Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RANÝ STŘEDOVĚK.
Advertisements

Rozvitý středověk Život na vesnici.
Rozvitý středověk Život na venkově
VÝROBA, OBCHOD, SLUŽBY Mgr. Michal Oblouk.
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Přemyslovci - opakujeme
Karel IV. od roku 1346.
Stěhování národů Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vymezením pojmu středověk, pojmy a informacemi o období.
FRANCKÁ ŘÍŠE Z materiálu sestavil a přeložil: Mgr. Vít Zahradníček.
Struktura středověké společnosti
FRANSKÁ ŘÍŠE.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Příjmení a jméno: Stříbná Magda, Mgr.
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Zánik říše západořímské
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek vypravuje o středověku.
Život po třicetileté válce
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Mgr. Michaela Psíková.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
RANÝ STŘEDOVĚK.
Jan Lucemburský ( ).
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ERBY Heraldika.
Středověk, gotický sloh
Středověk Úvod.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Franská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
KNÍŽECÍ DRUŽINA A ŠLECHTA
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Feudální systém.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Francká říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Franská říše.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Středověk Periodizace a charakteristika
Západní Evropa v době boje o investituru
Středověk Lenní systém Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0105.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_23_ČS TEMA: SPOLEČNOST PO TŘICETILETÉ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.3 Doba pobělohorská II. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
OPAKOVÁNÍ DĚJEPIS 7. ROČNÍK.   JAK SE DĚLILA SPOLEČNOST? DĚLILA SE NA 3 VRSTVY: PANOVNÍK, DUCHOVENSTVO, PRACUJÍCÍ LIDÉ.
RANÝ STŘEDOVĚK. Úvod do středověku rozpad ŘŘ – neexistovala žádná ochrana hranic úpadek obchodu a řemesel, vzdělanosti a umění vznik nových států.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Francká říše Petr Procházka
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_18
FRANCKÁ ŘÍŠE.
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Janoštíková Tereza a Podlahová Šárka
Základní charakteristika a hlavní rysy (Učebnice strana 52 – 59)
Zrození středověké Anglie
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Úvod do středověku.
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Historické počátky středověké Evropy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_02
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS
Transkript prezentace:

Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E

Vznik středověkého feudálního státu Barbarští králové po pádu římské říše nejsou schopni zajišťovat rozsáhlý daňový systém decentralizace systému výběru daní a fungování společnosti = Panovník daruje půdu společně s jejími obyvateli za zásluhy v boji členům své vojenské družiny (družiníkům), kteří mají nyní zajišťovat další funkčnost

Vznik středověkého feudálního státu

Středověká společnost

Trojí lid = rozdělení středověké společnosti na tři společenské řády panovník Vyšší šlechta panský stav (hrabě, baron, vévoda) 1. Nižší šlechta: rytíři, zemani, vladykové 2. 3. Poddaný lid: rolníci (zemědělci) obyvatelé měst

Lenní systém (Feudalismus) Léno (lat. feudum) = oblast, území, půda, jejímž vlastníkem je vládce země Lenní systém = obvyklý způsob státní správy ve středověku vztahy mezi panovníkem a poddanými

Lenní systém (Feudalismus) Panovník propůjčoval léno poddanému Feudál (lenní pán) Vazal (leník) Lenní slib - Ochrana a materiální zajištění prostřednictvím léna - Věrnost, poslušnost a vojenská služba panovníkovi

Lenní systém (Feudalismus) Nejdříve spravoval vazal léno do konce svého života poté se půda vracela panovníkovi. Panovník později uznává dědičnost léna, půda tak zůstává dědictvím vazala => vzniká šlechta

Feudální renty (poplatky) a) Robota = poddaný fyzicky pracuje pro feudála b) Naturální renta = poddaný odvádí část vyprodukovaných zemědělských plodů feudálovi, kterému půda patří c) Peněžní renta (stálý plat) = poddaný získává peníze z prodeje na trhu a potom platí feudálům (světským i duchovním) v penězích

Doplňující informace Lenní smlouvu ukončila smrt jednoho z partnerů nebo porušení slibu. V takovém případě mohlo být léno vazalovi odebráno. Vazal (leník) mohl mít i vlastní leníky, byl tedy jak vazalem, tak i lenním pánem. Jeden šlechtic mohl mít uděleno několik lén od různých pánů. V rozvinutých evropských oblastech včetně českého státu převládla renta peněžní (13. – 14. století), i když starší typy feudální renty obvykle zůstaly částečně zachovány (potraviny a služby pro hrady, kostely).

Vazal přísahá věrnost svému feudálovi Obrázky Vazal přísahá věrnost svému feudálovi

Konec Děkuji za zhlédnutí… …a doufám, že se Vám prezentace líbila  Jan Vacek 2.E Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Feud%C3%A1l http://www.e-stredovek.cz/view.php?cisloclanku=2005081601 http://cs.wikipedia.org/wiki/Feudalismus http://kotoul.blog.cz/0811/vladcove-svetsti-a-cirkevni http://dirk.osoba.cz/rubriky/historia-magistra-vitae/stredovek/feudalismus-lenni-system http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/praf/js09/dejiny/web/pages/prameny-stredovekeho-prava.html