Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti financování dětského domova se školou Veselíčko
Advertisements

Novela zákona č. 218/2000 Sb. – povinnost zřídit účty u ČNB
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
škol a školských zařízení
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
PREZENTUJÍCÍ Hodnocením ke zvyšování kvality vzdělávacích služeb středních škol v kraji Vysočina Mgr. Miroslav Pech.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Veřejná správa ve školství, autonomie škol – mezinárodní srovnání
Zák. č. 250/2000 Sb..  Tento zákon je rozdělen do 5ti částí  Upravuje tvorbu, postavení, obsah a funkce rozpočtů územních samosprávných celků, jimiž.
Financování regionálního školství
OSTATNÍ STÁTNÍ ORGANIZACE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1176 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Ekonomika vzdělávání. Okruhy problémů, které EŠ zkoumá Vzájemný vztah vzdělání a vědecko- technického pokroku Financování školství Prognózování školství.
Územní samospráva Obce
Vzdělání z hlediska teorie statků
Veřejná správa ve školství
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Jan Lontschar, Iva Tesařová Diskusní.
Ekonomické a organizační problémy ve školství Pk v 1. Q 2009 Ing. Ladislav Forman vedoucí odboru školství, kultury, památkové péče a tělovýchovy
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Zákon č. 561/2004 Sb. (školský zákon) vyjmenovává pravomoci zřizovatele, ředitele a školské rady Zřizovatel vydává zřizovací listinu školy; rozhoduje o.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
1 Chystaná novela školského zákona Mgr. Jaroslav Fidrmuc náměstek pro řízení sekce vzdělávání Asociace středních průmyslových škol ČR Špindlerův Mlýn,
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Školy a školská zařízení v Pardubickém kraji
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Informace ze sociální oblasti
místo konání: Krajský úřad Libereckého kraje
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Základní vzdělávání a další …
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
Normativní financování vztahy a souvislosti
PHmax ve středním vzdělávání
SMĚRNICE RADY KRAJE Č. 2/2008 K SYSTÉMU PŘÍPRAVY A REALIZACE PROJEKTŮ KRAJE A ORGANIZACÍ ZŘIZOVANÝCH ČI ZAKLÁDANÝCH KRAJEM SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU.
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ, nedostatek pedagogů
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Novinky v předškolním vzdělávání
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2018
Obecná část rozpočtového práva III
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení Pavla Katzová a Zuzana Matušková sekce financování Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

Právní východiska obce v samostatné působnosti nesou zákonnou odpovědnost za zajištění podmínek pro povinnou školní docházku dětí s místem trvalého pobytu na jejím území a dětí umístěných v dětském domově na jejím území předškolní vzdělávání v posledním roce před zahájením povinné školní docházky pro děti s místem trvalého pobytu na jejím území za tímto účelem zřizují mateřské školy a základní školy (a školská zařízení jim sloužící) volí jednu z forem meziobecní spolupráce v této oblasti (vytvoření společného školského obvodu nebo „svazkovou“ školu)

školský zákon od 1. ledna 2005 zřizovatelé škol a školských zařízení v oblasti územní samosprávy: kraj, obec a dobrovolný svazek obcí, jehož předmětem činnosti jsou úkoly v oblasti školství NOVINKA – rozšířit možnosti spolupráce obcí při plnění jejich zákonných povinností v oblasti školství (předškolní a základní vzdělávání) svazek obcí – samostatná právnická osoba, jejímiž členy jsou jednotlivé obce; stanovy; společný rozpočet; valná hromada (spolurozhodovací princip)

výběr ze dvou právních forem – příspěvková organizace a školská právnická osoba promítnutí v celém školském zákoně: zákonné povinnosti obcí v oblasti školství, financování ze státního rozpočtu, právní postavení škol a školských zařízení. smysl: zvýšit kvalitu poskytovaných vzdělávacích služeb (propojitelnost,pružnější reagování na demografický vývoj, zvýšení aprobovanosti učitelů) možnost zachování školy v daném místě možnost zřízení nové školy v daném místě. zvýšit efektivitu poskytovaných finančních prostředků (jak ze státního rozpočtu, tak rozpočtů jednotlivých obcí)

Realita 2 školské právnické osoby zřizované svazkem obcí Základní a mateřská škola Údolí Desné (Olomoucký kraj) Základní a mateřská škola regionu Karlovarský venkov (Karlovarský kraj) rozdílné výchozí situace a prvotní motivace ke změně zachování školy při negativní demografické situaci reorganizace školy (škol), umožnění dalšího rozvoje celkem cca 1000 dětí a žáků

informační příručka „Školy zřizované svazky obcí, nové možnosti a možnost volby“, MŠMT 2012 informace, základní argumenty, příklady dobré praxe pohled ekonomický, pedagogický i manažerský pohled starosty, pohled ředitele a učitelů, a pohled rodičů

metodická příručka „Školy a školská zařízení zřizované dobrovolným svazkem obcí“, MŠMT 2012  průvodce platnou právní úpravou a metodický návod zejména pro obce a ředitele škol a školských zařízení postavení a úkoly obcí v oblasti školství školská právnická osoba srovnání s příspěvkovou organizací převod činnosti školy z působnosti obce do působnosti svazku obcí harmonogram + vzory dokumentů

budoucnost právní základ nabývá na aktuálnosti v praxi demografická situace – pozitivní i negativní nutnost další spolupráce obcí při zajišťování zákonných povinností v oblasti školství změna rozpočtového určení daní + novela školského zákona – od 1. ledna 2013 dotační program Metodická podpora spolupráce obcí při zřizování škol a školských zařízení v právní formě školské právnické osoby příprava Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání 2014-2020 investiční program Rozvoj výukových kapacit základních škol zřizovaných svazky obcí