Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Kompostování Vyrobila g2.
Urči, o kterou rostlinu se jedná
Přírodní zahrady bez hranic česko – rakouský projekt
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zpracování půdy na zahradě
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
Listnaté stromy a keře 4. ročník
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
ŽIJÍ S NÁMI VE MĚSTĚ - ROSTLINY A ZVÍŘATA
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Listy, květy a plody rostlin
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
UŽITKOVÉ ROSTLINY.
Rulík zlomocný v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Registrační číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace PTAČÍ BUDKY Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP.
LESNÍ PATRA.
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
EVVO Prvouka 3. ročník ZŠ „ŽIVÁ PŘÍRODA“
Miříkovité.
Stavba rostlinného těla Stonek
01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová
Podzemní a nadzemní části rostlin.
JSOU TO: DŘEVINY A BYLINY.
Člověk a jeho svět 4. ročník
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě8 - 3 Datum ověření ve výuce: Téma: Výživa půdy - kompost Tématický okruh: Půda Vzdělávací obor: Pěstitelství.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu: Kompostování Označení materiálu:
Dětáková Eliška Kholová Kristýna Nováková Andrea Pavlíčková Soňa Pavlíčková Markéta.
Rostliny.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 4 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Z A H R A D Y Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Blanka Kusá Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Rostliny Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_36_ČS TEMA: Ekosystém okolí lidských.
Důležitou část přírody tvoří stromy a keře. Strom má tyto části:
POZNÁŠ ? Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí.
Kompostování Vyrobila g2.
Dělení rostlin Podle způsobu rozmnožování výtrusné – nekvetou,
Pedosféra.
Ekosystém rybník Rostliny
LOUKA živočichové.
Dělení rostlin Podle způsobu rozmnožování výtrusné – nekvetou,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
LES A JEHO VÝZNAM Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. Č. DUMu: VY_52_INOVACE_448.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
VY_52_INOVACE_68_Louky, pastviny, pole-učební text
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Ochrana přírody a životního prostředí.
Základní škola a mateřská škola Bukovec
VY_52_INOVACE_23_ Stavba těla semenných rostlin
ČÁSTI KVETOUCÍCH ROSTLIN (výklad)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
Jak zlepšit – jak změnit – lze vytvořit půdu „novou“?
VY_32_INOVACE_04_Rozmanitost přírody-lesy v ČR
Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.
Využití přiměřených technologií, příklady využití alternativních zdrojů energie a bezodpadových technologií.
Ochrana přírody a životního prostředí.
Živé organismy.
Stonek.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o Mateřská škola u Bílého králíka, s.r.o., Žizníkov, Česká Lípa Tvorba naší přírodní zahrady – část druhá

Obhospodařování a užitková zahrada ☺kompost ☺“domečky“ pro zvířecí pomocníky ☺využití dešťové vody ☺užívání k přírodě šetrných materiálů a postupů ☺mulčování ☺zeleninové záhony a bylinky ☺ovocná zahrada a bobulové keře ☺ smíšená kultura/střídání plodin/zelené hnojení  

Kompost Všechno, co ze zahrady vzejde (materiál ze stříhání živých plotů, posekaná tráva, vytrhané plevele), se jí zase vrátí ve formě hodnotného organického hnojiva. Kompost tak na zahradě uzavírá koloběh živin a pomáhá při tvorbě zdravé a živé půdy.

„Domečky“ pro zvířecí pomocníky Zvířecí pomocníci (jako např. hmyz, ptactvo, ropuchy, rejsci, krtci) se na zahradě starají o biologickou ochranu rostlin. Proto je vhodné dát jim k dispozici možnosti úkrytu a rozmnožování. Mohou to být přirozené struktury a materiály jako hromada odpadu ze stříhání živých plotů, hromada dříví či kamení nebo trouchnivý strom. Můžeme je ale také zvlášť zhotovit: trámky s vyvrtanými otvory a svázané duté stonky rákosu nebo jiných rostlin pro hmyz, hnízdní budky pro ptáky.

Využití dešťové vody Správné rostliny na správném místě není třeba tak často zalévat. Déšť zde většinou zcela dostačuje. Pro žíznivé rostliny sbíráme dešťovou vodu, neboť využití dešťové vody nejenže šetří pitnou vodu – vlažná, nevápenitá voda rostlinám obzvlášť prospívá.

Užívání k přírodě šetrných materiálů V přírodní zahradě se na ploty, cestičky, obklady teras, pergoly atd. používají regionálně typické kameny a neošetřené dřevo odolné povětrnosti (modřín, dub nebo akát). Recyklovaný materiál neobsahující škodlivé látky (cihly, beton, přírodní kámen) se používá znovu. Aby se plazícím se a lezoucím zvířecím pomocníkům (např. ježkovi) nebránilo v cestě do zahrady, nejsou kolem zahrady nepřerušované podezdívky. Půdní dlažba je propustná pro vodu (sypané povrchy, kameny uložené v písku).

Mulčování Pokrytí půdy organickým materiálem, jako je posekaná tráva, nařezaný nebo drcený materiál, vytrhané plevele, listí nebo seno, má pozitivní účinek na půdu. Udržování půdní vláhy, ochrana před silnými povětrnostními vlivy, přísun organického materiálu, hnojivý účinek a potlačení plevele. Kůru nelze vzhledem k nebezpečí obsahu pesticidních reziduí hodnotit pozitivně. Při mulčování kůrou navíc dochází ke spotřebovávání živin z půdy, nikoli k obohacování půdy.

Zeleninové záhony a bylinky Zeleninová a bylinková zahrada přispívá k našemu vlastnímu zdraví; nemůže být totiž nic čerstvějšího a tím bohatšího na vitaminy, než úroda z vlastní zahrady. Samozásobení je také příspěvkem k ochraně klimatu, neboť nejkratší dopravní cesta je vždycky ta, která vede ze zahrady přímo do hrnce.

Ovocná zahrada a bobulové keře Brzy na jaře kvetoucí ovocné stromy a bobulové keře jsou cennou pastvou pro hmyz a lákají tak i řadu našich zvířecích pomocníků. Šťavnaté plody stromů a keřů však také svádějí k zdravému mlsání.  

Smíšená kultura / střídání plodin Zdraví rostlin a živou půdu můžeme cíleně podporovat smíšenou kulturou, střídáním plodin a zeleným hnojením. Smíšená kultura je kombinace určitých rostlin, které si vzájemně prospívají. Pomocí kvetoucích rostlin ve smíšené kultuře přilákáme zvířecí pomocníky, např. zlatoočky, jejichž larvy se živí mšicemi. Střídáním plodin se rozumí střídání jednotlivých rostlin na jednom místě v čase. To posiluje zdraví rostlin. K vyladění potřeby živin se střídavě pěstují rostliny silně, středně a málo náročné na živiny.