Umělá inteligence. Prvotní výzkum zpracovávání informace byl zaměřen na: a) počítačové simulace b) optimální metody řešení problémů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informatika Základní terminologie
Advertisements

HYPERTEXT PREPROCESSOR. PROGRAMOVÁNÍ. DEFINICE POJMŮ Problém Problém nevyřešený, nežádoucí stav obvykle vyžaduje nějaké řešení Neřešitelný problém Neřešitelný.
Umělá inteligence. Dva přístupy Technický – formální systémy, modely, konkrétní aplikace Filosofický – definice inteligence, vztah k mysli, vědomí a navíc.
Personální řízení a jeho úloha v podniku
Vypracoval: Ladislav Navrátil, EI-4 Umělá inteligence Zaměření Expertní systémy.
Úvod do umělé inteligence
UMĚLÁ INTELIGENCE V POČÍTAČOVÝCH HRÁCH
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_525.
Algoritmizace a programování
Milana Reichlová. 1)co znamená myslet logicky 2)test 3)tipy, jak se zdokonalit 4) použité zdroje.
Seminář – Základy programování
Algoritmus po krocích rozepsaný návod k nějaké činnosti
Formální axiomatické teorie Teorie relací a funkcí.
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
Historie umělé inteligence
Fuzzy logika.
Systémy pro podporu managementu 2
PŘÍPRAVA K MATURITĚ. POČÍTAČOVÁ VĚDA ?? INFORMATIQUE VĚDU O CÍLEVĚDOMÉM ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ PROSTŘEDNICTVÍM AUTOMATICKY PRACUJÍCÍCH STROJŮ FRANCOUZ.
Zavádění a údržba informačních systémů
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
Intuice. Označuje náhlé poznání, chápání nebo rozhodnutí, bývá provázeno pocitem jasnosti a jistoty, ale podloženo zřetelnými důvody. Může být podmíněna.
U MĚLÁ INTELIGENCE Lucie Ježková O3.B. C O TO VLASTNĚ JE ? Obor informatiky, který se zabývá vytvářením strojů, které se dokážou „inteligentně chovat“
Kterou hemisférou myslíte ?
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Algoritmizace - příklady algoritmů
Umělá inteligence Minského definice: UI je věda o vytváření strojů nebo systémů, které budou při řešení určitého úkolu užívat takového postupu, který –
Digitální učební materiál
STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
Dialogové systémy Reflektují v maximální míře požadavek na snadné ovládání počítačových systémů Rozšiřují možnosti využívání počítačových systémů i pro.
Gradientní metody Metoda největšího spádu (volný extrém)
Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Eratosthenovo síto
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Přehled metod umělé inteligence a její historie (bakalářská práce) Vedoucí práce: Ing. Ladislav Beránek, CSc., MBA Vypracoval: Michal Jelínek.
Jazyky pro umělou inteligenci RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
ELIZA Josef Weizenbaum, 1966.
Reprezentace znalostí
Katedra počítačů ČVUT FEL
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_01.
Dialogové systémy Reflektují v maximální míře požadavek na snadné ovládání počítačových systémů Rozšiřují možnosti využívání počítačových systémů i pro.
11/2003Přednáška č. 41 Regulace výpočtu modelu Předmět: Modelování v řízení MR 11 (Počítačová podpora) Obor C, Modul M8 ZS, 2003, K126 EKO Předn./Cvič.:
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Umělá inteligence Robin Horniak. Definice Umělá inteligence (Artificial Intelligence), zkráceně UI (AI) věda, která se zabývá tím, jak přinutit stroje.
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
U MĚLÁ INTELIGENCE. Ještě v dalekém roce 1950 významný britský matematik, logik, kryptoanalytik, zakladatel moderní informatiky, který rozluštil Enigma.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Úvod do psychologie
Téma Hypotézy ve výzkumu
Expertní systémy PSY 481. Stavové pole Expertní systémy (produkční systémy) mohou být přirovnány k nástrojům používaným při řešení problémů (problem solving).
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Pogamut2 Matematicko-fyzikální fakulta Univerzita Karlova v Praze 11/2008 Platforma pro výzkum, vývoj a vzdělávání.
Studijní obor AUTOMATIZACE a ŘÍDICÍ TECHNIKA Bc.Ing. Bc. a navazujícího Ing. studijního programu Chemické a procesní inženýrství PROČ? Automatizace a řídicí.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ: GESTALT PSYCHOLOGIE, TEORIE PROSTORU PROBLÉMU EXPERTI ROZHODOVÁNÍ: HEURISTIKY, TEORIE PODPORY, TEORIE UŽITKU CHYBY V ROZHODOVÁNÍ Řešení.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Strategie regionu, obce
Operační výzkum Lineární programování Dopravní úloha nevyrovnaná.
Projektování Projekt = plán, záměr, úmysl
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Vědní obory zabývající se informacemi
2018/6/10 Počítačový model Kateřina Růžičková.
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Expertní sytémy PSY 481.
Vznik států.
Historie umělé inteligence
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

Umělá inteligence

Prvotní výzkum zpracovávání informace byl zaměřen na: a) počítačové simulace b) optimální metody řešení problémů

Oba typy programů - hovoříme o umělé inteligenci: Artificial intelligence AI

Turingův test počítač úspěšně projde Turingovým testem, jestliže tážící se člověk nerozliší počítač od člověka

Příklady „inteligentních“ programů

I.Logický teoretik (LT) vytvořen za účelem důkazu teorémů v elementární symbolické logice

II. Řešitel obecných problémů HEURISTIKA 1.analýza prostředků a cílů 2.snižuje míru rozdílu mezi současným a cílovým stavem: vývojový diagram

III. Světy svět kostek SHRDLU svět psychoterapie ELIZA a PARRY

IV. Programy napodobující expertizu programy, které se chovají způsobem, jakým se chová úzce specializovaný odborník: MYCIN INTERNIST DENDRAL

Otázky zabývající se inteligencí „inteligentních“ programů Zpracovávání informací: sériové (krok za krokem) paralelní (kroky souběžně) intuici nahrazují algoritmy

Inteligence a zdání inteligence „Čínský pokoj“