Metodici prevence při PP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÍTEJTE NA STRÁNCE VÝCHOVNÉHO PORADCE
Advertisements

Školní rok 2011/2012. Školní poradenské pracoviště tvoří:  školní psycholožka  výchovné poradkyně  školní metodičky prevence.
Pololetní zhodnocení průběhu projektu Chci zůstat ve škole, reg. č. CZ.1.07/1.2.33/ za období září 2013 – leden 2014.
MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM
V ÝVOJ ŠIKANOVÁNÍ A SPOKOJENOSTI ŽÁKŮ SE VZTAHY V TŘÍDNÍM KOLEKTIVU V PRŮBĚHU ZÁKLADNÍ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY – TŘÍDY S AKTUÁLNĚ PROBÍHAJÍCÍ ŠIKANOU PhDr. Pavel.
Základní škola Mikulov, Valtická č. 3,
Diagnostika SPU.
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Pedagogicko-psychologická poradna Olomouckého kraje
Různé role zástupce ředitele školy
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
ZÁKLADNÍ INFORMACE O PROJEKTU: Ročník Téma všeobecné primární prevence Získané znalosti/ Získané dovednosti/ Žádoucí postoje žáků 6 Šikana a kyberšikana.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Školní poradenské pracoviště
Školní násilí Agresivita Šikana.
Název projektu: Zajištění individuální podpory Reg. číslo: CZ.1.07/1.2.31/ Pedagogicko psychologická poradna Plzeň, Částkova 78, Plzeň Práce.
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Individuální výchovný plán
Školní poradenské pracoviště
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Minimální preventivní program školy
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Pražské fórum primární prevence rizikového chování 2015 na téma agrese a agresivní chování PROGRAM ROZVOJE TŘÍDNÍHO KOLEKTIVU (PROTK)
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
Vyhodnocení odevzdaných dotazníků:
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Sociální služba jako podpora při řešení skrytého záškoláctví Komunitní centrum Amaro Phurd – Pražská, Občanské sdružení Salinger Bc. Marie Janečková Mgr.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Hotel ATRIUM Otrokovice 25. června 2014 Projekt „Zvyšování kvality základního vzdělávání na území ORP Otrokovice“, reg: č.: CZ.1.07/1.1.00/ , je.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Řešení vrstevnických vztahů CZ.1.07/1.2.00/ /15/20161.
ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG. Náplň práce nabízí možnost učitelům, žákům i jejich rodičům konzultovat některé problémy, které souvisí se speciálními vzdělávacími.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Bezpečné klima na školách konference k projektu Kraje Vysočina 2017
Žák se dozví, jaký je rozdíl mezi šikanou a kyberšikanou
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Konference primární prevence PK
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Kariérové poradenství a podnikavost
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Pedagogicko-psychologická poradna Královéhradeckého kraje Pospíšilova 365, 500 03, Hradec Králové

Metodici prevence při PP Hradec Králové - Mgr. Jitka Musilová Jičín – Mgr. Gabriela Prodělalová Trutnov – Mgr. Lenka Mikesková Náchod - Mgr. Helena Kudelová Rychnov n. Kněž.– Mgr. Zdenka Ženatová

Metodici prevence při PPP Spolupracují se všemi školami v daném regionu. Zabezpečují koordinaci a metodickou podporu školním metodikům prevence.

Na žádost škol pomáhají řešit aktuální problémy související s výskytem rizikového chování - formou konzultací s pedagogy či přímo ve školním prostředí v kontaktu s žáky a studenty.

Metodici při PPP jsou schopni realizovat programy specifické primární prevence (besedy, přednášky, workshopy, interaktivní programy, práce se třídními kolektivy, případně diagnostiku a intervenci v třídních kolektivech), čímž pomáhají školám s naplňováním Preventivních programů škol.

Spolupracují rovněž, dle místních podmínek, se všemi subjekty zainteresovanými v prevenci a řešení rizikového chování – OSPOD, Policie – zejména preventivně-informační skupina atd. - a nestátními neziskovými organizacemi (NNO).

Zajímají se o výskyt rizikového chování v rámci škol v regionu a na základě informací od školních metodiků ho sumarizují.

Mapování rizikového chování na školách v Královéhradeckém kraji Za rok 2011/2012 Dle informací školních metodiků prevence

Celkový počet oslovených škol - 269 Celkový počet odpovědí 151 - 56,13 . 151 škol navštěvovalo celkem 29 077 žáků.

Počet případů 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. CELK. Kouření 1 3 4 5 14 22 74 118 151 392 Šikana mezi žáky 10 11 25 35 36 49 60 50 39 315 Záškoláctví 16 7 8 31 52 82 70 311

Počet případů 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. CELK. násilí 18 12 10 14 26 16 38 24 182 krádeže 7 13 11 21 23 35 167 vandalství 4 6 9 29 27 148 agresivita vůči vyučujícím 5 31 36 145 sebepoškozování 1 3 51 ubližování spolužákům 2 15 40

ÚDAJE O VÝSKYTU ŠIKANY NEMUSÍ BÝT PŘESNÉ PŘEDPOKLADEM JE , ŽE JEJÍ VÝSKYT JE VYŠŠÍ: NEMUSÍ BÝT ZAHRNUTY PRVOPOČÁTEČNÍ PROJEVY ŠIKANY

URČITÉ INCIDENTY NEMUSÍ BÝT POVAŽOVÁNY ZA ŠIKANU, I KDYŽ NAPLŇUJÍ JEJÍ DEFINICI. V REÁLU NEBYLA ŠIKANA ŘEŠENA A ANI ZMAPOVÁNA, I KDYŽ SE O NÍ VÍ A EXISTUJE.

Pod pojmem šikana mohou být zahrnuty pojmy jako je: Ubližování spolužákům Násilí ……………

Mýty o šikaně „šikana u nás není“ šikana je především mezi staršími - na 2. stupni ZŠ apod. šikanuje se tam, kde to s dětmi „neumějí“ šikana je ve škole proto, že se škola „nestará“

Nejrizikovějšími mýty je: Kdo je šikanován, může si pomoci sám. Kdo je šikanován, může si za to sám.

Nejčastější chyby v praxi Konfrontace oběti a agresora. Bagatelizace problému. Unáhlená a rychlá řešení. Řešení případu před třídou. Prozrazení informačních zdrojů. Neinformování rodičů. Řešení bez pomoci dalších pedagogů- neinformování školního metodika prevence, ředitele ...

Jak se v PPP dozvíme o šikaně? 1. Telefonuje někdo ze školy (školní metodik prevence, výchovný poradce, třídní učitel …) - má podezření týkající se šikany v určité třídě

Můžeme: konzultovat a supervidovat postup řešení, zmapovat vztahy ve třídě (se souhlasem rodičů), pracovat se třídou Na doporučení školy můžeme pracovat s obětí či agresorem a zároveň jejich rodiči, pokud nás kontaktují

Nemůžeme: - navrhovat kázeňské tresty - Někdy na 100 % šikanu potvrdit – lze jen vyšetřováním – svědci, oběti, agresoři – viz. Metodický pokyn a Metodické doporučení MŠMT

Telefonuje někdo ze školy Školou byla vyšetřena šikana Můžeme pracovat se třídou – základní intervenční program

2. PPP kontaktují rodiče oběti Mají podezření či se něco stalo – dítě se jim svěřilo … A) nevědí, jak řešit - ještě nekontaktovali školu B) nejsou spokojeni s řešením školy

Následuje Osobní schůzka s rodiči a jejich dítětem Kontaktování školy, konzultace se zainteresovanými pedagogy a práce se třídou Práce s rodiči a dítětem v PPP – několik individuálních setkání

3. Dítě se svěří pracovníkovi PPP (např. při vyšetření) Následuje: Informování rodičů Individuální práce s dítětem, rodiči Domluva na řešení a jeho hledání – kontaktování školy – metodik prevence, třídní učitel Práce se třídou

Dvě hlavní těžiště práce PPP v oblasti šikany Prevence a intervence ve třídách (i individuální práce s jednotlivci v prostorách PPP) Práce s pedagogickým sborem

RIZIKA VYPLÝVAJÍCÍ Z ŘEŠENÍ ŠIKANOVÁNÍ 1.VELKÝ NÁROK NA ČAS – šetření zabírá čas a když se potvrdí, že šikana ve škole probíhá, znamená to ještě víc času. Nikdo za to nikomu nepoděkuje, nikoho neocení a čas strávený celým procesem se pak nutně jeví jako promrhaný. 2. OBAVA Z KONFLIKTŮ – šetření sebou nese vysoké riziko konfliktních situací a nutnost je řešit. Konflikty mezi vedením školy a tím, kdo šetří; mezi školou a rodiči, resp. tím, kdo šetří a rodiči; mezi tím, kdo šetří a žáky…. 3. ROZLIČNÉ OBRANNÉ MECHANISMY – obětí, agresorů, osob přítomných jednání („svědků“), rodičů, učitelů…..