Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
Informatika a výpočetní technika
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Vytvořil: Petrásek Jan
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
Sběrnice vývoj a charakteristika. Motherboard (základní deska)
Motherboard. = deska plošného spoje tvořící základ celého počítače fyzicky slouží k osazení jednotlivých komponent a k přenosu dat mezi nimi data mezi.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Sběrnice.
Systémové sběrnice PC Kateřina Pásková 4.Z1.
Rozhraní PC.
USB porty a jejich využití
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Technické prostředky informačních systémů 4. Týden – Sběrnice.
Informatika akademický rok 2013/2014 Základní deska, rozhraní, sběrnice.
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
Periferní zařízení počítače
Technické prostředky informačních systémů
Úvod do programování a práce s počítačem
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Sběrnice Obr. 1.
Druhy počítačů Osobní počítače Pracovní stanice Superpočítače
Identifikátor materiálu: EU
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.9 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Porty a rozhraní Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
Sběrnice. Sběrnice Sběrnici si můžeme obecně představit jako skupinu elektrických vodičů spojujících jednotlivě součásti počítače. Sběrnici si můžeme.
PCI Express PCI Express, PCIe ale také 3GIO (3rd Generation I/O) Interní lokální sběrnice založena na standardu starší PCI, komunikující na vetší přenosové.
Mgr.Fiala Libor Základové desky
Počítače V - motherboard Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Základní deska Matherboard.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
PROCESORY.
Architektura počítače
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Přídavné karty Grafické karty Zvukové karty Síťové karty Modemy.
Komunikace v PC.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
1.5 Porty. porty  slouží k připojení externích zařízení  existuje řada typů portů seriový paralelní PS/2 USB FireWire grafické, zvukové, síťové …
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základná doska PC.
Transkript prezentace:

Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina

Základní deska Její charakter určuje výkon, kompatibilitu a možnosti rozšíření PC Řízení má na starosti skupina integrovaných obvodů, zvaná chipset-zabezpečuje většinu funkcí základní desky. Obsahuje instrukce pro chod desky, přesun údajů po sběrnicích a spolupráci s ostatním HW. Chipset určuje charakteristiky některých vsazených modulů – typ procesoru, paměti Součástí chipsetu mohou být rozšiřující karty – zvuková, síťová, grafická Sběrnice (bus) – zabezpečuje komunikaci a vzájemné propojení komponent, skupina elektrických obvodů spojující jednotlivé části počítače. Skládá se z: Adresová sběrnice-jednosměrná,přenáší údaje o adrese zařízení, která se zúčast.komunikace, příp. o adrese paměti, ke které se přistupuje Datová sběrnice – obousměrná, přenáší údaje (data) mezi zařízeními Řídící sběrnice –přenáší příkazy procesoru, určené na řízení komunikace

Sběrnice Sběrnice (bus) – zabezpečuje komunikaci a vzájemné propojení komponent, skupina elektrických obvodů spojující jednotlivé části počítače. Skládá se z: Adresová sběrnice-jednosměrná, přenáší údaje o adrese zařízení, která se zúčast.komunikace, příp. o adrese paměti, ke které se přistupuje Datová sběrnice – obousměrná, přenáší údaje (data) mezi zařízeními Řídící sběrnice –přenáší příkazy procesoru, určené na řízení komunikace Sběrnice charakterizována: Šířkou – udává počet bitů, které může najednou přenášet (paralelní nebo sériový přenos??) Rychlostí – udávána v MHz-informuje o tom, kolik přenosů dokáže za 1s Přenosovou kapacitou – vychází ze dvou předch. – určuje množství údajů, které je možno přenést za sekundu

Základní deska z hlediska sběrnice I Rozdělení na severní (north bridge, lokální,vnitřní) a jižní most (south bridge, vnější okruh) – vyhledejte obrázek, znázornění Severní most (System Controller) je blíž k procesoru a zajišťuje rychlé přesuny údajů mezi klíčovými prvky základní desky (procesor, paměti, grafická karta- sběrnice AGP) Frekvence mezi procesorem a severním mostem je označována jako frekvence systémové sběrnice – FSB (Front side bus) a bývá jedním z hlavních parametrů uváděných na základních deskách. Jižní most (Peripherial Bus Controller) se stará o připojení dalších periferií k základní desce. Zabezpečuje komunikaci s prvky připojenými pomocí rozhraní PCI a USB, připojen i diskový subsystém, parametry mostu rozhodují o tom, jakou přenos.rychlostí bude možné pevné disky využívat. Má na starosti i sériové a paralelní porty, disket.mechaniku, PS2 porty Mosty jsou navzájem spojené sběrnicí PCI – max.rychlost 133 MB/s – stačí to?

Typy sběrnic FSB – Front side bus – v současnosti 64-bitová systémová sběrnice pro komunikaci mezi procesorem a operační pamětí, její frekvence musí být sladěna s vnitřní frekvencí procesu, která bývá obv.jejím násobkem PCI – Peripheral Component Interconnect – standardní rozhraní na připojení rozšiřujících karet k zákl.desce – síťová, zvuková, faxmodemová a TV karta AGP – Accelerated graphics port – vysokorychlostní sběrnice (port) pro grafické karty – nahrazována novější PCI Express PCI Express – univerzální sběrnice založená na sériovém přenosu, vysoké přenosové rychlosti (do 4 GB/s) – předurčena k nahrazení všech jiných sběrnic – i pro FSB?

Sériový a paralelní přenos Sériový – údaje se odesílají bit po bitu – v jednom časovém okamžiku zařízení přijímá nebo vysílá jen jeden bit Paralelní – v jednom okamžiku více bitů – max. počet je určen šířkou sběrnice, při par. Přenosu musíme zajistit, aby údaje po všech vodičích přišly ve stejném okamžiku, což je při vyšších rychlostech technologicky i časově náročné! Ne vždy platí, že paralel.přenos je rychlejší než sériový – moderní sériové technologie (PCI Express, SATA, USB) dosahují podstatně vyšších rychlostí než starší paralelní

Další rozhraní ATA – advanced technology attachment – připojení pevných disků a ostatních úložných zařízení (CD, DVD mechaniky) – plní funkci sběrnice. Synonyma: IDE, UDMA, ATAPI Serial ATA (SATA) - pracuje sériově, ve verzi SATA2 umožňuje rychlost přenosu 300 MB/s Historie USB - vyhledejte! Universal serial bus