Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.1099 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_13.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prameny nových poznatků. Zdroje poznatků •Noviny ( •Encyklopedie a náučný slovník.
Advertisements

Příklady citací v textu
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a scénáristickou tvorbou Z. Svěráka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný.
Předmět: Český jazyk - mluvnice Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.10 Název pro školu:
Předmět: Český jazyk - sloh Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Datum vytvoření: Téma: Objednávka Cíl prezentace: Zvládnutí objednávek různých druhů služeb Časová dotace: 45 min Anotace: Výukový materiál.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.16 Anotace: Prezentace je zaměřena na výpisky, jejich hlavní znaky a funkci. V závěru je cvičení, na kterém si žáci mohou procvičit.
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_07 Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše Děčín, příspěvková organizace Adresa: Vrchlického 630/5, Děčín II Autor: Bc. Eva.
Předmět: Český jazyk - mluvnice Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
1. Datum vytvoření: Téma: Datum vytvoření: Téma: Zpráva Cíl prezentace: Cíl prezentace: Zaznamenávání textu v podobě výtahu Časová dotace:
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_10 Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše Děčín, příspěvková organizace Adresa: Vrchlického 630/5, Děčín II Autor: Bc. Eva.
1. Datum vytvoření: Téma: Slovesa Cíl prezentace: Základní názvosloví a mluvnické kategorie Časová dotace: 45 min Anotace: Výukový materiál.
Textová média v DV AR 2013/2014.
zpracovaný v rámci projektu
Jára Cimrman 1.
Jak psát seminární práci
1 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOŠ pro obnovu a ochranu životního prostředí - Schola Humanitas Litvínov Název projektu:INOVACE.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_05.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_KRISTINA_EPPICHOVA_CESKA_LITERATURA_2._POLOVINY_20._STOL ETI_VYZNAMNE_DIVADELNI_SCENY_15.
VY_32_INOVACE_2A8 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř.
život a dílo zapomenutého českého génia
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_06_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Získávání a zpracování informací
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Historie databází, jejich význam a základní pojmy
1. Datum vytvoření: Téma: Datum vytvoření: Téma: Inzerát Cíl prezentace: Zvládnutí základů inzerátuCíl prezentace: Zvládnutí základů inzerátu.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_03.
Předmět: Český jazyk - sloh Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
VY_32_INOVACE_2A1 Divadla malých forem.
Co nám kniha prozradí Zpracovala: Bc. Jarmila Havelková
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze st ř edním školám Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzd ě lanosti Č íslo šablony:
ŽIŽKOVSKÉ DIVADLO JÁRY CIMRMANA
Zadání srovnávací studie. Postup srovnávací studie  Vybereme si téma  Formulujeme si cíl – cílovou otázku  Vyhledáme literaturu – dvě odborné knihy.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.01 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici inzerátu, jeho hlavní znaky a funkci. V závěru je cvičení, na kterém si žáci.
DIVADLO JÁRY CIMRMANA Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Téma: Dobytí sev. pólu - Svěrák – Smoljak
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.17 Anotace: Prezentace je zaměřena na výtah, jeho hlavní znaky a funkci. Slouží jako zápis pro žáky. Vzdělávací oblast: český.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
4. BIBLIOGRAFICKÉ CITACE, CITAČNÍ NORMA ISO 690 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_18_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_1406_Cimrman Téma: České divadlo – Divadlo Járy Cimrmana.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
VY_12_INOVACE_Rů_I_18 Divadlo Járy Cimrmana Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Zdroj: pixabay.com Jak na citace?.
Název prezentace (DUMu) Interpunkce: dvojtečka Tematická oblast:
Mgr. Michal Oblouk HLAVNÍ MYŠLENKY TEXTU.
6. ročník Michaela Hantková
Citační a bibliografické databáze:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vedení poznámek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Bělková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VÝTAH Mgr. Michal Oblouk.
VÝTAH Mgr. Michal Oblouk.
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
VÝTAH Mgr. Michal Oblouk.
SLOH A KOMUNIKACE Výtah.
DIVADLO 60. LET.
Transkript prezentace:

Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.1099 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_13 Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše Děčín, příspěvková organizace Adresa: Vrchlického 630/5, 405 02 Děčín II Autor: Bc. Eva Doležalová Název materiálu: Výpisky Předmět: Český jazyk - sloh Cílová skupina: 6. ročník ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Metodika k výukovému materiálu Datum vytvoření: 22. 8. 2011 Téma: Výpisky Cíl prezentace: Zaznamenávání textu v podobě výpisků Časová dotace: 45 min Anotace: Výukový materiál představuje v řadě další z druhů zaznamenávání z textu, a to výpisky. Žáci se seznámí s definicí výpisků, čím se výpisky odlišují od výtahu a v čem se naopak s výtahem shodují, jak se výpisky zapisují a k čemu vlastně slouží. V závěru materiálu se žáci setkají s textem a pokusí se nově nabyté poznatky použít. VY_32_INOVACE_13 - Výpisky

VY_32_INOVACE_13 - Výpisky

VY_32_INOVACE_13 - Výpisky jeden z druhů zaznamenávání z textu doslovné vypsání důležité části textu (věty, zajímavé myšlenky aj.) citát = doslovný výpisek z díla některého autora použitý v textu jiného autora; označuje se uvozovkami teze = stručně vyjádřená myšlenka je důležité uvést zdroj, ze kterého byly výpisky pořízeny VY_32_INOVACE_13 - Výpisky

VY_32_INOVACE_13 - Výpisky K čemu výpisky slouží? výpisky slouží k uchování důležitých informací jejich vypracování předchází pozorné přečtení článku (nebo knihy) výpisky jsou nezbytnou součástí každého studia usnadňují orientaci v odborné literatuře zápis: - formou hesel - celými větami VY_32_INOVACE_13 - Výpisky

VY_32_INOVACE_13 - Výpisky Záznam výpisků používání jednotlivých kartiček uchovávání formou kartotéky pro řazení kartotéčních lístků volíme různé systémy - abecední - předmětový heslo (klíčové slovo) = obor, tématika vlastní výpisek = náplň, důležitá informace pramen, bibliografický údaj (autor, název díla nebo časopisu, místo a rok vydání) VY_32_INOVACE_13 - Výpisky

Čím se liší a v čem se výpisky s výtahem shodují? nezachycují větnou stavbu Výpisky na rozdíl od výtahu nejsou psány formou souvislého textu Oba útvary se shodují v citování zdrojů informací: autor díla název díla datum a místo vydání citovaná strana jsou přehledné a stručné VY_32_INOVACE_13 - Výpisky

Z následujícího textu si pořiďte stručné výpisky Jára Cimrman, génius a světoběžník, se jako fiktivní (vymyšlená) postava zrodil v rozhlasovém pořadu „Nealkoholická vinárna U Pavouka“ v 60. letech 20. století. Jeho „rodiči“ byli Zdeněk Svěrák a Jiří Šebánek. Ti založili s Ladislavem Smoljakem a Miloněm Čepelkou Divadlo Járy Cimrmana, které uvádělo „mistrovy“ hry psané Svěrákem a Smoljakem a doplněné nezbytnými přednáškami. Po první hře „Akt“ z roku 1967 následovaly dodnes hrané kusy „Hospoda na mýtince“, „Vražda v salónním coupé“, „Dlouhý, Široký a Krátkozraký“, „Dobytí severního pólu“ atd. Cimrmanovské divadlo pokračuje v humoru Voskovce a Wericha či Suchého a Šlitra a navazuje na ideály národního obrození. Slovy Zdeňka Svěráka: „Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je všechno, co se proti tomu dá dělat.“ VY_32_INOVACE_13 - Výpisky

VY_32_INOVACE_13 - Výpisky Použitá literatura Kolektiv autorů: Český jazyk pro 5. ročník základní školy. Didaktis spol. s r.o., Brno 2007. ISBN 978-80-7358-071-1. s. 108. Krausová, Zdeňka – Teršová, Renata: Český jazyk 6. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Nakladatelství Fraus, Plzeň 2003. ISBN 80-7238-206-3. s. 123. Sochrová, Marie: Český jazyk v kostce. Fragment, Havlíčkův Brod 1999. ISBN 80-7200-338-0. s. 5. VY_32_INOVACE_13 - Výpisky

VY_32_INOVACE_13 - Výpisky Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.