Jiří Mašek BIVŠ Praha 2008. Obecný popis SCA Podporuje modelování aplikací a komponent v rámci celého životního cyklu. Modelování podnikových procesů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Modelování moderních aplikací v SELECT Enterprise
Advertisements

Stručný úvod do UML.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
HYPERTEXT PREPROCESSOR. PROGRAMOVÁNÍ. DEFINICE POJMŮ Problém Problém nevyřešený, nežádoucí stav obvykle vyžaduje nějaké řešení Neřešitelný problém Neřešitelný.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Databázové systémy Přednáška č. 3 Proces návrhu databáze.
Metodika vývoje IS Jan Smolík.
Diagramy případů užití.
Informační systémy Analýza systému. Sestavení týmů a potvrzení téma projektu.
Přínosy metodik  Větší produktivita a kooperace týmů  Komunikační standard  Specializace projektových týmů  Nezávislost na konkrétních řešitelích 
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
Podniková Informatika Přednáška 1
A4M33NMS Návrh a modelování softwarových systémů
Objektová analýza a návrh
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
the Unified Modeling Language
Podniková Informatika Přednáška 2
Databáze Jiří Kalousek.
Facility management ČSN EN
Audit IT procesů ve FNOL
State. State – kontext a problém Kontext  chování objektu má záviset na jeho stavu, který se typicky mění za běhu Neflexibilní řešení  metody obsahují.
Informační systémy Modelování dynamiky objektového modelu. Koncepce modelu v programu MS Visio.
Vizuální modelování Vlastnosti “Informace v obrázcích”
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
11. Trendy ve vývoji aplikací, podporujících podnikové procesy
TECHNIKY A CASE NÁSTROJE VÝVOJE IS Doc. Ing. B. Miniberger, CSc
Modelovací jazyk UML. Jazyk UML je víceúčelový modelovací jazyk, který byl vyvinut speciálně pro účely softwarového inženýrství. Obsahuje formalizovaný.
Jaroslav Šnajberk, Přemek Brada
Rozšíření jednouživatelské verze IS na víceuživatelskou Prezentace Diplomové práce Autor : Libor Tomášek Spoluautoři : Pobucký M., Drábek L. Vedoucí :
IBM Information Technology Services © Copyright IBM Corporation 2006 Zpracování dokumentace a podpora řízení Integrovaného bezpečnostního centra v Ostravě.
Databázové systémy Architektury DBS.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Modelování a simulace MAS_02
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
B. Miniberger, BIVŠ Praha 2009
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
Představujeme Ensemble Michal Tomek. Na tomto obrázku vidíte, co systému Ensemble chybí:
Návrhový vzor Factory v JAVA API Martin Kot Katedra informatiky VŠB – Technická univerzita Ostrava
Dokumentace informačního systému
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STROJNÍ ÚSTAV PŘÍSTROJOVÉ A ŘÍDICÍ TECHNIKY ODBOR AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ A INŽENÝRSKÉ INFORMATIKY Aplikace objektově.
Moderní byznys Jan Kovařík. ”Zlepší-li se toky informací ve firmě, pak řešení jednotlivých podnikatelských problémů již přijdou sama.” Bill Gates, Byznys.
Analýza infromačního systému. Matice afinity ISUD matice – Insert (vkládání dat) – Select (výběr dat) – Update (aktualizace dat) – Delete (vymazání dat)
HUMUSOFT s.r.o. Konference WITNESS Setkání uživatelů programu WITNESS Hotel Valáškův Grunt, Kozov
Databázové modelování
Metodika objektového přístupu při tvorbě překladačů. Marek Běhálek Informatika a aplikovaná matematika FEI VŠB-TU Ostrava.
Jan Smolík UML.
State Transition Diagram a model řízení 5.Cvičení IS/IT.
JADEGen Nástroj pro generování chování z prostředí Agent Studio Implementace (ver0.1)
© Doc. Miniberger, BIVŠ UML modelování Webové služby představují sadu standardů umožňující komunikaci aplikací bez ohledu na platformu, na které jsou provozovány.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Procesní modelování Jan Smolík.
UML Jan Zachrla.
BPMN Business process modeling notation
David Osička OSI011 UML – přehled, notace VŠB - Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a Informatiky Katedra Informatiky.
ECM – Enterprise Content Management
Základní pojmy Standard sítě Důvod vzniku standardů
ANALÝZA IS. Životní cyklus IS Specifikace problému, požadavků (studijní fáze) Analýza Návrh Implementace (realizace) Zavedení (instalace) a testování.
A jeho praktická aplikace Štěpán Vacek Univerzita Hradec Králové Liberecké informatické fórum 2010.
Vývojová prostředí Objektově Orientované Programování OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
IS
Informační systém univerzity
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Busines Object Relation Modeling
Geografické informační systémy
Tradiční metody vývoje softwaru
UML teorie k zápočtovému testu a ke zkoušce IT
Analýza informačního systému
Transkript prezentace:

Jiří Mašek BIVŠ Praha 2008

Obecný popis SCA Podporuje modelování aplikací a komponent v rámci celého životního cyklu. Modelování podnikových procesů v notaci BPMN Objektové modelování - standard UML Jednouživatelský i týmový režim práce Objektová repository SOFTLAB Enabler pro ukládání modelovaných informací a pro řízení simultánního přístupu k údajům Metodiky Select Perspective Koncept MDA ( Model Driven Architecture)

Termíny Repository (úložište) - pro projekt (celý systém) Model – pro modul (část systému) Dictionary (slovník) Položka slovníku (třída, vazba, požadavek, proces atd.)

Delete from Diagram versus Delete from Model Delete from Diagram Ruší položku z aktuálního diagramu (Zobrazení) V ostatních diagramech zůstává Delete from Model Ruší položku ze slovníku tedy z modelu a všech jeho diagramů (Existenci)

Založení Modelu v Repository

Příklad SCA

Katalog požaavků Založení Atributy Hierarchie Závislost

Process Hierarchy Diagram (PHD) Úvodní procesní diagram Řeší procesní dekompozici Dává přehled o rozsahu systému

Příklad PHD 1

Příklad PHD 2

Příklad PHD 3

Process Thread Diagram (PTD) Další procesní daigram navazuje na PHD Není standardem UML Dobře pochopitelný pro uživatele Zachycuje události spouštějící procesy Spouštění procesu jiným procesem Plavecké dráhy ukazují aktéry procesu concurrence, iteration

Příklad PTD

BPMN Diagram Business Process Modeling Notation Vznik v roce 2004 – BPMI (Business Process Management Initiative) Není standardem UML Dnes podporováno OMG (Object Management Group) Pravděpodobný obecný standard

Syntaxe BPMN Pool Lane Události Počáteční, Průběžná, Koncová Činnosti Úkol, Vložený subproces, Nezávislý subproces Toky Sekvenční tok, Tok zprávy Brány Neznačené, XOR, OR, AND, komplexní Artefakty Vstupní, Výstupní

Příklad procesu v BPMN

Use Case Diagram (UCD) Aktéři Generalizace Případy užití (Use Cases) Interakce mezi aktérem a případem užití Vztah mezi UC Include - zachycení společného chování ve více UC Základní UC není bez vloženého UC kompletní Extend – rozšíření funkčnosti základního UC(v bodu rozšíření) Základní UC je i bez rozšíření kompletní

Případ užití UC Aktéři Vstupní podmínky Hlavní scénář Alternativní scénáře Výstupní podmínky Odkazy na Požadavky Procesy

Příklad UCD

Třída

Notace modelu tříd Stereotyp jméno třídy atributy operace Seskupení obsahuje třídu Externí třída Násobnost asociace * jakákoliv (včetně 0) 1 právě jedna 0..1 nula až jedna 1* jedna až mnoho 5..8 od pěti do osmi

Dědičnost vztah na úrovni tříd Dědičnost vyjadřuje vztah mezi nadtřídami a podtřídami, kdy podtřídy přebírají z nadtříd všechny jejich atributy, operace a asociace. Dědičnost může být i ve více než jedné úrovni.

Agregace Pro modelování vztahu mezi objekty typu “je částí”. - dekompozice objektů. Objekt nazývaný agregát obsahuje objekty zvané komponenty (ve významu část celku). Agregace funguje na úrovni objektů Vs Dědičnost - funguje na úrovni tříd.

Asociace vztahy mezi jednou či více třídami, které jsou abstrakcí množiny spojení mezi instancemi (objekty) těchto tříd. Lze obecně najít hledáním sloves a slovesných spojení v popisu problémové oblasti. Jsou v podstatě obousměrné pokud nejsou explicitně specifikovány jako jednosměrné Jméno asociace: Role tříd v asociaci Násobnost asociace Kvalifikátor asociace Firma a “os. číslo” zaměstnance jednoznačně identifikují osobu, která je ve firmě zaměstnána

Stereotypy tříd Rozšíření slovníku UML Umožňuje rozlišovat třídy Tvořit nové druhy objektů z existujících podle potřeby Všechny položky slovníku mohou používat stereotypy Třídy mají též předdefinované hodnoty stereotypů, ty nelze měnit

Základní typy stereotypů userModeluje rozhraní mezi uživatelem a podnikovým modelem, slouží k ochraně podnikového modelu před změnami do uživatelského rozhraní businessModeluje požadavky na systém nezávisle na technologii interfacesDefinuje sadu metod které mohou být na oběktu volány exceptionsVýjimky ve scénáři akcí, když akce není provedena úspěšně. external itemsOdkaz na položky mimo aktuální model Objekty jsou tříděny do stereotypů Uživatelsky definovaný stereotyp lze přiřadit jakémukoliv objektu ze slovníku, který podporuje stereitypy

Seskupení tříd (packages) Dekompozice systému na menší části - logicky související celky V objektovém prostředí seskupení tříd (dat i potřebných operací), které mezi sebou komunikují Snaha o minimalizaci závislostí mezi seskupeními Vodítko: vazba typu kompozice by měla být v rámci jednoho seskupení Použití seskupení pro návrh komponent

Příklad seskupení - balíčku

Komponenta Samostatně spustitelná část kódu Poskytuje souhrn služeb Forma černé skříňky Fomunikace s jinými komponentami pomocí rozhraní

Návrh komponenty 1. Zkoumání rozhraní komponent ( poskytované služby) 2. Definice vnitřního obsahu objektových tříd a jejich vztahů

Komponenta má Specifikaci – popis co provádí Implementaci – zdrojový kód – pro konkrétní platformu Spustitelný kód

Vývoj založený na komponentách CBD (Component based development) Výhody : Opakované využití Rychlé skládání nového systému Nevýhody“ Nutný odlišný přístup vývojářů - hůře osvojitelný objektový přístup

Komponentní diagram závislostí

State diagram (STD) Standard UML Model chování Možné stavy objektu systému Možné přechody mezi stavy

Příklad STD

Object Sequence Diagram (OSD) Sekvence zpráv zasílaných mezi objekty Rozkreslením případu užití vazba na třídy Ověření zda třídy obsahují všechny operace

Diagram objektových sekvencí (Charakterizuje zápis třídy)

Object Collaboration Diagram (OCD) Oproti OSD chybí časová přehlednost a pseudokód Použití pro navigační diagramy – spolupráce formulářů Model výměny zpráv mezi objekty

Diagram spolupráce objektů