Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rakovina a rakovinotvorné látky
Advertisements

Veličiny a jednotky v radiobiologii
Test z radiační ochrany v nukleární medicíně
Test z fyzikálních základů nukleární medicíny
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Hloubka průniku pozitronů
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
Léčba po transplantaci ledviny
Planární spirálový aplikátor pro lokální mikrovlnnou termoterapii Ondřej Rychlík Katedra elektromagnetického pole, FEL ČVUT.
Vypracoval: Lukáš Víšek
Respirační handling u novorozenců, kojenců a batolat
SPOLEČNĚ PROTI LEUKÉMII
Prevence a léčba komplikací spojených s ozářením karcinomu prostaty
HEMODIALÝZA.
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Nádory penisu.
Nádory v oblasti dutiny ústní
Nemocní s metastazujícím onemocněním citliví k léčbě cytostatiky vyléčitelní lokálními metodami (chirurgie, radioterapie) nevyléčitelní lokálními metodami.
Infračervené záření.
Klára Opatrná Jakub Hofrichter
MUDr. Jaroslava Kymplová, Ph.D. Ústav biofyziky a informatiky
Radioterapie, hormonální terapie nebo operace u karcinomu prostaty?
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Degradace materiálů vlivem záření IBWS – ve Vlašimi.
PERITONEÁLNÍ DIALÝZA.
Čidla receptory.
Spektrometrie vysokoenergetického záření gama Vhodné využít anorganické scintilátory: BGO, BaF 2, PbWO 4 Elektromagnetická sprška E γ >> 1 MeV fotoefekt.
Prezentace předmětu X33BMI Petr Huňka
Měření dosahu elektronů radioterapeutického urychlovače Měření dosahu elektronů radioterapeutického urychlovače Helena Maňáková David Nešpor František.
NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ.
Interakce lehkých nabitých částic s hmotou Ionizační ztráty – elektron ztrácí energii tím jak ionizuje a excituje atomy Rozptyl – rozptyl v Coulombovském.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
RFA plicních tumorů ČRK 2010
Využití ionizujícího záření při měření vlastností materiálů.
Charakteristiky Dolet R
- význam nádorových onemocnění
Radiační příprava práškových scintilátorů
Elektrotechnologie 1.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ?
Ionizující záření v medicíně
Olga Bürgerová SZŠ a VOŠ zdravotnická
Využití radiotechnologie v onkologii
Lékařské aplikace mikrovlnné techniky Hypertermie
TERAPIE František Kořínek
Hypertermie Pavel Lstiburek.
Původ Vesmíru Kde se vzala hmota? Proč jme zde? Kam směřujeme?
Urychlování částic pomocí laseru Pavel Berger, František Navrkal, Tomáš Novotný.
MUDr. Michal Jurajda ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně
Paliativní péče, podpůrná péče léčba bolesti atd…
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_25 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Nádorová onemocnění Anotace Žáci.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Radioterapie Ca prsu (zkušenosti odjinud) M. Nedvědová KSW (Kantonsspital Winterthur), Klinik für Radio-Onkologie.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Prof. MUDr. Jozef Rosina, PhD.
Onkologie Jitka Pokorná.
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
aneb návrh vlastní radiační ochrany proti ionizujícímu záření
Vliv radiace na člověka
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Záření – radiace Druh vlnění - šíření energie prostorem
Aplikace ionizujícího záření a radionuklidů v medicíně
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Revmatická horečka  Nejčastěji je napadeno srdce a klouby dále také mozek nebo kůže. Angína je způsobena bakteriemi ze skupiny streptokoků A.  Vzniká.
Poruchy mechanizmů imunity
Transkript prezentace:

Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače Anna Duhárová, 4.C, 2006

= LÉČBA OZÁŘENÍM RADIOTERAPIE Léčba nádorových onemocnění Používá se v kombinaci s chemoterapií a chirurgií→zmenšit nádor a umožnit operativní řešení Cíle: Kurativní léčba(prodloužit život) Paliativní léčba(snížení bolesti)

Typy záření Podle uložení Často se obě metody kombinují. Teleterapie-při teleterapii je ozařovač určitou vzdálenost mimo pacienta Brachyterapie-ozařovač se vkládá do těsné blízkosti nádoru, aby se zvýšila dávka záření nádoru a snížilo ozáření okolních tkání. Nejčastěji se používá při léčbě gynekologických nádorů a nádorů zažívacího traktu. Často se obě metody kombinují.

Brachyterapie trávícího traktu Brachyterapie plic

B. Typy zdrojů Rentgenka: zdroj záření X, fotony-povrchové záření(melanomy-nádory kůže a sliznic) Přirozené a umělé radioizotopy: γ záření produkované kobaltovými a cesiovými ozařovači (γ záření má výhodu menší absorpce a tím lepší možnost dostat požadovanou dávku záření selektivně do hlouběji uloženého cílového místa, při relativně nižší absorpci a radiační zátěži ostatních tkání) Urychlovače částic: elektrony

Urychlovače částic Nejpoužívanější Používají se hlavně pro hloubkové ozáření Vyrábí ionizující záření Možnost volby různé energie → do jaké hloubky záření pronikne Přesné ozáření oblasti nádoru → dokáže směřovat paprsky

Wolfram

Lokalizace nádoru Je závislá na několika věcech: Pokročilosti nádoru Možnost tvorby metastází Biologické pohyby v dané oblasti(peristaltika, dýchací pohyby)

Biologický účinek Ionizující částice dokážou usmrtit buňky Buňkám je předána určitá energie, která je dokáže poškodit Toto poškození jsou zdravé buňky schopny napravit

Při ozařování vždy dojde k ozáření zdravé tkáně Nežádoucí účinky Při ozařování vždy dojde k ozáření zdravé tkáně AKUTNÍ: CHRONICKÉ (pozdní): Objevují se při ozařování a po skončení radioterapie by měli v blízké době vymizet Zánětlivá onemocnění kůže, průjem, zvracení… Vznikají následkem akutních reakcí Trvalá epilace, poškození mazových a potních žláz, sterilita

Ihned po radioterapii 17 dní po radioterapii

Radioterapeutický plán Nelze tumoru vpravit smrtelnou dávku, musíme brát ohledy na zdravou tkáň Aplikuje se postupně = ve frakcích Nejčastěji 5x týdně při kurativní léčbě Při paliativní léčbě se používá vyšší dávka ozáření na frakci, aby došlo k rychlé úlevě nemocného (pro nemocné s časově omezeným předpokládaným přežitím) Aby se zasáhla co nejméně zdravá tkáň, používá se více ozařovacích polí

Ozařovací pole 3 pole 2 pole Zdroj záření také může rotovat kolem nádoru 4 pole

Průběh radioterapie Místnost, kde je stůl s ozařovacím přístrojem Během radioterapie pacient sám v místnosti a je sledován, má i zvukový přístup Trvá pár minut, závisí na velikosti tumoru

Hadronová terapie Nový způsob radioterapii, teprve ve výzkumu Používány protony a lehké ionty Částice předávají maximum své energie na konci své dráhy v tzv. BRAGGOVĚ PÍKU Velmi malý rozsah poškození zdravé tkáně Elektrony a fotony vydávají nejvíce energie na povrchu těla a k nádoru se dostane už méně energie (dá se to ovlivnit zářením z několika směrů) Tkáně před Braggovým píkem jsou ozářeny podstatně méně a tkáně za ním vůbec Lze přesně vymezit oblast předání energie Používá se u životně důležitých tkání (mozek, páteř, oči, apod.)