ETwinning 19. října 2006 Jakub Černoch. Obsah co je to eTwinning co je to eTwinning národní podpůrné středisko národní podpůrné středisko charakteristika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Od eTwinningu Od eTwinningu Národní konference eTwinning, Most, 11. května 2012 k eTwinningu? k eTwinningu?
ECVET v Programu celoživotního učení
Interaktivní Evropa děti pro děti
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Brno, 2009 Projekty spolupráce na dálku. Brno, 2009 Kdo Vás bude seminářem provázet? Elena Tomanová Střední škola inf. technologií a sociální péče školitelka.
1 Evropská asociace pro testování a hodnocení jazykových dovedností
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Vítejte na v Táboře. Národní podpůrné středisko Miroslava Filipi Dílnou vás budou provázet Miroslava Borovcová
METODICKÝ SEMINÁŘ ETWINNING PRO ZAČÁTEČNÍKY. eTwinning eTwinning Partnerství škol v Evropě Projekty spolupráce na dálku Komunita evropský škol.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
SCIENTIX - online komunita pro vzdělávání v oblasti STEM The work presented in this document is supported by the European Commission’s FP7 programme –
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Projekt „Učíme digitálně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.3.00/ Profil Škola 21.
INVY – International Voluntary Year PŘÍKLAD DOBRÉ PRAXE - PROJEKT Z OBLASTI MLÁDEŽE – SLEZSKÁ DIAKONIE.
Interaktivní Evropa děti pro děti Evropa pestrá i společná Jiří Sumbal ZŠ Kopřivnice, Alšova 1123.
Další vzdělávání učitelů v oblasti ICT Aktivity Domu zahraniční spolupráce Pavla Šabatková vedoucí odboru primárního vzdělávání DZS.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Komunita evropských škol Projekty spolupráce na dálku eTwinning NSS Metodický seminář eTwinning.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Informační a komunikační technologie jako klíčový nástroj třídy budoucnosti Lucie Laitlová (DZS)
Národní konference eTwinning 28. – 30. dubna 2011 Praha Petr Chaluš.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
DIDO (Online informační portál pro hendikepované) Projekt DIDO, Posilování civilní společnosti v předvstupním procesu: Grantová podpora neziskových organizací.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Kampaň Sdružení AP pro podporu technického vzdělávání Průhonice, 10. prosince 2008 SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU / AUTOMOTIVE INDUSTRY ASSOCIATION.
Praktické rady a zkušenosti jak vytvořit RP, jak připravit program RP Eva Bosáková Národní kancelář EQUAL.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
ETwinning - on-line spolupráce škol Aktivitu eTwinning, podporující virtuální propojení evropských škol pomocí informačních a komunikačních technologií,
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
ETwinningový Webinář „Jak efektivně zažádat o Quality Label“
ETWINNING & COMENIUS PROJEKTY SPOLUPRÁCE NA DÁLKU.
Evropská jazyková cena Label Praha, Historie programu iniciativa vycházející z dokumentu vydaného EK v roce 1992 – „White Paper“ v ČR od.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Evropské jazykové portfolio v praxi
METODICKÝ SEMINÁŘ ETWINNING. eTwinning eTwinning Partnerství škol v Evropě Projekty spolupráce na dálku Komunita evropský škol.
Rámcové a školní vzdělávací programy
Projekt ROSTISLAV - Routes and Stories of Slavs Slovácké muzeum v Uherském Hradišti.
METODICKÝ SEMINÁŘ ETWINNING 2. eTwinning eTwinning Partnerství škol v Evropě Projekty spolupráce na dálku Komunita evropský škol.
METODICKÝ SEMINÁŘ ETWINNING 2. eTwinning eTwinning Partnerství škol v Evropě Projekty spolupráce na dálku Komunita evropský škol.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Nízkonákladový mezinárodní projekt spolupráce Projekty pro podporu venkovské identity přinášejí novou kvalitu života do venkovských oblastí.
Možnosti mládeže v zahraničí 6. listopadu 2008 Škola ekonomiky a cestovního ruchu Sdružení na podporu mezinárodního přátelství „Slunce“, o. s.
Z historie eTwinningu. Proč eTwinning? Součást Programu celoživotního učení (LLP) - Comenius součást KA2 Erasmus+ vznik 2005 fáze 2: září 2008 fáze 3:
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Využití ICT ve výuce jazyků. CílCíl Cílem školení je seznámit se s možností využití ICT ve výuce anglického jazyka. Důraz je kladen na osvojení a praktické.
1 PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ Radim Chmelík.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
Rozvoj výuky cizích jazyků
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
konference Jak se žije malotřídkám Praha
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

eTwinning 19. října 2006 Jakub Černoch

Obsah co je to eTwinning co je to eTwinning národní podpůrné středisko národní podpůrné středisko charakteristika projektů charakteristika projektů projekt v eTwinningu a jak na něj projekt v eTwinningu a jak na něj témata projektů témata projektů naplnění vzdělávacích cílů školy naplnění vzdělávacích cílů školy kritéria úspěšnosti projektů eTwinning kritéria úspěšnosti projektů eTwinning příklady kvalitních projektů příklady kvalitních projektů internetové odkazy internetové odkazy

Co je to eTwinning aktivita zaměřená na podporu mezinárodní spolupráce žáků i učitelů základních a středních škol v rámci Evropy aktivita zaměřená na podporu mezinárodní spolupráce žáků i učitelů základních a středních škol v rámci Evropy dlouhodobý projekt, kterého se účastní minimálně dvě školy z různých zemí a realizují vzdělávací aktivitu přes informační a komunikační technologie dlouhodobý projekt, kterého se účastní minimálně dvě školy z různých zemí a realizují vzdělávací aktivitu přes informační a komunikační technologie aktivita je financována Evropskou komisí v rámci programu eLearning aktivita je financována Evropskou komisí v rámci programu eLearning

Co je to eTwinning eTwinning není klasický program EU eTwinning není klasický program EU nemá vymezená žádná kritéria účasti ani termíny pro zapojení či předkládání projektů nemá vymezená žádná kritéria účasti ani termíny pro zapojení či předkládání projektů eTwinning je rámec spolupráce, která není nijak časově omezena začátkem ani koncem projektu eTwinning je rámec spolupráce, která není nijak časově omezena začátkem ani koncem projektu

Co je to eTwinning: cíle podpořit spolupráci mezi evropskými školami podpořit spolupráci mezi evropskými školami připravit studenty a žáky na život, studium a práci v Evropě připravit studenty a žáky na život, studium a práci v Evropě zvýšení kvality výuky zvýšení kvality výuky uplatnění principů vyučování ve výuce uplatnění principů vyučování ve výuce výměna zkušeností mezi partnerskými školami výměna zkušeností mezi partnerskými školami integrace projektů do života školy integrace projektů do života školy

Co je to eTwinning: přínosy didaktický propracovaná aktivita didaktický propracovaná aktivita k efektivnější komunikaci a spolupráci pomáhají informační technologie k efektivnější komunikaci a spolupráci pomáhají informační technologie při mezinárodním projektu mezi sebou školy komunikují v cizím jazyce s cílem porozumět a zvládnout společný úkol při mezinárodním projektu mezi sebou školy komunikují v cizím jazyce s cílem porozumět a zvládnout společný úkol žáci a učitelé se dovídají spoustu zajímavostí o kultuře země zahraničních partnerů (není to hlavním tématem projektu) žáci a učitelé se dovídají spoustu zajímavostí o kultuře země zahraničních partnerů (není to hlavním tématem projektu)

Naplnění vzdělávacích cílů školy: krátký výčet podpora mezipředmětových vztahů podpora mezipředmětových vztahů zapojení rodičů do života školy zapojení rodičů do života školy integrace žáků s postižením integrace žáků s postižením přístup a ovládání IT přístup a ovládání IT spolupráce škol s médii spolupráce škol s médii motivace k učení se a uplatnění nápadů motivace k učení se a uplatnění nápadů týmová práce i na mezinárodní úrovni týmová práce i na mezinárodní úrovni školení, neformální aktivity školení, neformální aktivity …

Národní podpůrné středisko informuje o aktivitě eTwinning informuje o aktivitě eTwinning poskytuje metodickou a technickou pomoc poskytuje metodickou a technickou pomoc organizuje vzdělávací aktivity organizuje vzdělávací aktivity podílí se na mezinárodní koordinaci podílí se na mezinárodní koordinaci provozuje národní portál provozuje národní portál tvoří a distribuuje materiály tvoří a distribuuje materiály ověřuje a potvrzuje registraci českých škol ověřuje a potvrzuje registraci českých škol udílí národní ceny eTwinning udílí národní ceny eTwinning vysílá české učitele na mezinárodní akce vysílá české učitele na mezinárodní akce

Příklad akcí NPS leden 2005 až květen metodických seminářů eTwinning 40 metodických seminářů eTwinning 1 pilotní verze a 1 seminář Vedení virtuální komunikace 1 pilotní verze a 1 seminář Vedení virtuální komunikace 2 národní konference eTwinning 2 národní konference eTwinning 42 prezentací eTwinningu na konferencích 42 prezentací eTwinningu na konferencích organizace mezinárodního semináře se zaměřením na matematiku a přírodovědní vědy organizace mezinárodního semináře se zaměřením na matematiku a přírodovědní vědy vysílání českých učitelů na mezinárodní semináře vysílání českých učitelů na mezinárodní semináře

Jak na projekt v eTwinningu první je třeba zapotřebí dobrovolná vůle obou nebo více zúčastněných stran první je třeba zapotřebí dobrovolná vůle obou nebo více zúčastněných stran registrace školy v programu eTwinning registrace školy v programu eTwinning realizace vybraného projektu realizace vybraného projektu interní hodnocení projektu interní hodnocení projektu prezentace výstupů projektu (zpětná vazba) prezentace výstupů projektu (zpětná vazba) získání zkušeností, inspirací, nových zdrojů získání zkušeností, inspirací, nových zdrojů

Jak na projekt v eTwinningu před tím než bude zkontaktována škola bychom si měli umět odpovědět na následující otázky před tím než bude zkontaktována škola bychom si měli umět odpovědět na následující otázky –proč budeme dělat projekt –jaké máme podmínky pro jeho realizaci –jaké si stanovíme cíle –jaký typ projektu si vybereme –s jakou podporou můžeme počítat –jakou partnerskou školu si vybereme

Jak na projekt v eTwinningu po navázání kontaktu s partnerskou školou se ve spolupráci vytvoří definitivní verze projektu po navázání kontaktu s partnerskou školou se ve spolupráci vytvoří definitivní verze projektu –pedagogické postupy –harmonogram projektu –jaký způsobem se bude projekt registrovat –technologické a technické vybavení –publicita projektu –hodnocení projektu a jeho předání

eTwinningový cyklus eTwinning Informace, nápady, příklady Registrace školy (registrační form.) Hledání partnera Diskuze o projektu (desktop) Registrace partnerství (desktop) Spolupráce (TwinSpace) Hodnocení, ceny (Progress Card Výukové materiály Web) Quality Label eTwinningové ceny

Témata projektů kulturní dědictví kulturní dědictví sportovní výkony sportovní výkony vycházky do okolí školy vycházky do okolí školy významné osobnosti regionu významné osobnosti regionu regionální internetová fotobanka regionální internetová fotobanka komunikační telemost komunikační telemost využití volného času využití volného času multimediální konference multimediální konference

Témata projektů chat na téma klima školy chat na téma klima školy ekologie v našem životě ekologie v našem životě banka dobrých nápadů banka dobrých nápadů vytváření výukových materiálů vytváření výukových materiálů multikulturní dialog multikulturní dialog výuka ICT výuka ICT cestou do školy cestou do školy počítače a jejich vliv na životní prostředí počítače a jejich vliv na životní prostředí

Kritéria úspěšnosti projektů existuje tabulka s indikátory, které mají při hodnocení různou váhu existuje tabulka s indikátory, které mají při hodnocení různou váhu –kvalita mezinárodní spolupráce (zájem, zapojení, komunikace, obohacení, rozvoj spolupráce…) –řízení a evaluace projektu (úroveň přípravy, řízení, hodnocení, feedback, zapojení žáků…) –realizace projektu (obsah výstupů, technická úroveň, dopad projektu, splnění cílů, opakovatelnost, integrace do osnov…) –podpora projektu (technická, partnerská, zvenčí…)

Příklady kvalitních projektů Společně v Evropě – Zdraví a výživa (studie stravovacích návyků Maďarska a Slovenska) Společně v Evropě – Zdraví a výživa (studie stravovacích návyků Maďarska a Slovenska) Můj týden – Každodenní život a tradice (život studenta ve škole a mimo něj) Můj týden – Každodenní život a tradice (život studenta ve škole a mimo něj) Evropská vzdělávací škola, filozofický klub – Filozofie (snaha o nalezení odpovědí na otázky ohledně kultur, historie, vzdělání…) Evropská vzdělávací škola, filozofický klub – Filozofie (snaha o nalezení odpovědí na otázky ohledně kultur, historie, vzdělání…) Olivovník, olivový olej – Zdraví a tradice (představení produktu vlastní Řecku a Itálii z různých hledisek) Olivovník, olivový olej – Zdraví a tradice (představení produktu vlastní Řecku a Itálii z různých hledisek)

Internetové odkazy – český portál programu eTwinning – český portál programu eTwinning – evropský portál programu eTwinning – evropský portál programu eTwinning – praktická křižovatka evropských škol – praktická křižovatka evropských škol futurum2005.eun.org – projekt, v němž se školy učí o dění v EU (možná výměna info) futurum2005.eun.org – projekt, v němž se školy učí o dění v EU (možná výměna info) futurum2005.eun.org myeurope.eun.org – sdílení zajímavostí evropských škol myeurope.eun.org – sdílení zajímavostí evropských škol myeurope.eun.org

Konec