ÚLOHA PSYCHOLOGIE V NEUROREHABILITACI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

Pololetní zhodnocení průběhu projektu Chci zůstat ve škole, reg. č. CZ.1.07/1.2.33/ za období září 2013 – leden 2014.
Učební program - mladiství v rámci projektu Motivační a učební programy (MUP) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PRÁCE S EMOCEMI Mgr. Lucie Turská.
Agrese u lidí s mentální retardací a s autismem
Postižení kognitivních funkcí u psychiatrických poruch
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Klinická aplikace akcelerometrů v neurorehabilitaci
Sociálně rehabilitační centrum
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Regionální péče v Praze
Hodnocení vědy a výzkumu za využití InCites
Jednotlivé typy skupin v TK Příklad TK Němčice. Skupinová práce v TK Individuální práce versus skupinová práce.
Funkční geriatrické vyšetření a testy
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
M ODELOVÉ A KTIVITY V K ONTEXTU K OGNITIVNÍ R EHABILITACE Bc. Tereza Peštová Mgr. Veronika Slepičková ERGO Aktiv o.s. – Centrum odborné péče pro osoby.
PRAKTICKÝ LÉKAŘ, PSYCHIATR A JEJICH PACIENT Vaněk Jaroslav, MUDr., Vaněk David, MUDr., PhDr.
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Nové přístupy k léčbě závislostí
Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.
Aneb co může říci školní psycholog
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Péče o osoby s afázií.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Struktura přednášky Neuropsychologická diagnostika
Alzheimerova nemoc.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Použití EEG jednoduchá, levná, neinvazivní metoda použití pří výzkumu a diagnostice funkce mozku krátkodobá ambulantní vyšetření (20 – 30 minut), ale i.
Logopedická třída MOTÝLCI
Psychologie koučování
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé Luže – Košumberk
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Didaktická část diplomové práce
Teorie Case managementu Mgr. Pavel Říčan, MUDr. Jan Stuchlík
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
PSB_ 393 NEUROP - 2 Podzim 2009 Mgr. L. Drhlíková PhDr. P. Humpolíček, Ph.D.
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Úvod do psychologie
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
KOORDINOVANÁ REHABILITACE Z POHLEDU ERGOTERAPIE Mgr. Kateřina Svěcená Ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Terapeutická komunita v systému veřejného zdravotnictví Mgr. Gabriela Mahrová Libuše Antalová.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Srdeční selhání z pohledu pacienta Marie Lazárová I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc.
HORIZONT ZLÍN Workshop
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Co se stane s mou vírou, až už si nebudu nic pamatovat
Logopedická péče o dospělé osoby se SPŘ
Psychoterapie MUDr. Pavel Theiner, Ph.D..
Psychologie v obezitologii
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Péče o osoby s afázií.
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
KOMPETENCE TERMÍN : Oprávněnost, způsobilost, pravomoc
Obor zdravotních služeb MZ
Psychologie koučování
Edukace rodičů dětí s autismem a postdiagnostická péče v ČR
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
Programy pro pachatele domácího násilí
Transkript prezentace:

ÚLOHA PSYCHOLOGIE V NEUROREHABILITACI Tomáš Vilimovský, RÚ Kladruby

Následky mozkového poškození Následky mozkového poškození v podobě poruch kognitivních funkcí, emocí a chování, jsou považovány za jeden z nejvýznamnějších faktorů, které negativně ovlivňují schopnost pacienta účastnit se rehabilitace, efektivně fungovat v každodenním životě a znovu se zapojit do smysluplných pracovních, sociálních a volnočasových aktivit. (Ponsford, Draper, Schonberger, 2008)

Oblasti psychologické intervence Přímá práce s pacienty po mozkovém poškození Práce s pečovateli a členy multidisciplinárního týmu Evaluace a výzkum

Přímá práce s pacienty Detailní neuropsychologické vyšetření Rehabilitace kognitivních funkcí Terapie emočních poruch Pomoc při zvládání problémového chování

Neuropsychologické vyšetření Narušení kognitivních funkcí Chování Fungování v denním životě Emoční obtíže Problémy v sociálních vztazích

Neuropsychologické vyšetření Testově zaměřený závěr vyšetření pacienta A Na WMS III odpovídá schopnost výbavnosti auditivní paměti nižšímu průměru při bezprostřední prezentaci (AIM index = 85), schopnost výbavnosti vizuální paměti odpovídá pásmu průměru (VIMI = 100). Všeobecná schopnost bezprostředního vybavení po prezentaci informací odpovídá pásmu průměru (IMI = 93). Odložená auditivní paměť po 30 minutách odpovídá pásmu podprůměru (ADMI = 75), odložená vizuální paměť po 30 minutách odpovídá pásmu průměru (VDMI = 100). Všeobecná schopnost oddáleného vybavení odpovídá pámu nižšího průměru (GMI = 87).

Neuropsychologické vyšetření Závěr vyšetření zaměřený na schopnosti pacienta A Pacient A má sníženou schopnost pamatovat si informace, které slyší (nižší průměr), avšak dobrou schopnost pamatovat si informce, které vidí (průměr). Má obtíže udržet informace po delší dobu, ale výbavnost se výrazně zlepší, pokud bude používat taháky, nebo si informace bude moci několikrát zopakovat. Pacient A se bude nejlépe učit pokud bude 1) mít možnost vidět informace, 2) pokud bude používat taháky a poznámky, a 3) pokud bude mít možnost si informace opakovat.

Rehabilitace kognitivních funkcí Úkolem rehabilitace kognitivních funkcí je snaha pomoci pacientům porozumět svému poškození, napravit / kompenzovat ztracenou funkci a tím přispět k lepší adaptaci a facilitaci nezávislosti. (Prigatano, 1999)

Rehabilitace kognitivních funkcí Restorativní strategie (trénování) = obnovení ztracených dovedností (počítačové tréninkové programy, procvičování paměti) Reorganizační (Interní) strategie = substituce ztracených funkcí zachovalými (př. vizualizace verbálně prezentovaných informací při silnější vizuální paměti, mnemotechnické strategie, bezchybné učení, nácvik řešení problémů atd.) Kompenzační strategie = využívání externích vodítek k posílení stávajících funkcí (používání diářů, zápisníků, organizérů, modifikace prostředí, behaviorální strategie atd.)

Efektivita rehabilitace kognitivních funkcí Efektivita restorativní strategie (trénování) dokázána u: tréninku pozornosti v postakutní fázi trénování řeči u afázií trénink vizuospaciálního neglektu Reorganizační (Interní) strategie dokázána částečně u: Paměti Exekutivních funkcí (nácvik řešení problémů Kompenzační strategie Paměť Pozornost Exekutivní funkce Řeč Vizuospaciální funkce (Cappa, 2005; Cicerone et al., 2000, 2005; Kennedy et al., 2008)

Terapie emočních poruch Jednou z největších překážek bránící jedinci s mozkovým poškození úspěšnému zapojení se do každodenního života jsou emoční obtíže (Ponsford, Draper, Schonberger, 2008). Prevalence deprese u osob bez mozkového poškození se odhaduje na zhruba 5% (Ohayon et. al., 1999), odhady prevalence deprese u osob s mozkovým poškozením se pohybují od 20% do 63% (Leung, 1997). Na vzniku psychiatrických diagnóz po mozkovém poškození se podílejí kromě organických faktorů také neorganické jako jsou premorbidní osobnostní rysy a psychologické reakce na disabilitu, či trauma (Rogers, Read, 2007).

Terapie emočních poruch Výhody využití kognitivně-behaviorální psychoterapie: KBT snaží změnit široké množství osobnostních a meziosobních následků, které mohou přispívat k aktuální i chronické psychologické morbiditě. Široký repertoár technik, které může terapeut využít. Flexibilita, může být snadno uzpůsobená okolním podmínkám jednicovým omezením. (Khan-Bourne, Brown, 2003)

Terapie emočních poruch Skupinová KBT v Oliver Zangwill Centre 1.Normalizování emočních reakcí, hlavně těch, které se týkají mozkového poškození a ujištění, že takové reakce jsou přirozené. 2. Umožnění pacientům formulovat jejich vlastní porozumění svým reakcím na poranění, což samo o sobě může vést ke změně. 3. Vedení diskuze s ostatními pacienty a sdílení zkušeností;. 4. Poskytnutí „sady“ strategií, aby si pacienti vyzkoušeli různé způsoby vyrovnávání se s emočními obtížemi. 5. Povzbuzení a dodání odvahy pacientům ve výběru rehabilitačních strategií. (Wilson, 2009)

Další působení psychologa v neurorehabilitačním procesu Seznamování ostatních členů týmu s výsledky neuropsychologického vyšetření, které mohou vést k vytvoření efektivního rehabilitačního plánu Poskytování konzultací a podpory ostatním členům rehabilitačního ke zlepšení jejich práce s pacientem Edukace a supervize, pokud je třeba Konzultace s pečovateli a rodinnými příslušníky ohledně adaptace a porozumění kognitivnímu deficitu pacienta Evaluace kvality péče (př. naplňování potřeb pacientů) Výzkum

Směřování psychologické péče v RÚ Kladruby Neuropsychologická diagnostika Trénink kognitivních funkcí: interakční, počítačový, EEG biofeedback Individuální psychoterapie Konzultace s ostatními členy rehab. týmu dle potřeby Zajištění optimálního sdíleného porozumění mezi členy rehab. týmu Větší důraz na edukaci a kompenzační strategie ve spolupráci s ergoterapeuty/logopedy (evidence-based přístup) Pravidelné setkávání členů rehabilitačního týmu umožňující konzultace ohledně plánování cílů a sledování postupu v rehabilitaci.

Literatura Cappa, S.F., Benke, T., Slark, S. et al. (2005). EFNS guidelines on cognitive rehabilitation: report of an Efns task force. European Journal of Neurology, 12, 665 – 80. Cicerone, K. D., Dahlberg, C., Kalmar, K., Langenbahn, D. M., Malec, J. F., Bergquist, T. F., et al. (2000). Evidence-based cognitive rehabilitation: Recommendations for clinical practice. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, 81, 1596–1615. Cicerone, K. D., Dahlberg, C., Malec, J. F., Langenbahn, D. M., Felicetti, T., Kneipp, S., et al. (2005). Evidence-based cognitive rehabilitation: Updated review of the literature from 1998 through 2002. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, 86, 1681–1692. Kennedy, M.R.T., Coelho, C., Turkstra, L., Ylvisaker, M,, Moore Sohlberg, M., Yorkston, K., et al.(2008). Intervention for executive functions after traumatic brain injury: A systematic review, meta-analysis and clinical recommendations. Neuropsychological Rehabilitation, 18, 257-99. Leung, M. (1997). Post stroke depression: An investigation into the relationship between epidemiological data, neuroanatomical correlates and intellectual abilities as well as subjective ratings of own impairment and disability: Unpublished Psych D thesis, University of Surrey. Cited in A. Skelly (Ed.) (2002). Clinical Psychology, 10, 2002. Psychological effect of stroke and the repertory grid. Ohayon, M. M., Priest, R. G., Guilleminault, C., & Caulet, M. (1999). The prevalence of depressive disorders in the United Kingdom. Biological Psychiatry, 45, 300–307. Ponsford J., Draper K., Schonberger M. (2008). Functional outcome 10 years after traumatic brain injury: its relationship with demographic, injury severity, and cognitive and emotional status. Journal of the International Neuropsychological Society, 14, 233-242. Prigatano, G.P. (1999). Principles of neurological rehabilitation. Oxford: Oxford University Press. Rogers, J.M., Read, C.A. (2007). Psychiatric comorbidity following traumatic brain injury. Brain Injury, 21, 1321 – 33. Waldron B.,Casserly L.M., O'Sullivan C. (2012). Cognitive behavioural therapy for depression and anxiety in adults with acquired brain injury: what works for whom?. Neuropsychological Rehabilitation, 23, 64-101. Wilson, B.A., Gracey F., Malley D., Bateman A, Evans J.J. (2009). Neuropsychological rehabilitation: Theory, models, therapy and outcome. Cambridge: Cambridge University Press.

Děkuji za pozornost Kontakt: tomas.vilimovsky@rehabilitace.cz