DOMÁCÍ EKOLOGIE – nadměrná spotřeba

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ
Život v zimní přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.26
Na co bychom měli myslet při každém nákupu, chceme-li být šetrní k životnímu prostředí… Je tohle opravdu to hlavní? ? Uděláme si malý kvíz… (klikni)
Příprava rostlin a živočichů na zimu
Voda ve všech skupenstvích
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Znečištění moří, nadměrný rybolov
Den Země – svátek planety
Přírodní rezervace na území Ostravy
Ptáci v okolí lidských sídel
Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Organizace ochrany přírody v ČR
Sluneční soustava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.12
Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Co víš o recyklaci?.
Potravní vazby rostlin a živočichů
ČR – Hlavní město Praha VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.59 Mgr. Kosík Lukáš
Úspora energií v domácnostech - Tomáš Bílý -
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Domácí ekologie – pitná voda
Projekt introdukce orlů skalních v Beskyd e ch Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód:
Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd
Kvalita ovzduší a pitné vody Ostravska Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z.
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
ŠETŘENÍ ENERGIÍ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.14.
Význam hub a mechů v ekosystému
Výživa rostlin - fotosyntéza
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Jehličnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.22
Domácí zvířata – druhy, chov
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Vytvořeno v rámci projektu SIPVZ Projekt hodiny výchovy k ochraně životního prostředí pro žáky naší školy 22. dubna 2006 Vzdělávací oblast Enviromentální.
Třídění rostlin - stonek
Úspora elektrické energie
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Jak se na boji proti klimatickým změnám můžete podílet vy sami? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
ŽIJÍ S NÁMI VE MĚSTĚ - ROSTLINY A ZVÍŘATA
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Měření délky a hmotnosti
Hmyz na jaře, v létě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.33
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Plody stromů a keřů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.34
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík.
Pes a kočka Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.32
Stavba těla hub, rozmnožování
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
CHOV ŽIVOČICHŮ V BYTĚ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.17.
Květy a plody rostlin Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.20
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec Anotace ICT 2 _ 1/59 Prezentace seznamuje žáka s principy zdravého bydlení a vlivem.
Česká republika: hospodářství, zemědělství
Anotace: Česká republika: vodstvo a ochrana životního prostředí Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup:
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí Šetrná domácnost – rady a nápady Anotace: Prezentace slouží jako.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
EU_62_B_sada 2_03_M_Příjmy a výdaje 3_Pol
Transkript prezentace:

DOMÁCÍ EKOLOGIE – nadměrná spotřeba Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 DOMÁCÍ EKOLOGIE – nadměrná spotřeba Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.19 Vzdělávací oblast: domácí ekologie – spotřeba energie, zboží, potravin Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: sedmý ročník základní školy

Ekologie doma Existuje mnoho zásad a doporučení, která nám poradí jak snížit nejen množství odpadu, ale i jak ušetřit peníze za energie Většina domácností se chová neekologicky a neekonomicky Nejčastějšími příklady jsou zbytečně zapnuté spotřebiče nebo světlo, přetopené byty, vyhazování opravitelných věcí … Nezapomeňte na recyklaci, v případě kovů, které jsou cenné, Vám sběrné dvory dokonce zaplatí. Papír můžete v určený termín přinést také do škol Pokud by všechny rodiny dodržovaly základní pravidla ekologie, společnost by ušetřila nejen přírodu, ale i peníze [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Recycling_bins_UPT_Romania.jpg > [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Basural.jpg >

Energie Snížením spotřeby elektřiny a fosilních paliv omezujeme znečištění produkované elektrárnami, kamny a ohřívači Ve vytápěných místnostech stačí teplota okolo 20°C, v místnostech určených ke spánku by měla být nižší Účinná izolace citelně snižuje tepelné ztráty Spotřebiče bychom neměli nechávat zapnuté, pokud je přímo nepoužíváme. Žárovky nevyjímaje, nenechávejte zbytečně rozsvíceno a používejte úsporné žárovky Nenechávejte zbytečně dlouho vařit vodu na vařiči, používejte plotýnku odpovídající velikosti varné nádoby Neplýtvejte zbytečně teplou vodou, musí se ohřívat [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bombeta_de_Llum.JPG >

Spotřební zboží Už Tomáš Baťa říkával: “Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci.“ Často se vyplatí koupit dražší a kvalitnější věc, než více levných. Protože vydrží déle, ušetříte peníze a náklady i spotřebovaný materiál na 1 výrobek jsou nižší Nakupujte věci, které opravdu spotřebujete a využívejte větších balení, snížíte množství obalů. Místo produktů na 1 použití kupujte opakovaně využitelné! Např. trvanlivé plátěné tašky místo igelitek a sáčků Většina spotřebního zboží jako jsou oděvy, boty nebo elektronika se dá opravit. Místo utrácení za nové zvažte opravu starého Neplýtvejte papírem, šetřete místem a pište na obě strany [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:TED_schwag_bag.jpg >

Potraviny Kupujte tolik jídla, kolik opravdu sníte, aby jste nemuseli vyhazovat prošlé a zkažené jídlo Nakupujte ve větším množství a v recyklovatelných obalech Jezte vyváženě a nepřejídejte se, čím více sníte, tím více produkujete odpadu a navíc zatěžujete zemědělství Při konzumaci potravin z obalů v nich nenechávejte zbytečně jídlo, před vyhozením snězte pokud možno celý obsah [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_grocery_store_in_Cheung_Hong_Estate.jpg > [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:David_City_Rey_grocery_store.jpg >

Zamyslete se, jak plýtvá Vaše rodina a jak tomu můžete zabránit! A co vy ? Kolikrát necháte zapnutou televizi a jdete dělat něco jiného? Zhasínáte když odcházíte z místnosti, do které se brzy nevrátíte? Nevyhazujete zbytečně jídlo, protože už nemáte chuť ani hlad? Prezentujte třídě vlastní nápady jak ušetřit životní prostředí odpadů a znečištění produkovaných domácnostmi. Zamyslete se, jak plýtvá Vaše rodina a jak tomu můžete zabránit!