovenských univerzit Záznam podléhá schválení na ústavu / katedřeZáznam podléhá schválení na ústavu / katedře Změna v záznamu může bát avizována jeho zadavateli prostřednictvím RSSZměna v záznamu může bát avizována jeho zadavateli prostřednictvím RSS Ukládá kompletní historii záznamuUkládá kompletní historii záznamu Kategorie dokumentů uvedeny písmenem kategorie RIV, do které se záznam odesíláKategorie dokumentů uvedeny písmenem kategorie RIV, do které se záznam odesílá Možnost propojení na plné textyMožnost propojení na plné texty V systému jsou kontroly před odesláním do RIV. Možnost chybové hlášky kontroly odeslat zadavateli záznamu.V systému jsou kontroly před odesláním do RIV. Možnost chybové hlášky kontroly odeslat zadavateli záznamu. Po odeslání do RIV do záznamu vložen link na záznam v databázi RIVPo odeslání do RIV do záznamu vložen link na záznam v databázi RIV Impakt faktor je ukládán s rokemImpakt faktor je ukládán s rokem Webové služby (pro dynamické výstupy na stránky kateder apod.)Webové služby (pro dynamické výstupy na stránky kateder apod.) Možnost importu citací z WoSMožnost importu citací z WoS Protokol Z39.50Protokol Z39.50 Umí exportovat do knihovního systému AlephUmí exportovat do knihovního systému Aleph Firma rychle reaguje na potřeby uživatelů, zvláště ve spojení s RIVFirma rychle reaguje na potřeby uživatelů, zvláště ve spojení s RIV Slabé stránky: Pouze 2 stavy záznamu (neviditelný = rozpracovaný u zadavatele; viditelný) po povolení pro export do RIVU od „zpracovatelky“ na katedře ani po úspěšné kontrole záznamu pro RIV se stav záznamu viditelně nezměníPouze 2 stavy záznamu (neviditelný = rozpracovaný u zadavatele; viditelný) po povolení pro export do RIVU od „zpracovatelky“ na katedře ani po úspěšné kontrole záznamu pro RIV se stav záznamu viditelně nezměníPříležitosti: V systému lze evidovat i účast na konferencích, členství v odborných institucích, profesní životopisy apod.V systému lze evidovat i účast na konferencích, členství v odborných institucích, profesní životopisy apod.Hrozby: ??????

Co vidí „host“:

Jak to u nás dopadlo

Děkuji za pozornost