MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geodézie.
Advertisements

Měření na mapách.
PROJEKT ZACHRÁNÍME PLANETU
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Orientace na mapě a v krajině
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Obor: Geodézie a katastr nemovitostí
Autor: Mgr. Marie Smolíková Datum: Ročník: 7.
Geometrická podstata map
KARTOGRAFIE.
Poměr Výpočet vzdáleností
Mapa a buzola.
Orientace na mapě a v krajině
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Mapy podle měřítka mapy velkých měřítek - 1: nebo 1:
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Mapa.
Kartografie.
Registrační číslo projektu
KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený
Mapové zobrazení.
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Kartografie a topografie
Prezentace na téma - Obsah map
MAPA A JEJÍ OBSAH Co je to mapa? Proti skutečnosti vypadá mapa jak?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se způsobem zaznamenávání nadmořské.
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
MAPY.
MAPY (uč.14-15).
Jak mapa vzniká v minulosti – ručním zakreslováním
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Výškopis, polohopis, popis VY_32_INOVACE_16 Sada 4
Vzdělávací obor: Zeměpis Třída:VI. A Vyučující: Mgr
DRUHY MAP.
Kartografie Láďa Mráz.
Elektronická učebnice - I
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_02_TVORBA MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_03_OBSAH MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Venclová Monika Název: VY_32_INOVACE_4B_15_Měřítko mapy Téma: 4B_VL4.roč.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GLÓBUS. obsah  pohled do historie  glóbus  barevnost na glóbusu  měřítko glóbusu  kontrolní otázky.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
P RÁCE S MAPOU VELKÉHO MĚŘÍTKA Autor: Hana Brýdlová.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
* Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov * Autor : Mgr. Irena Nešněrová * Datum : září 2012 * Název :VY_52_INOVACE_5.2.4.
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
B.Kahánková, L.Kyselá, K.Kulišťáková, N.Smetanová
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_07_Mapy
Jak mapa vzniká v minulosti – ručním zakreslováním
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Geografická kartografie
Geografická kartografie
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Opakování - mapy Vyber z uvedených slov 3 a vytvoř z nich definici
Transkript prezentace:

MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země

Proč potřebujeme mapy při cestování při vyměřování staveb při předpovědi počasí při vojenských průzkumech a další …….vyjmenuj!!! mapa Marsu – podle družic modrá, zelená – místa nížin červená, bílá – nejvyšší místa ODPOVĚZ NA OTÁZKY: proč se potřebujeme orientovat v prostoru podle čeho se orientujeme ve městě, v přírodě historická mapa jaké přístroje nám pomáhají při orientaci jaké znáš druhy map geologická mapa

CO BY MĚLA MAPA OBSAHOVAT (nemusí platit vždy!)

Vznik map při vzniku dnešních map potřebujeme: počítač letecké snímkování snímky z družic kroky při tvorbě mapy: nasnímkování území překreslení objektů ze snímku do mapy tvorba polohopisu, výškopisu popis mapy

Druhy map katastrální – velmi přesné, většinou k pozemkovým účelům cestovní – automapy k účelům autodopravy turistické – pro cestování v určitém území (i vodácké a lyžařské) geografické (zeměpisné) –podklad pro atlasy – např. Školní atlas světa přírodopisné, dějepisné topografické – velmi přesné (např. sady, louky, typy lesů, posedy, krmelce atd.) vojenské – nejlepší a nejpřesnější hvězdářské (oblohy,Měsíce, planet) další: např. lesnické, vodohospodářské, botanické, zoologické, hornické, znečištění toků a ovzduší, horolezecké, železniční, autobusové, letecké, lodní a mnoho dalších – tzv. tématické mapy

Výškopis a polohopis výškopis – určuje nadmořskou výšku a výškové poměry v krajině určuje výšku místa nad hladinou moře (na mapě se udává tzv. kótou – číselný údaj) v podrobných mapách se objevují vrstevnice čáry spojující místa se stejnou nadmořskou výškou polohopis – udává polohu jednotlivých míst na mapě plán x mapa (rozdíl) – plán je podrobnější a přesnější každá mapa na světě má zkreslení, protože Země je kulatá (nelze přenést povrch koule do roviny bez zkreslení)

Praktická práce s mapou určování světových stran (opak.) určování azimutu (buzola, kompas) buzola Azimut - úhel mezi severem a směrem, kam chceme jít, nebo kde leží cílový objekt buzolu nastavíme tak, aby magnetická střelka směřovala na sever (k písmenu N – z angl. north – sever)

GPS – Global Position System pomocí přístroje GPS (dží,pí,es) dokážeme určit přesnou družice pokrývající Zemi geografickou polohu místa (pomocísouřadnic) a přibližnou nadmořskou výšku (+ - 20 m) Dříve pro vojenské účely, dnes v každodenním životě. navigace pro automobily

Měřítko mapy (číselné nebo grafické) udává, kolikrát je dané území zmenšeno oproti skutečnosti grafické měřítko jak číst číselné měřítko nutné opakování matematických převodů 1 km = 1000 m = 100 000 cm (1m = 100 cm) např. měřítko 1:100 000 znamená, že 1 cm na mapě, je ve skutečnosti 100 000 cm, což je po přepočtu 1 km (1 cm na mapě je v tomto případě ve skutečnosti 1 km) zjednodušeně lze říci, že posuneme desetinou čárku o 5 míst doleva spočítej následující měřítka: 1: 25 000 1: 8 000 000 1: 250 000 1: 5 000 1: 40 000 000 No vidíte, chce to trochu přemýšlení, ale je to velmi jednoduché

Mapy - shrnutí mapa - zmenšený obraz Země přenesený do roviny význam map umožňují nám se lépe orientovat v prostoru obsah map (obr.- stačí náčrt) vznik map – potřebujeme počítač a kvalitní podklady (z letadla, družic) druhy map turistické automapy obecně zeměpisné tématické (sledují jen určité jevy) vojenské hvězdářské mapy samostatné x součástí atlasů

výškopis – určuje nám výškové poměry v krajině (podle barvy, nebo vrstevnic) vrstevnice – čáry spojující místa se stejnou nadmořskou výškou polohopis - udává polohu jednotlivých míst na mapě orientace na mapě azimut - úhel mezi severem a směrem, kam chceme jít, nebo kde leží cílový objekt orientace pomocí satelitů – přístroj GPS určuje přesnou polohu (souřadnice) a nadmořskou výšku umožňuje naplánovat trasu a poté nás sám navede k cíli měřítko mapy grafické nebo číselné číselné – např. 1:250 000 – ukazuje, že 1 cm na mapě je ve skutečnost 250 000 cm – pro zjednodušení je nutno převést 250 000 cm na km = 2,5 km nápověda: posuň desetinou čárku o 5 míst doleva mapy malých měřítek – např. 1: 10 000 000 – měření vzdálenosti je nepřesné mapy velkých měřítek – např. 1: 10 000 – přesné, podrobné, vhodné k měření