Katedra podnikového a evropského práva FMV VŠE Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Advertisements

Města ČR – orientace na mapě
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Nová směrnice o energetické účinnosti
 Škola: ZŠ, ul. L. Kuby 48, České Budějovice  Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání, druhý stupeň  Předmět: Občanská výchova  Ročník: 8,9 
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
Personální managament
Téma 3 ODM, analýza prutové soustavy, řešení nosníků
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Dynamické rozvozní úlohy
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Volný pohyb zboží.
2 S POVINNÝM OČKOVÁNÍM A S JEHO ODBORNOU OBHAJOBOU NENÍ NĚCO ZÁSADNÍHO V POŘÁDKU Cíl.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Cíl reklamy, druhy, její využití a samostatné sestavení
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Jazyk vývojových diagramů
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Náhoda, generátory náhodných čísel
Sexuální život u pacientů s mentálním postižením v ÚSP
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Stručný obsah 5. přednášky
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Pojmy a interpretace.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
 Slovíčka „až, maximálně, nejvýše“ apod.  Slovíčko „od“  Malá písmenka  Cena uvedená bez DPH  Klamavá reklama  Zdroj:
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Technické kreslení.
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
Přednost početních operací
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Systém soukromého práva
PŘEDNÁŠKA Č. 6 POUŽÍVÁNÍ CIZÍ KOLIZNÍ NORMY
Právo hospodářské soutěže
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Konference č. 1 Léčivé přípravky – Reklama zaměřená na odborníky Sponzoring - Setkávání odborníků Dr. Pavel Kovář Medical Director Pfizer spol. s r.o.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Nekalá soutěž Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Východiska evropské úpravy
o klamavé a srovnávací reklamě (1984, 1997, 2006)
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Dělá reklamu na léčiva jen výrobce nebo prodejce
Transkript prezentace:

Katedra podnikového a evropského práva FMV VŠE Praha Základní přednášky 1. 9. 2011 REGULACE REKLAMY V ZÁKLADNÍCH POJMECH VZTAZÍCH, UKÁZKÁCH A PŘÍKLADECH 45 min Jan Vavrečka Katedra podnikového a evropského práva FMV VŠE Praha

? Vývojový strom regulace reklamy a jeho význam Běžná reklamní praxe v ČR ? přijatelné riziko Bezpečná reklamní praxe v ČR fištrón Dozorová a soudní praxe v ČR výklad Psané právo ČR implementace Psané právo EU + nové cíle Objektivní právo

CO JE TO REKLAMA ?

CO JE TO VLASTNĚ REKLAMA ?

VÝZNAM ROZDÍLU MEZI REKLAMOU A INFORMACÍ POZNÁNÍ ROZDÍLU MEZI REKLAMOU A INFORMACÍ NÁM POSKYTUJE ODPOVĚĎ NA OTÁZKU: CO MÁ BÝT PODŘÍZENO PRAVIDLŮM REGULACE?

CO JE TO PODLE VÁS REKLAMA ? „Reklamou” se (pro účely směrnice 2006/114/ES) rozumí každé předvedení související s obchodem, živností, řemeslem nebo svobodným povoláním, jehož cílem je podpora odbytu zboží nebo poskytnutí služeb, včetně nemovitostí, práv a závazků. Reklama je INFORMACE, která … Reklama je MATERIÁL, který … Reklama je ČINNOST, která … Reklama je CHOVÁNÍ, které … Reklama je NĚCO JINÉHO, který/á/é …

CO JE TO REKLAMA ? ROZDÍL Z pohledu praxe a jazyka: Reklama je právě to, co všeobecně rozumíme a vnímáme za pojmem reklama. (a rozumíme si…) Z pohledu práva: Reklama je právě to, co chceme podřídit vyšší než všeobecné úrovni regulace, a proto jsme to definovali jako reklamu. (a už si nerozumíme…) ROZDÍL

TROJJEDINÁ LEGÁLNÍ DEFINICE REKLAMY V zákoně č. 40/1995 Sb. a v OZ Transpozice směrnice 2006/114/ES Právní úprava reklamy za účelem regulace KLAMAVÉ A SROVNÁVACÍ REKLAMY (jakékoliv, kdekoliv, kdykoliv, vůči komukoliv) V zákonech č. 231/2001 Sb., 132/2010 Sb. Transpozice směrnice 2010/13/EU Právní úprava reklamy v lineárním e nelineárním audiovizuálním vysílání. Jde o složenou definici AUDIOVIZUÁLNÍ REKLAMY (1. audiovizuální obchodní sdělení; 2. televizní reklama; 3. teleshopping; 4. sponzorství; 5. umístění produktu; 6. skryté audiovizuální obchodní sdělení) V zákoně č. 40/1995 Sb. Transpozice směrnice 2001/83/ES Právní úprava regulace reklamy HUMÁNNÍCH LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ Soudní dvůr EU: Kauza Karner (věc C-71/02), o použití pravidel regulace reklamy i v odlišných případech: V PŘÍPADECH DOSTATEČNĚ ODŮVODNĚNÝCH VEŘEJNÝM ZÁJMEM

VĚCNÝ ROZSAH REGULACE PRAVIDLY REGULACE REKLAMY 3 LEGÁLNÍ DEFINICE REKLAMY V PRÁVU EU VYMEZUJÍ CELKEM 7 OBLASTÍ REGULACE (8. OBLAST REGULACE JE SPECIÁLNÍ A Z APLIKACE LEGÁLNÍCH DEFINIC NEVYPLÝVÁ)

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI REKLAMOU A INFORMACÍ ? REKLAMA Forma Obsah Cíl (účel) Typ subjektu INFORMACE Forma Obsah Vlastnosti, které si lze fyzicky předat Vlastnosti, které si nelze fyzicky předat ROZDÍL MEZI REKLAMOU A INFORMACÍ SPOČÍVÁ V EXISTENCI ÚČELU REKLAMY A EXISTENCI SUBJEKTU REKLAMY Informace je šiřitelný objekt Reklama je nešiřitelná !!! Reklama je nezpracovatelná !!!

REKLAMA JE CHOVÁNÍ PRÁVĚ JEDNOHO SUBJEKTU CO JE TO REKLAMA ? Reklama je typem objektu, který má vždy svůj ● obsah, ● formu, ● účel ● a který je nešiřitelný, protože je vázán na zcela konkrétní subjekt. REKLAMA JE CHOVÁNÍ PRÁVĚ JEDNOHO SUBJEKTU REKLAMA JE OBCHODNĚ MOTIVOVANÉ CHOVÁNÍ PRÁVĚ JEDNÉ PRÁVNICKÉ NEBO FYZICKÉ PODNIKAJÍCÍ OSOBY, JEHOŽ NÁSTROJEM JE PRÁVĚ ŠÍŘENÍ INFORMACÍ* * U léčiv je z důvodu ochrany veř. zdraví tento rámec ještě rozšířen o chování také nepodnikatelských osob, pokud je obchodně motivované.)

ČISTÝ MODEL ŠÍŘENÍ INFORMACE a VZNIK REKLAMY Čistý model je popisem situace, kdy si různé subjekty navzájem předávají stále stejnou informaci ovšem pokaždé s jiným účelem, který v daném případě právě konkrétní subjekt sleduje. Ne-reklama Reklama

CO PODLÉHÁ A CO NEPODLÉHÁ REGULACI REKLAMY ? Otázka: „Jaký je rozdíl mezi reklamou a informací?” (jaký je rozdíl mezi chováním a informací?) je zcela alogická za účelem zjištění, co podřídit režimu regulace reklamy a co nikoliv. OTÁZKA: Jaké informace mají být podřízeny pravidlům regulace reklamy a jaké informace ne? ODPOVĚĎ: Pravidlům regulace reklamy mají být podřízeny všechny informace, které byly šířeny v rámci chování, které bylo reklamou ze strany konkrétního subjektu.

CO PODLÉHÁ A CO NEPODLÉHÁ REGULACI REKLAMY ? PRAVIDLŮM REGULACE REKLAMY MAJÍ BÝT NA ÚZEMÍ ČLENSKÝCH STÁTŮ EU PODŘÍZENY VŠECHNY INFORMACE, KTERÉ BYLY ALESPOŇ JEDNOU ŠÍŘENY PODNIKATELSKÝM SUBJEKTEM S CÍLEM PŘÍMÉ ČI NEPŘÍMÉ PODPORY OBCHODNÍCH ZÁJMŮ LIBOVOLNÉHO SUBJEKTU. Návrh definice reklamy, který by vedl ke zcela srozumitelné a jasné právní úpravě (ZoRR): Reklamou se rozumí každé chování subjektu, související s jeho obchodem, živností, řemeslem nebo svobodným povoláním, při kterém subjekt jinému subjektu šíří informace, a to s cílem podpory spotřeby nebo prodeje vlastního či nevlastního zboží, výstavby, pronájmu nebo prodeje nemovitostí, prodeje nebo využití práv nebo závazků, poskytování služeb či propagaci ochranné známky, není-li dále stanoveno jinak.

KLAMAVÁ REKLAMA

BRUTÁLNÍ ZNÁSILNĚNÍ KLAMAVÉ REKLAMY v ČR Klamavá reklama ~ chování uvádějící jiné v omyl § 45 odst. 1 OZ: Klamavou reklamou je šíření údajů o vlastním nebo cizím podniku, jeho výrobcích či výkonech, které je způsobilé vyvolat klamnou představu a zjednat tím vlastnímu nebo cizímu podniku v hospodářské soutěži nebo v hospodářském styku prospěch na úkor jiných soutěžitelů, spotřebitelů nebo dalších zákazníků. Článek 2 odst. 2 směrnice č. 84/450/ES: „Klamavou reklamou“ se rozumí každá reklama, která jakýmkoli způsobem, včetně předvedení, klame nebo pravděpodobně může klamat osoby, kterým je určena nebo které zasáhne, a která pro svůj klamavý charakter pravděpodobně ovlivní jejich ekonomické chování, nebo která z těchto důvodů poškodí nebo může poškodit jiného soutěžitele.

DŮSLEDKY Klamavá reklama není reklama, která je klamavá Klamavá reklama v ČR je prokomerční paskvil (FUJ!) Klamavá reklama je extrémně těžko prokazatelná, pakliže uvážíme nutný rozsah důkazů naplnění všech jejich podmínek Klamavá reklama mnoho let vytvářela a prohlubovala zmatení všech neodborníků tímto pojmem Klamavá reklama jako institut práva zásadně ztratila na významu v důsledku nového práva EU – odchází ze scény regulace již na nevýznamné místo

KLAMAVÁ OBCHODNÍ PRAKTIKA

OHROŽENÍ NEBO REVOLUCE ? Klamavá obchodní praktika = reklama + jiné Článek 6 odst. 1 směrnice č. 2005/29/ES: Obchodní praktika je považována za klamavou, pokud obsahuje nesprávné informace, a je tedy nepravdivá, nebo pokud jakýmkoli způsobem, včetně celkového předvedení, uvádí nebo je schopná uvést průměrného spotřebitele v omyl ve vztahu k jednomu nebo k více z níže zákonem stanovených bodů, i když informace jsou věcně správné, což v obou případech vede nebo může vést k rozhodnutí spotřebitele o obchodní transakci, které by jinak neučinil.

DŮSLEDKY Klamavá obchodní praktika je pouze praktikou vůči spotřebiteli (nedosahuje na žádné právnické osoby) Klamavá obchodní praktika přímo souvisí s produktem, což reklama nemusí! Klamavá obchodní praktika zlikvidovala lobbistické snahy v členských státech o eliminaci klamavé reklamy (v ČR tak úspěšné) Klamavá obchodní praktika představuje pokrokové plně harmonizované právo EU, kde je možná výměna praxe, judikatury, argumentací ve prospěch aplikace práva

ILUSTRATIVNĚ – VZTAHY KLÍČOVÝCH POJMŮ => SLOŽITOST TEORIE

KLAMAVÉ OPOMENUTÍ - NOVINKA

NĚKDE NIC, AVŠAK JINDE MNOHO Článek 7 odst. 2 směrnice č. 2005/29/ES: Za klamavé opomenutí je také považováno, pokud obchodník závažné informace uvedené v odstavci 1 zatají nebo poskytne nejasným, nesrozumitelným nebo dvojznačným způsobem nebo v nevhodný čas vzhledem k okolnostem popsaným v uvedeném odstavci anebo neuvede obchodní záměr obchodní praktiky, není-li patrný ze souvislosti a pokud to v obou případech vede nebo může vést k rozhodnutí spotřebitele o obchodní transakci, které by jinak neučinil. Reklama vakcín je pravidelně založena na celých sériích klamavých opomenutí apod.

HARMONIZACE PRÁVA EU Klíčový moment a jeho význam

PROČ EVROPA SJEDNOCUJE PRÁVO ? Velká myšlenka: Bude-li existovat společný hospodářský prostor, nepovedou ekonomické zájmy mocenských skupin k válkám (mezi evropskými státy). Marshallův plán Společný trh si nepřímo vyžádal v určitém rozsahu nutnou společnou právní úpravu

UNIFIKACE PRÁVA Nařízení EU Zavádí společná pravidla, která mají přednost před jakoukoliv národní právní normou. Neprovádí se do právních řádů členských států EU

HARMONIZACE PRÁVA Směrnice EU Zavádí hranice pro pravidla jednotlivých členských států EU Pravidla směrnic lze lépe adaptovat na stávající právní řády jednotlivých členských států EU, avšak je zde riziko nekonformního provedení. To je často účelově zneužíváno lobby průmyslu a mocenských skupin.

PRINCIP MINIMÁLNÍ HARMONIZACE Zavádí pravidla minimální nutné regulace, kterou je nutné prosazovat na celém území EU. Členské státy mohou být přísnější dle uvážení. Odůvodnění – tržní !!! Pro účely volného pohybu zboží a služeb na vnitřním trhu EU je nutné dosáhnout DŮVĚRY NA STRANĚ SPOTŘEBITELŮ. (Flexibilní obchodní rozhodování.) Důvěru spotřebitele dosáhneme tak, že jej budeme dostatečně chránit a to pro spotřebitele předvídatelným způsobem stejným na celém území EU.

PRINCIP MAXIMÁLNÍ HARMONIZACE Zavádí pravidla maximální přípustné regulace, kterou je možné prosazovat na celém území EU. Členské státy nesmí být přísnější. Odůvodnění – opět tržní Pro účely podpory volného pohybu zboží a služeb na vnitřním trhu EU je nutné dosáhnout PŘEDVÍDATELNOSTI PRÁVA PRO OBCHODNÍKY. Obchodník ví, že nikdo nikde po něm nesmí chtít více. Proto mu ke vstupu na cizí trhy stačí jedna advokacie nemusí se nákladně adaptovat na právní řády všech členských států samostatně.

TEORETICKÉ ASPEKTY HARMONIZACE Pravidla maximální možné regulace 1. sada pravidel - EU 3. sada pravidel - ČLS Zóna pro suverénní právotvorbu, ve které mohou zákonodárci členských států EU projevit své subjektivní preference. 2. sada pravidel - EU Pravidla minimální nutné regulace

? ? PRAKTICKÉ ASPEKTY HARMONIZACE Právo EU tak potřebuje jedinou sadu pravidel !!! ? Společná sada pravidel pro minimální nutnou i maximální možnou regulaci ? Prostor pro suverénní právotvorbu je pouze tam, kde to text směrnice EU výslovně umožňuje, případně ve výslovně přípustném rozsahu.

PROČ ? Proč maximální harmonizace práva EU neprobíhá přímo formou jeho unifikace? Proč místo směrnic EU s plně harmonizujícím účinkem v takovém případě nepřijímáme nařízení EU, když důsledky jsou de facto stejné? Důsledky nejsou stejné !!! Nařízení už nemůže devastovat národní lobby. Provedení směrnic zdevastováno být může. Shoda členských států EU snadněji vznikne nad textem směrnic, než nad textem nařízení. Mnozí přímo kalkulují s účelovou devastací práva EU, pokud bude mít pouze podobu směrnic. Těmto kalkulacím uhýbá samotný text směrnic EU !!!

PROVEDNÁ HARMONIZACE V OBLASTI REGULACE REKLAMY Klamavá reklama vůči spotřebiteli - plná harm. vůči obchodníkům - minimální harm. Srovnávací reklama - plná harm. Reklama léčiv (HLP) - plná harm. Audiovizuální reklama - plná harm.

SKRYTÁ REKLAMA

CO JE TO SKRYTÁ REKLAMA ? Chování z jehož formy realizace lze jen obtížně zjistit, že se o reklamu jedná Skrytá reklama – hovorový termín je širší než její legální definice

SKRYTÁ REKLAMA V PRÁVNÍM ŘÁDU EU – SLOŽITOST TEORIE

CO JE TO SKRYTÁ REKLAMA ? Chování z jehož formy realizace lze jen obtížně zjistit, že se o reklamu jedná Skrytá reklama – hovorový termín je širší než její legální definice

BENEFITY Oklame důvěru spotřebitele Nekalá hospodářská soutěž Bezpečnostní štít pro nelegální obsah Výhoda průniku ke spotřebiteli Konkurenceschopná nabídka Výhoda mediálně-materiální Výhoda mediálně inflační

PENETRAČNÍ STOPY SKRYTÉ REKLAMY – MODERNÍ SMĚR DETEKCE Rozlišujeme 31 penetračních stop skryté reklamy (8 skupin). Vyhodnocení je náročné, ale poskytuje vysoce spolehlivé výsledky. U klasických forem tištěné skryté reklamy (advertorialů) poskytuje metoda spolehlivost výsledků > 90%

PŘÍKLAD

PŘÍKLAD – HLADOVÝ ADVERTORIAL

PRŮMĚRNÝ SPOTŘEBITEL

CO JE TO PRŮMĚRNÝ SPOTŘEBITEL ? Je to právní METODA, jejímž uplatněním má být dosaženo spravedlivé rovnováhy mezi 2 pozitivními avšak neslučitelnými společesnkými cíli a zájmy Zájem spotřebitelů na tom nikdy nebýt oklamáni Zájem obchodníků na možnosti uplatnění přiměřené dravosti, obchodní lstivosti, nápaditosti, invence a inovací v oslovení spotřebitelů Průměrný spotřebitel není žádný průměrný jednotlivec, ani primární snaha o vystižení nějakých charakteristik nějaké modelové osoby.

DŮSLEDKY Použitím metody průměrného spotřebitele: Kvalifikujeme obchodní praktiku jako vyhovující – legální – nebo jako klamavou – nekalou. Kvalifikujeme reklamu jako vyhovující – legální – nebo jako klamavou reklamu.

REKLAMNÍ NADSÁZKA

VÝZNAM REKLAMNÍ NADSÁZKY Uváděný ve všech učebnicích: To, co je reklamní nadsázkou, to nepodléhá regulaci pravidly zákazu klamavé reklamy či klamavé obchodní praktiky, ani dalším pravidlům regulace. Reklamní nadsázka je výjimkou z regulace reklamy TO JE VŠAK NAPROSTÝ NESMYSL PRAMENÍCÍ Z HLUBOKÉ NEZNALOSTI PRÁVNÍ TEORIE A POVRCHNÍ APLIKACE PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ

VLIV REKLAMNÍ NADSÁZKY Je-li reklamní nadsázka způsobilá ovlivnit obchodní rozhodování průměrného spotřebitele, proč ji máme vyjímat z působnosti pravidel regulace? (Průměrný spotřebitel byl oklamán nadsázkou.) Není-li reklamní nadsázka způsobilá ovlivnit obchodní rozhodování průměrného spotřebitele, pak se apriori nemůže jednat o klamavou reklamu ani o klamavou obchodní praktiku a žádná výjimka není proto nutná. (Jde sice o nepravdivý, ale současně také o neklamavý prvek reklamy.)

BradaAdios™ KOŠTĚ ? PROBLÉM PARALELNÍ KOMUNIKACE Milé dámy, chcete snad jednou také vypadat jako čekatel na nějaké staré KOŠTĚ ? BradaAdios™ Krém určený speciálně pro péči o postižené části pokožky 100% při potížích. 100% v ceně! Nezapomeňte !!!

VLIV REKLAMNÍ NADSÁZKY Reklamní nadsázka podléhá regulaci reklamy stejně, jako každý její jiný prvek a není žádný důvod na tom něco měnit. Rozlišovat je však nutné prvky: Přípustné reklamní nadsázky Nepřípustné reklamní nadsázky Nepřípustná reklamní nadsázka zahrnuje takové prvky, které mohou paralelní komunikací více informací ovlivnit názor spotřebitele na užitnou hodnotu propagovaného výrobku / služby. DEKANCERIN® A budete bez rakoviny do jedné vteřiny !!! doplněk stravy

Děkuji za pozornost