Základní pojmy 1. Informatika  Matematická disciplína Zabývá se – strukturou, zpracováním a využitím informací ○ Zpracování = získávání, ukládání, zobrazení,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Identifikátor materiálu: EU
Advertisements

Software Zákon a etika.
SOFTWARE a HARDWARE Název školy
Základní součásti PC Základní Škola.
je hardware, kterým počítač pořizuje data.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.20 Téma: Kufr – základní.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Základní pojmy V informatice.
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ICT = informační a komunikační technologie
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Identifikátor materiálu: EU
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_01 Název vzdělávacího materiáluObecné termíny z oblasti informací Jméno autoraIng.
Opakování hardware a software.
základní sestava Základní sestava počítače Přiřaď slova k obrázkům:
Identifikátor materiálu: EU
Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz Základy práce s počítačem.
Autorský zákon – právní ochrana software
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Počítač a jeho složení.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Informatika Počítačová sestava Obrázek:
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Součásti osobního.
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE
Úvod do informatiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Informace a informační zdroje
Hardware Ověření znalostí Informatika – 6. třída Bc. Josef Štainer
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Základní pojmy v automatizační technice
Identifikátor materiálu: EU
Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu.
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín  Materiál slouží jako výkladová prezentace k tématu „Konstrukční typy PC“, je vhodný.
Vstupní a Výstupní zařízení. Co to je? Vstup/výstup (I/O, anglicky input/output) označuje ve výpočetní technice hardwarové zařízení, která zprostředkovávají.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Hardware a Software VY_32_inovace_01_infHWSW_08 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: září 2012 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola.
INFORMATIKA 6.ročník SESTAVA POČÍTAČE. PC – Personal Computer = Osobní počítač Počítač je zařízení, které slouží na uchování a zpracování informací. Pracuje.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_09_Vstupní_periférie TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
VY_32_ INOVACE_50_INFORMATIKA_ 3.+4.ROČNÍK_Seznámení s počítačem
Petr Fodor.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název: Základní pojmy DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_01
Informační a komunikační technologie
VY_32_INOVACE_02_16_sestava počítače
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Informační a komunikační technologie
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_05
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Informace a informační zdroje
INFORMATIKA 6.ročník SESTAVA POČÍTAČE
Mgr. Miroslava Telingerová
Periférie: Periferie je zařízení, které se připojuje k počítači a rozšiřuje jeho možnosti. Zpravidla slouží ke vstupu a výstupu dat do/z počítače. K.
Transkript prezentace:

Základní pojmy 1

Informatika  Matematická disciplína Zabývá se – strukturou, zpracováním a využitím informací ○ Zpracování = získávání, ukládání, zobrazení, třídění, výběr, přenos, apod. Bez informatiky by nebyla ani výpočetní technika

Informace  Obsah sdělení Snižuje neurčitost – zvyšuje pravděpodobnost správného určení následků nějakého děje, příčiny,…  Nehmotná Vázána na hmotného nositele (signál, spotřeba energie)  Čím získáváme informace  Odkud získáváme informace  Veřejné x osobní (ochrana informací)  Jaká je nejmenší informace?

Další pojmy  Informatizace Proces zavádění informatiky do praxe  Informační gramotnost ten kdo se naučí používat PC (cvičená opička)  Funkční (informační) gramotnost Ten kdo umí převádět své znalosti z jedné aplikace do druhé

Informační společnost  Informace (know-how) To co nejvíce ovlivňuje život lidí PC – neodmyslitelně patří ke zpracování informací ○ => další vývoj lidstva záleží jak budeme PC používat, využívat, zneužívat,…

PC (Personal Computer)  Stroj (prostředek) ke zpracování informací  Kde se nachází To co vidíme To co nevidíme – automobily, domácí přístroje a elektronika, mobilní tel,….  V užším slova smyslu – jen skříň  V širším slova smyslu – skříň + I/O zařízení

Hardware  Fyzické vybavení počítače Můžeme si na něj sáhnout

Software  Software – programové vybavení počítače Nehmotné vybavení – programy, OS,… Vázané na hardware Analogie – člověk ○ Tělo X mysl (osobnost)

Periférie (to co se připojuje k PC)  Vstupní Myš, klávesnice, dotyková fólie, mikrofón, scanner, …  Výstupní Monitor, tiskárna, reproduktory,…

Počítačové devatero 1. Nepoužívej počítače k tomu, abys poškodil druhé lidi 2. Svou aktivitou na PC, nebudeš rušit práci jiných na PC 3. Nenarušíš soukromí počítačových souborů jiných lidí 4. Nepoužiješ počítače k falešnému svědectví 5. Nebudeš kopírovat ani používat cizí software, za který jsi nezaplatil 6. Nebudeš používat počítačové zdroje jiných lidí bez jejich souhlasu nebo vhodné kompenzace 7. Nebudeš si přisvojovat intelektuální výstupy jiných lidí 8. Budeš přemýšlet o sociálních konsekvencích programu nebo systému, jež navrhuješ 9. Vždy budeš používat PC takovým způsobem, který zabezpečuje úctu a respekt k bližním