Centrum kompetence efektivní a ekologické těžby nerostných surovin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
MARKETING A MANAGEMENT
Konference ČSVTS HGF a VŠB-TU Současnost a perspektivy těžby a úpravy nerudních surovin II Využití průzkumu ložisek nerudních surovin pro projektování.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Příprava národních priorit výzkumu, experimentálního vývoje a inovací R. Haňka.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
4-17 ENET, VŠB-TU Ostrava.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 Představení projektu ENET – Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie Prof. Ing. Václav Roubíček, CSc., Dr.h.c. prof. Ing. Radim Farana,
Produkt.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Přístup k posouzení rizika
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Možnosti podpory aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje v odpadovém hospodářství Ing Jaroslav Váňa, CSc.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
ERERI ERERI (Energy, Raw Materials and Environment - Research Infrastructure) : Výzkumná infrastruktura pro suroviny, energetiku a životní prostředí RNDr.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
INSTITUT ČISTÝCH TECHNOLOGIÍ TĚŽBY A UŽITÍ ENERGETICKÝCH SUROVIN
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Faktory ovlivňující využívání ložisek. Faktory – rizika, vnitřní faktory interní (geologická rizika) externí (technologická, ekonomická, strategická,
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
1 Setkání těžařů TU – Frymburk Petr Rambousek, Česká geologická služba Mezinárodní akce a projekty na podporu Evropské surovinové iniciativy.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku Autor bakalářské práce: David Limberk Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Oponent bakalářské.
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Zakladatelský projekt pilařského a dřevozpracujícího provozu
Česká inspekce životního prostředí
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Presentation Title 1st September 2002
Rehabilitace kanalizačních staveb na poddolovaném území
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Řešení problematiky „sucha“ v rámci PO1 OPPIK
Transkript prezentace:

Centrum kompetence efektivní a ekologické těžby nerostných surovin C E E M I R Centrum kompetence efektivní a ekologické těžby nerostných surovin Prof. Ing. Vladimír Slivka, CSc., dr.h.c. RNDr. Václav Dombek, CSc.

Představení CEEMIR Období řešení 2014 - 2019 Finanční objem projektu 225 749 tis. Kč Podpora projektu (TA ČR) 153 264 tis. Kč

Představení CEEMIR Centrum kompetence je tvořeno výzkumnými organizacemi: Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava Česká geologická služba a těžebními a vývojovými projekčními podniky: Diamo s.p. Sedlecký kaolin a.s. RPS Ostrava a.s. Watrad spol. s r.o.

ORGANIZAČNÍ STRUKTURA CEEMIR

Cíle CEEMIR Hlavním cílem projektu je shrnutí dosavadních poznatků v problematice surovin, které se řadí mezi kritické komodity EU, včetně vytipování vhodných ložisek nerostných surovin a návrhu efektivního a environmentálně šetrného způsobu jejich těžby a úpravy.

Cíle CEEMIR V roce 1992 ukončena činnost rudného hornictví - od té doby nebyly v této oblasti vynakládány žádné finanční prostředky na výzkum. V rámci CK bude: na základě doposud provedených průzkumných prací provedena kategorizace vybraných ložisek a prognózních zdrojů, vč. výskytu předmětných surovin v existujících odpadech z těžby, budou vymezeny perspektivní oblasti s perspektivními zdroji, u vybraných objektů bude prováděn výzkum a budou vyvíjeny metody jejich technologického zpracování, možnosti využití inovačních těžebních postupů a rozvinuty metody ekologického monitoringu zpracování a těžby.

Cíle CEEMIR Aktivity Centra kompetence jsou v souladu s cíli definovanými v Usnesení Evropské komise a rozpracované Surovinové politiky ČR. Výzkum CK navazuje na Raw Materials Initiative EU zaměřené přednostně na neenergetické suroviny a explicitně definující Kritické komodity EU.

List of strategic and critical raw materials Aluminium Rhenium Beryllium* Tellurium Bentonite Lithium Diatomite Nickel Graphite* Molybdenum Antimony* Silica sand Borates Titanium Tantalum* Magnesite Feldspar Niobium Gypsum Germanium* Barytes Silver Chromium Tungsten* Cobalt* Magnesium* Fluorspar Perlite Indium* Rare earths* Bauxite Talc Clays (and Kaolin) Vanadium Copper Limestone Gallium* Platinum Group Metals* Iron ore Zinc Manganese Source: European Commission 2010 * - critical

Vazby CEEMIR na cíle Národních priorit 1.5.1 Posílení udržitelnosti zásobování nerostnými surovinami v oblasti Přírodní zdroje (potřeba zavádění nových způsobů efektivního využívání přírodních zdrojů v ČR). 4.1.1. Technologie a výrobky zvyšující celkovou účinnost využití primárních zdrojů (certifikované metodiky a technologie pro těžbu a úpravu nerostných surovin). 4.3.1. Nové recyklační technologie, jejichž výstupem jsou látky srovnatelné kvalitou s výchozími surovinami (získávání doprovodných/ kritických kovů z odkališť a hald). 4.2.1. Politika zaměstnanosti zvyšující kompetence pracovní síly a rozšiřující absorpční kapacitu trhu práce (pozitivní výsledky na zájmových lokalitách mohou vést k podpoře a zvýšení zaměstnanosti v dotčených regionech). 1.1.2. Zvýšit efektivnost, bezpečnost, udržitelnost a spolehlivost procesů (včetně snížení energetické a materiálové náročnosti) s využitím GPTs (navržené technologie musí být efektivní, materiálově nenáročné a ekologické).

Struktura projektu WP2: Potencionální zdroje v ČR Shromáždění současných znalostí v dané problematice a jejich poskytnutí následujícím WP. Vytvoření pasportů perspektivních lokalit z hlediska obsahu kritických surovin. Klasifikace vybraných lokalit na základě vyhodnocení jejich prozkoumanosti. Navržení dalšího postupu aplikovaného výzkumu u vybraných lokalit, doporučení postupu odběru hmotného materiálu pro další výzkum (technologický, mineralogický vzorek apod.).

Struktura projektu WP3: Mineralogicko-geochemická charakteristika perspektivních zdrojů Mineralogicko-geochemická charakteristika surovin a vymezení užitných složek. Mineralogicko-geochemické metody pro sledování vlivu těžby a úpravy surovin na životní prostředí. Speciální mineralogicko-geochemické metody pro stanovení stáří a geneze mineralizace u vhodných objektů. Vymezení ložiskových objektů na podkladě zjištěných složek kritických surovin a případné upřesnění metalogenetických poměrů.

Struktura projektu WP4: Prostorové modelování ložisek nerostných surovin Morfotektonická analýza na základě digitálního modelu reliéfu současně s využitím široké škály distančních satelitních, případně leteckých dat. Vizuální analýza digitálního modelu reliéfu (DMR). Detailní analýza v prostředí GIS (analýza sklonitosti, svahové expozice, analýza horizontální a vertikální křivosti atd. Vzájemná konfrontace a verifikace, s následnou syntézou těchto metod a terénní mezoskopické strukturní analýzy. Analýza radarových dat s následným statistickým vyhodnocením hustoty liniových objektů např. v prostředí ArcGIS Spacial Analyst.

Struktura projektu Vytvořený prostorový digitální model ložiska bude využit pro komplexní zhodnocení ložiska podle požadavků ostatních skupin: WP3 – obsahy zájmových prvků ložiska a jejich distribuce WP6 – podklady pro analýzu báňsko-technických podmínek WP7 – lokalizace oblastí pro odběr velkoobjemových vzorků WP8 – alternativní odhady zásob podle měnících se podmínek využitelnosti

Struktura projektu WP5: Legislativní a environmentální vymezení dostupnosti nerostných surovin Analýza stávajících právních norem vztahující se k těžbě a úpravě nerostných surovin. Vytipování nedostatků a kritických míst ve stávající legislativě (horní zákon, právní normy v oblasti ŽP atd.). Návrh úpravy platné legislativy. Posouzení lokalit vytipovaných potencionálních ložisek nerostných surovin s ohledem na životní prostředí. Vliv těžby a úpravy nerostných surovin na ŽP a rizika spojená s výstavbou a provozem zařízení k tomu určených.

Struktura projektu WP6: Analýza báňskotechnických podmínek dostupnosti vybraných ložisek nerostných surovin Zhodnocení současného stavu a doporučení technologií pro možnost otevření a vydobytí nových ložisek či znovuobnovení těžby na vybraných lokalitách. Vytipování perspektivních velkoobjemových ložisek s výskytem doprovodných, dosud nezískávaných prvků, případně deponie odpadů a surovin s nedořešenou úpravou. Geomechanické posouzení hornin z hlediska stability důlních děl a ponechaných pilířů s uvedením moderních výpočetních metod hodnocení.

Struktura projektu Výzkum možnosti využití v minulosti zpřístupněných ložisek v ČR. Samostatnou části studie bude řešení bezpečnosti práce v souladu s platnou legislativou, budou v ní popsány možná rizika těžby a eliminačních opatření.

Struktura projektu WP7: Technologie úpravy nerostných surovin a odpadů Získání podkladových údajů pro další výzkumné práce. Příprava metodiky zpracování archivních údajů, optimalizace metodiky odběru rudních a horninových vzorků a výběr vhodných úpravnických technologií včetně hodnocení jejich případných dopadů na ŽP. Upřesnění míst pro odběr technologických vzorků. Technologické analýzy surovin z hlediska možného nasazení vhodných separačních technologií. Laboratorní experimentální zkoušky zaměřené na nalezení optimálních podmínek fungování těchto technologií a dosažení jejich maximální účinnosti.

Struktura projektu Odzkoušení řady úpravnických separačních technologií: Využívajících odlišných fyzikálních (hustoty, magnetické susceptibility, elektrické permeability) nebo fyzikálně – chemických povrchových vlastností (hydrofobnosti) separovaných složek Budou studovány specializované procesy iontové flotace, elektrodialýzy, iontové výměny apod. Dosažené výsledky budou syntetizovány a v rámci možností přeneseny do ověřovacího poloprovozního stadia, jehož cílem bude návrh a projekce (popřípadě výroba) technologické linky pro zpracování sledovaných surovin.

Struktura projektu WP8: Ekonomika ložisek nerostných surovin Ekonomika ložisek nerostných surovin obecně (nerostné suroviny vytipované ve WP2): problematika výhradních a nevýhradních ložisek, vývoj poptávky a nabídky po nerostných surovinách, prognóza poptávky a nabídky založená na extrapolaci časových řad, vývoj cen na světových trzích po nerostných surovinách, jejich prognóza založená na extrapolaci časových řad, hledání závislostí cen nerostných surovin a situaci na trhu.

Struktura projektu Ekonomika konkrétních ložisek nerostných surovin (vyplyne z WP6 a WP7): možnosti srovnání navržené technologie dobývání se zahraničními těžebními společnostmi, odhad provozních nákladů a výnosů konkrétní technologie dobývání, hodnocení efektivnosti provozu založené na simulacích s ohledem na prognózy vývoje trhu s nerostnými surovinami, stanovení ceny ložiska konkrétních nerostných komodit.

Děkuji za pozornost