BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OD BUŇKY K ČLOVĚKU 8. ročník.
Advertisements

ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ
A jak je to u živočichů? (tkáně)
- Úvod do biologie člověka
BIOLOGIE ČLOVĚKA BUŇKA – TKÁŇ – ORGÁN.
Tkáně Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
BUŇKA JAKO ZÁKLAD VŠEHO ŽIVÉHO
NERVOVÁ SOUSTAVA ČLOVĚKA
VY_32_INOVACE_9C3 TKÁNĚ.
Svalstvo.
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
KROUŽKOVCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PRVKY ALKALICKÝCH ZEMIN
KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Buňky, tkáně, orgány Buňka je základní stavební a funkční jednotkou živých organismů. - obsahuje genetickou informaci - umožňuje rozmnožování - podle činnosti.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
4. Neuron.
POHYBOVÁ SOUSTAVA Svaly tvoří zhruba 40 % váhy těla
VY_52_INOVACE_01_07 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – POHYBOVÁ SOUSTAVA - SVALOVÁ TKÁŇ Anotace.
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_622_BUŇKA, TKÁŇ, ORGÁN Téma: ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ.
SOUSTAVA NERVOVÁ Řídí činnost lidského těla
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
NERVOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Tkáně.
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Biologie člověka.
Název TKÁNĚ Předmět, ročník Biologie, 3. ročník Tematická oblast
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Biologie člověka.
Svalstvo člověka autor: David Hainall.
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ROZMNOŽOVÁNÍ ROSTLIN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Přírodopis Žáci byli poučeni o bezpečnosti práce, chování a hygienických zásadách v hodinách.
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Stavba a funkční třídění svalové a nervové tkáně
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Soustava pohybová - svalstvo
BUŇKA.
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Mnohobuněčné organismy
Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_TKÁNĚ1_P1-2
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Stavba lidského těla Brainstorming -napiš vše, co tě napadne při slově.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Tkáně. Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Pokuste se vystihnout pojem tkáň soubor tvarově podobných buněk s určitou,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_PŘ8_BO.
Biologie člověka vědní obory: anatomie fyziologie
SOMATOLOGIE Mgr. Pavlína Krbcová.
Základní stavba lidského těla
Svalová soustava.
BUŇKA – základ všech živých organismů
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_TKÁNĚ2_P1-2
Téma: Tkáně.
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
Transkript prezentace:

BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ORGANIZACE LIDSKÉHO TĚLA ČLOVĚK ORGÁNOVÉ SOUSTAVY ORGÁNY TKÁNĚ BUŇKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

BUŇKA lidské tělo je složené z několika bilionů buněk živočišná buňka je tvořená organelami: buněčná membrána váček cytoplazma mitochondrie Golgiho aparát jádro Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

TYPY BUNĚK KMENOVÉ BUŇKY (1) – buňky schopné se přeměnit v jiný typ buněk nervové buňky (2) červené krvinky (3) bílé krvinky (4) tukové buňky (5) kožní buňky (6) svalové buňky (7) kostní buňky (8) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

TYPY BUNĚK POHLAVNÍ BUŇKY umožňují jedinci rozmnožování nesou dědičnou informaci rodiče a předávají ji potomkovi spermie (2) vajíčka (1) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

TKÁNĚ KRYCÍ A VÝSTELKOVÉ buňky těsně vedle sebe většinou jednovrstevná funkce ochranná pokožka (1) funkce vstřebávací výstelka střeva (2) funkce sekreční buňky žláz výstelka dýchací soustavy s řasinkami (3) 1 2 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

TKÁŇ POJIVOVÁ vyplňuje prostory mezi buňkami a orgány a zpevňuje tělo mezibuněčná hmota určuje vlastnosti tkáně vazivo, chrupavka, kost kostní buňka Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

TYPY POJIVOVÝCH TKÁNÍ vazivo (1) – vláknité, odolné vůči tahu (šlachy) chrupavka (2) – pružná a pevná, v kloubech kost (3) – nejtvrdší pojivo, obsahuje kolagen a soli vápníku a fosforu 1 2 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

TKÁŇ SVALOVÁ tvořená buňkami se schopností se smrštit vyskytuje se všude, kde je potřeba pohyb (vnitřní orgány, svaly apod.) spotřebuje velké množství přijaté energie bohatě prokrvená kosterní sval hladký sval srdeční sval Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

TYPY SVALOVÉ TKÁNĚ KOSTERNÍ SVALSTVO – pohyb svalů, ovládáme vůlí SRDEČNÍ SVALSTVO – pohyb srdce HLADKÉ SVALSTVO – útrobní, pohyb vnitřních orgánů, nelze ovládat vůlí 1 2 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

NERVOVÁ TKÁŇ schopnost reakce na podráždění základem je nervová buňka (neuron) nervové buňky tvoří nervovou soustavu, která řídí celé tělo nervová buňka Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

STAVBA NERVOVÉ BUŇKY dendrity (1) – přijímají signál tělo neuronu (2) – obsahuje jádro axon (3) – vysílá signál do dalších buněk myelinová pochva (4) – obaluje axon a zrychluje přenos signálu, zároveň jej izoluje 1 2 4 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ORGÁNY A ORGÁNOVÉ SOUSTAVY soubory tkání tvoří jednotlivé orgány orgány dále tvoří orgánové soustavy (trávící, oběhová, vylučovací, rozmnožovací atd.) člověk funguje jako jednotný celek, vše řídí nervová a hormonální soustava Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZDROJE Obrazový materiál snímek 1, 10 (hladký sval): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 1, 10 (příčně pruhovaný sval): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 1, 10 (srdeční sval): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 2 (schéma): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 3 (buňka): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 4 (typy buněk): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 5 (spermie, vajíčko): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 6 (kůže): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 6 (střevo): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 6 (dýchací trubice): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 7 (kostní buňka): Tento soubor je volné dílo, na přání autora. Je dostupný na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Osteocyte_2.jpg Obrazový materiál snímek 8 (vazivo): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 8 (chrupavka): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 8 (kost): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 9 (svaly): Tento soubor je volné dílo, na přání autora. Je dostupný na: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Illu_muscle_tissues.jpg Obrazový materiál snímek 10 (neuron): Tento soubor je dostupný pod Creative commons Attribution-Share Alike 2.5 unported licence. Je dostupný na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pyramidal_hippocampal_neuron_40x.jpg Obrazový materiál snímek 12 (nervová buňka): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 13 (orgánové soustavy): Tento soubor je dostupný pod Creative commons Attribution-Share Alike 3.0 unported licence. Je dostupný na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SVG_Human_With_All_Organs.svg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.